counter
Архів Повернутись назад 24 Листопада 2015
24 Листопада
Суспільство СБУ розпочала слідчі дії щодо техпідтримки каналу бойовиків Сьогодні вранці в Києві співробітники Служби безпеки України почали слідчі дії щодо осіб, підозрюваних у технічному сприянні трансляції телеканалу терористів «Новоросія ТВ» через інтернет. Про це на своїй сторінці у Facebook написала прес-секретар СБУ Олена Гітлянська. За її словами, у межах кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (сприяння діяльності терористичної організації), проходять обшуки в приміщеннях, з яких здійснювалася техпідтримка й поширення «російського агітпропу». Гітлянська зазначила, що саме цей канал у кращих «геббельсівських» традиціях поширює найбільш «брудні» сюжети, замовлені кремлівською пропагандою, і фактично став складовою «інформаційної війни», розв'язаної російськими агресорами проти України. «Новоросія ТВ» поширював відео тортур українських військових. Це він, хочу нагадати, транслював зрежисований «парад українських військовополонених» - черговий доказ злочинів проти людяності російсько-терористичних угруповань», - ідеться в повідомленні.
Суспільство У Горлівці групі бойовиків під командуванням «Гіві» дали необмежені повноваження У межах заходів щодо виявлення та знешкодження проукраїнськи налаштованих осіб у Горлівці виконує «особливі завдання» окрема батальйонно-тактична група «Сомалі» під командуванням бойовика «Гіві». Про це на своїй сторінці у Facebook написав координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. За його словами, представники цього угруповання отримали від глави «ДНР» необмежені повноваження. Група «Сомалі» базується на території центральної збагачувальної фабрики «Узловська» (Горлівка). Налагоджено взаємодію з командиром взводу «Корса» і ватажком «в/ч №08803» «ДНР» (3-тя ОМБр, базується в м.Горлівка, налічує 2400 військовослужбовців) генерал-майором ЗС РФ Ігорем Соколовим (позивний «Брест»). «У рамках проведених заходів група «Сомалі» брала участь у проведенні обшуків у розважальному клубі «Бермуди», який належить «депутату ДНР» Ю.Крікуленко (позивний «Беня», близький до А.Ходаковского), щоб змусити останнього припинити вирізку устатковання підприємств міста на металобрухт», - написав Тимчук. Він зазначив, що після обшуку, щоб уникнути арешту, «Беня» виїхав з міста. Після цього «Гіві» спільно з «Корса» і «Брестом» почав вирізку на металобрухт обладнання ЦЗФ «Узловська» й «Калінінська». Зазначену вирізку й вивіз металобрухту здійснюють у нічний час, щоб не привертати уваги жителів міста.
Суспільство Порошенко підписав закон про допомогу для поранених волонтерів та добровольців в АТО Президент Петро Порошенко підписав закон № 735-VІІІ про одноразову грошову допомогу волонтерам та добровольцям, які були поранені в зоні АТО. Про це повідомляє прес-служба глави держави. Закон називається «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, добровольцям, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та членам сімей загиблих». Рада прийняла його 3 листопада 2015. Відповідно до закону, учасникам АТО з-поміж добровольців, волонтерів та інших осіб, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, належить виплата одноразової грошової допомоги. «Сума визначається підпунктом «б» пункту 1 статті 16-2 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», а саме: 250-кратний прожитковий мінімум, встановлений законом для працездатних осіб, у разі встановлення інвалідності I групи; 200-кратний прожитковий мінімум, встановлений законом для працездатних осіб, у разі встановлення інвалідності II групи; 150-кратний прожитковий мінімум, встановлений законом для працездатних осіб, у разі встановлення інвалідності III групи», - сказано в повідомленні. Якщо ж доброволець або волонтер загинув, то його родині виплатять одноразову грошову допомогу в розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму. У законі зазначено, що його дія поширюється і на тих, хто отримали поранення до набрання ним чинності.
Політика ГПУ: Суд дав осічку, випустивши Мосійчука У Генпрокуратурі заявили, що суд дав осічку з виходом з-під варти нардепа Ігоря Мосійчука. Про це в ефірі «112 Україна» розповів прокурор ГПУ Владислав Куценко. «Ось тут наша правоохоронна система впирається в суди, які досі не реформуються, які досі продовжують, я змушений говорити як є, працювати по-старому. Ось Генпрокуратура дала всі необхідні документи, усі підтвердження, вона може суд лише просити, який запобіжний захід призначити для тієї чи іншої особи. Ми просили утримання під вартою, ми обґрунтували, є Кримінально-процесуальний кодекс, який говорить, що враховується репутація людини, її соціальні зв'язки, наявність судимостей або відсутність, відкриття тих чи інших кримінальних проваджень, її оцінка в суспільстві - це все враховується. Ми все обґрунтували і добилися саме утримання під вартою. І от далі осічку даємо не ми, осічку дає суд, наше клопотання знову було й перебувало в необхідні строки в суді», - розповів Куценко. Нагадаємо, що Мосійчука з-під варти звільнили 15 листопада. Засідання щодо продовження запобіжного заходу призначено на 30 листопада.
Суспільство Стали відомі подробиці діяльності техпідтримки каналу бойовиків у Києві Сьогодні в Києві проходять обшуки в приміщенні, яке використовувалося для надання технічного сприяння трансляції на території України терористичного каналу «Новоросія ТВ». Як пише на своїй сторінці у Facebook прес-секретар СБУ Олена Гітлянська, під час проведення досудового розслідування встановлено, що жителі Києва та Житомирської області протягом тривалого часу перебували на території т.зв. ДНР, де консультували представникыв телеканалу «Новоросія ТВ» та й надавали їм практичну допомогу. Читайте також: СБУ розпочала слідчі дії щодо техпідтримки каналу бойовиків   «Зокрема, сприяли налаштуванню прямого ефіру, трансляції новин і відеоматеріалів, допомогли організувати взаємодію між підрозділами каналу, проводили навчання осіб, які здійснювали монтаж матеріалів і особисто програмували необхідне обладнання і програмне забезпечення. Крім того, вони зареєстрували і налаштували трансляцію каналу «Новоросія ТВ» на популярних відеохостингах», - написала Гітлянська. Вона також зазначила, що відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3.
Суспільство Близько мільйона людей в Криму без світла У тимчасово окупованому Криму близько мільйона осіб станом на ранок вівторка залишаються без електроенергії. Про це повідомляє ВВС з посиланням на міністерство енергетики РФ. «Електрики позбавлені 938 тисяч осіб, з них 270 тисяч - це жителі Севастополя. Частина об'єктів інфраструктури працюють на резервних потужностях. Велика частина використовуваної жителями Криму електроенергії генерується на севастопольській і сімферопольській ТЕЦ», - сказано в повідомленні відомства. Також повідомляється, що на півострові встановлено ліміти з енергоспоживання. «Сумарне споживання на півострові намагаються утримати на рівні 300 МВт - при тому, що власні потужності Криму генерують 360 МВт. Днем раніше кількість жителів Криму, що залишилися без електрики, російське Міненерго оцінювало в 1,5 млн осіб», - пише ВВС. Нагадаємо, що 20 листопада лінії передачі, що розташовані на материковій території і живлять Крим, було пошкоджено невідомими.
Суспільство Плаття Гарленд з фільму «Чарівник країни Оз» продали за 1,5 мільйона доларів У США в Нью-Йорку на аукціоні Bonhams плаття американської актриси і співачки Джуді Гарленд продали за 1,56 мільйона доларів, повідомляє Reuters. З молотка пішло плаття, в якому актриса знімалася у фільмі «Чарівник країни Оз». Слід зазначити, що це лише простого крою сарафан і блузка. «Наряд було створено в 1939 році спеціально для цієї ролі. Сукня складається з двох частин - світлої блузки й біло-блакитного сарафана в клітинку. Це один з десяти образів, створених для героїні Гарленд. Оціночна вартість сукні склала від 800 тисяч до 1,2 мільйона доларів», - пише видання. Нагадаємо, що найдорожчою сукнею «з кіно» є наряд Мерилін Монро з комедії «Сверблячка сьомого року». Біле плаття продали на аукціоні в Каліфорнії в 2011 році за 4,6 мільйона доларів.
Суспільство За місяць армія отримала 200 протитанкових ракет, чотири танки і три літаки За останній місяць ВСУ отримали 200 керованих протитанкових ракет, 4 танки, 3 модернізованих літаки. Про це під час брифінгу повідомила прес-секретар Міноборони, полковник Вікторія Кушнір. «Тільки за останній місяць армія отримала 200 керованих протитанкових ракет, 4 танки, 107 одиниць автомобільної техніки, 3 модернізованих літаки, а також радіотехнічні засоби, засоби інженерного озброєння, навігаційного забезпечення. Загалом - 375 одиниць», - розповіла Кушнір. Крім цього, вона повідомила, що армія поповнилася 16 зразками озброєння і військової техніки. Якщо випробування пройдуть вдало, то до кінця року планується прийняти на озброєння ще 7 зразків озброєння і військової техніки. «За останній тиждень відремонтували 402 одиниці озброєння і військової техніки, у тому числі 46 одиниць бронетанкового озброєння й техніки, 56 одиниць техніки Повітряних cил, більше 180 одиниць автомобільної техніки. Загалом з початку проведення антитерористичної операції відремонтували майже 33 тисяч 400 одиниць озброєння і військової техніки», - повідомила Кушнір.
оформление ленты  Блог: 
Політика Євген Магда Крім Росії, немає жодної країни, у якої була б зацікавленість у скоєнні терактів в Україні Україна не воює із Сирією, і за великим рахунком у неї ніколи не було інтересів на Близькому Сході, тому немає причин очікувати проявів арабського тероризму в країні. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політичний експерт Євген Магда. За його словами, терористичні акти відрізняються від кримінальних злочинів тим, що в них завжди є політичне підґрунтя. «За винятком Росії, я не бачу жодної країни світу, в якої була б зацікавленість у скоєнні терактів в Україні. А стримувати Росію в плані її терористичних дій досить складно», - зазначив експерт. При цьому він підкреслив, що у Росії достатньо інших методів впливу на Україну, у тому числі відкрита агресія в зоні АТО. «Тероризм - це, як правило, зброя не держави, а угруповань, які вже мають певну політичну вагу. У Росії ж є армійські угруповання, тому навіщо їй тероризм?» - підсумував Магда.
Політика Микола Томенко Интервью
Микола Томенко: Після місцевих виборів кількість бажаючих йти на дострокові парламентські зменшилася
Бесіду з народним депутатом Миколою Томенком ми починаємо з критики влади. Депутата обурює, що керівництво країни більше турбується про дотримання інтересів міжнародних корпорацій, ігноруючи державні. Нинішній склад і роботу парламенту він теж нещадно критикує, але дає йому час до весни 2017 року. Саме тоді, на думку депутата, можуть відбутися дострокові парламентські вибори. — Наскільки, на ваш погляд, ефективний нинішній парламент: протримається далі коаліція, чи на неї чекає переформатування? — Я вважаю, що де-факто коаліції не існує. Її керівний орган - загальні збори народних депутатів - жодного разу не збирався на засідання. Крім того, я не розумію механізму прийняття рішень всередині цієї коаліції, бо в залі часто приймаються рішення, які суперечать попереднім рішенням фракцій, які складають парламентську більшість. Закони приймаються без належного вивчення та обговорення, тому що виносяться на розгляд у кращому разі вночі перед засіданням. Наприклад, візьмемо той же закон про місцеві вибори: коли він був проголосований, партійні вожді й молоді «оптимісти» обіймалися й вітали один одного з «історичною перемогою парламенту». А я не голосував за нього, тому що, як і всі 422 народних депутати, не мав можливості навіть прочитати його останню редакцію, не те що обговорити його норми. Від самого початку було зрозуміло, що цей закон - в інтересах партійної номенклатури. Тепер дивіться, що вийшло. Практично всі обласні центри не мають представництва в обласних радах. Абсолютна більшість округів у містах не представлені депутатами. Від Черкас, наприклад, жодного депутата в Черкаській облраді. Зате є нескінченні можливості для внутрішньопартійних маніпуляцій. Класичний приклад: у Вінницьку облраду від «Опозиційного блоку» зайшло 6 депутатів. Причому не за порядком: один з них був на 58-му місці! Але для того щоб він отримав мандат, 52 депутати перед ним написали заяви і склали повноваження! Отже, думка виборця за новим законом мало враховується - рішення приймаються з урахуванням позицій партійних вождів і грошей. А ця норма про імперативний мандат, коли лідер партії може відкликати депутата, якщо він виявився йому неугодним?.. — Із законом зрозуміло. З коаліцією теж. То що, нові парламентські вибори? — Поки причин для цього немає. Адже де-юре коаліція існує і поки буде існувати з кількох причин. Зараз Арсеній Петрович дотримується лінії поведінки, що в разі його відставки жоден представник «Народного фронту» не ввійде в нову коаліцію. Теоретично, звичайно, можна обійтися і без них. Але для цього тоді необхідно переписати коаліційну угоду, згідно з якою ми домовилися не включати в коаліцію тих, хто голосував за «диктаторські» закони 16 січня. І виходить, якщо порахувати депутатів від БПП, «Батьківщини» й «Самопомочі», то більшості не буде. Тоді - дострокові вибори парламенту. Але після місцевих виборів уже кількість бажаючих йти на парламентські зменшилася. Хочуть виборів «Свобода», частково - «Укроп» і частково «Батьківщина». Ляшко вже не надто хоче, «Самопоміч» теж принишкла. Вони були переконані, що вийдуть на перше місце, як мінімум - на друге, і створять фундамент для майбутніх президентських виборів. Але для них реальність виявилася більш прагматичною... Після місцевих виборів уже кількість бажаючих йти на парламентські зменшилася. Хочуть виборів «Свобода», частково - «Укроп» і частково «Батьківщина». Ляшко вже не надто хоче, «Самопоміч» теж принишкла — Вам не здається, що Яценюк блефує? Адже що «Народному фронту» ловити на виборах з їх нинішнім рейтингом? — Для мене це теж парадокс. Адже на дострокових виборах «Народний фронт» закінчить свою політичну кар'єру. Але проблема в тому, що, насправді, ні в кого з «великих гравців» немає особливого бажання йти на дострокові вибори. І це одна з причин того, що коаліція і досі тримається. Крім того, ніхто не хоче бути ініціатором розвалу коаліції - ні Тимошенко, ні Садовий, тим більше що обидва - потенційні гравці наступної президентської кампанії. І їм потрібно шукати ідеї, які об'єднують, а не роз'єднують. Тому нинішня коаліція де-юре продовжує існувати, і я поки не бачу швидких сценаріїв її розпаду. — По-вашому, у нинішньому вигляді вона проіснує довго? — Думаю, переформатування все ж буде. Є, до речі, можливий еволюційний варіант - провести «квотну рокіровку» на керівних посадах. Скажімо, коли «Народний фронт» отримує право на призначення спікера парламенту, а прем'єр висувається Блоком Порошенко. Це було б логічно. Адже при призначенні Яценюка ми керувалися європейським принципом: хто посів перше місце, той і прем'єр. Але подивимось на ситуацію зараз: у «Народного фронту» лише 1-2% підтримки суспільства! — А хто може стати спікером? Турчинов? — Він не депутат. Правда, висловлювалися ідеї, як «завести» його до парламенту через довибори. Думали, Насалик переможе (народний депутат Ігор Насалик балотувався в мери Івано-Франківська. - Ред.), але він програв. Але округів вільних вистачає. Наприклад, у Чернігові Атрощенко переміг. Для Адміністрації Президента це місто показове. Там же центр реформ створили на попередніх парламентських довиборах (посміхається). Але з Турчиновим - це довгий шлях. Думаю, в депутатському корпусі «НФ» можна знайти гідного кандидата на посаду спікера. — По-вашому, Яценюк так просто віддасть прем'єрське крісло або обміняє його на спікерське? — Взагалі-то, у парламентсько-президентській республіці, якою є Україна, пост спікера важливіший, ніж прем'єра. Але підґрунтя питання мені зрозуміле. Судячи з того, що ультиматум Яценюка був сприйнятий серйозно, швидше за все, він залишиться на посаді прем'єра. Відсотків 60% даю, що так і буде. Особливо якщо враховувати міжнародний вплив на процеси в країні. Недарма ж Яценюка так хвалять американці та інші іноземні партнери - він фактично керує «урядом зовнішнього управління». Але навіть якщо нинішній прем'єр залишиться, то уряд переформатується мінімум на третину. Хоча, я б все-таки не виключав варіант, про який згадав, - з рокіровкою між «Народним фронтом» і БПП. На порядку денному залишається і найжорсткіший і останній за ймовірністю сценарій - відставка уряду і формування нової коаліції. — Якщо припустити, що прем'єр все-таки піде у відставку, хто може бути наступником? Саакашвілі? — Це наймалоймовірніший варіант. Ясно, що м'яч на полі президента. У нього є 226 голосів під будь-яку кандидатуру. Проголосує його фракція, частина «Народного фронту», частина позафракційних, депутатські групи. Теоретично можна під будь-яку кандидатуру знайти необхідні голоси. Наприклад, під Тимошенко. Але потрібно, щоб ця кандидатура хоча б частково об'єднувала переформатовану коаліцію. Саакашвілі такою фігурою не є. Як і Тимошенко, судячи з її останніх заяв, які не дуже корелюються із зобов'язаннями, які взяв на себе уряд перед іноземними донорами та інвесторами. Значить, якщо нового прем'єра будуть шукати, то з таким розрахунком, щоб половина або дві третини «Народного фронту» це сприйняли. — А наскільки зміниться склад уряду? Знову набиратимуть управлінців із бізнесу або іноземців? — Я вважаю, що найкращим варіантом для нас був би технократичний уряд. Це повинні бути люди без бізнесового та партійного конфлікту інтересів. Але де таких людей знайти в Україні?! (Посміхається). Що стосується менеджерів та іноземців в уряді Яценюка, то зараз мені зрозуміло, що цей підхід себе не виправдав. Ці люди більше працюють на західний бізнес, ніж на українську економіку. І при цьому допускають масу непрофесійних прорахунків. Наприклад, мені довелося рятувати імідж української держави після ідеї Мінекономіки корпоратизувати Чорнобильську атомну електростанцію. Вони на повному серйозі подали ЧАЕС на корпоратизацію і подальшу приватизацію! І донори, які вклали понад 1 млрд доларів в об'єкт «Укриття-2» (а це на хвилиночку 24 країни!), були в шоці, що хтось додумався виставити на приватизацію об'єкт, в який під державні гарантії України вкладено стільки грошей! Мені вдалося переконати ЄБРР, що це була помилка і що ми уряду пояснимо наслідки... Взагалі, у мене дуже багато запитань до уряду. Сьогодні це закрита недієздатна структура, в якій система прийняття рішень недемократична і неефективна. Кабмін орієнтований на зовнішній світ. Вони кивають або на Путіна, або на зобов'язання перед Європою. Тобто зовнішні аргументи є пріоритетними при прийнятті рішень. Це, звичайно, важливо, але не є головним. Головним має бути те, що відбувається в Україні і чого вимагає від нього українське суспільство. — Не виключено, що народу теж скоро все це набридне. І тоді що - третій Майдан? — Все залежить від того, наскільки високим буде градус соціального протесту. Якщо у нас буде «еволюційна революція», то оновлення влади відбудеться в 2017-2018 рр. через дострокові парламентські вибори. А ось «революційна революція» - це вже буде не третій Майдан, а друга Коліївщина. І ці протестувальники точно не будуть співати гімн по п'ять разів на добу і не пустять «партійних вождів» на сцену для оголошення про проведення чергового «народного віче». Якщо у нас буде «революційна революція» - це вже буде не третій Майдан, а друга Коліївщина. І ці протестувальники точно не будуть співати гімн по п'ять разів на добу і не пустять «партійних вождів» на сцену для оголошення про проведення чергового «народного віче» — Ви теж підтримуєте думку, що нинішня влада мало чим відрізняється від попередньої? — Ну чому ж? Відмінності є. За Януковича ми були державою одного дня, а зараз - однієї ночі. Коли я висловив цю думку, це дуже не сподобалося Адміністрації Президента. Але це правда: усі рішення приймаються вночі. Немає жодної стратегії. Ось візьмемо вибори в Чернігові. Держава в особі влади три місяці опікувалася тим, щоб завести в парламент Березенка. Поставили в Чернігові вивіску «Центр реформ». Щось змінилося? З'явилося 266 голосів? Ні. У нас не вистачає голосів за жодним кадровим рішенням. За того ж нового організатора більшості - Березенка - ми голосували десятки разів тільки за те, щоб він став рядовим членом комітету з охорони здоров'я. І здається, тільки на 13-й раз проголосували. Жодного принципового питання ми вирішити не можемо! А принципові - це, крім кадрових, питання бюджету, виборів, змін до Конституції, врешті-решт! — Може, голосів не вистачає, тому що багато депутатів не обтяжують себе щоденним відвідуванням парламенту? — І я їх розумію, повірте! У депутатів, принаймні розсудливих, які хочуть працювати, немає жодного стимулу ходити на засідання, працювати в комітетах, бо рішення про те, за що і як голосувати, приймає керівництво фракцій. Воно там про щось домовляється, і вночі з'являється порядок денний. Як керівник парламентського комітету з питань екології можу запевнити, що всі ми є заручниками цієї ситуації. У моєму комітеті вже 50 законопроектів, які чекають на розгляд. Але до них черга не дійде, тому що, по суті, проходять урядові або лобістські законопроекти, про які попередньо домовилися, або ратифікації міжнародних угод. І це ще одна проблема непрацюючого парламенту. У депутатів, принаймні розсудливих, які хочуть працювати, немає жодного стимулу ходити на засідання, працювати в комітетах, бо рішення про те, за що і як голосувати, приймає керівництво фракцій. Воно там про щось домовляється, і вночі з'являється порядок денний. Як керівник парламентського комітету з питань екології можу запевнити, що всі ми є заручниками цієї ситуації — Зате Генпрокуратура он як працює. Озвучила «сенсаційні» результати розслідування за злочинами Майдану. — У мене подвійне враження з цього приводу. Ми хоч і прийняли рішення про декомунізацію, але комуністичні постулати залишилися. Я маю на увазі звичку звітувати до якихось річниць. Он, річниця революції 21 листопада - відзвітували. Правда, відзвітували в тому, з чого і починали. Як в економіці винен Путін, так у вбивствах - Янукович. Але ж хтось приймав рішення, хтось віддавав накази, хтось організовував, хтось роздавав зброю і хтось стріляв. Припустимо, Янукович наказував. Але ж є ще ціла низка винних людей! І якщо ми як і раніше залишаємося «на рівні Януковича», це сумно. — А судова влада? В Адміністрації Президента пожартували, що, прийнявши рішення щодо Ляшка й Мосійчука, український суд чи не вперше в історії пішов проти президента. То що, судова влада одужує і стає незалежною? — Судова система значною мірою представлена досвідченими людьми, які пережили багато правителів. По суті, це відображення охлократичного політичного режиму. Це означає, що суддя діє не професійно, а суто ситуативно. Тобто якщо він бачить, що йому, щоб вижити в сьогоднішніх умовах, потрібно прийняти певне рішення (не те щоб надто антивладне, але пафосне), то він його прийме. Звичайно, якщо на нього не буде сильного тиску від влади. Адже все одно вплив на суди залишився: десь збереглися залишки впливу ківаловської команди, десь - медведчуківської, десь нова влада через Філатова вже вибудувала свою систему координат. Але є й такі судді, хто або за гроші, або - «по-чесному». І якщо нас нинішнє рішення суду так дивує, то це, швидше, виняток. І системно нічого не змінилося. — По суті, у товаристві залишився запит на нових людей - в усіх гілках влади. Що потрібно зробити, щоб якісно змінити, припустимо, парламент? — Нинішній парламент з його формальними характеристиками потрібно відправити в історію. Він вичерпав себе. Тепер питання: як новий парламент наповнити новими людьми? Думаю, почати варто зі зменшення їх кількості. Нехай депутатів буде 250, а не 450. Коли повернемо Крим, Луганськ і Донецьк, то нехай буде 300. Тим більше, що таку кількість депутатів легітимізовано на «кучмівському» референдумі. Далі: як поміняти механізм прийняття рішень? Нам потрібно прийняти «закон про закони». І 70% нашої нормотворчої роботи забрати з парламенту. Частину віддати Мін'юсту, частину - до обласних рад і місцевого самоврядування, частину - до ЦВК. Адже чим ми опікуємося? Припустимо, помер сільський голова. Навіщо Верховна Рада повинна приймати рішення про проведення виборів у цьому селі? Це має робити обласна рада, а ЦВК - видати відповідну постанову. Чому ми повинні вирішувати питання про перейменуванням сіл, селищ? Нехай область перейменовує. До того ж, є така процедура, як «приведення у відповідність». Наприклад, уряд змінив назви міністерств. Ми повинні вносити зміни до законів у зв'язку з цим перейменуванням. Навіщо це нам робити? Це Мін'юст повинен приводити у відповідність. А ми повинні розвантажити роботу парламенту, щоб він розглядав зміни до Конституції, податки, оборону, ратифікацію міжнародних договорів, затверджував бюджет. І щоб обговорення важливого закону тривало кілька годин, як у європейських парламентах, а не 10 хвилин, як у нас. — Можливо, варто змінити виборчий закон? — Це питання обов'язково обговорюватиметься. Адже якщо ми все це перезавантажуємо, у нас на перший план виходять питання професіоналізму та суспільної легітимності народних обранців. І ми все одно прийдемо до відкритих списків. До речі, не треба вірити, що на цих місцевих виборах була така система. Це були фактично закриті списки з маніпуляціями за відсотками і явкою виборців. Я думаю, в нашому випадку може бути 300 округів або відкриті списки у бік мажоритарки. А може, взяти за основу польський досвід: регіональний партійний список, партія виставляє своїх кандидатів на кожному окрузі, і виборець обирає кращого. І тоді партія зацікавлена в тому, щоб виставляти найпопулярніших у тому чи іншому регіоні. Тоді є надія, що в майбутню Верховну Раду прийдуть професійні люди. Тому що за нинішньої системи у мене, наприклад, мало шансів потрапити до парламенту. У мене немає великих грошей, щоб «купити» округ, і я не користуюся великим авторитетом у партійного політбюро. Це при тому, що я, без удаваної скромності, один з найдосвідченіших і найактивніших депутатів. І такі «правильні» депутати через неправильну виборчу систему мають мало шансів переобратися. За нинішньої системи у мене, наприклад, мало шансів потрапити до парламенту. У мене немає великих грошей, щоб «купити» округ, і я не користуюся великим авторитетом у партійного політбюро. І такі «правильні» депутати через неправильну виборчу систему мають мало шансів переобратися — Розкажіть про вашу роботу на посаді голови екологічного комітету. Уже пересварилися з усіма членами уряду? — Із більшістю (посміхається). Коли я починаю доводити, що не можна продавати деревину за кордон, починається істерика. Вони мені кажуть: американці незадоволені, поляки, турки. Я кажу: а ви що, працюєте в міністерстві економіки Польщі, Туреччини чи України? З Мінекономіки у мене розбіжності щодо концепції переробки сміття. Я пропоную, щоб пакувальники (наприклад, «Кока-кола», «Пепсі-кола», виробники шин тощо) платили екологічний податок. Вони начебто готові, але, по-перше, хочуть менше платити, а по-друге, хочуть самі визначати, куди ці гроші витрачати. А ми говоримо: давайте це зробимо в перспективі. А поки 20% платежів надходитиме до державного, а 80% - до місцевих бюджетів на роздільний збір, утилізацію і будівництво сміттєпереробних підприємств. Тому що у нас сьогодні більше 32 тисяч незаконних сміттєзвалищ. Вони кажуть: ми поставимо кошики в супермаркетах, щоб туди кидали пластикові пляшки. А ми говоримо: а хто це сміття, яке ви за стільки років накидали, буде прибирати? У нас же лише кілька заводів у країні з переробки сміття, а має бути кілька сотень! 95% відходів закопується просто в землю. А уряд поки розмірковує про теорії роздільного збору сміття. — Яка доля позову проти Яценюка, який ви подали, щодо невиконання закону про заборону вивезення твердих порід деревини за кордон? — Коли я займався наукою, то вивів для себе формулу превентивної політології. Тобто намагався озвучити негативні наслідки можливої ​​дії влади, щоб упередити його реалізацію. І я багато чого хорошого зробив таким чином. Той же принцип я переніс і в політичну сферу. Це превентивно-політичні рішення. Ось, я подав до суду на Гройсмана за затягування у підписанні закону про мораторій на експорт лісо- та пиломатеріалів. Але потім відкликав свій позов, оскільки закон було підписано. Зараз така ж ситуація з Яценюком. Правда, Національне антикорупційне бюро, куди я подав позов, ще не розпочало реально працювати. Але звернення вже дало певний результат: в Агентстві лісових ресурсів заявили, що виконуватимуть закон, а митниця 1 листопада заборонила експорт твердих порід - дуба, граба, і вже пішло стимулювання внутрішнього ринку: українські підприємства збільшили обсяги виробництва, а це значить - робочі місця, надходження до бюджету. Ну то й що, що іноземці незадоволені? Головне, що в Україні почалося відродження деревообробної галузі. Для мене це найголовніше.
Суспільство Близько 900 поліцейських забезпечуватимуть правопорядок під час виборів у Красноармійську та Маріуполі Під час місцевих виборів 29 листопада охорону громадського порядку на виборчих дільницях у Красноармійську та Маріуполі Донецької області забезпечуватимуть 518 співробітників поліції. Про це повідомляє прес-служба ГУ Національної поліції в Донецькій області. У Красноармійську та Маріуполі діють 9 територіальних виборчих комісій і 250 дільничних комісій. «Тобто на кожній виборчій дільниці відразу після отримання бюлетенів і до кінця виборчого процесу чергуватимуть по два правоохоронці», - сказано в повідомленні. Правопорядок на вулицях забезпечуватимуть близько 200 правоохоронців. Крім того, майже 200 співробітників поліції перебуватимуть у резерві і завжди будуть готові поповнити ряди захисників правопорядку в разі виникнення екстрених ситуацій чи скоєння провокаційних дій.
Політика Деканоїдзе призначила своїм заступником Паскала Екс-заступник міністра внутрішніх справ Василь Паскал пройшов переатестацію і одержав посаду першого заступника голови Національної поліції - начальника кримінальної поліції. Про це повідомила прес-служба «Громадянського люстраційного комітету», посилаючись на офіційну відповідь на запит від Міністерства внутрішніх справ. Також йому присвоїли спеціальне звання генерала поліції другого рангу. «Положенням про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ генерал-лейтенант міліції Паскаля Василя Федоровича звільнено з органів внутрішніх справ у запас Збройних Сил у зв'язку з переходом у встановленому порядку на роботу (службу) до Національної поліції», - ідеться у відповіді, отриманій від МВС. У прес-службі також зазначили, що призначення Паскала не могло відбутися без надання запиту від голови Національної поліції, оскільки призначення на посаду заступника за законом здійснює тільки голова поліції. Нагадаємо, що раніше Паскал потрапляв під люстрацію із забороною обіймати посади в органах державної влади у зв'язку з підозрами в переслідуванні і знущаннях над майданівцями. У березні поточного року суд постановив, що Паскал не підпадає під люстрацію.
Суспільство У Донецькій області в сараї знайшли склад боєприпасів і наркотиків У Солов'ївці Донецької області із сараю місцевого жителя вилучили великий склад боєприпасів, саморобний пістолет та наркотики. Про це повідомляється на сайті МВС. 43-річний чоловік зберігав сім мінометних снарядів, протитанкову міну, бронебійний та осколково-фугасний патрони, 0,5 кг пороху, пістолет кустарного виробництва й канабіс. «Під час оперативно-профілактичної операції «Зброя та вибухівка» у с. Солов'ївка Ясинуватського району співробітники Дружківського відділення поліції спільно з бійцями зведеного загону поліції Дніпропетровської області в сараї 43-річного громадянина вилучили склад боєприпасів. Вибухонебезпечний арсенал доповнювали наркотики - висушена конопля», - сказано в повідомленні. Власник арсеналу заявив, що боєприпаси й вибухівку знайшов у посадці. Вилучене відправили на експертизу. Відкриті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 263 («Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами») та ч. 1 ст. 309 («Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту») КК України. Власнику за вміст його сараю загрожує до 7 років в'язниці.
Суспільство Деканоїдзе: Слідчих та оперативників у регіонах перевірять комісії Нацполіції Слідчих та оперативників у регіонах перевірять комісії Національної поліції України. Про це заявила голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе на відеоселекторній нараді керівників Нацполіціі та її структурних підрозділів, повідомляє прес-служба НПУ. За її словами, у Нацполіціі будуть створені спеціальні комісії, які перевірятимуть роботу регіональних підрозділів за своїми напрямками. Зокрема, це стосується якості роботи слідчих та оперативних служб. До складу цих комісій будуть включені співробітники Центрального апарату, які пройдуть переатестацію і будуть призначені на посади. Крім того, глава НПУ підкреслила, що успішне проходження переатестації і якісна робота протягом перших 100 днів діяльності підрозділів поліції стануть запорукою продовження служби сумлінними працівниками в лавах Нацполіціі. Після цього строку буде дано оцінку й діяльності керівників підрозділів. «Переатестація дозволить обрати кращих працівників, а спеціальні комісії визначать рівень професіоналізму слідства та оперативних служб регіональних підрозділів Нацполіціі», - пояснила Деканоїдзе.
Суспільство З Бесарабського ринку зроблять місце для відпочинку Київська міська державна адміністрація планує зберегти пам'ятник архітектури «Бесарабський ринок» і розвинути нинішній ринок до центру відпочинку. Про це повідомляє прес-служба Київської міської адміністрації. Директор Департаменту промисловості та розвитку підприємництва Максим Кузьменко запевняє, що зараз Адміністрація напрацьовує пропозиції якісних змін, які найближчим часом запровадять на ринку. «Змінювати зовнішній вигляд Бесарабки ніхто не буде, тому що це пам'ятка архітектури та одне з найбільш впізнаваних у столиці місць, важливий туристичний об'єкт. Ми плануємо зберегти автентичність і колорит фасаду, все ліплення, декоративні балкончики. В Європі з таких ринків роблять місця для туристів і місця відпочинку для жителів міста», - зазначив Кузьменко. За його словами, внутрішнє оздоблення ринку можуть змінити за принципом ринку Сан-Мігель у Мадриді, де люди продають тільки органічні продукти й відпочивають. «Вечорами там збираються люди, і ринок перетворюється на своєрідне кафе з делікатесами, а на вулиці біля ринку грає жива музика», - розповів він.
За кордоном У Росії через збитий літак заявили, що Туреччина підтримує терористів У Держдумі РФ звинуватили Туреччину у підтримці терористів. Такого висновку дійшли російські депутати на засіданні Державної думи через збитий російський Су-24 на кордоні із Сирією, передає РБК-Україна. «В умовах, коли світова спільнота починає повноцінну боротьбу з тероризмом, розсадником якого стали зайняті ІДІЛ території Сирії, Туреччина виявляє солідарність із терористами і збиває наш літак над територією Сирії», - заявив віце-спікер Думи РФ Микола Левичев. Депутати почали говорити про те, що Туреччина повинна була посадити літак і розібратися. «І добре було б поділитися повітряним простором, ми ж захищаємо і їхні інтереси», - зазначив один з депутатів. Нагадаємо, що турецька сторона зробила 10 попереджень російському літаку про порушення повітряного простору.
Суспільство Прикордонники повністю припинили вантажне транспортне сполучення з Кримом Державна прикордонна служба виконала вказівку про заборону переміщення вантажів до Криму. Про це йдеться в повідомленні прес-служби відомства. «Держприкордонслужба продовжила виконання завдань із заборони переміщення через адміністративний кордон з тимчасово окупованої АР Крим вантажів і товарів залізничним та автомобільним транспортом. Особливу увагу буде приділено суднам, чиї напрямку руху пролягають поблизу півострова, щоб не допустити переміщення товарів морським транспортом», - ідеться в повідомленні. Також буде вжито заходів з посилення контролю за підтриманням правопорядку та режиму в контрольних пунктах в'їзду-виїзду. Крім того, було ініційовано проведення координаційних нарад із представниками правоохоронних органів, контрольних служб, громадських та волонтерських організацій з розробки «дорожньої карти» виконання рішення щодо припинення вантажного сполучення з Кримом.
Політика Турчинов: ЗС України діятимуть аналогічно турецьким, якщо літаки РФ порушать повітряний простір Українські військові повинні так само професійно відбивати повітряну загрозу, як це зробили турецькі військові. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, передає прес-служба РНБО. «Перш ніж відкрити вогонь, турецька сторона неодноразово попереджала Росію про неприпустимість порушення її повітряного простору військовими літаками... Перед завданням поразки було зроблено ще кілька попереджень, і лише після цього було атаковано російський літак», - ідеться в повідомленні. За його словами, турецькі військові виконали свій обов'язок із захисту повітряного простору. Турчинов вважає, що в разі порушення українського повітряного простору військовими літаками «українські військові мають діяти аналогічно, захищаючи нашу країну від агресії з повітря».
Політика Джемілєв: Електроенергію до Криму пустять через два-три дні До Криму пустять електроенергію за кілька днів по одній відремонтованій ЛЕП. Про це під час брифінгу заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, передає «112 Україна». Він розповів, що наразі тривають ремонтні роботи однієї з підірваних ліній електропередачі і через два-чотири дні електропостачання по цій лінії до Криму буде відновлено. «Аби не сталося аварійних ситуацій, ми подамо ці 220 мегават до Криму на потреби населення. Однак у нас є побоювання, що ця електроенергія використовуватиметься на військових базах і заводах, як це зараз відбувається», - сказав Джемілєв. Він зазначив, що після ремонту другої лінії її не підключать, поки не буде відпущено політв'язнів. «Ми висуваємо умови для Росії: відпустити 9 українських політв'язнів, 7 з яких кримські татари, також вимагаємо створити міжнародну групу з розслідування вбивств та викрадень кримськотатарських активістів і відкрити доступ для міжнародних моніторингових груп до Криму для спостереженнями за дотриманням прав людини на півострові», - розповів Джемілєв.
Економіка ЦВК: Бюлетені для виборів у Маріуполі та Красноармійську обійшлися в 1,1 мільйона гривень Вартість друку бюлетенів для виборів у Маріуполі та Красноармійську становила 1,1 млн. грн. Про це під час брифінгу заявив глава Центрвиборчкому Михайло Охендовський. «Скільки коштувало виготовлення цих виборчих бюлетенів? Зазначу, що загальна вартість виготовлених виборчих бюлетенів становить 1,12 млн. грн.», - заявив Охендовський. За його словами, загалом було виготовлено 790 тисяч 850 бюлетенів. «Щодо кількості бюлетенів: з виборів депутатів до Маріупольської міської ради виготовлено 335 тис. 832 виборчих бюлетені, з виборів депутатів маріупольського міського голови - 335 тис. 612 виборчих бюлетенів. Щодо Красноармійська: 59 тис. 766 - для виборів депутатів Красноармійської ради та 59 тис. 640 - для виборів красноармійського міського голови», - зазначив голова ЦВК.
Суспільство У жителя Київської області знайшли канабісу на 1,5 мільйона гривень У жителя міста Кагарлик на Київщині правоохоронці вилучили три мішки канабісу. Про це повідомили в прес-службі ГУ НП у Києві. Мішки з наркотиком потягнули на суму 1,5 мільйона гривень. «Правоохоронці затримали жителя міста Кагарлик, який нещодавно зняв квартиру в столиці. Чоловік, побачивши поліцейських, намагався втекти, проте оперативники його швидко наздогнали. Під час огляду речей у затриманого вилучили два поліетиленових пакети з речовиною рослинного походження зеленого кольору. Правопорушник зізнався, що у нього є схованка. Перевіривши інформацію, працівники поліції на дорозі Київ - Кагарлик, неподалік від знаку «Київ», знайшли три мішки з речовиною рослинного походження зеленого кольору в подрібненому стані», - сказано в повідомленні. Затриманий розповів, що це канабіс і що він використовував його для власних потреб. Відкрито кримінальне провадження за ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів) КК України.
Політика Завершилася відеоконференція Тристоронньої контактної групи Сьогодні пройшла відеоконференція Тристоронньої контактної групи. Про це на своїй сторінці в Facebook написала прес-секретар представника України в групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер. За її словами, за підсумками зустрічі слід зазначити наступні пункти: 1. Українська сторона ще раз підтвердила, що повністю виконала взяті на себе зобов'язання щодо відведення військової техніки калібром менше 100 мм; 2. Представники СММ ОБСЄ і офіцери СЦКК відзначають в своїх доповідях різке збільшення кількості обстрілів і випадків порушення режиму припинення вогню за минулі 10 днів; 3. Представники СММ ОБСЄ повинні бути допущені на непідконтрольну Україні частину українсько-російського кордону; 4.Необходімо найближчим часом збільшити кількість технічного забезпечення для контролю, які використовують представників СММ ОБСЄ, - йдеться, зокрема, про безпілотники і приладах відеоспостереження; 5. У найкоротші терміни слід активізувати процес звільнення незаконно утримуваних осіб у форматі «всіх на всіх». Цей процес повинен завершитися до кінця 2015 року. В першу чергу це стосується звільнення найбільш вразливих осіб - жінок і тих, хто гостро потребує медичної допомоги; 6.Трехсторонняя контактна група доручила робочій підгрупі з безпеки детально опрацювати всі питання, пов'язані з встановленням режиму тиші в зоні бойових дій на Донбасі.
Політика Росія збирає наступальні угруповання в північній частині Криму Росія терміново посилює свої наступальні угруповання у Північному Криму. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, повідомляє прес-служба РНБО. За його словами, 24 листопада 2015 року п'ять російських військово-транспортних літаків Іл-76 перекинули дві батальйонно-тактичні групи десантників зі складу 98-ї повітряної дивізії Повітряно-десантних військ ЗС РФ з аеродрому Іваново на аеродром Джанкой. Крім того, в районі населеного пункту Калинівка (3 км на північний захід від м. Джанкой) розпочато розгортання 97-го десантно-штурмового полку 7-ї гірничо-штурмової дивізії (м. Новоросійськ). «Таким чином, потужний наступальний потенціал російських військ в окупованому Криму значно збільшується за рахунок найбільш підготовлених підрозділів, готових до штурмових дій», - йдеться в повідомленні.
оформление ленты  Блог: 
Політика Віктор Мусіяка У Раді треба відродити ідею приставів, бо кількість інцидентів зростає Щоб народні депутати припинили битися і поводитись неналежним чином, необхідно вводити санкції за таку поведінку. Можливо, необхідно повернутися до ідеї приставів у парламенті. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив член Конституційної комісії Віктор Мусіяка. «У даному випадку треба думати про те, який у нас склад парламенту. Який рівень культури у цих людей. Плюс зараз у Раді багато людей, у яких нервова система (навіть при їхній молодості) вже травмована, тобто необхідно якимось чином всередині фракцій вести роботу, спрямовану на те, щоб нардепи розуміли, що вони представники народу, котрі не дозволяють собі розпускати руки-ноги. Мають бути відповідні санкції за подібні правопорушення. У нас є, в принципі, механізм, просто він не діє. Є процедура, коли реєструються відповідні порушення і заявляється відповідне подання до ВР», - розповів Мусіяка. За його словами, це подання про можливість притягнення до відповідальності. Після того, як його реєструють, має починатися процес. «А у нас що виходить: механізми не задіюються. Можливо, треба суворіше підходити до пропусків засідань. Це все пов'язано з необхідністю внесення змін до Конституції. У Конституції немає таких підстав, наприклад, як пропуски засідань, для позбавлення мандата. Але санкції все-таки можливі - позбавити права участі у засіданні. Зміни до Конституції вже пропонуються, працює Конституційна комісія, тож можна зараз запропонувати якийсь механізм: карати за пропуск 10 пленарних засідань без поважної причини», - зазначив він. Мусіяка наголосив, що можливі різні варіанти санкцій проти депутатів. Але, на його думку, причина криється ще й у тому, який зараз депутатський склад. У багатьох нардепів розмиті критерії моральності, культури, етики взаємин. Тому цілком можливо, що час відроджувати ідею про присутність приставів на засіданнях парламенту. «Треба розуміти і їм пояснювати, що вони представляють людей, державу, що такі речі, які вони витворяють, потім показують по всіх каналах у світі. Нинішній стан суспільства зараз дозволяє таким людям перебувати у найвищому органі влади. Механізм приставів у парламенті міг би працювати. Я згадую 94-95 рік - тоді було друге скликання парламенту і тоді був тимчасовий регламент, вносили до нього зміни. І я запропонував ввести парламентських приставів. Цю пропозицію тоді було нормально сприйнято в першому читанні, другому. Влада працювала в нормальному режимі. І коли підійшов момент розглядати це положення, багато хто посміявся. Мовляв, ну як це, це ж депутати, як так, щоб у залі були люди, котрих розбороняли б або виводили із зали. Тоді відхилили цю пропозицію», - розповідає Мусіяка. Експерт також згадує, що й раніше в Раді постійно були бійки, нардепи били одне одного ногами на тлі класової ненависті. «Завжди були інциденти, але їхній масштаб був набагато меншим, ніж зараз. Введення приставів - треба відродити цю ідею. Адже сьогодні кількість інцидентів зростає, набуває характеру епідемії», - резюмував Мусіяка.
Політика Рефат Чубаров Интервью
Рефат Чубаров: Необов’язково відключати Крим раз і назавжди, варто Україні хоча б продемонструвати свої можливості
Щодо інтерв’ю з народним депутатом, головою меджлісу Рефатом Чубаровим ми домовлялись три тижні. І говорили у суботу, напередодні остаточного підриву опор ліній електропередачі. Нашу розмову весь час переривали телефонні дзвінки та зустрічі. Таку зайнятість можна пояснити просто: Рефат-ага усіма способами і на різних майданчиках – від Верховної Ради України до Європарламенту - намагається порушити тему деокупації Криму, утисків та репресій з боку російської влади стосовно корінного народу півострову. Останні правки в інтерв’ю пан Чубаров вносив уже сьогодні, перебуваючи в аеропорту Відня, по дорозі до Бухареста, на сесію Парламентської асамблеї Чорноморської економічної співпраці. А тим часом поряд із розташуванням активістів громадської блокади Криму та пошкодженими опорами ЛЕП на Херсонщині з’явилися бійці Нацгвардії на чолі з головою департаменту Нацполіції з протидії наркозлочинності Іллею Ківою, а у Києві кримські татари вийшли на акцію протесту під Адміністрацію Президента з вимогою, аби влада не чинила злочинних дій стосовно учасників громадянської блокади Криму. А потім уночі пролунав вибух, унаслідок якого Крим залишився без світла. Далі була зустріч Рефата Чубарова із Президентом Петром Порошенком. Щоправда, голова меджлісу не розкрив деталей тієї розмови, а лише сказав загально: говорили про багато таких моментів, про які не може говорити, але порозумілися… - Пане Рефате, про що ви подумали, дізнавшись про пошкодження двох електроопор у Генічеському та Чаплинському районах Херсонської області 20 листопада? Припинення постачання електроенергії з материкової частини України до Криму – одна з ваших вимог… - Я подумав про те, що урядові України треба поспішати із прийняттям рішення щодо того, буде чи ні постачатися електроенергія в окупований Крим. Хоча б тому, що це єдиний інструмент, за допомогою якого можливо вплинути або спробувати вплинути на окупаційну владу Криму з метою змусити її дотримуватися прав людини у Криму. Але саме це питання є найбільш дискусійним і в уряді, і з керівництвом країни. А інші люди, особливо ті, які нині там, у Криму, не розуміють, чому до цього часу не вжито таких заходів, аби змусити діяти окупантів. Можливі різні варіанти. Не обов’язково відключати Крим раз і назавжди, варто Україні хоча б продемонструвати свої можливості. І чому держава цього не робить, справді незрозуміло. Зокрема і для мене. - Якщо я правильно розумію, то термін дії договору між Києвом та Кримом щодо постачання електроенергії на півострів закінчується наприкінці цього року. Його можна просто не продовжувати, аби таким чином фактично і не визнавати окупаційну владу? - Сталося так, що в останні дні завдяки деяким моїм колегам – народним депутатам України, у мене з’явилося, вибачте, скажу так, два юридично однаково оформлених варіанти одного договору. В одному, який зберігається в Москві та Сімферополі, на який спирається російська окупаційна сторона, написано, що Україна постачає електроенергію до Кримського федерального округу Російської Федерації. Після того, як навесні стався скандал і Міністерство енергетики України дало завдання українській компанії, яка постачає до Криму електроенергію, з’явився інший варіант, у якому замість Кримського федерального округу написали «до Кримського півострова». Але у будь-якому варіанті цей договір є затратним для української сторони. У ньому є пункти про штрафні санкції, які не є прийнятними. Скажімо, якщо з вини російської окупаційної сторони не постачається електроенергія, то російська окупаційна влада щоденно сплачує лише 0,1% від вартості електроенергії, яка мала б бути у цей день ними використана. Але якщо українська сторона з якихось причин не постачатиме у цей день електроенергію, то вона має виплачувати штрафні санкції у розмірі 20% від вартості електроенергії, яка мала йти до Криму. Є ще один цікавий момент. У ньому сказано, що всі судові аспекти цього договору розглядаються у Вищому арбітражному суді при торгово-промисловій палаті Росії у Москві. Підписати такий договір – все одно, що зрадити інтереси України. З боку окупантів серед підписантів є люди, яким в Україні оголошено про підозри у скоєнні злочинів, і вони перебувають у розшуку. Так, у документі стоїть підпис такого собі Плакиди. Віктор Плакида – це постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим за часів Віктора Януковича (нині директор компанії «Крименерго». - Авт.). Він зрадив Україну і нині служить окупантам. І його підпис стоїть на міжнародному договорі. - До якого терміну діють договори, копії яких ви маєте? - Ви маєте рацію, до останніх чисел грудня. І Україна тепер має або пролонгувати договір, або ні. Але під час останнього дня уряду у парламенті на моє публічне запитання пан Демчишин, міністр енергетики та вугільної промисловості, відповів, що ініціюватиме пролонгацію цього договору на засіданні Кабміну. - Які наслідки донедавна мали ваші розмови з Президентом Петром Порошенком щодо можливості припинення електропостачання до Криму? - До останніх подій ми з Президентом не зустрічалися тижнів зо три. Але до того ми з Мустафою Джемілєвим теж акцентували його увагу на цій проблемі. Проте, оскільки щодо цього питання вже висловлювалися політики, близькі до оточення Президента, я так розумію, що немає єдиної думки. Зокрема, йдеться про заяви заступника голови фракції БПП пана Кононенка. Він сумнівається, що відключення або взагалі використання питання припинення електропостачання для розв'язання проблем у Криму буде ефективним. - Які результати громадянської блокади Криму, яка триває вже понад два місяці? - Є деякі результати. Можливо, хтось вважає, що вони не достатньо важливі. Для мене найголовніше, що ми повернули кримську тематику як в українське життя, так і на порядок денний міжнародної політики. Останніми тижнями я та Мустафа Джемілєв зустрічалися з пані Астрід Торс, верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин. Вона цікавилася тими завданнями, які стоять перед нами, висловила деякі свої думки. З пані Федерікою Могеріні, верховним представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки, ми говорили, що у нас немає іншого інструменту, крім тиску. Ми готові вислухати пропозиції ЄС з, можливо, ефективніших заходів із захисту кримських татар у Криму та деокупації півострову. Але у той час, коли європейська спільнота дуже повільно себе поводить щодо кримської ситуації, ми маємо використовувати всі методи, які ускладнюють окупантам життя. Адже окупанти не несуть безпеку людям. А деякі активісти тут, на материковій частині України, почали говорити про права людини, мовляв, люди будуть без світла… Варто сказати, що одне із завдань цієї акції – надати духу, моральну підтримку людям, які залишаються вірними своїй землі, залишаються вірними Україні. І це завдання ми теж вирішили, бо, повірте мені, ми з різних джерел, різними шляхами отримуємо дуже багато інформації щодо того, як почуваються люди у Криму, які їхні найболючіші питання, які наші кроки вони підтримують, які дискусійно обговорюють щодо громадської блокади Криму. І певною мірою всі ті люди, які виходять на нас, ми знаємо цих людей, розуміємо, що вони передають громадську думку, говорять, що ми чинимо правильно. - Днями ви особисто були на Чонгарі, в одному з трьох пунктів, де перебувають учасники громадянської блокади Криму. Яка там нині ситуація? - На Чонгарі ми нагороджували бійців АТО, деяких патріотів України посмертно, званням Народний герой України. Є такий статус, який встановлено волонтерами. І разом з організаторами та ініціаторами я вручав ці нагороди або самим героям, або родичам загиблих. Серед тих, хто отримав Народного героя, були двоє кримських татар – загиблий у березні 2014 року Решат Аметов і мій заступник, заступник голови меджлісу, Ахтем Чийгозу, який зараз перебуває в катівнях ФСБ у Сімферополі. Зрозуміло, за той час, коли я там був, подивився, що діється довкола, поспілкувався з учасниками громадської блокади Криму. На Чонгарі люди облаштувалися у наметах. Така сама ситуація і в Каланчаку, і в Чаплинці. Є обладнані чани. Є тепло. Звісно, їм допомагають дуже багато людей з різних областей України. Щодня активісти готують обід на 500-600 людей. До них приходять також військові з підрозділів «Херсон» та «Азов». Загалом на пунктах близько 400-450 учасників. - Яку допомогу чи пораду пропонували європейські партнери щодо деокупації Криму? - У європейських країнах ми працюємо з кількома волонтерами. Ми не просимо допомоги у різних країн. Бо, зрештою, те, що ми робимо, – це громадська ініціатива, до неї не треба залучати інші країни. Ми хочемо бути зрозумілими, аби представники іноземних держав знали, чому ми робимо саме це і саме таким чином. Тому наші кроки, суть нашої акції ми пояснюємо послам, представникам іноземних урядів під час зустрічей. - Ваша активність дратує Кремль. Яку реакцію ви бачите на свої дії з Москви? - Наше завдання зараз - закріпити кримську тематику на всіх майданчиках, де обговорюються питання нападу на Україну та майбутнього України. Росія обрала для себе тактику демонстративного підкреслення, що для неї не існує кримського питання. І вона повсюди відбиває цю тему як таку, що не можна обговорювати, оскільки, як вона вважає, півострів є частиною її території. Українська сторона не завжди наполягає на кримських проблемах, бо є деякі питання, які, можливо, вважаються більш пріоритетними, і які Росія відмовляється розглядати за умов згадки про Крим. Йдеться про припинення вогню на тих територіях, які контролюються бойовиками у Донецькій та Луганській областях. І тому ми робимо все, аби кримське питання порушувалося, у першу чергу, нашими партнерами разом з Україною, аби наша країна не залишалася на самоті. І це дуже дратує окупантів. Ми отримуємо реакцію Москви. В Україні ми іноді недооцінюємо супротивника. А у нього є комплексно розвинені інформаційні майданчики. Зокрема проект «Супутник». Різними мовами – турецькою, італійською, іспанською, португальською та іншими – росіяни щоденно закидають не лише європейські країни, а й країни, скажімо, Африки, вигідною для них інформацією. Останніми днями там дуже багато інформації про громадську блокаду Криму. Вони намагаються виставити її організаторів фашистами, Україну - хунтою, яка не зупиняє прояви фашизму, а європейських партнерів - тими, хто це підтримує. І таке роздратування ми можемо пояснити тим, що окупантам ми дуже ускладнили можливості утримувати Крим. Це болюче питання для російського бюджету. - Новина про об’єднання двох, як зазначається, протиборчих кримськотатарських організацій у Криму з метою створення альтернативи меджлісу, – це також, мабуть, реакція на ваші активні дії? - Російські спецслужби досить різноманітні у своїх діях. Вони намагаються працювати одразу в усіх напрямах. Вони вже спробували так чинити на початку цього року, наприкінці минулого – намагалися сформувати потужний антимеджлісівський рух. Тобто об’єднати кримських татар, котрі б вітали Росію у Криму. Окупаційній владі здавалося, що це буде легко, оскільки їй давали такі обіцянки деякі відомі кримські татари, які перейшли на її бік. Останні казали, мовляв, допоможіть нам грошима, дайте нам повноваження - і за два-три місяці ми приведемо вам усіх кримських татар. Але минуло кілька місяців, півроку, вони не лише не змогли об’єднати кримських татар навколо ідеї приходу влади, з якою треба рахуватися, а ще й пересварилися між собою. За цим процесом російська влада спостерігала з боку. Взагалі у її внутрішньополітичній практиці є такий засіб клонування організацій. А потім створюється ситуація, аби вони між собою конкурували. Офіційна ж влада підтримує лише когось одного з них, але завжди натякає: якщо не будете мене добре слухати, то підтримаю ваших опонентів. Так вона й вчинила з двома прокремлівськими організаціями – «Крим» та «Єдність Криму». Але кілька тижнів тому вона їх чомусь почала об’єднувати. Подивимося. У нас є таке прислів’я: два мули сплять в одній загородці, але дітей у них не буває. Це буде у них таке собі політичне збочення. - Є певні зрушення у питанні перегляду закону про створення у Криму вільної економічної зони? - Ні. Не знаю, як покаже цей парламентський тиждень, але на сьогодні, здається, ми зайшли у глухий кут. Щодо продуктів харчування нібито є де-факто припинення постачання з 20 вересня у зв’язку з блокадою. Але є деякі моменти, на які мають реагувати спецслужби. Приміром, ідеться про постачання ільменіту - сировини для заводу «Кримський титан» в Армянську (частина акцій цього підприємства належить українському олігарху Дмитру Фірташу. - Авт.). Вона видобувається на материковій частині України та постачалася до Криму залізницею. Ми перекрили цей канал. Але нині експерти кажуть, що ця сировина йде баржами через одеський порт. І це треба перевіряти. В іншому я стверджую: постачання всіх товарів з материка на кримський півострів припинено, окрім електроенергії. І ця дискусія навколо питання відключення Криму не дає нам вийти на остаточний результат щодо вдосконалення або скасування цього закону про вільну економічну зону. - Скільки триватиме блокада Криму? - Я думаю, ще достатньо довго, оскільки ті активісти, які перебувають на кордоні з Кримом, виходять з того, що навіть при вирішенні низки питань там завжди має бути присутній громадський контроль. - Яким чином ви слідкуєте за судовими процесами над представниками меджлісу та активістами і як реагуєте на них? - Ми підтримуємо тісні зв’язки з родичами та знайомими. Шукаємо для них захист. Нікого не залишаємо наодинці з цією репресивною системою. - Але ж нині Крим фактично закритий для моніторингу прав людини… - Так, це одна з проблем. Ми намагаємося зробити так, аби на півострів було допущено спостережну міжнародну місію ООН з прав людини. Ми вважаємо, що ув’язнені нині кримськотатарські активісти є заручниками Російської Федерації. - Тим часом окупаційна влада створює умови для розвитку, якщо так можна говорити, культури кримських татар – організовує виставки виробів, знімає фільми про історію народу… - У Криму порушується право на мирні зібрання, політичну діяльність, свободу слова… І оскільки все це там неможливе, ми говоримо нашим активістам, аби вони максимально займалися акціями у сфері культури, влаштовували просвітницькі, мовні заходи.
оформление ленты  Блог: 
Політика Володимир Фесенко У Блоці Петра Порошенка завжди були розбіжності і протиріччя У фракції Блоку Петра Порошенка завжди були розбіжності і протиріччя, тому не варто очікувати, що нинішній конфлікт призведе до розпаду фракції. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. «Це велика фракція. У таких великих фракціях завжди є неоднорідність. Це було і в Партії регіонів, і в «Батьківщині», і в «Нашій Україні». Не оминуло й БПП», - сказав він. Крім того, за його словами, немає чіткої, системної організації роботи фракції. «Є кілька людей, які по-різному виконують функцію керівника фракції. Формальний керівник - Юрій Луценко і неформальний - Ігор Кононенко. Але що Луценка, що Кононенка не всі сприймають як однозначного керівника фракції», - зазначив політолог. Також, на думку Фесенка, необхідно враховувати, що фракція дуже неоднорідна. «Там є представники й бізнесу, й громадських організацій, і колишні ударівці. У них у всіх різні погляди і розуміння політичної ситуації, стандарти поведінки, цінності. Все це впливає на внутрішні протиріччя», - вважає експерт. Він зазначив, що в БПП завжди були розбіжності і протиріччя. «Близько 40 депутатів не голосували за президентські законопроекти про децентралізацію. Не всі голосували за відставку Наливайченка. Але поки що не йдеться про такі принципові розбіжності, які можуть призвести до розколу фракції. Поодинокі виходи з фракції можуть бути», - резюмував Фесенко.
Економіка Кабмін та МВФ узгодили проект податкової реформи Кабінет Міністрів України і місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) на технічному рівні узгодили проект податкової реформи. Про це заявила міністр фінансів України Наталія Яресько, повідомляє РБК-Україна. За її словами, було узгоджено подальше зменшення цільового показника дефіциту зведеного бюджету до 3,7% і зменшення державного боргу до більш безпечного рівня. Вона також зазначила, що Мінфін знайшов резерви для зменшення витрат, що дозволить збалансувати бюджет. «Так, Міністерство фінансів підготувало для розгляду уряду перелік пропозицій, що, завдяки проведенню структурних реформ, дозволить підвищити ефективність використання державних витрат і зменшити обсяг видатків. На початку грудня ми плануємо подати пакет законопроектів, який включатиме проекти з проведення структурних реформ, проект бюджету і новий Податковий кодекс, на розгляд Верховної Ради України», - заявила Яресько.
Політика Віктор Чумак Интервью
Віктор Чумак: Ми не розкольники, а санітари
Представники пропрезидентської парламентської фракції пересварилися. Конфлікти були й раніше, та інформація офіційно не оприлюднювалася. Про це шепотілися, але без прізвищ та конкретних претензій. Цього разу все інакше. Детонатором стали звинувачення Віктора Чумака на адресу важковаговиків від БПП у замовленні проти нього чорної піар-кампанії задля унеможливлення його членства у Національному агентстві з питань запобігання корупції. Про те, чи є у БПП розкольники, чому має місце така боротьба за агентство, чи знає про ситуацію Президент і до чого тут люди Ігоря Коломойського у бліц-інтерв’ю «Аналітичній службі новин» (АСН) розповів Віктор Чумак. – Вікторе Васильовичу, чому стався скандал? Чому Національне агентство з питань запобігання корупції таке важливе для вас? – Справа не в органі. Конфлікт зрів давно. І він не має жодного відношення до агентства. Основне питання: ми політична фракція чи бізнес-група? Треба дати відповідь на це запитання. Якщо ми бізнес-група і нас об’єднують лише бізнес-інтереси, тоді давайте між усіма розділяти бізнес-дивіденди. Якщо ми все-таки політики – давайте займатися політикою. Потрібно щоб політики не прикривали своїм обличчям людей, які займаються бізнесом. Я – людина публічна. Ходжу на ефіри, даю інтерв’ю. І, звісно, мені, публічному політику, дуже неприємно, коли в обличчя тицяють фактами корупційних оборудок колег з фракції. – Чого ви вимагали? – Я поставив питання руба: або займайтеся бізнесом і йдіть, або займайтеся політикою і залишайтеся. – Нам стало відомо, що у фракції Блока Петра Порошенка дуже жорстко поставлене питання, що жодного депутата-списочника не можна подавати як кандидатуру ані до Центрвибочкому, ані до Кабміну – нікуди. Оскільки наступним за списком до парламенту зайде «адвокат Коломойського». Це так? – Так, Богдан іде (Андрій Богдан, який нині захищає Геннадія Корбана, раніше був радником Коломойського як голови Дніпропетровської ОДА. - Авт.). З одного боку, ситуація комічна. Але вона склалася внаслідок політичної корупції. Як він опинився у списках? Хто його туди вніс? Ми ставили ці питання (на засіданні фракції 23 листопада. - Авт.). Та ніхто не зміг відповісти. – Чому це так критично для Блоку Петра Порошенка? – Людей Коломойського чимало зайшло (за партійними списками БПП. - Авт.). Хтось же відповідав за це. А коли публічні люди змушені відповідати за непублічні і дуже непорядні вчинки інших – це неправильно. – Вийдете з фракції? – Ми не збираємося виходити з фракції. І чому ми повинні це робити? Я мажоритарник, можу взяти й піти. Мене ніхто не затримає. Списочники ж не можуть вільно діяти. Їх можуть шантажувати застосуванням імперативного мандату. Якщо я вийду, тим лише послаблю колег. У нас є група з п’ятнадцяти депутатів. Ми створили Антикорупційну платформу всередині фракції БПП. Ми чесно говоримо, що прийшли до парламенту не гроші заробляти, а змінювати країну, змінювати політику. Ми про всі погані вчинки говоритимемо публічно. – Публічно, тобто – передавати інформацію ЗМІ? – Спершу порушуватимемо питання у фракції. Як не допоможе – виноситимемо на світ Божий. – Будете розкольниками? – Ні. Санітарами. – Хто у групу увійшов? – Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, Наталія Новак, Павло Різаненко. Усі люди медійні, нормальні, «без хвостів». – Як не вийде – складете мандати? – Ви хочете, щоб ми пішли. А ми хочемо, щоб вони пішли. Ми їх примушуватимемо складати мандати. – У вас особисто хороша репутація. Як дістануть і поллють компромат? – Це вже два місяці робиться. Компромат ллється. Але брехню ніяк до мене не прив’яжеш, вона не чіпляється. – Чому все ж важливе створення Національного агентства з питань запобігання корупції? У нас різних антикорупційних органів уже чимало створено. – Жодного нема. Створено дуже хорошу систему, яка не працює. Тобто все є лише на папері: не сформовано і не запущено ані Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), ані Антикорупційну прокуратуру, ані Національне агентство з питань запобігання корупції. – Усі ці органи мертвонароджені? – Ні. Все дещо не так. Має місце свідома дискредитація антикорупційної політики: «ми наплодили і те і те, а воно нічого не дає, воно не працює». Створено дуже правильну систему. Якщо вона запрацює, усім буде непереливки. – Запрацює? – Звісно. – Скажіть, а все ж нащо вам посада очільника агентства? – Все просто. Я стояв біля витоків цих ідей. Скільки здоров’я поклав, щоб було ухвалено відповідне законодавство. Я хочу їх реалізувати. Це таке відчуття, як дитину маєш, а не можеш її виховувати. Я хочу те, що є на папері, втілити у життя своїми руками. А багато хто не хоче, оскільки на будь-якій посаді я залишатимусь публічним. – Ви готові працювати проти своїх? – Яких «своїх»? – Приміром, депутатів. – Я буду працювати. А хто попадеться – я не винуватий. – Президент знає про цей конфлікт? – Думаю, так. Ми говорили з Президентом про це на минулих засіданнях фракції. Я питав про його ставлення до цих подій. І сказати, що все зробив, не попередивши Президента, я не можу. – А Генеральна прокуратура? Адже це ганьба, що відбувається з ГПУ – Ось саме про Генпрокуратуру я й питав Президента. Адже це ганьба, що відбувається з ГПУ. – Що відбувається? – Імітація бурхливої діяльності. Треба на це реагувати. Чому Президент цього не робить?.. Шокіна не знімають, оскільки той має призначити антикорупційного прокурора, який, скажемо так, буде прихильним до Банкової. Згодом виникнуть проблеми, відповідальність за які зіпхнуть на Шокіна. А будь-який генеральний прокурор пам’ятатиме долю і Яреми, і Махницького, і Шокіна, і розумітиме, що у ГПУ годинник іде дуже швидко. – Чи не вийде так, що Шокіна у ГПУ змінить хтось «зручний»? –  Верховна Рада не дасть голоси. – Якщо це буде кандидатура головного військового прокурора України Анатолія Матіоса? – Після заяв, що у генпрокурора цілили за допомогою тепловізора через вікно, Матіос втратив голоси народних депутатів. – А Віталій Касько? Давид Сакварелідзе? – Обидві кандидатури можуть бути. – Днями вибухнув скандал з інформацією про майно Каська. Це вплине на його позиції? Хіба політолог-початківець може думати, що чорнухою враз знищити можна – Ця інформаційна кампанія розвернулася саме для того, щоб скинути його з позицій. Та це хіба політолог-початківець може думати, що чорнухою враз знищити можна. Треба рік-два працювати по людині, щоб підірвати репутацію. Але виходить так, що опоненти потрапили у стару пастку. Коли ллється бруд – результат не такий, як очікують замовники. Підтримки стає більше. Люди вже знають: якщо когось валять, отже, він усе робить правильно.
оформление ленты  Блог: 
Суспільство Олександр Палій У нас і своїх сепаратистів та екстремістів достатньо Теракти в Україні можливі лише у зв'язку з подіями всередині країни. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт у питаннях євроатлантичної інтеграції Олександр Палій. «До арабських терористів наші внутрішні проблеми не мають жодного стосунку, адже у нас і своїх екстремістів та сепаратистів достатньо. А коли що, їм Росія допоможе. Адже у нас уже були теракти раніше: у Харкові були, в Одесі - багаторазово, був вибух на газопроводі», - нагадав експерт. На його погляд, хвиля тероризму в усьому світі не повинна позначитися на Україні, тому що у Близького Сходу просто немає приводів для недоброзичливості по відношенню до нашої країни. Загроза арабського тероризму висока зараз на Заході, адже Євросоюз ополчився проти «Ісламської держави». Менш імовірно, вважає він, що терористи нападуть на Росію, оскільки вона теж бере участь у війні. Україна ж узагалі стоїть осторонь. «Загроза тероризму все одно залишилася, тільки з боку Росії і наших сепаратистів. Тому в ці вихідні на головній вулиці столиці було дуже багато правоохоронців - вони контролювали ситуацію», - вважає Олександр Палій. Все пояснюється тим, за словами політолога, що якщо триває війна, загроза тероризму є завжди. Адже обов'язково будуть ті, хто незадоволений владою і готовий діяти радикально. Є й інші, в чиїх інтересах було б повалити верхівку, і вони, як правило, виступають інвесторами.

Гороскопи на 16 травня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 16 травня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Завтра, 16 травня, зірки обіцяють вам день, наповнений можливостями та новими відкриттями Будьте готові до нес....
Гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овни можуть відчувати потребу в пригодах та нових враженнях Будьте ....
Гороскоп від Павла Глоби на 15 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 15 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
15 травня 2024 року обіцяє бути днем, коли можуть виникнути різні труднощі, тому важливо зосередитися на справ....
Любовний гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія може бути спрямована на вирішення спільних завдань із ....
Гороскоп від Анжели Перл на 16 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 16 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
За попередженням Анжели Перл, 16 травня 2024 року всі знаки зодіаку мають бути готовими до викликів, які може ....
більше матеріалів




/-1,9993159770966-/ /-pc-/
Top