Людям, схильним до ризику діабету, часто говорять, що вони не повинні споживати фрукти через вміст в них цукру. Але дані, отримані вченими з Технологічного інституту Іллінойсу (США), говорять про те, що включення малини в раціон пацієнтів з переддіабетом і інсулінорезистентністю покращує природні функції контролю глюкози в їхньому організмі.
Як пише журнал Obesity, вплив малини вивчалося експериментальним шляхом. Вчені спостерігали за двома групами людей - пацієнтами з надлишковою масою тіла, що мали переддіабет і резистентність до інсуліну, і метаболічно здоровими віком від 20 до 60 років.
Випробовувані отримали сніданки, які містили однаковий обсяг калорій і поживних речовин, але відрізнялися за кількістю додається замороженої малини: один варіант сніданку був позбавлений малини, в інший додавалася одна чашка малини, а в третій - дві таких чашки.
В результаті вчені з'ясували: чим більше малини з'їдали люди з переддіабетом, тим менше їх організму потрібно інсуліну для контролю рівня глюкози
«Включення малини в раціон людей, схильних до ризику діабету, може принести користь в зниженні рівня глюкози з ознаками поліпшення реакції на інсулін. Малина не тільки надають необхідні поживні мікроелементи, а й містить антоціани, еллагітаніни і волокна, що володіють антидіабетичною дією», - констатували вчені.