Один з основних способів, за допомогою якого організм позбавляється токсинів, - це робота вашої печінки. Вона постійно працює, щоб очищати кров і виробляти жовч - в іншому випадку, ваш процес травлення, особливо розщеплення жирів, ризикує постраждати. А тепер згадайте, скільки оброблених харчових продуктів з добавками і консервантами ви поглинаєте, додайте сюди ще й вплив забрудненого навколишнього середовища - і ви можете з'ясувати, який фронт робіт дістається вашої печінки. Підтримайте її, включивши ці шість важливих продуктів в щоденний раціон!
1. Грейпфрут
У ньому дуже багато вітаміну С і антиоксидант під назвою глутатіон. Ця речовина активно бере участь у процесі «будівництва та ремонту» тканин, вироблення білків і оздоровлення вашої імунної системи. У цьому фрукті 70 мг глутатіону, і він завжди приходить на допомогу печінки.
2. Часник
Навіть якщо ви терпіти його не можете, знайте: часник неймовірно корисний. У ньому міститься селен - мінерал, який підтримує детоксикаційні функції печінки. У часнику присутній аргінін - амінокислота, що зміцнює судини. Вітамін B6 - це протизапальний засіб, а вітамін С «працює» антиоксидантну захисником організму.
3. Авокадо
А це ідеальний фрукт для підтримки печінки, в якому теж є глутатіон, плюс антиоксиданти-вітаміни Е і С, що оберігають печінкові клітини від пошкоджень і руйнування. Вітамін До в авокадо бореться із запальними процесами, а здорові жири з авокадо підтримують необхідний рівень «хорошого» холестерину.
4. Овочі
Листова зелень відмінно захищає печінку від пестицидів, хімікатів і металів, які проникають в організм. Цикорій, шпинат, рукола підсилюють виділення жовчі, щоб ваше тіло могло позбутися накопиченого «сміття». Буряк якісно очищає вашу кров. Хрестоцвіті овочі (всі види капусти) допомагають печінки у виробленні ферментів, які виводять токсини.
5. Волоський горіх
У цьому горісі присутній аргінін, і він допомагає печінки позбуватися від аміаку в організмі. Ще в ньому міститься глутатіон і жирні кислоти Омега-3, що стимулюють і підтримують печінкові функції. Плюс антиоксиданти і ненасичені жири, які захищають печінку і підтримують її клітинні мембрани.
6. Куркума
Основа куркуми - речовина куркумін, потужний антиоксидант і ворог будь-яких запалень. Він підтримує жовчовивідні шляхи і очищає печінку. Також він зміцнює печінкові клітини, не даючи алкоголю та іншим токсинам трансформуватися у сполуки, здатні нашкодити печінці. Обов'язково додавайте куркуму в ваші страви як для поліпшення смакових якостей, так і для зміцнення печінки.