counter
Архів Повернутись назад 24 Лютого 2016
24 Лютого
Події Бойовики 84 рази обстріляли позиції сил АТО, застосовувалися зенітки Минулої доби російські найманці 84 рази обстріляли укріплення ЗСУ. Як повідомляє прес-центр штабу АТО, найбільш небезпечним був Донецький напрям, де ворог 69 разів обстрілював опорні пункти з мінометів, гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. «Наші укріплення неподалік Авдіївки, Пісків, Опитного, Зайцевого, Майорська і Первомайського, а також на шахті Бутівка піддалися обстрілу з мінометів калібру 120 і 82 мм. В Опитному позиції українських військових ворог обстрілював з зенітної установки, а в Красногорівці з БМП », - йдеться в повідомленні. На Маріупольському напрямі під мінометним вогнем опинилися українські бійці на позиціях поблизу Талаківці, Чермалика та Водяного. З опівночі активний вогонь російських найманців знизився. Зафіксовані поодинокі обстріли позицій поблизу Опитного з гранатометів і стрілецької зброї.
Суспільство Bellingcat розповіли, хто на їхню думку збив малайзійський «Боїнг» Міжнародна дослідницька група Bellingcat опублікувала розслідування про військових, які, за версією групи, збили малайзійський «Боїнг» MH17 над Донецькою областю. За даними Bellingcat, літак був збитий з установки «Бук» військовослужбовцями російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, пише Медуза. Військовослужбовці 2-го дивізіону цієї бригади розміщували в соціальних мережах фотографії, що свідчать про те, що в червні і липні 2014 року вони перебували біля російсько-українського кордону. В опублікованій версії доповіді фотографії та особисті дані військовослужбовців змінено. Повні дані було передано Міжнародній слідчій групі, яка займається розслідуванням загибелі рейсу МН17. Bellingcat називає кілька десятків імен російських військовослужбовців, які могли бути причетні до авіакатастрофи. При цьому дослідницька група підкреслює, що, незважаючи на те, хто саме виконав наказ, «відповідальність за вбивство пасажирів MH17 зі зброї, наданої російськими збройними силами і, ймовірно, керованої російськими військовими, в кінцевому рахунку несе Міністерство оборони Російської Федерації і верховний головнокомандувач Збройних сил Росії Володимир Путін».
Суспільство На Донеччині знайдено велику схованку зі зброєю та боєприпасами У Донецькій області працівники Служби безпеки України спільно з Нацгвардією і поліцією виявили в селі Водяне Ясинуватського району велику схованку зі зброєю та боєприпасами. Як повідомляє прес-служба СБУ, сховище влаштували в одному з покинутих приватних будинків. «Правоохоронці вилучили зі схованки 16 протитанкових керованих ракет, шість гранатометів РПГ-22, гранатомет РПГ-7 і п'ять пострілів до нього, 15 пострілів до станкового гранатомета СПГ-9, 19 підствольних гранатометів до автомата Калашникова, 22 гранати Ф-1 та РГД- 5 з запалами, два ручних кулемети Калашникова, снайперську гвинтівку Драгунова», - йдеться в повідомленні. Зараз тривають невідкладні оперативно-слідчі дії для встановлення походження зброї, боєприпасів і організаторів схованки.
Суспільство Ще один колишній бойовик вирішив здатися СБУ В межах програми Служби безпеки України «Тебе чекають вдома» українським правоохоронцям добровільно здався житель Слов'янського району Донецької області, який був членом незаконних збройних формувань. Як повідомляє прес-служба СБУ, 2014 року чоловік, будучи членом одного з місцевих осередків Донецького козацтва, приєднався до незаконного збройного формування «ДНР». Він зі зброєю в руках ніс службу на блокпостах. «Потрапивши під обстріл, бойовик усвідомив помилковість свого вчинку, з часом розчарувався в ідеях псевдореспубліки, вирішив кинути зброю і самовільно залишити бойовиків. При першій нагоді, приєднавшись до групи біженців, він виїхав до Росії», - йдеться в повідомленні. Після того, як він дізнався про програму СБ України «Тебе чекають вдома», чоловік вирішив скористатися її умовами і повернутися на підконтрольну Україні територію. Колишній бойовик після завершення слідчих дій зможе повернутися до мирного життя на вільних від терористів територіях України.
Економіка Поліція шукає $70 мільйонів, незаконно виведених з Union Standart Bank Управління Національної поліції України в Одеській області почало розслідування за фактом незаконнного виведення $70 мільйонів з Union Standart Bank. Про це повідомляє видання finbalance.com.ua з посиланням на судове рішення. За даними слідства, керуючий директор фінустанови за попередньою змовою з радником голови правління та іншими невстановленими особами вчинив «розтрату грошових коштів, які зберігалися в сховищах Артемівського відділення м. Києва ПАТ Union Standart Bank на суму 63,517,037 гривень, 405 000 євро і $44 000». Після чого гроші були виведені у відділення міста Одеси та міста Львова, а в документах вказувалося місце доставки в відділеннях Харкова і Дніпропетровська. «Проте, як випливає з клопотання, вказане відділення банківської установи фактично діяльність не здійснює, оскільки всі його працівники звільнені ще в січні 2015 року, а договір оренди офісного приміщення, в якому містилося відділення банківської установи, розірвано 31.01.2015», - йдеться в рішенні суду.Також відзначимо, що рішенням НБУ в Union Standart Bank намагалися ввести тимчасову адміністрацію, але рішення судів міста Києва досі блокують розпочату слідством перевірку відмивання коштів.
Події На залізничному вокзалі Маріуполя поліція вилучила чотири гранати Працівники поліції міста Маріуполя виявили в одному з технічних приміщень залізничного вокзалу чотири бойові гранати. Про це повідомляє прес-служба ГУ Національної поліції в Донецькій області. «Дві Ф-1, одну РГД-5 і саморобну гранату виявили в поліетиленовому пакеті в зливному бачку в приміщенні вбиральні. На місці події працювала слідчо-оперативна група поліції і фахівці-вибухотехніки. Загрозу нейтралізовано. За даним фактом порушено кримінальне провадження», - йдеться в повідомленні. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з кваліфікацією за ч.1 ст.263 «Незаконне поводження з боєприпасами» Кримінального кодексу України, за що передбачено до семи років позбавлення волі. «Це не перша небезпечна знахідка в приміщенні маріупольських вокзалів. У 2015 році в громадському туалеті автостанції було виявлено аналогічний «трофей». Безпеку громадян забезпечено», - підкреслюється в повідомленні.
За кордоном У Британії стався вибух на електростанції, є жертви Одна людина загинула і троє вважаються зниклими безвісти в результаті потужного вибуху на електростанції в місті Дідкот, що на півдні англійського графства Оксфордшир. Про це повідомляє BBC News. Інцидент стався на території старої вугільної електростанції, яка припинила роботу 2013 року і підлягала знесенню. «Ми можемо підтвердити, що після 16:00 частину котельні на нашій колишньої електростанції Дідкот-Сайт в Оксфордширі було зруйнувано під час робіт зі знесення будівлі. Наші думки з сім'ями тих, хто постраждав у цій трагедії», - заявили в британській електро- та газопостачальній генеруючій компанії Npower. Спочатку в лікарні забрали чотирьох осіб - двох з серйозними травмами, ще двох - з пораненнями меншої складності. Згодом пожежні заявили, що в лікарні в цілому доставили п'ять осіб. Повідомили також про одного загиблого. Ще 50 особам було надано допомогу на місці. Зараз на території електростанції тривають пошукові роботи - рятувальники намагаються знайти зниклих людей.
Суспільство Працівника МВС України судитимуть за державну зраду Генеральна прокуратура України затвердила і направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за матеріалами спеціального досудового розслідування щодо працівника МВС, який звинувачується у скоєнні злочину згідно зі ст.111 КК України (державна зрада). Про це повідомляє прес-центр Генеральної прокуратури України. «Зазначений військовослужбовець обвинувачується в тому, що в березні 2014 року, перебуваючи на території Автономної Республіки Крим у м. Сімферополі, був завербований працівником ГРУ Генерального штабу Збройних сил РФ, отримав завдання на збір і передачу інформації з обмеженим доступом щодо дислокації і діяльності Внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України», - йдеться в повідомленні ГПУ. Використовуючи службове становище, а також маючи доступ до державної таємниці, він скоїв крадіжку відомостей. Ці дані становили державну таємницю щодо засобів зв'язку та спецзв'язку Внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України, яку зловмисник планував передати представнику військової розвідки РФ, але 12.04.2014 при спробі виїхати в АРК був викритий працівниками СБУ. Обвинуваченого оголошено в розшук», - резюмується в повідомленні
За кордоном Amnesty International: Процес розслідувань злочинів на Майдані не просувається Міжнародна правозахисна організація Amnesty International констатувала, що розслідування злочинів, скоєних під час Революції гідності в 2013-2014 роках у Києві, майже не просувалося, так само як і притягнення винних до відповідальності. Про це йдеться у щорічній доповіді організації. «За два роки, що минули з Євромайдану, мало що реально зроблено для притягнення до суду правоохоронців, відповідальних за надмірне, непотрібне і незаконне застосування сили», - йдеться в звіті. У листопаді Генеральна прокуратура повідомила, що триває розслідування більше ніж двох тисяч інцидентів, пов'язаних з Євромайданом, і щодо 270 осіб порушено кримінальні справи. «Почався суд над двома колишніми працівниками спецпідрозділу МВС «Беркут», яких звинувачують у вбивствах і перевищенні влади в зв'язку з вбивством 39 протестувальників 20 лютого 2014 року. Оболонський райсуд Києва засудив 7 грудня студентів Азіза Тагірова і Раміля Ісламлі до чотирьох років ув'язнення і чотирьох років позбавлення волі умовно за побиття, викрадення і погрози вбивством щодо демонстрантів 21 січня 2014 року», - зазначають у звіті організації. Як кажуть експерти групи Amnesty International, 2015 року ніяких вироків за злочини, пов'язані з Майданом, не виносилося.
Події Колишнього начальника СБУ продовжують судити у справі Майдану Шевченківський районний суд міста Києва отримав обвинувальний акт за обвинуваченням колишнього голови Управління СБУ в Києві та Київській області Олександра Щеголєва і призначив на 25 лютого провести підготовче засідання з цієї справи. Про це повідомляється на офіційному сайті Шевченківського районного суду міста Києва. «До Шевченківського районного суду Києва надійшов обвинувальний акт за обвинуваченням гр. Щеголєва Олександра Юрійовича (колишній голова Управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області). Підготовче засідання відбудеться 25.02.2016 о 14:30 в приміщенні суду за адресою: м Київ, вул. Смирнова-Ласточкіна, 10б», - йдеться в повідомленні. Нагадаємо, що колишньому начальнику УСБУ в Києві та Київській області Олександру Щеголєву висунули звинувачення, пов'язане з подіями 18-19 лютого 2014 року в центрі Києва. Зокрема, йому інкримінується ч.4 ст.41, ч.3 ст.28, ст.340 КК України (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, походів, мітингів, демонстрацій), ч.4 ст.41, ч.3 ст . 28 ч.3 ст.365 КК України (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що спричинило тяжкі наслідки), ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого), ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, п.п. 1, 5 ч.2 ст.115 КК України (умисне вбивство двох або більше осіб, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб).
Політика Експерти: Янукович і його «сім'я» задіяли 80 компаній для відмивання коштів Група правозахисників Transparency International повідомила, що в корупційних схемах екс-президента-втікача  Віктора Януковича задіяно близько 75 українських компаній. Про це заявив аналітик Transparency International Євген Черняк, передає Радіо Свобода. «У схемах діяв не сам Янукович, а його соратники і члени «сім'ї». Тут беруть участь близько 75 українських компаній, 51 компанія перебуває в іноземній юрисдикції, в тому числі в офшорах: це Панама, Велика Британія, Австрія, Швейцарія, Кіпр. І близько 20 фізичних осіб, які є ключовими. Тобто масштаб схем настільки великий, що їх не так легко зрозуміти і обробити. Тим більше нашим правоохоронцям», - зазначив Черняк. За словами аналітика, розслідування цих злочинів може тривати кілька років. 23 лютого Міжнародна антикорупційна неурядова організація Transparency International закликала Європейський Союз відновити і посилити санкції проти колишніх українських чиновників. Крім того, організація закликала російські органи влади до співпраці з українськими в питанні покарання колишнього президента України Віктора Януковича. Також в Transparency International назвали Януковича лідером у рейтингу найбільших корупціонерів світу.
Суспільство У Донецькій області у дітей-сиріт вкрали понад 800 тисяч гривень У Донецькій області Служба безпеки України виявила факт придбання матеріальних цінностей за завищеною ціною для Святогірського центру соціальної реабілітації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Як повідомляє прес-служба СБУ, за оперативною інформацією, в грудні 2015 року керівництво закладу придбало у місцевого приватного підприємця меблі, побутову техніку та медичне обладнання на 1,8 мільйона гривень із коштів обласного фонду. «Перевірка Управління СБ України в Донецькій області встановила, що товари закуплені за завищеною ціною (в окремих випадках в 2-3 рази). За оцінкою фахівців, таким чином у дітей-сиріт було вкрадено понад 800 тисяч гривень», - йдеться в повідомленні. Щодо посадових осіб центру відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.
За кордоном Найближчим часом міністр оборони Канади приїде в Україну Міністр оборони Канади Харджит Саджан разом із парламентською делегацією найближчим часом відвідає Україну з офіційним візитом. Про це заявив перший віце-спікер парламенту Андрій Парубій, повідомляє прес-служба Верховної Ради. «Ми домовилися з міністром оборони, щоб він найближчим часом відвідав Україну. Він пообіцяв зібрати делегацію і приїхати», - сказав він. Парубій зазначив, що під час зустрічі з керівництвом канадського оборонного відомства обговорювалася тема передачі Україні летальної і нелетальної зброї. «Ми поставили питання летального озброєння і провели більш детальні консультації щодо нелетального устаткування, необхідного Україні», - зазначив Парубій. За його словами, розмова йшла про системи захищеного зв'язку, пристрої контрбатарейної і радіоелектронної боротьби, а також протитанкову зброю, берегову охорону та броньовані автомобілі.
оформление ленты  Блог: 
Політика Георгій Логвинський Жодні міжнародні інстанції не працюватимуть із Україною до закінчення кризи Політична криза настала через те, що у кожного політика є свої інтереси, які ставляться вище, ніж інтереси країни. Якщо і будуть дострокові вибори в парламент, то навряд чи якось зміниться якість депутатів. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив народний депутат від «Народного фронту» Георгій Логвинський. «Ми пребуваємо де-факто в політичній кризі - це всім зрозуміло. Однак на сьогодні це не є критичною точкою. Як ви бачите, голоси на необхідні законопроекти знаходяться, ми голосуємо з досить великим запасом, тому основне завдання, щоб країна не пішла в прірву. Якщо ми говоримо відкрито, то розуміємо, що у кожного є свій інтерес. Чому, наприклад, блок Юлії Володимирівни вийшов із коаліції? Тому що їм потрібні вибори - адже з 19 голосами вони не можуть зробити нічого. В принципі, кожен діє у межах своїх інтересів. Точно так само і Блок Петра Порошенка. На сьогоднішній день, скільки б я не спілкувався з дипломатами, міжнародними партнерами, всі говорять, що в країну, де йде війна плюс іще політична криза, ніхто інвестувати не буде», - розповів нардеп. Логвинський зазначив, що зараз активно обговорюється питання коаліції БПП, Народного фронту і партії Ляшка. За його словами, це правильний вибір. «Особисті інтереси треба ставити нижче, ніж інтереси країни. У політиці, на жаль, досить часто відбуваються спроби щось виторгувати, коли якісь процеси намагаються використовувати. Якщо йде розвал коаліції або нові вибори, то на 6-7 місяців усе буде заблоковано. Поки вибори, поки збереться новий парламент. Сказати, що при тій системі, яка є сьогодні, якось зміниться якість депутатів - це навряд чи. А ось політична ситуація зміниться. І далеко не на краще. Дуже багато набере Опоблок. По суті, будуть ті ж самі проблеми, які є зараз. Але народ від цього постраждає і, безумовно, жодні міжнародні інстанції не працюватимуть із Україною до закінчення кризи», - вважає парламентарій. Народний обранець розповів, що багато спілкувався з підприємцями, і вони не розуміють, що їм робити, оскільки в країні немає «політики партії». «Підприємець, з яким спілкувався, каже: «Мені інвестувати в меблеву фабрику чи ні? Ви забороните чи дозвольте експорт кругляка?» Для цього має бути якесь позиціонування, а його немає. Через це в нашій країні люди воюють, ми стримуємо агресію, щоб провести реформи і чогось домогтися, а хтось це просто руйнує», - підсумував Логвинський.
За кордоном Андрій Шевченко Интервью
Андрій Шевченко: Нас розуміють, нам готові пробачати маленькі помилки
Канада традиційно вважалася дуже лояльною до України державою. Воно й не дивно: саме в цій країні мало не найбільша українська діаспора. У вересні минулого року послом України в Канаді було призначено колишнього народного депутата Андрія Шевченка. «АСН» вдалося поспілкуватися з ним, розпитати, як сприймають у Канаді події в Україні, як розвивається економічне партнерство та чи варто нам очікувати скасування безвізового режиму. - Пане Андрію, чи знають у Канаді про пертурбації, які відбуваються в Україні, зокрема, як оцінюють політичну кризу? - Звичайно, знають. По-перше, канадські політики знають особисто багатьох українських колег. По-друге, Україна  - це зараз не просто країна з довгого списку партнерів Канади, а держава, за якою дивиться весь світ. Чесно кажучи, враження двояке. З одного боку, тут всі розуміють природу нашої урядової кризи, розуміють, що не йдеться про зміну курсу, цінностей та принципів. З іншого боку, переживають за ефективність українського уряду. Тому ми шукаємо аргументи, пояснюємо, про що йдеться. Наголошуємо на тому, що у будь-якому разі – чи продовжуватиме цей уряд працювати, чи прийде інший, ми розраховуємо, що курс України залишиться незмінним – європейська інтеграція, реформи та боротьба з корупцією. Чи вірять нам – це вже інше питання. Адже всі добре пам’ятають 2005 рік, провал після Помаранчевої революції. Але я думаю, Канада відчуває, що в Україні відбулися незворотні зміни і ми вже не зіб’ємося з обраного курсу. - А немає втоми від України, як у деяких європейських країн, що минуло стільки часу, а мало що зроблено? - Це не втома. Є тривога – причому щира. За нас вболівають і розуміють складність завдання – і у війні, і у реформах. Хто-хто, а Канада має мудрий і зрілий підхід до України. Нас розуміють, за нас вболівають, нам готові пробачати якісь маленькі помилки і затримки в часі. Але від нас чекають, що ми будемо твердо рухатися у тому напрямі, який ми задекларували. - А чи не гальмують повільні реформи в Україні економічну співпрацю з Канадою? - Є певні труднощі. Ми цього року поставили мету – завершити всі процедури щодо підписання угоди про вільну торгівлю між Україною і Канадою. Це дуже важливий напрям. Нещодавно я зустрічався з міністром зовнішньої торгівлі канадського уряду Христею Фріланд, і, звичайно, вона запитала, а що там зараз відбувається в українському міністерстві економіки, яке працює над вичиткою цього документу? Чи залишається працювати ця команда? Чи є в них можливості довести цю роботу до кінця? Якщо прийде інша команда, то чи не означатиме це сповільнення роботи? Тому ми повинні дуже вдумливо і детально пояснювати партнерам, що є певна турбулентність, яка ускладнює роботу. І при всьому цьому немає за що переживати. Є курс країни, є пріоритети, і угода про вільну торгівлю має бути підписана вчасно. - У Канаді добре розуміють, що відбувається у нас на Сході? Ніхто не називає це внутрішнім громадянським конфліктом, як лідери деяких європейських країн? - Ні, Канада прекрасно розуміє, що відбувається. Хоча з деяких напрямів інформації бракує. Після приїзду для мене було шоком, що багато моїх канадських друзів вірять, що в Україні війна закінчилася. Коли ти їм розказуєш, що ми щоденно в новинах чуємо про десятки порушень режиму припинення вогню, про загиблих і поранених, для них це шок. Тому ми зараз мусимо нагадувати, що для нас війна закінчиться тільки тоді, коли реально повернеться мир і на схід України, і до Криму. - У Канаді є українське телебачення, враховуючи, що там проживає велика діаспора? - Є дуже потужні медіа нашої української громади – телебачення, радіо, газети. Кожен, хто мав справу з українцями в Канаді, знає, наскільки це поінформовані та активні люди. Для української людини, яка читає українською й англійською, інформації більш ніж достатньо. Та й інтернет дозволяє отримувати об’єктивні новини у реальному часі. Навіть у канадців є можливість збирати інформацію з українських джерел. - Канада однією з перших країн відгукнулася на заклик надати Україні військову допомогу. Чи продовжується ця співпраця? - Так, продовжується. Справді, Канада була однією з перших, хто нам простягнув руку допомоги. З перших днів початку бойових дій Канада надавала форму, взуття для солдатів. Зараз у нас є канадські військові, які на українській землі тренують наших солдат і офіцерів. Поки ми з вами говоримо, ця робота продовжується. Вони працюють на Яворівському полігоні й у Кам’янці-Подільському, де створено центр саперної підготовки. Це дуже важливий напрямок, бо кожен день такого тренування з канадськими спеціалістами означає врятовані життя наших солдатів і офіцерів, коли вони повертаються на фронт. До речі, для мене несподіванкою було дізнатися, що це великий досвід і для канадських офіцерів. На жаль, так сталося, що ми сьогодні - одна з небагатьох країн світу, де є повноцінні бойові дії – з танками, артилерією, стрілецькою зброєю. Це реальна війна! Але для канадських військових це можливість отримати унікальний досвід ведення такої війни. Такою дорогою ціною для нашого народу весь світ отримує досвід, як себе поводити з агресором, з російською армією, яка все голосніше заявляє про себе в різних частинах світу. Тобто військова співпраця триває, і ми працюємо над тим, щоб вона і надалі продовжувалася.   - Чи часто до Канади приїжджають українські можновладці? Хто конкретно і що обговорюють? - Досить часто. Нещодавно ми тут приймали Хатію Деканоїдзе, голову Національної поліції Україну, щойно приймали Андрія Парубія, готуємо візит Павла Петренка. Для українських чиновників Канада – це комфортна країна. В тому сенсі, що тут завжди до українців подвоєна увага. З іншого боку, для політиків це означає дуже гострі запитання від української громади. Бо місцеві українці одночасно є й надійною підтримкою, і дуже гострим критиком, який не соромиться ставити незручні запитання представникам української влади. - Чи готова Канада, як і Польща, масово приймати українців за якимись спрощеними правилами? Тим більше що все більше українців замислюється над тим, щоб виїжджати з країни? Хто-хто, а Канада має мудрий і зрілий підхід до України. Але від нас чекають, що ми будемо твердо рухатися у тому напрямі, який ми задекларували - І до війни Канада була однією з найбажаніших країн для української еміграції. Ми, звичайно, можемо сумувати щодо того, що українці не реалізують себе на батьківщині і їдуть за кордон. Але у XXI столітті, мабуть, дуже важко змусити людину жити в тій країні, де вона не хоче. Канада стає гостинним домом для багатьох українців. Але ми зараз переймаємося іншим питанням. Думаємо над тим, як забезпечити вільний безвізовий режим для українців, котрі хочуть відвідати Канаду. - А що за історія була про нібито скасування безвізового режиму? У низці українських ЗМІ пройшла новина, що Канада скасувала для нас візи, і посольству довелося виходити зі спростуванням цієї інформації? - Ця фейкова новина на совісті недобросовісної української журналістики. Насправді все було так. Під час виборчої кампанії восени минулого року кандидати від ліберальної партії заявляли, що готові розглянути питання про скасування віз для українців. Ну, під час виборчої кампанії говорять приємні й солодкі речі. (Посміхається.) Після того, як Ліберальна партія перемогла на виборах і прем’єр-міністр Трюдо сформував уряд, хтось із українських журналістів познаходив ці старі заяви і в «найкращих» традиціях безвідповідальної журналістики заявив, що новий канадський уряд скасує візи. Дуже швидко ця новина перетворилася на те, що візи вже скасовано. Звичайно, скасування віз для українців, які хочуть відвідати Канаду, – це наша мета. І якщо кілька років назад ми говорили про це як про «блакитну мрію», то після того, як ми домоглися історичного рішення Європейського союзу про скасування віз для українців, треба цю ідею в Канаді переводити з категорії мрій у категорію реальної роботи. Це буде непроста робота. Канада – консервативна країна в цьому сенсі. На підтвердження цього свідчить той факт, що на сьогодні немає безвізового режиму між Канадою та Румунією і Болгарією, які є членами Євросоюзу. Тому на українців не чекає миттєве розв’язання цього питання. Думаю, в найближчому майбутньому ми почнемо рухатися у цьому напрямі. Ми пояснюємо, що у нас є серйозні зміни, ввели біометричні паспорти, які дозволяють набагато краще відстежувати рух людей, які перетинають кордон. Ми розповідаємо про безвізовий режим з Європейським союзом. До речі, не всі знають, що введення такого режиму щодо Шенгену означає, що ми автоматично переміщаємося до «білого списку» і для багатьох інших країн, які не входять до Шенгенської зони. Тому це для нас додаткові аргументи. Але ми роботу в цьому напрямі починаємо якщо не з нуля, то дуже з низької позиції. До цього часу Канада дивилася на все це дуже скептично. У нас дуже високий відсоток відмов у візах. За різними даними, йдеться про цифру не менше 30%. Канада дуже обережно видає нам візи. І для цього є історичні причини. Але цифра у третину відмов абсолютно не адекватно відображає рівень стосунків між нашими державами. У нас дуже високий відсоток відмов у візах. За різними даними, йдеться про цифру не менше 30% - У вас є можливість впливати на цю ситуацію? - Ми почали розмову про це. Провели перші зустрічі в кількох канадських міністерствах, які за це відповідають. Виклали їм наші аргументи і запропонували почати рухатися у тому напрямі, в якому ми починали працювати з Європейським союзом. На що канадські колеги пообіцяли почати думати над цим. - Чи часто вам випадає спілкуватися з простими людьми? Традиційно діаспора знає, як краще жити, і любить повчати, передавати свої рекомендації… - Громада просто золота. Вони справді дуже добре розуміють, що відбувається. У них може бути свій погляд на те, що відбувається у країні, і він може бути категоричним. Але коли вони ставлять питання і про корупцію, і про швидкість змін в Україні, то ці розмови мало чим відрізняються від того, про що говорять люди на вулицях Києва, Львова чи Дніпропетровська. Це люди, які надають величезну допомогу Україні. Так було під час Майдану, коли звідси йшов постійний потік пожертв до України. І цей потік тільки посилився з початком війни. Зараз у Канаді працюють десятки ініціативних груп, які збирають пожертви, допомогу, одяг, продукти, речі першої необхідності і передають це Україні – для військових та переселенців. Цей потік альтруїзму і доброчинності просто вражає. Є одна історія, про яку хочеться розповісти окремо, – про українського хлопчика Миколку, який був сильно поранений після підриву гранати під Маріуполем. Цю дитину буквально по шматочках зшивали спочатку українські, потім канадські лікарі. Йому довелося ампутувати обидві ноги та руку. Зараз він із мамою живе в Монреалі. Родині допомагають і українці, і канадці, які не мають жодних сентиментів щодо України. Я був у них в домі і спілкувався з цим 11-річним козаком, який вчиться наново ходити на протезах. У ньому така величезна сила, що це заряджає енергією і тебе. І цей приклад надихає і змушує зайвий раз подумати про те, що потрібно допомагати людям. Навіть якщо вони перебувають за тисячі кілометрів. - В уряді Канади дві українки, ми тут сприймаємо це з великою гордістю. А вони підкреслюють свою національну ідентичність? Чи можемо ми розраховувати, що вони будуть якось особливо старатися для України? - Так, це чудові українські канадійки. Вони, безумовно, думають та дбають про Україну. З Христею ми зустрічалися, і я вкотре переконався, наскільки це небайдужий спостерігач. Але ми маємо розуміти і те, що і Христя Фріланд, і пані Міхичук – це міністри Канади. Ми можемо мати до них дуже теплі почуття. І попри те, що вони є адвокатами України, вони насамперед дбають про канадські інтереси. І наше завдання - шукати прагматичні інтереси, чому канадцям вигідно співпрацювати з Україною. - В чому ви бачите для себе головну роль як посла і що би було для вас найбільшим успіхом? Вірю, що 2016 року ми підпишемо і почнемо втілювати в життя угоду про вільну торгівлю. Це означає, що до 98% тарифів між двома країнами буде скасовано - По-перше, скажу, що сама робота посла в Канаді – неймовірна честь. В ієрархії української дипломатії це дуже висока посада, до якої люди йдуть роками, десятиліттями відданої дипломатичної роботи. У мене дуже хороша команда, взагалі посольство мені дісталося у дуже гарній формі. Які пріоритети ми визначили на найближчий час? Важливо, щоб за правління лібералів Канада залишалася нашим надійним союзником, як це було за уряду консерваторів. Нам дуже потрібна Канада як лідер міжнародної коаліції на підтримку України. Це прекрасна роль для цієї держави, вона традиційно добре з нею справлялася. То ж сподіваємося, що співпраця посилиться. Для мене це означає зустрічі, контакти, вдумлива, делікатна і, щиро кажучи, невдячна робота з пояснення того, що відбувається в Україні. Другий напрям – угода про вільну торгівлю. Вірю, що 2016 року ми її дошліфуємо, підпишемо, запустимо і почнемо втілювати в життя. Це означає, що до 98% тарифів між двома країнами буде скасовано, а це прекрасний шанс для бізнесу і в Україні, і в Канаді подивитися одне на одного і знайти спільні інтереси. Третє – це технічна допомога. Канада - у трійці країн, які надають найбільшу допомогу Україні. І наше завдання – подивитися і переконатися, що кожен канадський долар, який спрямовується в Україну, працює на користь обом державам. Чи то йдеться про запуск національної поліції, чи про реформу прокуратури, чи державної служби, чи створення бізнес-клімату. Важливо, щоб це працювало. Ну і ще один пріоритет – це громада. У нас попереду особливий ювілейний рік, адже ми святкуємо 125-річчя приїзду перших емігрантів з України до Канади і 75-ту річницю створення Конгресу українців Канади. Тому ми зробимо усе, аби цей рік був значимим, щоб допоміг тим українським канадцям, які дбають про збереження нашої культури тут.
Суспільство Бізнесмени з Черкаської області незаконно отримали з бюджету майже 35 мільйонів гривень Працівники Служби безпеки України спільно з Національною поліцією викрили в Черкаській області механізм протиправного відшкодування податків із держбюджету менеджментом одного з аграрних холдингів. Як повідомляє прес-служба СБУ, бізнесмени законно експортували сільськогосподарську продукцію через низку власних підприємств у Черкаській області. «На рівні головного офісу холдингу в звітній документації відбивалися набагато більші обсяги поставленої за кордон продукції. Відповідно збільшувався розмір податку на додану вартість (ПДВ), що підлягає відшкодуванню з держбюджету», - йдеться в повідомленні. За інформацією СБУ, завдяки таким діям протягом 2015 року агрохолдинг протизаконно отримав з бюджету майже 35 мільйонів гривень. Під час проведення обшуків в офісних приміщеннях підприємців правоохоронці вилучили документацію, печатки, штампи, які доводять здійснення фіктивних операцій. Відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України.
оформление ленты  Блог:  оформление ленты  Блог: 
Суспільство Денис Богуш Якщо спецслужби нічого не зроблять у ситуації зі Столяровою, нею займеться народ Якби такий випадок, як в Україні зі скандальним шеф-редактором програми телеканалу «Інтер» «Подробиці» Марією Столяровою, стався в США, її б видворили з країни протягом дуже короткого часу. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політтехнолог Денис Богуш. «Я можу як громадянин України сказати, що мене це дуже сильно чіпляє і обурює. При тому, що в нашій країні йде війна з РФ, у нас на «другий кнопці», яку дивиться вся країна, інформаційною політикою керують громадяни Російської Федерації, які дуже далекі від розуміння цілей та ідеалів, наявних в Україні. Мене це обурює як громадянина. І я вважаю, що такі люди повинні упродовж 24 годин залишати Україну», - сказав політтехнолог. На думку Дениса Богуша, проблема ще й у тому, як українські правоохоронці та спецслужби будуть реагувати на цей інцидент. «Інше питання, як формально підійдуть до цього моменту спецслужби і як вони будуть соплі «жувати»: шукати, хто і що там сказав, чому тощо... У подібному випадку в Америці ніхто нікого б не питав. Тобто не було б такого: за законом - не за законом... видворили б із країни і ще б грін-карту закрили назавжди! А у нас думають, обговорюють, розповідають, що вона сказала, як це все довести ощо», - зазначив Богуш. За його словами, якщо СБУ нічого не зробить, це буде великий мінус нашим спецслужбам. «Ми повинні розуміти, що громадяни РФ, які фотографуються з сепаратистами і називають їх «любі мої», це - ті, хто вбивають наших солдатів. Такі люди не просто зібралися і стрічки наділи, це явно ті особи, які вбивали наших військових-українців за те, що вони - українці. Відрізали руки за синьо-жовті стрічки, тризуби ножами на тілі вирізали. Цей батальйон - один із тих, який «прославився» своєю особливою жорстокістю. І особисто я в шоці, що таке взагалі можливо!.. Тому, якщо спецслужби нічого не зроблять, цим буде займатися народ. Тобто знайдуть її місце проживання, номер телефону тощо», - підсумував експерт.
оформление ленты  Блог: 
Політика Олександр Грановський Третій Майдан – це інформаційна бомба Минулими вихідними кілька десятків людей у камуфляжі, які представилися «Радикальними правими силами», розбили намети на Майдані Незалежності, вимагаючи відставки уряду і Президента, а також закликаючи громадян до нової революції. І хоча ця акція нагадувала, швидше, пародію на масові протести під час Революції Гідності, в інформаційному просторі її все ж охрестили «Майданом-3». Мені б не хотілося копатися в брудній білизні політичних мотивів подібних заходів і висловлювати припущення, кому це було вигідно, хто за цим стоїть, які цілі переслідує тощо. Водночас переконаний, що всі ми повинні бути більш відповідальними за свої слова. Давайте пригадаємо, чим були, умовно, Майдан-1 і Майдан-2. Це як мінімум мільйони людей і місяці активних протестів проти соціальної несправедливості і диктаторської влади. Натомість зараз ми маємо півсотні людей з опозиційною риторикою і повстанськими закликами, без будь-якої програми і зрозумілих цілей «революційної» акції. Зважаючи на очевидну неспівмірність реального значення і масштабу вказаного заходу тому інформаційному резонансу, який виник довкола нього, складається враження, що головний ефект від цього «протесту» полягає тільки в тому, що його назвали Майданом. Насправді ж ніякого Майдану-3 не було, це не більше ніж інформаційна бомба, яка лякає суспільство новим соціальним вибухом і водночас підігріває існуючі протестні настрої. Якщо ми кожне подібне зібрання називатимемо черговим Майданом, то це явно не додасть країні стабільності, а лише стане приводом для зловтіхи всім, хто чекає повної дестабілізації ситуації в нашій державі. Розмови про третій Майдан – це нерозважлива інтрига в умовах політичної і соціально-економічної кризи. Хочу підкреслити, що небезпечними є не самі протести на кшталт зазначених – вони є невід’ємним правом громадян – а їхня перебільшена інтерпретація, яка, по суті, вводить суспільство в оману і змушує громадян бурхливо реагувати на неіснуючі процеси. Що ж до обґрунтованості ідеї нового Майдану, то її безперспективність довела сама українська громада, не підтримавши «радикальних революціонерів». Як наслідок, вже сьогодні Майдан-3 розібрали комунальники. Революція закінчилася, так і не розпочавшись. Безумовно, це далеко не означає, що українці всім задоволені і не мають жодних приводів для висловлення невдоволення. Натомість це лише доводить, що громада, навчена трагедією Євромайдану і кривавим досвідом війни, просто не хоче нового кровопролиття, віддаючи перевагу іншим методам боротьби за свої права і добробут. Тому зараз усі, хто закликають до силових сценаріїв і радикальних дій, навряд чи знайдуть належну підтримку в українському суспільстві.  
Суспільство оформление ленты  Меч Королеви і монети в повітрі: Президент нагородив випускників військового вишу Другий рік поспіль у Національному університеті оборони імені Івана Черняховського достроковий випуск слухачів. На плацу біля головного корпусу велелюдно. Випускників прийшли привітати не тільки родичі, а й Верховний Головнокомандувач. «Скорочення термінів навчання і прискорений випуск обумовлені тим, що навіть за найоптимістичнішого сценарію на Донбасі, навіть за тривалого перемир’я, яке перейшло б у політичне врегулювання та сталий мир, військова загроза зі Сходу залишиться актуальною в короткостроковій і довготривалій перспективі. Перспектива відновлення повномасштабних бойових дій на Сході через систематичне порушення агресором, Російською Федерацією, своїх зобов’язань, взятих у Мінську, теж чітко проглядається на наших радарах», – сказав Президент Петро Порошенко. Та додав, що наше завдання – гарантовано забезпечити мир, суверенітет і незалежність Української держави, адекватно відповідати на всі виклики і загрози. Окрім того, Президент підкреслив, що ми є свідками народження героїв нового покоління. З цим важко не погодитися. Особливо тим, хто сам був, як кажуть військові, «на курорті», а також рідним, які чекали своїх близьких із АТО. А нині у Національному університеті оборони України серед понад тисячі слухачів проходять службу і навчаються 278 офіцерів, які брали та беруть участь у бойових діях. Із них 27 офіцерів – учасників АТО нагороджені державними нагородами, більше 100 – відзнаками Міністра оборони України та начальника Генерального штабу. А сімох університетських вихованців за особисту мужність і героїзм було удостоєно найвищої державної відзнаки – звання Герой України. Звісно, були й сумні моменти.  Хвилиною мовчання вшанували пам’ять двадцяти випускників цього вишу, які віддали своє життя, захищаючи країну. Глава держави вручив дипломи з відзнакою та золоті медалі кращим випускникам курсу. Після отримання дипломів офіцери проголосили урочисту клятву, яку зачитав кращий випускник - полковник Сергій Артамощенко, який був нагороджений не тільки золотою медаллю, а й Мечем Королеви Великої Британії. Відзначимо, що полковник Артамощенко – представник офіцерської династії артилеристів. Також цікавою є традиція військових під час проходження урочистим маршем підкидати у повітря монетки.  Найбільше вона сподобалася дітям, які одразу ж кинулися їх збирати. АСН приєднується до усіх привітань. І бажає випускникам Національного університету оборони імені Івана Черняховського відточувати вправність тільки в кабінетах та на полігонах.  
Суспільство ГПУ: Слідчих у справі «діамантових прокурорів» не звільнили, а перепризначили Слідчих, які займаються справою «діамантових прокурорів», не звільняли, вони перебувають на стадії перепризначення. Про це повідомив прокурор ГПУ Владислав Куценко, передає ZN.ua. «На сьогоднішній день їх не змінено, по-перше, тому, що проходять внутрішню перевірку на безпеку, а по-друге, тому, що немає людини, яка має підписати накази про їхнє призначення, оскільки Генпрокурор перебуває у відпустці», - сказав Куценко. Він вказав, що слідчих «групи Каська» ще на початку лютого вивели зі штату управління з розслідування злочинів, скоєних працівниками прокуратури, через розформуванням підрозділу, але вони до цього часу перебувають у штаті ГПУ. За словами прокурора, раніше всім без винятку слідчим із підрозділу Каська запропонували перейти в Генеральну інспекцію. «Жодну людину, яка займалася справою «діамантових прокурорів», не було звільнено. Вони отримують зарплату, службові посвідчення не здавали, у них є робочі місця, кабінети, у них ніхто нічого не забрав. Просто вони вже не в старому управлінні і ще не в новому», - пояснив він. «Висновки перевірки повинні надійти до керівника Генінспекції Максима Мельниченка, який або візує їх, або не візує», - сказав Куценко.
Політика Ярош представив свою нову політичну партію - «ДІЯ» Екс-лідер «Правого сектора», народний депутат України Дмитро Ярош презентував львівським журналістам свою нову політсилу - Національний рух «Державна ініціатива Яроша (ДІЯ)», яка, за його словами, повинна виконати об'єднувальну функцію для низки патріотичних організацій. Про це повідомляє агенство Укрінформ. «Існує така ініціатива щодо створення загальнонаціонального руху, який би ставо об'єднувальним для багатьох патріотичних сил у цей важкий для України час і зміг би реалізувати ті ідеї, які не реалізує нинішня влада», - зазначив Ярош. За його словами, нова політична структура буде чимось нагадувати Народний Рух України перед здобуттям незалежності. Вона об'єднає людей абсолютно різних політичних, ідеологічних напрямів, незалежно від мови, конфесійної приналежності тощо. Як зазначив лідер партії «ДІЯ», головна мета структури - навести лад у тилу, тобто у «великий» Україні, включно зі столицею, без чого не можна повернути території окупованого Донбасу і Криму.
Суспільство Штаб АТО: ЗСУ вели вогонь у відповідь по терористах у районі Новотроїцького Минулої доби терористи відкривали вогонь по позиціях сил антитерористичної операції 28 разів. Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook прес-центр штабу АТО. «Сьогодні бойовики 28 разів обстрілювали позиції Збройних сил України. Зокрема, на донецькому напрямі бойовики тричі використовували міномети і випустили близько 30 мін по опорних пунктах українських підрозділів біля Первомайського, Невельського і Зайцевого», - наголошується в повідомленні. Також штаб АТО повідомив, що українські військові відкрили вогонь у відповідь по терористах в районі Новотроїцького, щоб стабілізувати обстановку на цьому напряміу. «Щоб заспокоїти ворога і стабілізувати обстановку, українські військові відкрили вогонь у відповідь поблизу Новотроїцького з БМП і гранатометів», - йдеться в повідомленні. Штаб АТО також зазначає, що обстріли були в районі Опитного, Зайцевого, Новоселівки, Майорська, Пісків і Авдіївки, де бойовики використовували великокаліберні кулемети, гранатомети і стрілецьку зброю. «Також було обстріляно опорні пункти сил АТО біля Гнутового, Чермалика та Мар'їнки», - резюмується в повідомленні.
Політика оформление ленты  Що врятує «підстрілену» репутацію копів У справі «скаженого BMW», як охрестили нічну погоню зі смертельними наслідками, що сталася в столиці 7 лютого, з'являються нові деталі. Відео, що зафіксувало подробиці трагедії, до справи долучили, але, як запевняють правозахисники, воно не відображає повної картини того, що сталося. А тому, щоб розставити крапки над «і», цих доказів мало. Поліцейського, який зробив фатальний постріл, взяли під варту, але ті ж правозахисники, та й суспільство в цілому, розділилися на два протиборчі табори. Одні кричать «за адміністративне порушення не стріляють», а інші переконують, що інакше злочинність, в тому числі і нелюбов до Правил дорожнього руху, не зупиниш. У гонитві, виявляється, особисто брав участь начальник київської патрульної поліції Юрій Зозуля на своєму авто Subaru, і тепер прокуратура також з'ясовує, чи здійснювалися постріли з його пістолета... І окремим рядком у всьому цьому процесі проходить переконання, що таким чином намагаються дискредитувати нову поліцію, а заодно - і всю реформу в МВС. «Ігри» зі швидкістю Поки в офісах, у соцмережах, на зупинках громадського транспорту, а також вдома на кухні ламаються списи навколо питання «Хто правий, хто винен?», смертельні ігри зі швидкістю, що почалися в Києві, отримали несподіване продовження в Харкові. Вчора вночі автомобіль Toyota Camry, переслідуваний патрульної поліцією Московським проспектом, врізався в стовп на Велозаводскому мосту. Водія з багатьма травмами було госпіталізовано, але лікарям не вдалося його врятувати. У його крові було виявлено алкоголь, що дає всі підстави говорити: черговий п'яний зірвиголова, якому чомусь спало на думку покататися з вітерцем, помітив поліцейських, почав від них тікати і просто не впорався з керуванням. На «Фейсбуці» дискусія, як треба чинити з такими водіями, розгорілася з новою силою. Одні доводять, що навіть якщо поліцейські підозрюють, що за кермом людина, яка добре прийняла на груди, провокувати її на бажання від них утекти не варто - краще «записати номери, пробити по базі і зустріти зірвиголову біля будинку». Їхні опоненти нагадують, що зараз у нас в країні багато людей їздять за дорученням, їхні машини зареєстровані в одному місці, а реально вони живуть зовсім в іншому, тому «зустріти біля будинку» таких у поліції просто не вийде. Отож питання «Як повинна діяти поліція в таких випадках, щоб не нашкодити оточуючим (як бачимо, подібні погоні закінчуються як мінімум ДТП, в яких можуть постраждати люди, які просто опинилися поруч із місцем пригоди)?», поки залишається відкритим. Як і те, чи дискредитують копів подібні дії. Витівки «старої системи»? До речі, спробою дискредитації нової поліції міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає вже той факт, що патрульного Сергія Олійника, який застрелив пасажира «бехи» Михайла Медведєва, за рішенням суду, який задовольнив клопотання прокуратури, поки що на 60 днів, взяли під варту. За його словами, прокуратурі «важливіше дискредитувати будь-яким шляхом нову поліцію, що більмом сидить у них на оці, - як приклад реформ і змін», і таким чином стара система хоче показати, що вона краще за нову і реформувати нічого не потрібно. У прокуратурі на ці звинувачення відповідають, що просто діють за законом. Що трагічний інцидент із загибеллю підлітка в результаті погоні київської поліції за порушниками став частиною політичних спекуляцій, вважає і директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. «За великим рахунком, треба спокійно, без спекуляцій, передовсім політичних, розібратися з цією ситуацією, що насправді сталося, - пояснив він «Аналітичній службі новин» (АСН). - По-друге, на жаль, ми вирішили, що якщо в країні щось відбувається, воно повинно бути в форматі реаліті-шоу. Що про все повинно постійно говориться. З моєї точки зору, питання з цим інцидентом тією чи іншою мірою, свідомо чи несвідомо використовується саме проти змін, які відбуваються в МВС». Але при цьому політолог зазначає, що реформи відбуваються не так швидко і не так якісно, як хотілося б. Ще більш солідарний із Арсеном Аваковим в цьому питанні керівник центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, на думку якого ситуацію з гонитвою київської поліції зі смертельними наслідками почали використовувати для дискредитації Національної поліції в цілому. «Безумовно, у спробах створити негативне критичне тло навколо нової патрульної поліції є політика, - запевнив він АСН. - Є деякі ЗМІ, які відверто хочуть дискредитувати сам інститут Національної поліції. По-друге, це одна з реформ, яка була впроваджена і реально продемонструвала свій позитив. Безумовно, є питання, зауваження, треба більше досвіду, підвищити ефективність поліції тощо. Однак нічого не буває відразу суперефективного, але це не корумповане ДАІ, це принципово новий інститут. А зараз його намагаються дискредитувати. Такі інциденти, що відбулися в результаті погоні, трапляються у всіх країнах. У США це трапляється нехай і не щомісяця, але регулярно. Тому робити зараз з одного інциденту, звичайно, трагічного, якісь кардинальні глобальні висновки неправильно». Проте політолог упевнений, що на перебігу реформ цей інцидент не позначиться. «Треба, як кажуть у відомому прислів'ї, «відокремити мух від котлет». Є люди, конкретні поліцейські, які, можливо (точно я не можу сказати, це повинно показати розслідування), перевищили свої повноваження. Якщо так, якщо вони скоїли порушення, то вони повинні за це відповісти. І все. Але робити масштабні висновки неправильно», - зазначив експерт. Нові поліцейські - ще не реформа Втім, те, що сталося, оголило ще один бік дискусії в суспільстві: з одного боку, говорять про те, що є спроба дискредитувати реформу в МВС, а з іншого, запитують, а чи була вона насправді. «Роль нової патрульно-постової служби в якійсь реформі (псевдореформі, як мені здається) явно перебільшено, - вважає президент Української федерації професіоналів безпеки Сергій Шабовта. - І нехай у 27 містах, як це заявляв пан Аваков, скоро з'являться нові поліцейські. Це не базові підрозділи поліції, які насправді визначають якість і результативність боротьби зі злочинністю, забезпечують громадський порядок. Нас чомусь увесь час годують історіями про те, що це саме ті дивовижні люди, які все це і зроблять. Треба чітко розуміти, що навіть за час практичної обкатки вулицями Києва поліцейські все одно залишаються «скороспілками», їхня підготовка вкрай слабка. Вони за прискореним курсом пройшли підготовку, хоча їм потрібно набагато більше часу, щоб дійсно стати зубастими фахівцями, які будуть професіоналами. Від цих хлопців апріорі рано чекати солідної упевненості і злагодженої роботи». Адвокати, які захищають сім'ю загиблого Медведєва, в цьому питанні ще категоричніші. Так, на особистій сторінці в «Фейсбуці» Тараса Ламаха нещодавно з'явився такий пост: «Так, Арсене Борисовичу, це системна кампанія, але не з дискредитації нової поліції, а з вигнання профанаторів реформи і злочинців із міністерських крісел! Риба гниє з голови! Сморід вже поширився на все тіло до хвоста. Динаміка збільшення злочинності в Києві 2014-2015 рік. Кількість злочинів, скоєних у громадських місцях, - + 58% Крадіжки - + 54% Незаконне заволодіння автотранспортом - + 20% Грабежі - + 24% Вбивства - + 500% (так, я не помилився з нулями, з 56 (без урахування вбивств на Майдані) 2014-го до 259  2015-го) Розбій - + 10% З вересня 2015 року розкривання злочинів по гарячих слідах впало на 90% Ці дуже приховувані керівництвом МВС дані я розгледів у дуже важливих паперах, з необережності залишених, вгадайте ким, в їдальні Верховної Ради... » Емоції тут зайві Правозахисники, які не мають до цієї справи жодного стосунку, намагаються професійно розібратися в конкретній ситуації, ніяк не занурюючись у політичні її аспекти. Так, адвокат Вадим Володарський, який спеціалізується на ДТП, вважає, що поки «для правового аналізу ситуації загальнодоступної інформації замало. Треба було б знайомитися з матеріалами справи. Попередньо можна сказати, що, по-перше, застосування зброї для зупинки транспортного засобу в такій ситуації передбачено п.7 ч.4 ст.46 Закону «Про національну поліцію». Якщо водій спрямовував автомобіль на працівників поліції, то і під п.1 цієї частини ситуація підпадає. Раніше такі ситуації оцінювалися саме з точки зору правомірності самого застосування зброї. Можливі збитки, зокрема і пасажирам, списувалися, цілком імовірно, на ризикованість ситуації і на те, що відповідальність за наслідки лежить перш за все на водієві, який не виконав вимогу про зупинку. У всякому разі, про те, що за таке притягали до відповідальності працівників ДАІ, мені невідомо. Це бувало в разі, якщо саме застосування зброї неправомірне. З урахуванням небезпеки, яку становить такий водій, можливо, це правильно. Тут питання вже навіть не в керуванні у стані сп'яніння, а в готовності водія задля спроби уникнути відповідальності багаторазово збільшувати ризик. Треба враховувати й те, що взагалі вцілити з пістолета в автомобіль, що рухається, не так просто». Експерт вважає, що «всі дискусії щодо цього випадку говорять про те, що наші люди, причому з обох боків, не хочуть думати й аналізувати, оцінюючи ситуацію на емоціях в залежності від того, кого особисто вони більше не люблять: правоохоронні органи чи мажорів» . І запевнив АСН, що, «якби вони зупинилися на вимогу, ніхто б не гнався...» «Вони не знають, як діяти в екстремальних ситуаціях, - пояснив «Аналітичній службі новин» (АСН) генерал-полковник міліції Михайло Корнієнко. - Перш за все, ситуації треба моделювати. Застосування зброї - це крайній метод, і його можна застосовувати тільки коли застосовується зброя правопорушниками або коли виникає загроза для життя самих поліцейських або інших людей. Дії керівництва щодо оцінки подій теж були не дуже правильними. У таких випадках треба робити висновки дуже обережно, а не говорити одразу, що поліція робила все правильно. Ці правопорушники - молоді люди, у них теж є права. Перше, що мало зробити керівництво поліції, - це визнати, що саме сталося, і вибачитися перед постраждалими - батьками цього хлопчика. Він постраждав безвинно, він був пасажиром. Дуже погано, коли поліція застосовує зброю, це викликає негативний резонанс». Проте, запевнив АСН експерт Аналітичного центру «Політика» Володимир Цибулько, «на реформі цей інцидент ніяк не позначиться. На реформі більше позначиться велика кількість контингенту з минулого, який може пройти переатестацію і зберегти старі правила, старі відносини. І ось це дуже небезпечно». Без роботи над помилками не обійтися Що головною проблемою в ситуації погоні за «БМВ» є неправильна реакція поліції на цю подію, запевнив «Аналітичну службу новин» (АСН) і народний депутат Ігор Попов. На його думку, система недосконала, а поліцейські просто недовчені. «Я не фахівець у кримінальному праві і поліції, але можу оцінити ситуацію з точки зору політики і державного управління, - сказав політик. - Під час навчання ця ситуація не відпрацьовувалася або відпрацьовувалася неправильно, бо було запущено дуже багато заходів безпеки. Для того, щоб не знизився той високий рівень довіри, який є сьогодні до патрульної поліції, треба швидко вжити адміністративних кроків, щоб виправити ситуацію». Як пояснив народний депутат, «повинні бути звільнення на досить високому рівні. Повинна бути відповідальність того, хто запускав систему і не зробив її досконалою. Потрібно пояснити, що зроблено в патрульній поліції, щоб ці інциденти не повторювалися. Повинні бути якісь плани «Перехоплення», в результаті яких всі залишаються живими. Поки що таке враження, що вони вчать патрульних на голлівудських фільмах... Якщо всіх усе влаштовує і далі так продовжуватиметься, то, звичайно, довіра як до патрульних поліцейських, так і до керівників буде падати. Це золоте правило менеджменту: якщо є НП, треба її розібрати, покарати винних і вжити заходів для недопущення повторів. Цього не робиться, і це знову ж показує недосконалість системи». Розбираючи погоню «по кісточках», голова Наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін зазначив, що «питання взагалі має бути трохи в іншій площині. Ми не можемо робити висновки лише на підставі повідомлень, які з'явилися тільки з боку МВС. Цього замало. Можна сказати одне, що йдеться про репутаційні ризики для нової поліції. Якщо прокуратура проводить слідчі дії, то ми - громадські фахівці - зі свого боку могли б бути залучені до цього розслідування, щоб спостерігати за його перебігом. Фахівці також будуть дотримуватися службової таємниці, що не будуть розголошувати відомості, але це дозволить суспільству повірити результатами розслідування». Як вважає Георгій Учайкін, треба зробити певні висновки і щодо рівня стрілецької підготовки поліції. «Якщо вона недостатня, треба допомогти знайти фахівців, які допоможуть навчитися, - пояснює він АСН. - Якщо вони не знають, яким чином, маючи 20 авто і систему радіозабезпечення, перекрити шляхи проходження цього авто і зупинити його, то теж треба залучати фахівців, які навчать їх блокувати автомобіль. Світова практика свідчить про те, що спочатку треба заблокувати авто, а потім під загрозою застосування зброї примушувати водія виконувати вказівки поліцейських, і тільки після таких дій стріляти. А цей автомобіль, що летить на швидкості 190 км/год., перетворювати на некерований також небезпечно. Всі поліцейські в світі використовують постійне правило: не стріляти по авто, яке рухається на такій швидкості. Наше завдання - не дискредитувати поліцію, а зробити її діяльність досконалою, щоб вони відпрацьовували ті гроші, які платять платники податків, і щоб вони могли забезпечити гарантії безпеки кожного громадянина». ...Як бачимо, довіру до нової поліції одним випадком - навіть трагічним - повністю перекреслити не можна. Похитнути - так, і саме це сталося. Чи поверне її поліція, залежить від того, як вона проведе роботу над помилками і які висновки зробить. Щодо реформи органів внутрішніх справ загалом, то впору запитати «Стривайте, а чи був хлопчик?», адже створення ще одного підрозділу навряд чи можна вважати повноцінним  перезавантаженням усієї системи.              
Події На Волині суд засудив до 12 років в'язниці бойовика «ДНР» Луцький міський районний суд Волинської області засудив до 12 років в'язниці бойовика «Донецької народної республіки». Про це йдеться в повідомленні прес-центру Служби безпеки України. «Під час анексії півострова прихильник комуністичних ідей і відродження СРСР блокував військові частини Збройних сил України. За свої злочини сепаратист отримав нагороду від міністерства оборони Російської Федерації - медаль «За повернення Криму», - сказано в повідомленні. У травні 2014 року бойовик на прізвисько «Комісар» приєднався до незаконного збройного формування терористів «ДНР». Він ніс службу на блокпостах, охороняв нафтобазу в Донецьку й українських військовополонених, проводив навчання, інструктажі та стрільби в терористичному угрупованні, займався агітацією серед місцевого населення. «Через брак грошей комуніст, який не гребував жити на пенсію матері, повернувся на Волинь з наміром заробити», - сказано в повідомленні.
Суспільство Керівники митниці Одеси заявили про факти розкрадання на десятки мільйонів гривень Одеська митниця просить прокуратуру ініціювати перевірку посадових осіб, яких керівництво підозрює в участі у схемах щодо ухилення від сплати податків до бюджету. Про це повідомили в прес-службі «Відкритого митного простору» з посиланням на першого заступника начальника Одеської митниці ДФС Семена Кривоноса. За його словами, керівництво митниці проводило перевірки для виявлення схем ухилення від сплати платежів і зборів до бюджету за участю посадових осіб митниці. «В результаті однієї з таких перевірок було встановлено, що певні суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності не подавали додаткових декларацій, передбачених законодавством, до тимчасової декларації. Це в свою чергу призвело до несплати значних коштів до бюджету», - розповів Семен Кривонос. За його словами, в таких схемах беруть участь так звані «компанії-майданчики». «При цьому посадові особи митниці не вживали жодних заходів, передбачених законодавством України, для запобігання таких схем і не складали протоколів про порушення митних правил, згідно з Митним Кодексом», - зазначив перший заступник начальника Одеської митниці. У прес-службі відзначили, що такі втрати від несплати в бюджет оцінюються «в десятки мільйонів гривень», також результати службової перевірки говорять, що існує близько 400 фактів подібних порушень. Повідомляється, що прокуратура Одеської області оперативно відреагувала на звернення, розпочала перевірку за даним фактом і було відкрито кримінальне провадження.
Суспільство Скандальну екс-журналістку «Інтера» Столярову депортували з України Російська журналістка Марія Столярова отримала «квиток в один бік» і під наглядом працівників Служби безпеки України покинула територію нашої держави. Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook спікер СБУ Олена Гітлянська. «Перед цим працівники СБУ провели слідчі дії щодо Столярової. Їх цікавили брудні висловлювання росіянки під час сюжету про Героїв Небесної Сотні. Також у них були питання щодо її перебування на тимчасово окупованих територіях 2014 року і щодо її ймовірної участі в терористичних організаціях «ДНР/ЛНР», - наголосила речниця спецслужби. Також СБУ здійснюється системний аналіз і вивчення її повідомлень у соціальних мережах, які можуть містити ознаки антиукраїнської пропаганди. Надалі буде надано відповідну оцінку. «СБУ було ухвалено рішення - скоротити термін перебування на території України зазначеної вище громадянки РФ за вчинення дій, що завдають шкоди інтересам України. З тих же підстав їй заборонено в'їзд у нашу країну терміном на п'ять років», - написала Гітлянська.

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-1,2577729225159-/ /-pc-/
Top