Вперше журналістів пустили в "святая-святих" Ради - столову парламенту. Це місце протягом багатьох років було оповите ореолом дивною таємничості і вхід у нього з камерами, а також - будь-яка зйомка були суворо заборонені. Проте світлинами охоче ділилися і самі народні депутати. Багато хто не раз висловлював невдоволення щодо "недемократичного" парламентського меню. Мовляв, страви - дорогі, а ціна на них занижена.
Напевно, щоб розвіяти це твердження, журналістів пустили з камерами в їдальні Верховної Ради. 23 листопада в комітетах парламенту провели "День відкритих дверей" - показали їдальню для працівників, помічників нардепів і гостей Верховної Ради, передає кореспондент АСН.
Під час заходу пресі, яку раніше впускали в будівлю комітетів за попередньою реєстрацією і суворо за списками, продемонстрували асортимент страв, уподобаних працівниками Ради. У кожній з двох їдалень Ради - по 70 посадочних місць, там харчуються щодня близько 300 осіб, а коли сходяться попрацювати депутати - то вдвічі більше. Всього на "радівські їдальні" працює близько 65 кухарів.
Найпопулярніші - прості страви, кажуть: салати: "Шуба", морква з яблуком, квашена капуста, фаршировані баклажани. На перше - український борщ без пампушок, а з білим або чорним хлібом на вибір і два види супів. На друге - традиційні котлети, відбивні і гарніри на вибір. Пончики з цукровою пудрою, кисіль і млинчики, два види компоту, кава і чай - на десерт.
Ніяких надмірностей журналістам не показали. Найдорожча страва в меню - "Млинці помпадур" за 51,90 грн, шашлик з корейки з соусом - за 50, 54 грн.
А ось найдешевше - каша кукурудзяна - за 4 грн. Як розповів директор державного підприємства "Їдальня" Управління справами апарату Верховної Ради Микола Бобренко, меню формується в залежності від попиту і весь час змінюється.
Ось у їдальні в будівлі парламенту частіше замовляють рибу - тому вона є в тамтешньому меню. Варто зазначити, що ЗМІ організували "прес-тур" в найбільш "скромну" столову парламенту. У головній будівлі "під куполом", де їдять депутати в пленарні тижні, вітрини виглядають куди смачніше. Нижче ми покажемо вам і її. Почнемо - зі скромного варіанту "радівського громадського харчування".
Але якщо ви вже майже повірили, що депутати харчуються тільки капусточкою і кашкою, то це не так. Фото з основної їдальні в будівлі на Грушевського 5, де на відміну від "простих смертних", співробітників Ради годують осетром, червоною рибою і подають качину грудку під журавлинним соусом, тому підтвердження.
Найдорожче, що ми знайшли в меню (всього в ньому - близько 300 страв) - варене філе осетра - 285 грн за 100 грамів. Далі за вартістю - салат "Салмон" - 198 гривень за порцію в 250 грамів, качина грудка - 128,56 за 100 грамів, битки судака - 126 грн за 100 грамів. А ось найдешевша страва тут - печені яблука, усього 7,29 грн за 100 грамів.
.