counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Долар, комуналка, продукти і бензин: що подорожчає в Україні в 2018 році


Переглядів: 483


Долар, комуналка, продукти і бензин: що подорожчає в Україні в 2018 році

Поки уряд і президент наввипередки обіцяють громадянам дедалі більші зарплати і пенсії в новому році, АСН підготувала перелік товарів і послуг, які неодмінно подорожчають вже через кілька місяців. Після більш ніж триразового падіння доходів громадян і заморожування доходів бюджетників у 2014-2016 роках проведені і обіцяні владою індексації пенсій і зарплат не рятують ситуацію: економісти відзначають, що зростання мінімальної зарплати і пенсій повністю "з'їдається" інфляцією і зростанням цін на основні споживчі товари .

Долар

При формуванні бюджету країни на наступний рік в уряді виходили з середньорічного курсу долара в 30,1 грн, однак, на думку економіста Віктора Скаршевського, на початку 2018 р. зростання курсу продовжиться - приблизно до кінця січня він подолає позначку в 29 грн/долар, потім відбудеться невеликий відкат до 28 грн, а до кінця наступного року через погану кон'юнктуру на світових ринках сировини варто очікувати, що долар може вийти далеко за межі 30 грн. Зростання курсу долара потягне за собою ціни на більшість товарів і послуг в Україні.

Продукти

Борщовий набір, молочна і м'ясна продукція стали лідерами з подорожчання поточного року, не обіцяють аналітики стабільних цін і в майбутньому. Так, м'ясо і м'ясні продукти подорожчали на 29,2% в порівнянні з груднем 2016 року. Молочна продукція активно дорожчала з серпня, додавши до жовтня 10,1%.

З грудня 2016 по жовтень 2017 року загальне зростання цін на "молочку" склало 12,4%. Найменше зросла річна ціна на яйця, хоча вартість протягом року також істотно коливалася. Напередодні новорічних свят ціни стабілізувалися, проте експерт інформаційно-дискусійного клубу Олег Пензін прогнозує зростання вартості вершкового масла до тих пір, поки вона не дійде до європейського рівня і тоді його ціна залежатиме вже від курсу долара.

Ціни на овочі, які зберігаються у сховищах, збільшуватимуться в залежності від вартості зберігання - зарплати персоналу, оплати опалення тощо, причому почнеться зростання вже з січня місяця.

Кава і сигарети

Згідно з даними Pro Consulting, тривале зростання попиту на каву і кавові продукти призведе до подорожчання цього напою в роздрібній торгівлі. Крім того, оскільки депутати затвердили план підвищення акцизів на сигарети, з урахуванням попередньої індексації, тютюнові вироби подорожчають на 29,7%.

Керівник Українського центру контролю за тютюном громадської організації "Життя" Андрій Скіпальський прогнозує зростання вартості пачки сигарет приблизно на 6 гривень - з нинішніх 23-24 гривні до 30 гривень.

Алкоголь

З 1 січня 2018 року ДП "Укрспирт" скасовує знижки на покупку спирту для трьох найбільших компаній - ТОВ "УДК" (ТМ "Хортиця"), ТОВ "НВК" - (ТМ "Козацька Рада", "Перша Гільдія") і ТОВ " ЛВН "(ТМ Nemiroff). Таким чином, згідно із заявою в.о. глави ДП "Укрспирт" Юрія Лучечка, горілка трьох найбільших вітчизняних компаній, на які припадає близько 70-80% горілчаного ринку України, може подорожчати приблизно на 1 грн за пляшку 0,5 літра в зв'язку з ростом на 91 коп. собівартості її виробництва. До 80 гривень за 0,5 літра продукту.

Бензин і нафтопродукти

Передбачають аналітики і подорожчання бензину в Україні - до 40 грн/л. За словами екс-президента Асоціації нафтотрейдерів "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леоніда Косянчука, тільки за листопад місяць бензин на кордоні з Україною подорожчав на 15%, а за 5 місяців поточного року - більш ніж на 40%, тоді як зростання цін в роздробі поки не досягло 12%.

Причому ситуація з ціною на пальне поточного року дивовижна тим, що зазвичай у листопаді-грудні попит на нього різко падає, услід за чим знижується і ціна. Нинішнього ж року нафта продовжує демонструвати зростання, яке, можливо, не зупиниться навіть у традиційно "мертві" січні-лютому. Крім того, позначиться і збільшення курсу валют.

Так, зростання ціни на бензин на зовнішньому ринку всього на 1% збільшує вартість продукту в Україні на 10 коп./л, а подорожчання долара на 10 коп. веде до подорожчання літра пального на 6 коп./л.

Комуналка

Зростання тарифів наступного року аналітики прогнозувати не беруться. Однак уже зараз відомо, що ще в жовтні, відповідно до зобов'язань України перед МВФ, газ мав подорожчати на 17%. Погіршує ситуацію також зростання цін на нафту, що тягне за собою вгору вартість газу, укупі з 15% девальвацією підвищуватися тарифи можуть не менше ніж на 30-40%.

За словами економічного експерта Віктора Скаршевського, уряд спробує мінімізувати соціальну напругу, тому підвищення "комуналки" варто очікувати вже після закінчення опалювального сезону - ближче до літа. Згідно з прогнозом, опублікованим на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі, в 2018 році тарифи на газ можуть зрости на 19%, а на тепло, гарячу воду і електроенергію - на 20%.

Проїзд

Згідно із заявою голови ПАТ "Укрзалізниця" Євгена Кравцова, будуть переглянуті в 2018 році і тарифи на пасажирські залізничні перевезення. Це буде пов'язано з новою класифікацією поїздів. Поки розмір підвищення тарифів на залізничному транспорті ніхто не знає, тоді як зростання цін на перевезення маршрутними таксі було анонсовано заздалегідь: в Києві перевізники планують подорожчання проїзду до 8-9 грн, а обласні перевізники - до 20 грн.

Також очікується і зростання вартості проїзду в громадському транспорті. Столичні маршрутники озвучують можливий коридор ціни в 9 гривень.

Марія Мамаева

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Все про енергетичних вампірів
Все про енергетичних вампірів
Прийнято вважати, що енергетичний вампір — це тяжкий, неприємний тип Він живиться енергією оточуючих, тероризу....
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Мета маніпулятора — повністю підпорядкувати людину своїй волі, і тим самим позбавити її самостійності та можли....
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Кожному з нас необхідні успіх і життєва енергія для досягнення поставленої мети Заманити щастя та зберегти гар....
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Серед нас багато енергетичних вампірів Але хто ж вони і яку шкоду можуть завдати? Енергетичний вампір – це люд....
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок між чоловіками та жінками будується за допомогою їхніх любовних стосунків Вважається, що кож....
більше матеріалів
/-0,31912517547607-/ /-pc-/
Top