counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

В Україну для спілкування з Сурковим США призначили Курта Волкера. Що відомо про колишнього ЦРУшника


Переглядів: 141


В Україну для спілкування з Сурковим США призначили Курта Волкера. Що відомо про колишнього ЦРУшника

Держсекретар США Рекс Тіллерсон 7 липня призначив колишнього постпреда США при НАТО Курта Волкера на посаду спеціального представника по Україні. 55-річний Курт Волкер координуватиме зусилля Держдепу США з врегулювання військового конфлікту на Донбасі.

У Держдепі ця посада спецпредставника щодо України була створена вперше. Цими питаннями раніше займалася помічник держсекретаря у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд. Завдання Волкеру не тільки оживити зусилля, спрямовані на виконання Мінських угод, але і вести діалог щодо Донбасу з помічником президента Росії Владиславом Сурковим.

Американський куратор народився в 1962 році, працював у ЦРУ, з 1988 року - в Держдепі США. У 1998 році став першим секретарем американської місії в НАТО. У 2008-2009 роках він займав пост постійного представника США в НАТО. Останнім часом працював виконавчим директором Інституту міжнародного лідерства Маккейна при Університеті штату Арізона. Волкер вважається одним з провідних експертів США в сфері міжнародних відносин і національної безпеки. Його вважають найдосвідченішим фахівцем по Європі і країнах Євразії. У світі Волкера знають як одного з найбільших критиків Росії.

7 квітня 2017 року він давав свідчення на слуханнях сенатського комітету з міжнародних відносин, в ході яких закликав американську владу протистояти викликам, що походять із Москви. Дипломат заявив, що, змінюючи межі і використовуючи для цього військову силу, Кремль намагається зруйнувати порядок, встановлений після холодної війни в Європі. Він нагадав адміністрації Трампа, що РФ окупувала не тільки територію України, але також Грузії і Молдови. Також Волкер ще з 2008 року неодноразово закликав розширювати НАТО.

Перебуваючи з візитом у Києві, Волкер 10 липня провів зустріч з представником України в Контактній групі щодо Донбасу, другим президентом України Леонідом Кучмою, в ході якої обговорив ситуацію на Донбасі.

«Кучма відзначив роль і активну позицію США у вирішенні ситуації на Донбасі і подякував за принципову позицію і підтримку територіальної цілісності і суверенітету України. Обидві сторони підкреслили, що стійке, тривале припинення вогню і вирішення всього блоку питань з безпеки Мінських угод є ключовим, без цього не може бути просування у врегулюванні гуманітарних, політичних і соціальних питань. Сторони домовилися про підтримку подальших контактів на постійній основі», - написала на своїй сторінці в Facebook прес-секретар Кучми Дарка Оліфер.

Таким чином Волкер вже приступив до ознайомлення з ситуацією на місці, він почав збирати інформацію «з перших вуст». Всю отриману інформацію новий спецпредставник доповідатиме главі держдепартаменту Рексу Тіллерсону.

Новий спецпредставник вже зробив заяву, що не підтримує інформаційну політику щодо заборони медіа в нашій країні. «Не впевнений, що заборона на інформацію - правильний спосіб розв'язання проблеми. Вважаю, що публічність та прозорість - це важливо. У людей має бути можливість самостійно приймати рішення», - підкреслив спецпредставник. Він також додав, що найкращою допомогою Україні буде зробити її сильною і привабливою для жителів Донбасу.

Президент України Петро Порошенко одним з перших привітав призначення Волкера на пост спецпредставника Вашингтона по Україні. Він підкреслив, що це «важливий і своєчасний крок в інтересах припинення російської агресії і відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом».

Вітаю рішення Адміністрації США про призначення Курта Вокера Спеціальним представником з питань України

— Петро Порошенко (@poroshenko) 7 июля 2017 г.

Свою думку висловили також політологи, блогери та громадські діячі. Так, політолог Кость Бондаренко прогнозує, що Волкер вважається протеже Ріка Девіса, який раніше очолював виборчий штаб Маккейна, але також є бізнес-партнером скандального Пола Манафорта. У Девіса є широкі зв'язки в середовищі російських бізнес-еліт.

«Якими б не були особисті симпатії чи антипатії Волкера (він може гаряче любити Україну і не менш гаряче ненавидіти Росію), але діятиме він відповідно до інструкцій і директив, які йому буде спускати Держдеп. Він - кадровий дипломат, один з 70 тис. співробітників Державного департаменту США, і його подальша кар'єра залежатиме від того, наскільки якісно він виконуватиме отримані директиви, а не від кількості плювків у бік Путіна», - заявив політолог.

На думку політолога Віктора Небоженка, Волкер добре знає Україну і розуміє її проблеми.

«Нашому політичному керівництву буде важко його обдурити. Його завдання - змусити Порошенка думати не тільки про свої економічні інтереси і мріях про другий президентський термін, але і про Україну», - написав він.

У свою чергу блогер Олексій Заводюк, навпаки, вважає , що Волкер - це «Михайло  Іванович», який «готуватиме Клієнта до «зняття гіпсу» і повернення Донбасу».

«За якийсь період часу, рік, півтора, два або два з половиною Захід постарається дотиснути Путіна до потрібної кондиції і змусити його піти з Донбасу і Сирії, а потім і Кремля. Завдання цілком здійсненне. Як тільки Клієнта накриватиме нова ілюзія і бажання зіграти ще одну багатоходівку з Заходом, йому будуть накидати нові санкції і нові ляпаси, а добрий, але суворий Михайло Іванович Волкер втішатиме Клієнта, уважно слухатиме його скарги на несправедливий світ і вестиме його до неминучого - капітуляції. Не буде загроз і дешевого шантажу. Клієнта будуть вести на ешафот ввічливо, але наполегливо», - запевнив Заводюк.

Він також вважає, що попутно Волкер «роздаватиме люлів і українській владі за зволікання з реформами. І вона теж буде впиратися».

Політолог Тарас Березовець вважає, що призначення Курта Волкера - знакова подія не лише для України, але і для США. Експерт зазначає, що Вікторія Нуланд була «завербована Сурковим. З Волкером цей варіант у росіян не пройде. «Волкер не просто людина Джона Маккейна, яка працювала на посаді виконавчого директора Інституту Маккейна. Це самостійна фігура з досвідом роботи в НАТО. Представник США в НАТО друга за значимістю посада після постпреда в Радбезі ООН. Тому у Волкера буде прямий контакт і з Трампом, і з Конгресом», - підкреслив він.

Курт Волкер - жорсткий перемовник з досконалим знанням і України, і Росії, і Києву пощастить, якщо вдасться завоювати його довіру, говорять експерти.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Існує безліч ритуалів для залучення грошей, які використовувалися ще в давнину Багато людей стверджують, що г....
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
більше матеріалів
/-1,4936149120331-/ /-pc-/
Top