counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Олексій Гарань
Олексій Гарань

За Януковича ми рухалися в бік авторитаризму, зараз цієї монополізації влади нема


За кілька років після Майдану система дуже змінилася, і це неможливо заперечувати. Політична система вже не авторитарна, наразі в Україні відбувається розподілення конституційної влади між Президентом і урядом, немає монополізації влади. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Звичайно, зміни відбулися й у політичній системі. Те, що робив Янукович, це була спроба побудувати авторитарну систему з повною монополізацією влади, це була інша конституційна модель. Модель всевладного президента. І ми пам’ятаємо, яким був тоді парламент. Парламент просто штампував усе, що пропонувалося Януковичем, і це закінчилося зрештою законами 16 січня, які призвели до кровопролиття. Чи була свобода в ЗМІ? Звісно, не було. Журналісти були змушені працювати фактично за темниками. Нині ми маємо свободу в ЗМІ, принаймні свободу критики і Президента, і уряду. Наразі влада є розподіленою, монополізації влади немає. Владу конституційно розподілено між Президентом і урядом. Уряд має спиратися на парламентську більшість, і це європейська модель коаліційних урядів, відповідальних перед парламентом. Якщо за Януковича ми рухалися в бік авторитаризму, то зараз цієї монополізації нема. Питання в тому, чи прийшли нові люди? Частково прийшли, і ми бачимо, що вони перебувають у парламенті, вони активно лобіюють реформи. Представляють активне громадянське суспільство, яке не просто лобіює реформи, а пропонує конкретні законопроекти, частина з яких проходить через парламент», - розповів політолог.

За словами Гараня, наразі ми бачимо інституційні зміни, бачимо створення нових органів, як-от Антикорупційне бюро. В цих органах проходять прозорі конкурси.

«Але разом з тим ми бачимо, що система опирається. Люди, які залишились від попередніх часів, не хочуть змін, і ми розуміємо, що все це треба ламати: в прокуратурі та інших правоохоронних органах є досить значний опір. Це саме стосується й діяльності політичних партій. Вони є не ідеологічними, сформованими навколо лідерів, зараз ухвалюються закони про публічне фінансування партій, але потрібен час, щоб вони запрацювали. Є очевидний тренд – зміни відбуваються, і коли люди кажуть, що нічого не змінилося – це неправда, зміни були принциповими, зараз абсолютно інша конституційна модель і зараз є можливість відкритої критики уряду. Ці зміни пов’язані з реформуванням уряду, верховенством права, з реформуванням судових органів. Варто зазначити, що вони дійсно є повільними. Це викликає незадоволення, це гальмує реформу. Вихід я бачу не в якихось дострокових виборах, які не приведуть до принципових змін, а навпаки - викличуть поляризацію і фрагментацію у парламенті. Необхідно, аби зараз громадськість натиснула на парламент для ухвалення відповідних законів та їхньої імплементації. Система опирається. Очевидно, що в умовах війни робити все це важче. Боротьба триває, її не завершено. На Майдані нам тоді здавалося, що достатньо усунути Януковича і все піде нормально, але проблема була не лише в Януковичі, а й у тій системі, що існувала», - наголосив експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 32



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів


/-0,28918099403381-/ /-pc-/
Top