counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Працевлаштування без віз: Польща і Угорщина дозволили українцям працювати з біопаспортом


Переглядів: 12347


Працевлаштування без віз: Польща і Угорщина дозволили українцям працювати з біопаспортом

Працевлаштуватися в країнах ЄС за безвізом цілком реально, принаймні в Польщі і Угорщині. Ці країни вирішили не ускладнювати життя українцям, які прагнуть у них працювати, і спростили оформлення на роботу для тих, хто має біометричний паспорт.

Робота в Польщі без оформлення віз

Читайте також: Кордони відкриють

Так в Польщі на законодавчому рівні дозволили працевлаштування тим українцям, які в'їхали в країну за безвізом. Про це сказано в офіційному роз'ясненні польських прикордонників.

Раніше українці, що в'їжджали до Польщі за польською шенгенською візою, не мали такого права, і для того щоб легально працювати в цій країні, мали оформляти робочу візу. Тепер для громадян України з біометричними паспортами така віза не є обов'язковою.

Отже, безвізовий українець у Польщі має право легально просити у держави дозвіл на роботу або видачу так званої декларації про намір працевлаштування іноземця. Таку декларацію в Польщі оформляють для громадян лише кількох держав, включно з Україною. Вона дає право працювати в Польщі не більше шести місяців на рік, чого достатньо для тих, хто шукає сезонну роботу в Польщі.

Для отримання відповідної декларації польський роботодавець повинен заповнити цей документ і зареєструвати його в місцевому управлінні праці. Платити за оформлення декларації не потрібно.

Однак варто пам'ятати, незважаючи на те, що термін такого дозволу на роботу становить півроку, за безвізовим режимом дозволяється перебувати в Європейському союзі не більше 90 днів на кожний 180-денний період, і якщо порушити це правило, при виїзді з Польщі вас чекає депортація і заборона на в'їзд у ЄС на кілька років. Тому, щоб вас не депортували, до закінчення 90-денного терміну потрібно подати заяву в регіональний відділ у справах іноземців про легалізацію перебування.

Працевлаштуватися в Угорщині стало простіше

Якщо в Польщі законодавчі зміни про працевлаштування українців є новацією, то в Угорщині, де наші співвітчизники також можуть працювати за безвізом, спрощені умови для отримання дозволу на працевлаштування для громадян України та Сербії, діють ще з липня 2016 року. Більш детальну інформацію надали в Міністерстві економіки Угорщини, повідомляє mukachevo.ne.

Однак з введенням безвізу для українців ці умови ще більш спростилися, оскільки, для того щоб поїхати в Угорщину і вже там працевлаштуватися за спрощеною процедурою, українцям відтепер не потрібно віз взагалі.

Раніше, а точніше з липня 2016 року, громадяни України могли працевлаштуватися в Угорщині заїхавши в країну за будь-якою візою, навіть за туристичною. А сама процедура отримання дозволу на роботу займала один день. Зараз, для того щоб офіційно працевлаштуватися в Угорщині, потрібен лише біометричний паспорт і за день безкоштовно ви зможете отримати дозвіл на роботу.

Але оскільки, за правилами безвізового режиму з ЄС, українці можуть перебувати на території європейських країн не більше 3 місяців протягом півроку, то і працювати в Угорщині без робочої візи вони зможуть теж не довше 3 місяців. Далі або потрібно повертатися в Україну, або отримати посвідку на проживання.

Однак варто пам'ятати, що законодавчі зміни, які спрощують отримання дозволу на роботу для українців і сербів стосуються насамперед професій, фахівців яких не вистачає в країні. Зокрема це програмісти, інженери, будівельники, водії, швачки, столяри і медсестри. І для того, щоб отримати дозвіл на роботу, потрібно надати диплом або трудову книжку, які підтвердять вашу професійну кваліфікацію.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,47866892814636-/ /-pc-/
Top