В Україні від початку року на 90% подорожчали соціальні продукти харчування. За цей час ціна знизилася тільки на гречку та курячі яйця. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Так, за даними Держстату, за останні вісім місяців найбільше зросли в ціні свинина - на 31,5 грн, або 43% і яловичина - на 21,7 грн, або 24%.
«Тепер кілограм недорогої свинини можна купити за середньою ціною 103,9 грн, а яловичини з кісткою - 109,8 грн за кілограм», - написав Дорошенко.
Соціальний хліб, як білий, так і чорний, від початку року подорожчав на 1,5 грн, або 14%. На 14,4 грн, або 35% за цей період подорожчало сало, на 13 грн, або 31% - куряча тушка, на 13,4 грн - м'який сир, на більш ніж 11 грн - вершкове масло, на 10,2 грн, або 17% - варені ковбаси.
«Сьогодні сало коштує в середньому 54,9 грн за кілограм, сир м'який - 95 грн, куряча тушка - 55 грн, вершкове масло - 147,2 грн. А «соціальна» варена ковбаса коштує 71 грн за той же кілограм», - зазначив експерт.
Більш ніж на 20% подорожчали овочі. Рекордсмен у цьому плані морква, яка виросла в ціні на 90% і коштує зараз в середньому 8,2 грн за кілограм. Майже на 50% подорожчала від початку року цибуля, яка зараз коштує 6,8 грн за кілограм. Капуста виросла в ціні на 53% і тепер кілограм можна купити за 6 грн. Подорожчала на 20% і картопля. Тепер вона коштує 6,7 грн за кілограм.
«З початку року «променем світла у темному царстві» стали гречка і яйця, ціна на які зменшилася відповідно на 4,7 грн, або 16% і 3 грн, або 15%. Відтепер гречка коштує 24,2 грн за кілограм, а яйця - 17,9 грн за десяток», - констатував Дорошенко.
При цьому він зазначив, що середня заробітна плата, за офіційними джерелами, з січня по липень 2017 року зросла на 22%, з 6008 грн в січні до 7339 грн в липні.