Пісний борщ, приготований що в Україні, що в інших країнах Європи, коштуватиме однаково. Це показав моніторинг Асоціації постачальників торговельних мереж супер- та гіпермаркетів низки країн ЄС та нашої країни, повідомив АСН її керівник – Олексій Дорошенко.
А зрівнялися ці страви у ціні в різних країнах через значне здорожчання їхніх складових в Україні, кажуть експерти. Ціна на капусту в Україні далеко не найнижча серед європейських країн.
Румун зараз заплатить за кілограм капусти у супермаркеті 9,9 грн, литовець – 11,2 грн, естонець – 11,8 грн. Українцю доведеться викласти за неї вже 12 грн. Ще дорожче - в Угорщині – 19,7 грн, і в Польщі – 21,2 грн.
«Тому якщо брати капусту, то констатуємо, що дорожчати вже нікуди, тому що зростання ціни призведе до напливу більш дешевої європейської», - каже експерт.
Дещо краща ситуація з другою головною складовою борщу – картоплею. Кілограм картоплі в Україні обійдеться у 7 грн., у Польщі вже у 10,6 грн., Литві – 16,6 грн., в Естонії – 16,6 грн., в Угорщині – 23,6 грн. Цього разу найдешевша картопля виявилася в Україні.
В румунському супермаркеті кілограм моркви можна купити за 10,5 грн., а в Україні – вже за 11 грн. Далі за рівнем цін йде Польща, де морква обійдеться у 14,1 грн. В Угорщині треба буде заплатити 19,7 грн., у Литві – 20,9 грн., а в Естонії 29,6 грн.
Таким чином ми є країною низького достатку, але вже не є країною низьких цін, якщо навіть наша головна страва – борщ, у нас коштує не дешевше, ніж у сусідів, каже Дорошенко.