За 2017 рік індекс м'ясного кошика в Україні зріс на 36%. Про це повідомив на своїй сторінці в соцмережі народний депутат і директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
"Всі види м'яса стали дорожчими на 28 - 67%, а саме: сало - на 67%, свинина - на 39%, яловичина - на 33% і курка в тушці - на 28%.
У минулому році свинина і яловичина додали в ціні по 28 грн. за кілограм, сало - 27 грн., ковбаса варена - 15 грн., а курка в тушці - 12 грн. Тепер кілограм яловичини з кісткою можна купити в середньому за 116 грн., свинини - по 101 грн., сала - по 68 грн., варену ковбасу - по 76 грн., а курку - по 54 грн", - написав Дорошенко.
Тобто якщо взяти по кілограму всіх видів м'яса, зараз воно коштує 415 грн., а рік тому - 305 грн. Тобто індекс м'ясного кошика за рік виріс на 36%. Експерти асоціації звертають увагу на те, що виробники м'яса "можуть жонглювати цифрами".
"Державному моніторингу підлягає курка тільки в тушці. Найбільший виробник курятини оцінює свою частку в промисловому виробництві курятини в 55%. П'ять найбільших компаній з виробництва курячого м'яса займають 90% ринку. Тому уряд може показати невелике зростання ціни на прикладі курки в тушці, яка виросла з березня 2017 року на 16%. За той же час філе, яке не підлягає державному моніторингу, зросло в ціні на 30%. І хоча воно ще дешевше, ніж у сусідніх країнах, але можна припустити думку про можливе утримання цін на той продукт, який моніториться, заради гарної статистики. А втрати від цього компенсуються швидшим подорожчанням вартості інших видів курки", - написав Дорошенко.
Нагадаємо, раніше АСН розповідала, що уряд виділяє щорічно виробникам курятини мільярдні дотації.