counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

12-річна школа і значне підвищення зарплат вчителям. Особливості майбутньої реформи освіти в Україні


Переглядів: 196


12-річна школа і значне підвищення зарплат вчителям. Особливості майбутньої реформи освіти в Україні

В останній пленарний тиждень цієї сесії в парламенті планують зареєструвати законопроект про реформування системи освіти в Україні. Про це на своїй сторінці в Facebook написав журналіст Кирило Сазонов.

«Вчора зустрічалися з міністром освіти Лілією Гриневич. Наступного тижня вони вносять до Верховної Ради законопроект, в якому добре розбираються профільні фахівці, вчителі, а ось для широкого загалу це - терра інкогніта», - написав він.

Журналіст виписав 12 пунктів, в яких описав, які ж зміни чекають і вчителів, і школярів, і студентів після впровадження реформи освіти.

Що стосується шкіл, то тепер директори очолюватимуть одну установу максимум 12 років - 2 каденції по 6 років.

«Ця ротація забезпечить приплив молодих і прогресивних кадрів», - вважає Сазонов.

Також закон розширює права як вчителів так і учнів, як наслідок варіантів і способів отримання освіти буде більше.

Планується, що на освіту щороку з держбюджету виділятимуть 7% ВВП. Це дозволить збільшити зарплату вчителів, які, на думку авторів законопроекту, повинні отримувати мінімум 4 прожиткових мінімуми.

Форма навчання в школі теж зміниться. Дітей будуть не просто напихати набором знань, а й вчитимуть їх застосовувати на практиці і працювати в групах.

Вчитимуться школярі 12 років, при цьому для того, щоб отримати ступінь бакалавра у вищому навчальному закладі, достатньо буде 3 років, а не 4 - як зараз. Так що після введення реформи дітям не доведеться вчитися довше. Сазонов зазначає, що 11-річні школи на європейському континенті збереглися тільки в Росії, Білорусі та Україні.

Після реформування контролювати роботу педагогів будуть не місцеві управління освіти, а нова незалежна Інспекція якості знань. Також, згідно із законопроектом, вчителі самі обиратимуть, де і як вони  підвищуватимуть свою кваліфікацію, журналіст вважає, що це дасть можливість зруйнувати монополію інститутів післядипломної освіти.

Потім педагог може добровільно пройти сертифікацію, успішне складання якої дає змогу отримати 20% надбавки до зарплати.

На сайті кожного навчального закладу адміністрація повинна буде вказувати, скільки і з яких джерел отримали грошей і скільки на що витратили.

Не тільки в школах, але і в вишах вводиться таке поняття, як «академічна доброчесність», а також виписані критерії «академічної недоброчесності».

«Це плагіат, фальсифікації, неправильне оцінювання - багато всього. Так що лави липових кандидатів і докторів наук здорово зрідіють», - пише Сазонов.

Також буде створено спеціальне агентство, яке займатиметься ПТУ, а також вивчатиме потреби спеціальностей, які викладаються в училищах, на ринку праці. За словами журналіста, щодо ПТУ буде окремий закон, який розробляється спільно з експертами ЄС за їхніми стандартами і під їхнє фінансування.

Викладати будуть виключно українською. Мова нацменшин буде використовуватися як додатковий предмет виключно там, де він потрібен для роботи.

Не забули в законопроекті і про приватні школи і садки, де вводиться формула «гроші ходять за дитиною». Якщо дитина ходить у приватну школу, яка працює за принципом безприбуткової, - за кожну дитину ця школа отримає гроші з бюджету. Правда, трохи менше, ніж отримають державні школи.

Водночас Сазонов зазначив, що питання переведення вчителів на роботу за контрактом до цього часу обговорюється, оскільки цю норму категорично не підтримують профільні профспілки.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
більше матеріалів
/-0,40604209899902-/ /-pc-/
Top