counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Гаражі, сараї і навіть льохи. Кому, скільки і коли в 2017 році треба заплатити податку на нерухомість


Переглядів: 2801


Гаражі, сараї і навіть льохи. Кому, скільки і коли в 2017 році треба заплатити податку на нерухомість

До кінця червня українцям, які мають «зайві» квадратні метри нерухомості, прийдуть платіжки з сумою податку. Це нарахування за 2016 рік, несплата яких тягне за собою накладення штрафів.

Як порахувати і мінімізувати або зовсім не платити податок на нерухоме майно в 2017 році, розповімо в цій статті.

Платити треба навіть за гаражі та сараї

Відповідно до Податкового кодексу України, платити податок за нерухомість повинні як фізичні, так і юридичні особи, в тому числі нерезиденти. А нараховувати його будуть як за нерухомість житлового фонду (житлові будинки, прибудови до будинку, квартири, кімнати в комуналці), так і за дачні, садові будинки, гаражі, сараї, погреби та літні кухні.

Однак минулого року більшість місцевих рад прийняла рішення на господарські будівлі встановити нульову ставку податку. Саме місцеві органи влади визначають розмір податку і площу житла, яка не обкладається податком.

Відповідно до закону, ставка податку за 2016 може коливатися від 0% до 3% розміру мінімальної зарплати на початок минулого року. У 2016 році це було +1378 грн.

Пільгові метри

Тим у кого сумарна площа квартири не перевищує 60 кв. м, а будинку - 120 кв. м, податок не нараховується. Якщо ж у власності перебуває і квартира, і будинок неоподатковуваний мінімум становить 180 кв. м.

У кого житло перевищує зазначені норми, доведеться заплатити за «зайві» квадрати. Наприклад, якщо площа вашої квартири 80 кв. м, то вам потрібно буде сплатити податок за 20 квадратів, оскільки 60 кв. м - це неоподатковуваний ліміт. Наприклад, у столиці, де минулого року була встановлена ​​податкова ставка на нерухомість в розмірі 1%, сума платежу складе 13,7 грн за квадратний метр.

Податок стягується раз на рік на користь місцевих бюджетів. До речі, не тільки в Києві була встановлена ​​минулого року ставка податку в 1% від мінімальної зарплати. За прикладом столиці пішли Львів, Чернівці, Тернопіль, Луцьк, Ужгород, Черкаси, Хмельницький, Полтава, Херсон, Чернігів і Миколаїв. У два рази більше, 2%, брали в Одесі, Дніпропетровську, Харкові, Запоріжжі та Сумах, повідомляє Сегодня.

А ось якщо нерухомість здається в оренду, платити доведеться за всю площу квартири або будинку.

Якщо загальна площа квартири або декількох квартир складає більше 300 кв. м, а будинку понад 500 кв. м, додатково доведеться заплатити "податок на розкіш" - ще по 25 тис. грн за кожен із зазначених об'єктів.

Платіжки на сплату податку на нерухомість будуть приходити українцям до 1 липня 2017 року. Цього року доведеться заплатити податок за минулий рік, а у 2018-му - за 2017-й.

Тарифи на 2017-й

До речі, якщо минулого року за кожен «зайвий» квадрат українці платили до 3% від мінімальної зарплати, то в 2017 році ставку знизили до 1,5%, оскільки з початку року мінімальна зарплата, до якої і прив'язаний податок, зросла вдвічі - до 3,2 тис. грн.

Тому якщо податкова ставка в столиці залишиться 1% від мінімальної зарплати, то за зайві метри за 2017 рік прийдуть платіжки зі значно більшими сумами. Так за 20 понаднормових квадратів потрібно буде заплатити вже не 275, а 640 грн.

Не заплатив - нарахують штраф і пеню

За несплату податку на нерухоме майно або несвоєчасну сплату законодавством передбачена відповідальність у формі штрафу. Так надіслану податковою до 1 липня платіжку треба оплатити до 28 серпня.

Якщо заплатили у вересні, доведеться додати ще 10% від суми податку у вигляді штрафу, якщо в жовтні - сума штрафу складе 20%. Крім штрафу, за прострочення нараховується пеня - 0,05% від загальної суми за кожен день прострочення. Якщо податок не сплачується тривалий час, майно продається за рішенням суду. За несплату податків передбачена також і кримінальна відповідальність, яка тягне за собою штраф - 8500 грн.

Якщо вам не прийшла квитанція, але ви знаєте, що квадратні метри вашої нерухомості повинні обкладатися податком, краще самому звернутися до відділення Державної фіскальної служби і повідомити про це. Оскільки може статися, що папірець загубився, але в базі як платник ви значитесь, тому в разі несплати вам будуть нараховувати штрафи і пеню.

Платити не треба

Є категорія нерухомості, за яку взагалі не потрібно платити податок. Зокрема це:

      - об'єкти нерухомості, що належать державі або територіальним громадам;

      - об'єкти нерухомості в зонах відчуження і безумовного відселення;

      - дитячі будинки сімейного типу;

      - об'єкти житлової нерухомості, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими батьками;

      - гуртожитки;

      - будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств;

      - будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо в сільськогосподарській діяльності;

      - об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їх підприємства.

Варто звернути увагу, що пільга щодо несплати податку на нерухоме майно поширюється на кожного домовласника такого житла. Тому, якщо співвласників декілька, а квадратів понад норму - платити не доведеться.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року, представлений Анжелою Перл, обіцяє успішний початок дня, наповненого продукти....
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 23 квітня 2024 року наголошує, що важливо прислухатися до інтуїції Вона може вказати напрямок і до....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба розповіла, що 23 квітня буде сприятливим днем для деяких знаків зодіаку щодо любовних стосунків О....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 23 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
більше матеріалів
/-0,4272780418396-/ /-pc-/
Top