counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Луценко vs комітет Ради. Як зняття недоторканності з нардепа Дейдея стало яблуком розбрату


Переглядів: 74


Луценко vs комітет Ради. Як зняття недоторканності з нардепа Дейдея стало яблуком розбрату

На засіданні комітету Верховної Ради з питань регламенту сьогодні, 3 липня, генеральний прокурор Юрій Луценко і глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький демонстрували записи телефонних розмов. Серед іншого - запис розмови народного депутата Євгена Дейдея з якимось бізнесменом щодо якоїсь справі. Ще 21 червня Луценко вніс у Раду подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Дейдея», а сьогодні на засіданні профільного комітету розкривав суть обвинувачення.

Хоча намагався генпрокурор марно, комітет порахував необґрунтованим і невмотивованим обґрунтування Луценка. Глава комітету Павло Пинзеник заявив, що воно не містить конкретних фактів, а свої висновки слідство обґрунтувало припущеннями і не може довести факт здійснення нардепом кримінального правопорушення.

Очікувано це рішення комітету обурило генпрокурора. Луценко заявив, що в комітеті навмисне завернули документи, щоб поданих на зняття недоторканності не було розглянуто в сесійній залі парламенту наступного тижня. Луценко заявив, що рішення комітету було заздалегідь підготовлено і є «ганебним прикриттям колеги». У свою чергу Холодницький пообіцяв, що підготує і направить до Верховної Ради нове подання про зняття депутатської недоторканності з Дейдея. Він заявив, що засідання комітету йому «нагадало цирк» і «квазісудове провадження».

Отже, в чому ж підозрюють Дейдея? Суть звинувачення нардепа полягає в тому, що дружина нардепа - Інга Дейдей, нібито отримала фіктивну позику, а сім'я політика не може довести походження майже 5 млн грн. За інформацією Луценка, в діях нардепа є всі ознаки незаконного збагачення (ч.3 ст.368-2 КК України).

У слідства з'ясували, що законні доходи Дейдеїв становлять 1 млн 440 тисяч 705 грн, проте вони змогли придбати майно на 6 млн 393 тис. 993 грн. У цю суму увійшла квартира вартістю 2 млн 893 тис. грн, а також автомобіль Audi Q7 (1 млн 574 тис. грн) і ще одна Audi Q7 (1 млн 664 тис. грн).

ГПУ вивчила відомості ДФС про доходи Дейдея за 7 років, документи ПАТ «Київміськбуд» на квартиру, а також матеріали тимчасового доступу до довідок про рахунки придбання 5 і 6 листопада 2016 року дружиною нардепа двох автомобілів.

Депутатам же на засіданні Луценко і Холодницький демонстрували аудіозаписи телефонних розмов бізнесмена з Дніпра, такого собі І.Лінчевского з юристом Олексієм, а також з помічником одного з нардепів Дмитром. Бізнесмена допитали і той підтвердив "фіктивність позики, яку отримала дружина нардепа Інга Дейдей". Мало того, за словами Луценка, бізнесмен взагалі не знає Інгу. За словами Луценка, ключову частину телефонної розмови прокурори змогли отримати в березні, і вона спростовує дані в декларації Дейдея про те, що 3,5 млн грн його дружина взяла в борг у громадянина Лінчевського.

Ким же є нардеп Дейдей? У ЗМІ раніше повідомляли, що у політика є як мінімум одна судимість, його називали «бандитом з Рені» - невеликого міста Одеської області, де в минулому Дейдей нібито займався "гоп-стопом". Саме за пограбування перехожих в Одесі суд у 2012 році і засудив Дейдея до 5 років в'язниці. Доля стала прихильною до Дейдея під час Революції Гідності, коли майбутній політик очолив «Сотню Лева», а пізніше став координатором добровольчого батальйону «Київ-1» у складі МВС.

З цього моменту починається активна взаємодія Дейдея з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Син міністра проходив службу в батальйоні, в 2014 році Дейдей був радником Авакова, а далі - начальником відділу в департаменті поліції особливого призначення. У листопаді 2014 року він став нардепом за списком «Народного фронту» під №32.

Скандали не раз супроводжували діяльність нардепа у Верховній Раді і за її стінами. У грудні 2015 року Дейдей брав участь у бійці, спровокованій нардепом Олегом Барною, який намагався відтягнути від трибуни прем'єра Арсенія Яценюка з захопленням за причинне місце.

У липні 2016 року голова САП Холодницький звинувачував парламентарія у погрозах фізичною розправою двом заступникам глави антикорупційної прокуратури, а в березні 2017 року Дейдей вже погрожував розправою нардепу від «Батьківщини» Ігорю Луценку.

Не склалися у Дейдея відносини з колишнім губернатором Одеської області Михайлом Саакашвілі. Останній раніше заявляв, що Дейдей втрутився в ситуацію, коли латвійському інвестору не дали вкласти в порт Рені 6 млн євро інвестицій. Саакашвілі відзначав, що ренійський порт - депресивний, і ці гроші могли б допомогти сотням громадян отримати роботу. Саакашвілі тоді називав Дейдея «чотири судимим».

На сьогоднішньому засіданні комітету в Раді, Дейдей заявив Луценку, що вважає найбільшою проблемою заступника директора НАБУ Гізо Углаву. Парламентарій назвав Углаву своїм ворогом і «поплічником» Саакашвілі.

Дейдей заявив, що в Одесі «боровся з грузинською мафією», «тримав громадянську позицію, не давав їм можливості розкрасти Одеську область».

«І зараз, коли ми змогли їх всіх звідти вигнати, виходить ось така розправа. Насправді, так не повинно бути, Юрію Віталійовичу, грузини не повинні правити у нас у країні», - заявив Дейдей.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
більше матеріалів
/-0,29641914367676-/ /-pc-/
Top