counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Депутати пропонують "обнулити" юристів. Всі головні норми важливого законопроекту


Переглядів: 135


Депутати пропонують обнулити юристів. Всі головні норми важливого законопроекту

Депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про юридичну освіту і загальний доступ до юридичної професії», яким пропонують ускладнити процес становлення суддею, адвокатом, прокурором або нотаріусом. Автори проекту закону вважають, що юристами є тільки представники цих чотирьох професій. Всі інші власники юридичних дипломів або періодично будуть підтверджувати свою кваліфікацію, або взагалі не будуть вважатися юристами.

Зокрема диплом юриста буде дійсний п'ять років у таких категорій:

держслужбовці або службовці органів місцевого самоврядування на посадах керівників та заступників керівників юридичних служб;
держслужбовці Міністерства юстиції України та його територіальних підрозділів;
юристи, які працюють в органах, що надають безоплатну юридичну допомогу;
помічники суддів, адвокатів, прокурорів та нотаріусів;
викладачі в юридичній школі.

Щоб стати адвокатом, суддею, нотаріусом або прокурором кандидату потрібно буде скласти Єдиний державний кваліфікаційний іспит за фахом «право». У законі також прописано, що складання такого іспиту може бути вимогою для отримання доступу до посад в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, посад в юридичних особах приватного права. Скласти держіспит мають право тільки особи, які мають вищу освіту і захистили магістерську роботу. Ті, хто не склав кваліфікаційний іспит, мають право пройти його повторно але не більше двох разів.

Також законопроектом ускладнюються вимоги до навчальних закладів, де викладають юриспруденцію. Так після набрання чинності документом прийом на здобуття вищої освіти за спеціальністю «право» здійснюватимуть лише вищі навчальні заклади, які мають ліцензію на здійснення освітньої діяльності за спеціальністю «право» в рамках освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр».

Крім того, юридичні школи повинні забезпечити студентам, крім знання українського законодавства, також знання міжнародних стандартів прав людини, основ міжнародного публічного права, основ права Ради Європи та права Європейського Союзу. При цьому не менше двох навчальних дисциплін в юридичній школі повинні викладатися однією з офіційних мов Ради Європи, або студентам повинен бути гарантований доступ до програм обміну для навчання в іноземному виші з викладанням на одному з офіційних мов Ради Європи.

Навчальні заклади мають раз на рік переглядати програми навчання і оцінювання студентів з юридичного напряму. А Галузева експертна рада Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти буде раз на три роки перевіряти юридичні школи на предмет якості викладання. Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, розробка цього документа пов'язана з тим, що програми навчання не оновлюється практично протягом усіх 26 років незалежності країни.

«Зміст юридичних дисциплін, які викладають у вищих юридичних школах України, методика їх викладання, юридична наука, а також адміністрування цих шкіл і університетів у цілому не відчували якісних змін і залишаються спадком радянської системи юридичної освіти, відповідно до якої юрист сприймається як особа, яка покликана служити державі, а не захищати й утверджувати права людини», - сказано в документі.

Крім того, кількість акредитованих в Україні юридичних шкіл становить понад 200. На думку авторів законопроекту не всі з них можуть гарантувати однаково високий рівень викладання юридичних дисциплін і, як наслідок, якості правової освіти.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
більше матеріалів
/-0,40218496322632-/ /-pc-/
Top