counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Українцям на замітку. Як В'єтнам бореться з незаконною вирубкою лісу і до чого тут акація та Ikea


Переглядів: 111


Українцям на замітку. Як В'єтнам бореться з незаконною вирубкою лісу і до чого тут акація та Ikea

Проблема незаконного, а значить - безконтрольного вирубування лісів дуже актуальна для України. Цінні породи деревини, незважаючи на мораторій, під різними приводами і виглядом все одно вивозяться до Польщі і Угорщини, щоб через два місяці повернутися до нас вже у вигляді "італійських меблів". Однак збиток для бюджету від імпорту товарів з низькою доданою вартістю не можна порівняти з екологічними збитками, яких завдається і без того проблемній екології нашої країни.

Однак Україна - не єдина країна в світі, яка страждає від знищення лісів. Хоча і одна з небагатьох, що відверто закриває очі на цю проблему.

Читайте також: На Буковині повінь

Останнім часом багато країн почали перейматися збереженням "легенів планети", серед них - і В'єтнам. Тамтешні землевласники об'єдналися, щоб покінчити з вирубкою лісів. Вони планують садити більше дерев акації, яку використовують у виготовленні меблів по всьому світу, повідомляє The Guardian.

Саджанці акації вирощуються в Академії лісових наук в Ханої вже більше 40 років. Це дерево примітно тим, що володіє 99% виживання, чому продуктивність плантації збільшується вдвічі. В'єтнамські ліси, які і так сильно постраждали під час війни, зараз практично повністю знищені лісозаготівлями і розчищенням земель для сільськогосподарських потреб. Зараз у країні майже не залишилося пралісу.

В кінцевому підсумку боротьба з вирубкою лісів у В'єтнамі залежить лише від того, наскільки добре буде розвиватися її економіка і чи буде впроваджувати місцевий бізнес екологічні методи. Держава вже платить дрібним землевласникам допомоги. Багато з них беруть участь у проекті Світового фонду дикої природи, який передбачає посадку екологічних акації, ротанга і бамбука.

Землевласників закликають до відповідального вироблення плантацій, пропонуючи пройти сертифікацію Ради зі збереження лісового фонду. Втім, для багатьох із них це вилилося в чималу проблему через неграмотність або необізнаність з юридичними аспектами.

Сертифікація деревини

В'єтнамське переробне підприємство The Minh An використовує тільки дерево, яке отримало сертифікацію FSC, бо цього вимагає його головний клієнт - Scansia Pacific - головний в'єтнамський постачальник компанії Ikea. Їхній приклад чудово стимулює землевласників проходити сертифікацію. Немає сертифікату - твоє дерево нікому не потрібно.

Тепер асоціація землевласників працює з великими міжнародними компаніями і ділить витрати і відповідальність порівну, що дуже змінило їхній погляд на ведення бізнесу. Кожна асоціація сільських землевласників належить до більшої асоціації, всього членами є 241 особа. Її підтримує Всесвітній фонд дикої природи і вже в 2016 році співпраця принесла свої плоди.

Наприклад, асоціація в селі Хоа Лок тепер заробляє $1320 з одного гектара - вдвічі більше, ніж вони заробляли на несертифікованому дереві. Тепер вони можуть вкладати гроші у власний бізнес, оновлюючи техніку і здійснюючи необхідний ремонт.

Згідно з доповіддю Всесвітнього фонду дикої природи, в'єтнамський проект зараз перебуває на самому початку розвитку, адже за всі 5.4% всіх плантацій країни отримали сертифікацію, це менше половини урядових цілей, визначених до 2020 року.

Анна Залозна

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,46538615226746-/ /-pc-/
Top