counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Сергій Бєлан
Сергій Бєлан

Для боротьби з контрабандою зусиль окремих голів областей недостатньо


Для ефективної протидії економічній контрабанді зусиль і бажань окремих голів облдержадміністрацій замало. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Бєлан.

За його словами, боротьба з контрабандою повинна відрізнятися залежно від виду цієї контрабанди.

«Наразі законодавством передбачено, що є класична контрабанда — це культурні цінності, радіоактивні матеріали, зброя, вибухівка, наркотики, і є так звана економічна контрабанда — офіційно-незаконне переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України. Відповідальність теж різна — за класичну вона кримінальна, за економічну — адміністративна», — сказав Бєлан.

Він зазначив, що жодна країна в світі не може стовідсотково перемогти класичну контрабанду.

«Контрабанда зброї і наркотиків була, є і буде, тому що це приносить колосальні доходи. І в цьому питанні все світове співтовариство єдине у своєму підході — з цим злом необхідно боротися. Форми протидії практично скрізь однакові», — наголосив Бєлан.

Як розповів перший заступник голови ДФС, у випадку з економічною контрабандою ситуація зовсім інша, оскільки кожна держава прагне захистити і підтримати свого національного виробника, встановлюючи різні бар'єри на шляху імпорту та експорту у вигляді всіляких зборів, податків, акцизів, квот, ліцензій тощо.

«І поки це для контрабандиста економічно буде вигідним, він незаконно переміщуватиме через кордон товари. Відповідальність за ці дії в різних країнах також різна. Десь це сувора кримінальна, десь — м'яка адміністративна. Відповідно різні форми боротьби — десь йде зміна ставок податків і зборів, десь змінюється відповідальність за контрабанду, десь йде трансформація митного кордону (посилюється охорона або навпаки, існує лише в документах і на картах)», — сказав Бєлан.

На його думку, в Україні для ефективної протидії економічній контрабанді зусиль і бажань окремих голів облдержадміністрацій замало.

«Необхідно змінити законодавство щодо оподаткування таким чином, щоб різниця між так званою «сірою» контрабандою та абсолютно «білим» імпортом-експортом в частині платежів була мінімальною, тобто щоб бізнес розумів, що краще не ризикувати товаром і перемістити його законним чином, ніж спробувати обдурити державу й через це понести фінансові втрати. Також необхідно максимально спростити переміщення абсолютно легального товару через митний кордон шляхом активного застосування електронного декларування, подальшого розвитку системи аналізу ризиків та пост-аудиту», — зазначив перший заступник голови ДФС. 

Він вважає, що для припинення «чорної» контрабанди в нинішніх умовах необхідно ввести кримінальну відповідальність за нелегальне переміщення підакцизних товарів.

«Також вважаю за доцільне надати всіляку допомогу з боку уряду і голів обласних адміністрацій органам Державної прикордонної служби України, а також в межах їх компетенції Службі безпеки та Державної фіскальної служби України для ефективної протидії ними незаконному переміщенню товарів через так звані «зелені ділянки кордону» між офіційними пунктами пропуску», — резюмував Бєлан.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 26



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
більше матеріалів


/-0,43905305862427-/ /-pc-/
Top