counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Чому в Мукачеві не буде «тупика Москаля»


Переглядів: 205


Чому в Мукачеві не буде «тупика Москаля»

Мукачівський районний суд Закарпатської області скасував рішення міськради про перейменування частини вулиці Трудової на тупик Геннадія Москаля. Про це повідомили в прес-службі  суду.

У липні цього року депутати міської ради Мукачева перейменували відгалуження вулиці Трудової на тупик імені голови Закарпатської обласної держадміністрації Геннадія Москаля. Крім того, депутати міськради ухвалили рішення перейменувати вулицю Степана Бандери на вул. Любомира Гузара, а вул. Романа Шухевича - на Андрея Шептицького. Це рішення також було скасовано судом.

Історія перейменування вулиць довга. 5 квітня 2017 року вулиці імені комуністичного публіциста Ярослава Галана, убитого у Львові в 1949 році, і секретаря Закарпатського обкому КП (б) У, член ЦК Компартії України Івана Туряниці перейменували на вулиці Бандери і Шухевича відповідно. Крім того, була також перейменована вулиця Івана Локота - на вулицю загиблого бійця АТО Володимира Зайця. Розпорядився перейменувати Геннадій Москаль, це було зроблено в рамках декомунізації.

Однак міськраді перейменування не припало до душі і вже в липні вулиці знову перейменували. Підставою став лист священика Успенського Собору УГКЦ, декана Мукачева Йосипа Ловськи, який попросив назвати одну з вулиць міста ім'ям Блаженнішого кардинала Любомира Гузара, який помер 1 червня 2017 року. Крім того, з проханням увічнити в топоніміці Мукачева митрополита УГКЦ Андрея Шептицького звернувся голова МО «Союз Чорнобиль України» Олексій Товчко.

Геннадій Москаль оскаржив рішення міськради. Суду він заявив, що повторне перейменування суперечить Закону України «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки». У суді наголосили, що розпорядження Москаля не оскаржено, що не скасовувалося в установленому законодавством порядку.

«Також у цьому Законі зазначено, що юридичним особам та об'єктам права власності ім'я фізичної особи присвоюється лише після їхньої смерті і тільки після проведення громадського обговорення», - заявили в суді.

З огляду на доводи Москаля Мукачівський райсуд виніс постанову, якою визнав рішення міськради про перейменування вулиць незаконною і скасував її.

Разом з тим декомунізація в Мукачеві - не поодинокий випадок перейменувань «від Москаля». Губернатор відомий своїм чудовим почуттям гумору. Так, у лютому 2016 року в селі Калини Тячівського району Закарпатської області в рамках декомунізації вулицю Леніна перейменували на честь соліста групи «Бітлз» Джона Леннона.

«Закарпаття нарешті декомунізовано: все Леніни, Дзержинські, Кірови, Комсомольські, Жовтневі викинуті на звалище історії. Замість них з'явилися вулиці не тільки Джона Леннона або Енді Ворхола. Область стала єдиною в Україні, в якій «декомунізовані» вулиці перейменовані на честь усіх загиблих на Донбасі героїв», - написав тоді Москаль в Facebook.

Однак в області знайшлося багато людей, які не підтримали губернатора і вимагали повернути вулицям їхні радянські назви. Найсильніше пручалися в селищі Великий Березний та селі Клячаново. В обох населених пунктах жителі виступили проти перейменування вулиць на честь їхніх земляків, які жили в їхніх селах і загинули в АТО на Донбасі. У Великому Березному жителі вимагали повернути їм назву чехословацького комуніста Івана Локоти, а сільрада Клячаново перейменувала вулиці на честь загиблих в АТО земляків на Нивлянську і Виноградну. Губернатор бореться з цим рішенням.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,32011413574219-/ /-pc-/
Top