counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Дешевої свинини немає і не буде. Чому виник м'ясний дефіцит і скільки насправді коштує кілограм м'яса


Переглядів: 2624


Дешевої свинини немає і не буде. Чому виник м'ясний дефіцит і скільки насправді коштує кілограм м'яса

АСН підрахувала - скільки насправді коштує кілограм м'яса, і з'ясувала, що вигідніше - купувати його в магазинах або ростити самому. Питання актуальне як ніколи - за даними Держстату, за вересень ціна свинини зросла на 1,5%, а всього з початку року цей вид м'яса подорожчав на 43%.

Разом з м'ясом дорожчає і національний продукт - сало. Причому - рекордно. За вересень ціни зросли на 17% і досягли близько 60 грн за кг.

Але і це ще не межа. Президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич прогнозує, що до кінця року м'ясо і молочні продукти подорожчають ще на 10-25%. На його думку, дорожчати продукти тваринництва будуть і в 2018 році.

Знищено все, крім виробництва курятини

«Це пов'язано з тим, що у нас тваринництво практично знищено, крім курятини. На внутрішньому ринку свинину ми вбили - перший фактор це африканська чума, другий - цінова політика, третій - ліквідація пільг по ПДВ. Ці три чинники призвели за останні два роки до скорочення більш ніж на 20% поголів'я свиней», - зазначив він.

Поголів'я свиней у країні скорочувалося протягом останніх чотирьох-п'яти років і, як наслідок, на початок 2017 року було найнижчим з 2010 року.

свинина, сало, ціна, вартість, фермер, село, собівартість, селяни, концепція, тварина

Вже зараз, за ​​даними Асоціації тваринників України, внутрішній ринок свинини відчуває дефіцит на 35%. Величезну лепту в цю статистику внесла епідемія африканської чуми, яка «лікується» тільки тотальним винищенням тварин в осередках зараження. Внаслідок хвороби з початку 2017 року в Україні вже було знищено понад 26,5 тис. свиней.

Найбільше страждають від подібних «забійних» протиепідемічних заходів прості домашні господарства. За даними Держстату, на початок 2017 року, в порівнянні з початком минулого року, втрати приватного поголів'я 8%, а в сільськогосподарських підприємствах скорочення склало всього 4%.

Селяни більше не здають свиней на м'ясокомбінати. Вигідніше з'їсти самому

Низькі закупівельні ціни на м'ясо - один з головних фактор скорочення поголів'я свиней, особливо у приватних домогосподарствах. Останні 20 років простежується тенденція до їх зниження щодо витрат на вирощування тварин. АСН опитала жителів сіл з Рівненської та Полтавської областей - наскільки «прибутковим» зараз є бізнес з продажу свиней, і з'ясувалося, що бізнесу як такого вже немає.

Селяни, які тримають свиней, не збираються здавати їх перекупникам або на м'ясокомбінат. Вони купують морозильні камери і забезпечують себе цінним продуктом на весь рік. І ось чому це вигідно:

Ми підрахували витрати за двома способам вирощування - на біодобавках і на натуральному кормі.

Отже, щоб виростити свиню вагою в 120 кг на спеціальних кормових добавках, у народі їх називають "премікси", доведеться витратити в середньому 5400 грн.

На біологічно активної їжі порося досягає "їстівного" віку за півроку. За цей час воно з'їдає півтонни зернових, які зараз обійдуться в середньому 2500 грн, і 50 кг біодобавок на 1400 грн. Також враховуємо і вартість самої тварини - в середньому це близько 1500 грн. Приблизно 200 грн доведеться витратити ще на щеплення і необхідні вітаміни.

 

свинина, сало, ціна, вартість, фермер, село, собівартість, селяни, концепція, тварина

Натуральне м'ясо виростити дорожче

Трохи більше доведеться витратити, щоб виростити свиню на природних кормах, без біологічних добавок. При такому способі вирощування тварина за 10 місяців, до досягнення ваги в 120 кг, з'їдає майже вдвічі більше зернових - близько 900 кг. Вони обійдуться господареві в 4 тис. грн.

Крім цього, за 10 місяців, поки росте свиня, їй згодовують близько 450 кг овочів і "скільки влізе" всякої зелені. Їх селяни вирощують самі, так що навіть не враховують у загальні витрати. Що не дуже правильно, бо для того щоб, наприклад, посадити картоплю, буряк, посіяти гарбуз або траву, а потім зібрати врожай, доведеться витратити чималу суму за весняно-осінню обробку ріллі.

Якщо врахувати покупку поросяти і його щепленнями, то вирощування свині на натуральних продуктах обійдеться в середньому 5700 грн.

 

Виростити і з'їсти - дешевше, ніж купити в магазині 

Через скорочення поголів'я свиней закупівельна ціна на них "в живій вазі" в останні місяці пішла вгору. Якщо ще влітку м'ясокомбінати і перекупники пропонували навіть по 25 грн за кілограм у живій вазі, то в середині жовтня селянам пропонують всі 44 грн, а в деяких регіонах вже і по 60 грн за кілограм.

З одного боку - зростання це добре. З іншого - в магазинах свинина коштує вдвічі дорожче. Найкмітливіші власники домогосподарств швидко порахували - навіть якщо продати свиню за максимальною ціною, за 60 грн за кг живої ваги, то можна виручити за неї всього лише 7200 грн. Тобто прибуток з однієї тварини складе від 1500 до 1800 грн. Тобто шкурка вичинки не варта.

Все більше приватних господарств вирощують свиней виключно для власних потреб, через що поголів'я тварин скорочується стрімкими темпами.

Арифметика проста - зі 120-кілограмової свині селяни отримують 40-45 кг високоякісного м'яса і стільки ж сала. Щоб купити їх у магазині, доведеться заплатити 5850 грн - за м'ясо і 2700 грн за сало. В цілому - 8550 гривень. Тобто різниця в вирощуванні порося і в покупці такої ж кількості м'яса - майже 3000 грн.

І це не враховуючи того, що у господарів після розбирання туші ще залишаються близько 3 кілограмів печінки, серце і нирки, легені і язик. Свиняча голова завжди переробляється на "сальтисон".

Кооперативи врятують село. Коли-небудь

Так що недарма президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич вважає, що вартість сільськогосподарської продукції в магазинах можна знизити навіть удвічі. І все завдяки кооперативам. У Кабінеті міністрів вже затвердили Концепцію розвитку фермерських господарств та кооперацій. Вона розрахована на три роки і передбачає можливість об'єднання дрібних виробників. Таким чином вони зможуть відстоювати свої права, а можливо, і диктувати умови на ринку.

«Монопольність, відсутність доступу на ринок дрібних виробників, вони (селяни. - АСН) працюють через" десяті руки ", я вже не кажу, що їх обманюють при покупці посередники. Це можна зламати, давши можливість об'єднатися і самим виходити на ринок. Тому ми, кажучи про кооперацію, мали чіткий приціл - організація ринку для цих дрібних виробників», - пояснює Томич.

У 2018 році на реалізацію Концепції передбачено в бюджеті 1 млрд грн. Ці гроші мають бути витрачені на створення таких кооперативів, придбання необхідного обладнання для них, а також спорудження інфраструктури, вважає експерт.

«Сьогодні йде боротьба між фермерами і великим бізнесом. Якщо буде чітка позиція уряду, то в цей мільярд будуть закладені правила прозорої прямої ефективної підтримки дрібного виробника. Тоді будуть плоди. Якщо цього не станеться - буде дискредитація і концепції, і політики підтримки дрібного виробника і остаточне руйнування залишків довіри людей, які живуть у селі і працюють, тримають корову і виробляють продукцію», - зазначив Томич.

Однак якщо навіть концепція запрацює, то миттєвого здешевлення продукції не відбудеться. Експерт вважає, що нововведення дасть свої плоди не раніше ніж у 2020 році. І то за умови, що все сказане і обіцяне чиновниками буде виконуватися беззаперечно.

А поки урядовці тільки планують виводити село з кризи і сприяти нарощуванню виробництва свинини, прилавки українських магазинів заповнює закордонне м'ясо. За даними Державної фіскальної служби, тільки за січень-квітень 2017 року Україна імпортувала 724 тонни свинини на суму 1,24 млн доларів

Тетяна Стець, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,43617296218872-/ /-pc-/
Top