counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

У Раді зірвали конкурс на аудитора НАБУ, але відставка Ситника в березні не скасовується


Переглядів: 68


У Раді зірвали конкурс на аудитора НАБУ, але відставка Ситника в березні не скасовується

20 грудня засідання Антикорупційного комітету щодо призначення нового конкурсу з обрання аудитора НАБУ зірвали опозиційні депутати, передає кореспондент АСН. Однак ризик призначення "кишенькового" і підконтрольного владі аудитора для відставки директора НАБУ Артема Ситника за гучні розслідування корупції все ще є, вважають опозиціонери.

Скандал почався, коли, відкриваючи засідання Комітету з питань боротьби з корупцією, заступник голови та народний депутат Юрій Савчук запропонував затвердити порядок денний з питанням про призначення нового конкурсу з обрання кандидатів на аудитора НАБУ. У відповідь частина членів комітету, які не входять до провладної більшості, виступила проти призначення нового конкурсу, пояснюючи це порушенням регламенту. Оскільки комітет ще на чолі з Єгором Соболєвим, якого минулого пленарного тижня відправили у відставку, рекомендував двох кандидатів і парламент не розглянув це питання. Так, позафракційний нардеп Юрій Дерев'янко нагадав, що "відставка Соболєва і нападки влади на НАБУ (потрібні. - АСН), щоб призначити підконтрольного аудитора НАБУ".

Дерев'янко повідомив, що залишає засідання комітету і закликає колег, які ще стоять на захисті НАБУ, зробити те ж саме. Його підтримав позафракційний депутат Віктор Чумак, який теж заявив, що не братиме участь у порушенні регламенту. У свою чергу, секретар комітету Дмитро Добродомов заявив, що "теж не братиме участі у фарсі".

Потім слово взяв екс-голова комітету Єгор Соболєв, який попередив, що навіть у разі оголошення нового конкурсу "будь-який поважаючий себе кандидат" не братиме більше в ньому участі. Соболєв теж залишив засідання комітету, додавши в інтерв'ю журналістам, що, по суті, провладна більшість у комітеті після його відставки хоче рекомендувати власного кандидата в аудитори НАБУ.

"Це атака на НАБУ. Але ми не дозволимо розправитися, тому залишаємо засідання, щоб у них не було кворуму. Тепер комітет не має права засідати далі. Вони не можуть ухвалювати рішення. Раніше я завжди у таких випадках закривав засідання. Насправді ініціаторами цього свавілля є президент Порошенко і Арсеній Яценюк, які всіляко хочуть звільнити Артема Ситника і призначати підконтрольного директора НАБУ для закриття всіх розслідувань щодо корупції у вищих ешелонах влади", - пояснив він.

При цьому нардеп Сергій Лещенко, який також покинув комітет, спрогнозував, що зрив засідання все одно не зірве плани провладної більшості з призначення свого аудитора НАБУ.

"Ці члени комітету все одно призначать свого чергового Нейджела Брауна або іншого кишенькового аудитора... І вони вже на березень винесуть голосування щодо недовіри директору НАБУ Артему Ситнику. Це їхній сценарій. Вони його готували протягом року. Їм треба знімати Ситника, бо у них цейтнот: у них піднімають кримінальні справу щодо Ленінської кузні, Міноборони, Мартиненка, Насірова та Онищенка. Всі ці снаряди вибухають поруч з президентом. І йому наплювати, що говорить про це Захід. Він підкладає вибухівку, і це вибухівка, яка накриє все", - запевняє Лещенко.

Позафракційний нардеп Борислав Береза, який теж залишив засідання, більш оптимістичний. "Треба знайти консенсус. Потрібно спілкуватися. Але поки що роботу комітету заблоковано", - сказав він.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,48464012145996-/ /-pc-/
Top