Якщо для вас змусити дитину з'їсти хоч трохи свіжих овочів - справжня проблема, то скажіть «спасибі» науці, адже тепер вона вирішена. Австралійські вчені з'ясували, що діти будуть їсти овочі без зайвих проблем, але все зводиться до того, як вони подаються, повідомляє The Daily Mail.
Дослідники з Наукового центру Університету Дікіна перевірили свою теорію на контрольній групі з 72 дітей дошкільного віку. Кожній дитині було дано 500 г просто очищеної цілої моркви в перший день, і таку ж кількість нарізаної морквини наступного, і 10 хвилин на те, щоб з'їсти стільки овочів, скільки їм захочеться.
Серед усіх дітей найпопулярнішою виявилася ціла морква, а не нарізана, і діти хотіли їсти овочі довше. В середньому, це означає, що вони споживали на 8-10% більше цілих овочів, ніж нарізаних.
Це дослідження підтверджує, що, чим більше їжі у вас на тарілці, тим більше ви хочете їсти. Потенційно ці результати можна аргуметнувати тим фактом, що одиниця продукту створює норму споживання, яка повідомляє споживачам, скільки вони повинні їсти. В цьому випадку діти з'їдали одну цілу моркву (одну одиницю), коли їм видавали моркву в цілому вигляді.
Тобто, коли діти починають їсти цілу моркву, вони доїдають її до кінця, а з нарізаними шматками легше зупинитися. Цей же трюк можна застосувати в зворотному порядку до нездорових продуктів. Наприклад, якщо видати шоколад, поламаний на невеликі шматочки, це знижує споживання шоколаду.
Крім очевидних переваг для здоров'я, дослідження показують, що діти, які їдять овочі за вечерею, проведуть більш продуктивний день у школі. В австралійському дослідженні оцінили живильний ефект вечері на успішність дитини.
Експерти також відзначили, що діти потребують батьківського прикладу, щоб отримати правильні звички в їжі. Діти часто копіюють поведінку дорослих, тому показуйте їм хороший приклад, регулярно подаючи на стіл і вживаючи овочі.