Австрійські вчені виявили, що невеликий келих вина або пива допомагає вивільнити творчий потенціал людини. При цьому помірне вживання впливає на концентрацію і робить роботу, під час якої потрібно фокусувати увагу, практично нездійсненною, повідомляє The Independent.
За свідченнями дослідження, вживання алкоголю прямо пов'язане з творчими здібностями, не дивно, що більша половина письменників мали серйозні проблеми з алкоголем. Якщо вам потрібен терміновий мозковий штурм, то можна дозволити собі трохи алкоголю, щоб прискорити політ думки.
Одним учасникам дослідження було дано пляшку нормального пива, а іншим - безалкогольного, яке вони не змогли відрізнити. Потім їм було дано серію завдань з об'єднання слів, наприклад, їм було запропоновано зв'язати «швейцарський», «синій» і «торт». Ті, хто пив алкоголь, швидше здогадалися, що «сир» є сполучним словом.
Ті, хто вживали алкоголь, також швидше впоралися із завданням на творче мислення, в якому їм довелося знайти альтернативні види використання шин. Дослідження показало, що ті, хто пив алкоголь, мали меншу концентрацію уваги і слабший «когнітивний контроль». Це наукова заміна фрази «вони були п'яні».
«Є дві теорії, як це працює», - пояснив доктор Матіас Бенедек. «Перша полягає в тому, що, коли ви дійсно концентруєтесь на вирішенні проблеми, то ваш розум «застряє» на одному рішенні. Алкоголь ускладнює облік всіх параметрів завдання, але також може допомогти вам підійти до нього з іншого боку. Друга теорія полягає в тому, що алкоголь, відволікаючи від головного завдання, дозволяє вам торкнутися вашого несвідомого і знайти альтернативні рішення».