counter
Стрічка новин
Вибрати все
8 Травня
7 Травня
6 Травня
Всі новини...

Як не допустити відключення послуг за великі комунальні борги


Переглядів: 3042


Як не допустити відключення послуг за великі комунальні борги

Постачальник комунальних послуг, згідно із законодавством, не має права відключати боржникові холодну воду, а всі інші надані послуги можуть обмежуватися тільки щодо людини, яка за них не платила. Про це 11 жовтня під час прес-конференції заявив аналітик громадської організації "Публічний аудит" Тарас Галайда, передає кореспондент АСН.

За словами юриста, зараз тема заборгованості з житлово-комунальних послуг актуальна як ніколи. Тарифи весь час зростають, а люди не стають багатшими. Тому суми боргів з житлово-комунальних послуг наблизилася до 30 млрд грн, зазначив він.

При цьому Галайда нагадав, що, згідно із законодавством, постачальники послуг за борги все ж можуть відключати газ, опалення, гарячу воду. А ось холодна вода, навіть при істотній заборгованості, у споживача має бути завжди. Її відключати заборонено законом. При цьому припиняти надання послуг, що надаються, можна тільки безпосередньо боржникові.

«Постачальник, якщо у нього немає технічної можливості або йому боржник не відчинив двері або перешкоджає відключенню, вдається до того, що відключає або весь під'їзд, або весь стояк, або цілий будинок і таким чином шантажує людей. Це незаконно і такі дії можна оскаржувати в суді», - зазначив юрист.

Ті, хто справно платить за житлово-комунальні послуги, але через одного або кількох боржників у багатоповерховому будинку були відключені від газу, гарячої води чи електрики, повинні звертатися в суд. Їм за незаконне відключення законодавством передбачена компенсація в розмірі недоотриманих послуг.

«За весь період незаконного відключення постачальник повинен компенсувати споживачеві весь обсяг недоотриманих послуг і додатково в судовому порядку матеріальну та моральну шкоду», - додав Галайда.

Що стосується самих боржників, то їх за три дні до запланованого відключення газу, опалення або гарячої води постачальник повинен письмово попередити про свої дії, а споживач повинен підписати таке повідомлення. Щодо електрики дається 30 днів для того, щоб попередити споживача про відключення.

«Якщо на момент відключення борг погашений, досить надати квитанцію бригаді, яка приїхала здійснити відключення. Це є підставою, щоб не відключати вас від мережі», - констатував експерт.

Якщо справа дійшла до суду, який визнав борг споживача, і він все одно його не гасить, то стягнути заборгованість можуть як державні, так і приватні виконавці, які нещодавно з'явилися на ринку. Методи такого стягнення різні і залежать вони, зокрема, і від суми боргу. Якщо споживач заборгував постачальнику житлово-комунальних послуг більше 64 тис. грн (20 мінімальних зарплат), то виконавець має повне право виставити на продаж квартиру, будинок або земельну ділянку боржника.

Якщо сума менше, виконавці часто або накладають арешт на банківські депозити боржника, або дають запит роботодавцю на щомісячні відрахування з зарплати. Згідно із законодавством, сума таких щомісячних стягнень не може перевищувати 20% від зарплати або пенсії.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 8 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 8 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні для вас буде особливо важливо проявити свою енергію та рішучість у ....
Любовний гороскоп на 8 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 8 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваше почуття авантуризму та пристрасті приведе....
Гороскоп на 8 мая 2024 года от Тамары Глобы для всех знаков Зодиака
Гороскоп на 8 мая 2024 года от Тамары Глобы для всех знаков Зодиака
Астролог Тамара Глоба 8 травня 2024 року розкриє, які несподіванки задумали зірки для кожного з нас Зміст ....
Гороскоп від Павла Глоби на 8 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 8 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
8 травня 2024 року багато хто може бути схильний до нездужань і загострень різних захворювань, попереджає Павл....
Емоційна «детоксикація»: шлях до внутрішньої гармонії за 5 простих кроків
Емоційна «детоксикація»: шлях до внутрішньої гармонії за 5 простих кроків
Через час кожній людині потрібно звільнення від негативних емоцій, які, на жаль, накопичуються в нашій свідомо....
більше матеріалів
/-0,39658808708191-/ /-pc-/
Top