counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

В Україну їдуть Юнкер і Туск. ЄС дав старт новому витку відносин з Україною


Переглядів: 84


В Україну їдуть Юнкер і Туск. ЄС дав старт новому витку відносин з Україною

12-13 липня 2017 року у Києві відбудеться XIX саміт Україна - ЄС. Делегацію Європейського союзу представлятимуть президент Європейської Ради Дональд Туск і президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер.

У саміті також візьмуть участь українські міністри і члени Європейської Комісії. Головувати ж на саміті буде Президент України Петро Порошенко. Порядок денний - вкрай актуальний для України: втілення в життя угоди про асоціацію між Україною та ЄС, реформи в нашій країні, підтримка ЄС, ситуація в Криму і на Донбасі.

11 липня відбувся фінальний етап ратифікації угоди про асоціацію ЄС - Україна. Всі 28 країн - членів Євросоюзу схвалили угоду, що дозволить документу повністю набрати чинності з 1 вересня 2017 року.

Це рішення стало можливим після ратифікації угоди 14 червня Нідерландами, документ підписав король Віллем-Александер, міністр закордонних справ Берт Кундерс, міністр зовнішньої торгівлі і співпраці Ліліанна Плума і міністр безпеки і юстиції Стеф Блок. Вже 15 липня ратифікація набрала чинності.

Переговори по асоціації з ЄС Україна почала в 2007 році. План дій вперше узгодили в листопаді 2010 року на саміті Україна - ЄС. Пізніше цей план поступово допрацьовувався та змінювався.

Новий виток цього процесу розпочався в 2014 році. Економічна частина угоди про асоціацію застосовується з 1 листопада 2014 року, а в частині зони вільної торгівлі - з 1 січня 2016 року. Інші частини угоди, що передбачають зміцнення взаємодії спільноти та України в таких галузях, як зовнішня політика, політика безпеки і юстиція, можуть набрати чинності тільки після остаточної ратифікації всіма учасниками. Нідерланди стали останньою країною, яка ратифікувала документ.

Президент України Петро Порошенко зазначив, що з 1 вересня 2017 року розпочнеться якісно новий, глибинний етап шляху України в ЄС. Він підкреслив, що від нашої країни вимагатимуть реформ, об'єднання всіх гілок влади, бізнесу, громадянського суспільства заради побудови європейського майбутнього.

Разом з тим глава держави заявив, що Кремль мобілізував всі свої ресурси проти Угоди про асоціацію, цинічно порушив міжнародне право, почав агресію проти України, але зазнав поразки. «Україна обов'язково буде в родині європейських народів - і в ЄС, і в НАТО», - додав Порошенко.

Пораділи остаточній ратифікації угоди і в МЗС України. Дипломати заявили, що рішення Ради ЄС має особливе значення, оскільки його ухвалення відбулося напередодні 19-го саміту Україна - ЄС, який пройде у Києві 12-13 липня 2017 року. В ході саміту учасники обговорять питання імплементації угоди про асоціацію, реформи в Україні і посилення підтримки з боку Євросоюзу, а також ситуацію на окупованому Донбасі і в Криму. Передбачається, що до Києва прибудуть президент Європейської ради Дональд Туск і президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер та інші члени Єврокомісії.

Офіційної реакції з Москви щодо успіхів на шляху України в цивілізований світ поки не надійшло, однак нескладно здогадатися, якою вона буде, з огляду на попередню істерику, коли Нідерланди ратифікували угоду. Тоді офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що влада Голландії «обвела свій народ навколо пальця», схваливши угоду про асоціацію України з Євросоюзом.

«Зробили це його власні лідери, які в черговий раз взяли на озброєння відверто русофобську пропаганду, що, до речі, є прямим підтвердженням антиросійської суті Угоди про асоціацію Україна - ЄС, скільки б нас не запевняли у зворотному», - заявила вона.

Не відстали в цьому питанні і пропагандистські російські ЗМІ. Зокрема, видання «Утро.ру» випустило матеріал про ратифікацію угоди з заголовком «Євросоюз остаточно влип з Україною». Однак згодом з якихось власних міркувань зняло цю новину з публікації.

Європейський союз, Україна, Росія, Кремль, асоціація, угода про асоціацію, петро порошенко

Разом з тим у США заявляли про свій інтерес у зближенні України та ЄС. Так, посол США в Україні Марі Йованович сказала, що Європа і Україна - найближчі партнери її країни, які мають спільні цінності. «Ми повністю підтримуємо зближення України з ЄС. Ми допомагаємо Україні в цьому процесі як у питаннях безпеки, так і політичних питаннях », - додала посол.

У самому ЄС також вітають інтеграцію України. Як раніше відзначав глава Представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі, членство України в ЄС - не на часі, однак бар'єри для інтеграції, входження України в єдиний економічний ринок слід прибрати. «Тарифні бар'єри - це те, що потрібно скасувати... На це підуть роки. Це займе 6-7 років. Але якщо ми будемо реалістами, то скажемо, що це займе більше часу», - сказав Мінгареллі.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
більше матеріалів
/-0,48458385467529-/ /-pc-/
Top