counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Україна стала епіцентром кору в Європі. Лікарі закликають терміново вакцинуватися


Переглядів: 125


Україна стала епіцентром кору в Європі. Лікарі закликають терміново вакцинуватися

В Україні - уповільнена епідемія кору. Про це на прес-конференції заявив старший науковий співробітник Інституту епідеміології НАН України Ігор Маричев, передає кореспондент АСН.

«Спалах захворювання на кір в Україні - це не проблема сьогоднішнього дня. Як ми знаємо, в 2006 році такий же був спалах, коли було зафіксовано понад 46 тисяч хворих. ВООЗ вже тоді рекомендувала Україні провести імунізацію. Але ця кампанія в Україні не була доведена до кінця», - заявив він.

З 9 млн доз вакцини від кору тільки 120 тис. були використані

Маричев підкреслив, що ВООЗ виділила тоді понад $5 млн для забезпечення 9 млн доз вакцини. Але з цієї кількості було використано тільки 120 тис. доз вакцин, інші - утилізовані. «Після цього МОЗ взагалі не вживав ніяких заходів щодо поліпшення епідситуації. Тому вже в 2010-11 роках ми спостерігали збільшення кількості хворих. І кількість хворих на кір збільшується з кожним роком. Тому можна говорити про уповільнену епідемію кору в Україні», - констатував він.

За словами експерта, всі програми щодо боротьби з кором в Україні згорнуті. «Це може призвести взагалі до неконтрольованого поширення кору», - попередив він.

Він нагадав, що вже в 2012 році в Україні було зафіксовано понад 80% з усіх випадків захворювання на кір у європейському регіоні. З огляду на велику кількість не імунізованих осіб в Україні «ситуація якщо не вийшла з-під контролю, то погано контролюється».

"Ситуація, що склалася в Україні з кором, є результатом хибної політики безпеки і системного знищення профілактичної медицини як основи здорового суспільства. У підсумку ми маємо шалений відтік наших лікарів за кордон, лікарів-епідеміологів. Сьогодні не лише кір гуляє по Україні , але найбільша за весь час незалежності кількість спалахів кишкових захворювань: вже 200 зафіксованих спалахів за рік, хоча раніше їх було не більше 30-40", - заявив екс-заступник голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослав Протас.

На його думку, зараз вкрай важливо всім українцям вакцинуватися від кору. "У нас епідемія. І ми її подолаємо, незважаючи на ганебну політику знищення профілактичної медицини", - сказав він.

Держава повинна безкоштовно вакцинувати від кору

Протас уточнив, що держава зобов'язана безкоштовно забезпечити вакцинування. "Тим більше, що, як стверджує МОЗ, вакцин від кору досить. За даними ВООЗ, немає альтернативи вакцинації від кору. Адже кір вкрай летюче захворювання. У приміщенні з десятьма людьми, якщо з'явиться один хворий, вісім інших точно захворіють", - попередив він.
За даними Міністерства охорони здоров'я, станом на 1 грудня в Україні захворіла на кір 2381 особа. Переважно хворіють діти, але кір вражає і дорослих.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
Три причини, чому бажання не виконуються
Три причини, чому бажання не виконуються
Чи ви коли-небудь думали про те, чому бажання не виконуються? Деколи навіть сили бажання та візуалізації недос....
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Виявляється, всі домашні обов'язки по дому можна перетворити на справжній магічний ритуал для залучення благоп....
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
більше матеріалів
/-0,40422201156616-/ /-pc-/
Top