counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Масштабні махінації і порушення з бюлетенями зафіксовано на місцевих виборах - ОПОРА


Переглядів: 48


Масштабні махінації і порушення з бюлетенями зафіксовано на місцевих виборах - ОПОРА

Махінації з бюлетенями, підвіз виборців та порушення таємниці голосування - основні порушення місцевих виборів. Про це на прес-конференціі заявив аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут, передає кореспондент АСН. 

"За даними ОПОРИ, ключовим зафіксованим в день голосування зловживанням є спроби видачі бюлетенів виборцям без надання паспорта або на підставі неналежних документів, наприклад, ксерокопії. Такі випадки були зафіксовані на 13,1% ДВК, де відбувалося голосування, зокрема: в Сумській, Житомирській областях. В більшості випадків спостерігачі ОПОРИ запобігли вчиненню таких кримінальних правопорушень", - заявив він. 

"Те, що такі неправомірні дії членів комісій зазвичай знаходять підтримку та розуміння у виборців, вказує на критично низький рівень правової культури громадян і їхньої обізнаності із законом та наслідками його порушення. Єдиною законною підставою для голосування на виборах є надання паспорта або тимчасового посвідчення громадянина України. 92,6% виборчих дільниць послідовно дотримувалися цієї норми закону", - сказав він. 

У день голосування критично проявилися проблеми з друком бюлетенів, на які звертала увагу ОПОРА напередодні, інформуючи про те, що у 59% (118) територіальних громад не були створені контрольні комісії, які мали забезпечити контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах-виготовлювачах, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів. 

"Відтак спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА з початку дня голосування зафіксували низку фактів неналежного виготовлення виборчих бюлетенів, включаючи відсутність у їхніх текстах кандидатів, помилки у написанні персональних даних кандидатів, некоректне вказування назви виборів. Ці випадки включають відсутність кандидата у тексті бюлетеня в одному з одномандатних виборчих округів Станіславської ОТГ Херсонської області, Лука-Мелешківської ОТГ Вінницької області, Малодівицькій ОТГ Чернігівської області. Неточності у написанні прізвища кандидата у бюлетені зафіксовані у Баранинській ОТГ Закарпатської області та Званівській ОТГ Донецької області, неправильно вказане ім’я кандидата у виборчому бюлетені виявлено у Малоданилівській ОТГ Харківської області. У Великомостицькій ОТГ Львівської області ДВК отримали виборчі бюлетені для голосування за міського голову без зазначення у відповідному місці виду виборів та дати їх проведення. В Овруцькій та Радомишлівській ОТГ Житомирської області виявлено невідповідність встановленій формі 6 бюлетенів (бюлетені без тексту або без нанесених ступенів захисту). Натомість у Андріївській громаді Донецької області для трьох виборчих округів було виготовлено бюлетені у меншій кількості, ніж передбачено законодавством", - додав він. 

Протягом усього дня голосування спостерігачами було виявлено більше 10 інцидентів у різних громадах, які були пов’язані із неналежним виготовленням виборчих бюлетенів. І хоча такі факти часто є результатом безвідповідального ставлення ДВК до виконання своїх обов’язків, за своїми наслідками для встановлення результатів голосування вони підривають довіру громадян до виборчого процесу та ставлять під сумнів дотримання принципу змагальності виборів.

В день голосування спостерігачі ОПОРИ виявили випадки порушення таємниці голосування на 0,8% виборчих дільниць. Так само на 0,8% ДВК зафіксовано спроби фотографування виборцями бюлетенів. Незначна кількість таких інцидентів і їх зменшення порівняно з попередніми місцевими виборами є позитивними ознаками того, що такі порушення фактично на мають впливу на результати волевиявлення.

Протягом дня голосування з’являлися поодинокі повідомлення від спостерігачів про підвезення виборців до дільниць (Харківська, Запорізька, Івано-Франківська, Сумська області). При наявності фактів підвезення виборців правоохоронні органи повинні були перевірити, за які кошти здійснювалося таке підвезення, чи підвозилися лише прихильники окремих кандидатів, чи всі виборці. На жаль, у всіх подібних випадках працівники правоохоронних органів не вдавалися до активних дій з метою з’ясування обставин інцидентів.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів
/-0,43567800521851-/ /-pc-/
Top