counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

Смерть принцеси Діани: тиждень, що сколихнув Великобританію 20 років тому


Переглядів: 697


Смерть принцеси Діани: тиждень, що сколихнув Великобританію 20 років тому

20 років тому, 31 серпня 1997 року смерть принцеси Уельської сколихнула світ. На її похорон прийшли мільйони людей, новина про її смерті викликала шок і у простих британців, і у королівської сім'ї, пише The Guardian.

Розлучена і незалежна Діана перед своєю смертю насолоджувалася літом веселощів. У липні вона перебувала в Сан-Тропе з Вільямом і Гаррі як гості власника Harrods - Мохамеда Аль Файєда на яхті The Jonikal. 42-річний син бізнесмена, Доді, був поруч з Діаною. Уже наступного місяця папараці сфорографуровали, як Діана і Доді цілувалися.

принцеса Діана, Великобританія, смерть, похорон, Доді Файєд, принц Чарльз

Із Сардинії принцеса разом з Доді прилетіла до Парижа, наступного дня вона мала вилетіти додому до своїх синів. Однак папараці знайшли закоханих у Рітці, що належить Фаєду, їх машину переслідували, коли вони їхали на вечерю.

Сердитий і розчарований, Доді скасував вечерю і придумав хитрий план. Він хотів, щоб 2 машини виступили як приманка для фотографів, а він і Діана непоміченими виїдуть з готелю на Mercedes S280.

Неділя, 31 серпня

Діана і Доді залишили готель Рітц о 00:18. Остання фотографія демонструє, як пара сіла в автомобіль. За кермом був Пол, охоронець Доді. Тревор Ріс-Джонс, єдиний, хто залишився живим, сидів спереду, Діана ж сиділа ззаду. Коли переслідувана фотографами машина наближалася до Пон-де-л'Альме, їх затиснув білий Fiat Uno і водій зіркової пари втратив контроль. В результаті на великій швидкості автомобіль врізався в стовп, навіть не гальмуючи.

Доді і Пол померли миттєво, Ріс-Джонс отримав сильне поранення, а Діану відвезли до лікарні Піті-Сальпітрі. Її легенева вена була розірвана, принцеса померла о 4 годині ночі від зупинки серця, незважаючи на всі зусилля лікарів.

О4:41 ранку Асоціація преси випустила новину про смерть принцеси, однак Букінгемський палац спростував її. До 5 ранку про смерть Діани повідомили по BBC, перший букет квітів з'явився біля Кенсінгтонського палацу о 5:30, а до обіду туди прийшли вже більше 1000 осіб.

Про смерть матері повідомили принцам Вільяму і Гаррі, вони відвідали недільну ранкову службу в Краті Кірк поблизу Балморала. Через кілька годин екс-чоловік Діани, принц Чарльз вирушив до Парижа із сестрами принцеси - Сарою Маккоркадейл і Джейн Феллоуз.

Її труну, прикрашену королівським стандартом, було доставлено в RAF Northolt у західному Лондоні. Її зустрічали натовпи людей, які кидали квіти з мостів і машин. На кладовищі Бруквуд, недалеко від Уокінга, незадовго до півночі після служби в мечеті Regent's Park був похований Доді Файєд.

принцеса Діана, Великобританія, смерть, похорон, Доді Файєд, принц Чарльз

Понеділок, 1 вересня

Французька поліція виступила із заявою про те, що водій майже втричі перевищив французький закон про заборону на алкоголь за кермом.

У Лондоні тим часом готують похорон Діани. У Букінгемському палаці вирішили, що, незважаючи на розлучення, це буде королівський церемоніальний похорон. А до стін Кенсингтонського палацу тисячі людей продовжують нести квіти.

Вівторок, 2 вересня

У Парижі французькі прокурори відкрили кримінальне розслідування щодо фотографів, які переслідували принцесу. В цей час у похоронному комітеті в Букінгемському палаці обговорюються подальші ролі Вільяма і Гаррі в житті королівської сім'ї, але сердитий герцог Единбурзький кричить: «Вони щойно втратили свою матір. Ви говорите про них, як про товар».

 

Середа, 3 вересня

Біля воріт Кенсингтонського палацу накопичилося десятки тисяч букетів, які викладені на 30 футів. Біля палацу Сент-Джеймс - величезна черга тих, хто хоче залишити підпис у книзі співчуттів. Люди навіть сплять на вулицях, щоб потрапити до палацу.

Королівська родина, замкнена в Бальморалі, стає об'єктом гніву людей. Вирішено, що принци Ендрю й Едвард мають зустріти скорботну публіку, приймається рішення, що королівська сім'я повинна приїхати до Лондона.

принцеса Діана, Великобританія, смерть, похорон, Доді Файєд, принц Чарльз

Четвер, 4 вересня

Прес-секретар палацу виступив із заявою про те, що вся королівська родина, особливо Чарльз, Вільям і Гаррі «глибоко зворушені» і «надзвичайно вдячні» за громадську підтримку. Він пообіцяв, що прапор країни буде піднято на щоглі під час і після похорону. Це був найбільш спірний момент, громадськість вимагала, щоб Діану ховали з усіма почестями.

У зв'язку з великим суспільним резонансом королівський двір пом'якшив правила, публіці дозволили знаходитися в королівських парках до похорону. Черга, щоб підписати книгу співчуттів в Палаці Святого Джеймса, розтягнулася на 6,5 годин.

принцеса Діана, Великобританія, смерть, похорон, Доді Файєд, принц Чарльз

П'ятниця, 5 вересня

Королівська родина прибула до Лондона. Королева віддає данину поваги Діані в Королівській капелі і зустрічає натовп, який очікує своєї черги розписатися в книзі співчуттів. Королеву зустріли оплесками.

Чарльз, Вільям і Гаррі також вийшли подивитися на гори квітів за межами будинку Діани. Вони згадують, як незнайомі люди ридали біля меморіалу. Близько 50 тисяч осіб вирушають за труною Діани з Сент-Джеймса в Кенсингтонський палац, де він залишиться на ніч.

Субота, 6 вересня

Більше мільйона британців розтягнулися на 3,5 милі від Кенсінгтонського палацу до Вестмінстерського абатства. Ще 2 мільярди людей спостерігали за похороном по всьому світу. Труну Діани винесли з Кенсингтонського палацу о 9 ранку. За труною йшли 15 і 12-річні сини Діани Вільям і Гаррі, а також принц Чарльз, брат принцеси граф Ерл Спенсер і принц Філіп.

принцеса Діана, Великобританія, смерть, похорон, Доді Файєд, принц Чарльз

Коли кортеж проходить Букінгемський палац, королева, що стоїть біля західних воріт з іншими членами королівської сім'ї, схиляє голову на знак поваги. Коли королева вирушила в абатство, королівський стандарт був знятий з флагштока і замінений прапором союзу, який буде майоріти до півночі.

Усередині абатства знаходилося безліч знаменитостей, політиків і представників благодійних організацій. У цей час Елтон Джон виконав «Прощавай, трояндо Англії». Похоронний кортеж на всіх мостах, огорожах і дорогах зустрічали натовпи людей, які кидали квіти на катафалк.

Діана була похована на острові посеред декоративного озера в Альторпе, людей туди не пускають. Коли її труну перенесли в Альторп, королівський стандарт був замінений прапором сім'ї Спенсер - білим, червоним і золотим.

Як згадують Діану сьогодні

До річниці трагічної смерті Діани британська преса почала публікувати архівні документи і спогади ще з початку літа. Сьогодні принци Вільям і Гаррі витратили кілька хвилин, щоб почитати повідомлення і листівки, залишені в пам'ять про їх матір біля її будинку. В інтерв'ю журналістам Вільям недавно визнав, що в день її похорону не міг зрозуміти, чому публіка «плаче і плаче», «навіть не знаючи особисто» його матір і додав: «Озираючись назад, я навчився розуміти, що вона дала світу і багатьом людям».

принцеса Діана, Великобританія, смерть, похорон, Доді Файєд, принц Чарльз

Батько загиблого в аварії Доді - Мохамед Аль-Файєд, досі переконаний, що його сина вбили. Напередодні річниці журналісти сфотографували його на розкішній яхті в Сан-Тропе. 88-річний чоловік завжди сумний і самотній. Аль-Файєд раніше заявив, що він все ще сумує через смерть свого сина і 300 днів на рік проводить біля його могили.принцеса Діана, Великобританія, смерть, похорон, Доді Файєд, принц Чарльз

Сьогодні ж сер Елтон Джон також віддав данину поваги Діані - 70-річний співак розмістив фотографію на Instagram пари разом, обнявши принцесу: «20 років тому світ втратив ангела. СПОЧИВАЙ З МИРОМ",- написав він.

принцеса Діана, Великобританія, смерть, похорон, Доді Файєд, принц Чарльз

 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
більше матеріалів
/-0,85855889320374-/ /-pc-/
Top