counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Мільярди в трубу. У ВРУ заявили про провал закупівель ліків і назвали винних


Переглядів: 101


Мільярди в трубу. У ВРУ заявили про провал закупівель ліків і назвали винних

Міністерство охорони здоров'я провалило закупівлі ліків за 2015-2016 роки, які здійснювалися через міжнародні організації, вважають у Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров'я.

В Україну досі не поставлено 5% ліків, гроші на які виділялися з держбюджету в 2015 році, а за 2016 рік проставлено лише 17% з усього вже оплаченого обсягу, констатували в комітеті. Про закупівлю ліків на поточний рік поки що взагалі не йдеться.

"Все йде за планом"

Ще в середині березня під час прес-ланчу на тему «Закупівлі ліків через міжнародні організації: аналіз першого року і старт закупівельного процесу 2017» в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що закупівлі ліків через міжнародні організації це найдієвіша антикорупційна реформа в охороні здоров'я і її треба продовжувати.

«Нам вдалося значно розширити географію учасників, закупити більше 60% необхідних ліків безпосередньо у виробників. І головне - завдяки проведенню закупівель на міжнародних ринках отримати якісні ліки, які раніше не були доступні в Україні. Успіхи 2015 року підтверджують: реформа закупівель ефективна і її треба продовжувати», - повідомила глава міністерства.

Водночас Супрун запевнила, що станом на березень міжнародні організації вже фактично завершили закупівлі за кошти 2016 року.

«З переданих міжнародним організаціям 37 програм закриті вже 36. Поставки вже почалися», - заявила в.о. міністра.

За даними Центру протидії корупції економія на закупівлі ліків склала 620 млн грн. Однак заощадити можна було набагато більше, впевнені представники самих міжнародних організацій. Для цього потрібно було планувати закупівлі на кілька років наперед, а не рік у рік.

«Ми можемо прийти і замовити великий обсяг препаратів на тривалий період, наприклад, на 10 років. Тоді Україна прийде з одним замовленням і зможе отримати хороші знижки при такому довгостроковому співробітництві», - запропонував під час прес-ланчу директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра.

За 2016 рік в Україну поставили лише 17% ліків

Однак у Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров'я не такі оптимістичні щодо закупівель ліків через міжнародні організації. Голова комітету Ольга Богомолець вважає, що законопроект, який дозволяє таку співпрацю, не виправдав себе, оскільки ліки поставляються зі значною затримкою.

З її слів, з 2,2 млрд грн, які були виділені в 2015 році на закупівлю медпрепаратів, на сьогодні 5% так і не поставлено. А за 2016 рік, коли з держбюджету було виділено майже 4 млрд грн на закупівлю ліків, поставлено медпрепаратів лише 17%.

Але при цьому всі передбачені на закупівлю ліків кошти були виведені на закордонні рахунки міжнародних компаній відразу ж після підписання договорів на поставку.

«Хто користується грошима на цих рахунках?! Чи є в Україні хоча б одне підприємство, якому держава заздалегідь виділила мільярди коштів і не питає, що з ними відбувається? Хто отримує відсотки від обігу цих коштів в іноземних банках? Комітет охорони здоров'я не може отримати від МОЗ відповіді на ці запитання. Жодних пояснень МОЗ нам не дає, договорів, підписаних з міжнародними організація міністерство нам не дає», - заявила Богомолець.

Договори з міжнародними організаціями засекречені

Відомо, що контракти на поставку ліків були підписані з трьома міжнародними організаціями - Програма розвитку ООН, Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ та компанія Crown Agents. Копії цих договорів, надати які відмовлялися в Міністерстві охорони здоров'я, посилаючись на комерційну таємницю, потрапили в руки народного депутата, заступника голови Комітету з питань охорони здоров'я ВРУ Олега Мусія.

«Вони підписані пані Супрун. Це продовження політики, яку почали міжнародні організації щодо виведення коштів державного бюджету в обхід існуючої державної системи Прозорро», - вважає він.

Народний депутат підкреслив, що в договорах не зазначено, ліки з яким терміном придатності міжнародні компанії повинні постачати. Як наслідок, в українські лікарні надходять величезні партії медикаментів, застосовувати які можна лише кілька місяців. Потім вони стануть непридатними.

«Загальновідомо, що якщо термін придатності менше 6 місяців, то ці медикаменти йдуть в усі країни як гуманітарна допомога. Натомість МОЗ закупило за повну вартість такі медикаменти, які поставлені в Україну з терміном придатності і місяць, і два тижні навіть», - додав Мусій.

Лікувати нічим

Зокрема в Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" вже зараз на складах лежить списаних ліків, які були поставлені в лікарню в кінці 2016 - на початку 2017 рокку, на суму близько півмільйона гривень.

«Якщо до червня у нас не буде заміни або розподілу медикаментів, там буде ще на плюс 2 мільйони гривень. Це щодо тих медикаментів, які, як клялися і божилися нам Crown Agents, мають бути замінені на аналогічні препарати з хорошим терміном придатності», - заявила завідуюча Центром дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" Світлана Донська.

І йдеться лише про ліки, які закуповувалися за гроші 2015 року. За закупівлями минулого року лікарня отримала лише одне найменування медпрепарату і то лише 75% від потреби. Це при тому, що термін придатності більшості наявних в медустанові ліків закінчиться вже в липні цього року, говорить вона.

«Це саме ті позиції, яких у нас уже немає, це базові хіміопрепарати, тромбоконцентрати, без яких неможливо виконувати протипухлинну хіміотерапію, вони не підлягають заміні, тобто це те, що повинні купувати або батьки або волонтери, інакше ми зупиняємо протокол», - пояснила Донська.

«Якщо у нас закінчаться медикаменти і нам не поставлять нові, то, швидше за все, доведеться зупинитись. Такі ліки не можна купувати в ручному режимі, це не анальгін, коли пішов в аптеку і купив, це госпітальні, дорогі препарати, які не в кожній аптеці є і не кожна компанія може їх своєчасно поставити», - додав завідуючий відділенням трансплантації кісткового мозку Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" Олег Рижак.

І така ситуація не тільки в Охматдиті. За словами Ольги Богомолець по всій Україні в закладах охорони здоров'я на десятки мільйонів гривень зберігаються медикаменти, термін придатності яких вже закінчився.

У 2017-му ліків теж не буде

Більше того депутат вважає, що закупівлі 2017 року теж будуть зірвані, оскільки МОЗ досі не затвердив номенклатури ліків і не уклав з міжнародними організаціями договорів. Хоч в.о. міністра охорони здоров'я заявляла, що ще до кінця березня міністерство отримає нові номенклатури.

Є у народних депутатів запитання і до самої процедури проведення міжнародними компаніями тендерів із закупівлі ліків для України. Зокрема, зі слів голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики і підприємництва Віктора Галасюка, нещодавно в тендері, оголошеному міжнародною організацією ПРООН щодо купівлі життєво необхідних ліків для хворих на гемофілію, виграла італійська фармацевтична компанія, цінова пропозиція якої була вища, ніж в українського виробника ліків.

«В результаті прямі втрати бюджету перевищують 15 млн грн і своїми ж руками в Україні знищується вітчизняне виробництво. Чому програє вітчизняний виробник, коли він дає більш вигідну ціну, кому це вигідно?»-  запитує депутат.

За три роки міжнародні організації зароблять на Україні 600 млн грн

У свою чергу Богомолець обурена тим, що за свої послуги міжнародні компанії беруть комісію в розмірі 5% від загальної суми закупівель. Тобто з більш ніж 12 млрд грн, які були виділені з держбюджету України на закупівлю ліків, організації отримають в загальному понад 600 млн грн.

"Ще 1,5% МОЗ виділяє на логістику. Коли таке було, щоб доставка вантажу коштувала не від кілометражу, а від вартості цього вантажу. Хіба є різниця - везти упаковку за 100 тисяч гривень чи 1000 грн в машині з однієї точки в іншу? Чому Міністерство дозволяє собі рахувати логістику від вартості закупівель, а не від кілометражу?» - обурилась депутат.

Терміни придатності і терміни поставок ліків пропишуть у законі

Щоб виправити ситуацію з несвоєчасними поставками ліків і їхнім терміном придатності, в профільному комітеті парламенту підготували законодавчі зміни в Закон України «Про лікарські засоби, закуплені з залученням спеціалізованих організацій», якими прописати терміни поставок ліків та терміни придатності.

Пропонується, що термін придатності лікарських препаратів, вже поставлених в Україну, має бути не менше двох третин строку, встановленого виробником, в разі, якщо термін придатності препарату менше 1 року. Якщо більше 1 року, то термін придатності ліків, доставлених в лікарню, має бути не менше 1 року.

Також у комітеті пропонують швидше створити Національне агентство з закупівель медпрепаратів при Міністерстві економіки. У такому разі закупівлі проводитимуться через систему Прозорро і послуг міжнародних організацій Україна вже не потребуватиме. Однак, зі слів Богомолець, МОЗ саботує створення агентства.

«Воно мало бути створене цього року, але міністерство повністю гальмує процес виконання власних зобов'язань. Міністр заявляє, що до 2019 року це агентство не потрібно», - сказала вона.

Однак у Міністерстві переконують, що вже написали статут відповідного агентства і зібрали команду. Планується, що з 2018 року Нацагентство почне закупівлі за трьома програмами, а з 2019 року перебере на себе всі закупівлі медпрепаратів у країні.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Правильна енергетична обстановка в будинку понад усе Якщо ви відчуваєте, що у вас починалися якісь проблеми з ....
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Наші думки та психологічні настанови впливають на події, які відбуваються в нашому житті Викорінити негатив і ....
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
більше матеріалів
/-0,38651514053345-/ /-pc-/
Top