counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

Звідки в Одеського припортового борги і навіщо рятувати завод від банкрутства


Переглядів: 192


Звідки в Одеського припортового борги і навіщо рятувати завод від банкрутства

Фонд державного майна просить Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ скасувати постанови Південного міського суду та Апеляційного суду Одеської області щодо боргу «Одеського припортового заводу», повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу ФДМ.

Відповідну касаційну скаргу фонд подав 13 травня. У відомстві також сподіваються, що судді передадуть справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Суди постановили: ОПЗ повинен віддати борг

25 липня 2016 року арбітражний суд при Стокгольмській торгово-промисловій палаті визнав вимоги компанії Ostchem, що належить українському олігарху Дмитру Фірташу, і визнав борг ОПЗ в сумі 193 млн доларів і 57,8 млн доларів - нарахованої пені за прострочення платежів.

3 березня рішення Стокгольмського арбітражу визнав Южненський міський суд Одеської області, а 10 травня апеляційний суд Одеської області відхилив всі апеляції і клопотання Фонду держмайна і постановив примусово виконати рішення Стокгольмського арбітражу, фактично відкривши шлях до банкрутства підприємства.

Після «співпраці» з Фірташем збиток ОПЗ зріс майже в 10 разів

Як же утворився борг ОПЗ перед кіпрською компанією? З 2012 року Ostchem була єдиним постачальником газу на «Одеський припортовий завод».

Сам борг утворився за контрактом з Ostchem на поставку газу вже у вересні-грудні 2013 року. Саме в цей період «Газпром» продавав газ Ostchem по 265 доларів за тисячу кубометрів. Але для ОПЗ компанія Фірташа продовжувала продавати газ за колишньою ціною - 430 дол.

Більше того, інші компанії Фірташа з березня 2013 року були монопольними покупцями продукції заводу. При цьому більшість угод укладалася за заниженими цінами.

Як наслідок у 2013 році збиток ОПЗ виріс до 1,14 млрд грн з 116 млн грн у 2012 році.

Не тільки Ostchem-ом єдиним

Але, як виявилось, ОПЗ заборгував не тільки кіпрському Ostchem. В цілому борги Одеського припортового заводу складають 9 млрд грн, з яких 1,5 млрд грн завод винен за поставлений газ НАК "Нафтогаз України". Цей борг уряд планував реструктуризувати і зобов'язати ОПЗ погасити його протягом двох років.

До судів щодо стягнення боргів на загальну суму майже 650 млн грн за поставку газу з ОПЗ звернулися також оператор газотранспортної системи "Укртрансгаз", газові трейдери ТОВ ГК "Укргаз" і ТОВ "Південь-Газ".

Загальна сума боргів одного з найбільших підприємств хімічної галузі України складає 340 млн доларів, це на $140 млн більше за стартову ціну, за якою останнього разу намагалися продати ОПЗ.

Спроби приватизувати

Виставити на приватизацію завод намагаються з 2009 року. Тоді Фонд державного майна України ухвалив рішення про приватизацію заводу шляхом продажу 99,567% акцій заводу. Однак у вересні 2009 року Конституційний суд ухвалив рішення про заборону приватизації ОПЗ.

Вже в 2016 році завод двічі виставляли на торги, на останніх просивши за нього всього близько 200 млн доларів, однак жодної заявки подано не було.

Після невдалих торгів, а потім і судових рішень, які ведуть до банкрутства ОПЗ, прем'єр-міністр на засіданні Кабміну 11 травня дав доручення притягнути до відповідальності керівництво Одеського припортового заводу.

"Я впевнений, що директор ОПЗ і юристи, які найняті, задіяні у цій брудній схемі... Доведення до банкрутства підприємства. Я на всю країну про це заявляю. Тому я даю урядове доручення, його повинні підтримати. Фонду державного майна - захистити державне майно, якщо треба, будь ласка, міняйте менеджмент заводу. Терміново! Юристів - терміново. Таке ж доручення Мін'юсту - використовувати всі можливі заходи для захисту державного майна", - заявив прем'єр-міністр.

ВАТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) - один з найбільших українських виробників мінеральних добрив і єдине підприємство, яке займається перевалкою на морські судна аміаку.

За підсумками 9 місяців 2011 року підприємство отримало чистий прибуток у розмірі 314,5 млн грн.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
більше матеріалів
/-0,32101082801819-/ /-pc-/
Top