counter
Архів Повернутись назад 22 Вересня 2015
22 Вересня
Події У «ДНР» та «ЛНР» паніка: Москва кидає бойовиків напризволяще Керівництво бойовиків «ДНР» і «ЛНР» вважає, що Росія відмовляється від планів щодо ескалації конфлікту на Донбасі і кидає терористів напризволяще. Про це на своїй сторінці у Facebook написав координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. За його словами, причиною цього послужив наказ про виведення в до РФ деяких підрозділів регулярних військ РФ для подальшого перекинення до Сирії. «Наказ Генштабу ЗС РФ про виведення до РФ з Донбасу деяких підрозділів регулярних російських військ і окремих найбільш боєздатних формувань російських найманців для подальшого перекинення до Сирії став причиною для паніки у «ДНР» і «ЛНР», - написав Тимчук. При цьому він зазначив, що паніку посилюють чутки про ймовірне посилення прикордонними військами ФСБ охорони держкордону РФ з Україною на ділянках, які межують з окупованими районами, для запобігання потрапляння на територію Росії «небажаних елементів» з числа найманців та місцевих бойовиків.
оформление ленты  Блог:  оформление ленты  Блог: 
Політика Андрій Єрмолаєв Санкції запізнілі і недоречні Санкції, запроваджені Україною проти Росії, наразі вже запізнілі і можуть спровокувати економічну війну, а також завдати серйозної шкоди українській економіці. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Андрій Єрмолаєв. «Незважаючи на всю нашу риторику, пов'язану зі звинуваченнями Росії в окупації та анексії, у міждержавних відносинах Україна-Росія немає визнаного стану війни. Санкції мають характер локальних ударів, пов'язаних зі спробою обмежити можливості і права російських об'єктів бізнесу в Україні, але не більше того. Інша річ, що прийняття рішення про нові санкції в умовах нехай і не повноцінного світу, але все ж перемир'я на Донбасі, і в умовах активних переговорів Мінської групи, маніпулювання санкціями може радше завдати шкоди, аніж бути корисним. І все тому, що, незалежно від цих санкцій, зберігається певний рівень торгівлі між Україною і Росією в частині енергоносіїв, зберігаються торговельні відносини, йде інформація про поставки вугілля, низка підприємств на території «ЛНР» і «ДНР» продовжують виплачувати податки до центрального бюджету. Мені здається, зараз якраз би мало сенс встановити статус-кво рівноваги з урахуванням того, що вдасться після жовтня забезпечити мирний режим по лінії вогню в Донбасі», - розповів політолог. За словами експерта, жорсткі санкції, навпаки, можуть каталізувати економічну війну, і це може завдати серйозного удару по економіці України. «У будь-якому разі у відповідь заходи можливі, вони можуть торкнутися транспортного сполучення, постачання енергоносіїв. Наскільки Україна до цього готова - питання відкрите. Та й чи є зараз сенс інтенсифікувати це протистояння, якщо в рамках Мінського процесу тривають переговори про якісь домовленості з контролю за кордоном і озброєнням? Мені здається, ці санкції запізнілі і недоречні», - резюмував Єрмолаєв.
Події Порошенко: Українська армія - одна з найсильніших на континенті Президент Петро Порошенко вважає, що на сьогодні українська армія є найсильнішою на континенті. Про це глава держави заявив під час засідання РНБО, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). «Сьогодні українські Збройні сили, після реформи і здобуття бойового досвіду, є одними з найсильніших на континенті. Наша найближча мета - за допомогою співпраці з Альянсом зробити українську армію ще ефективнішою і боєздатнішою. Адже загроза російського вторгнення продовжує існувати», - сказав він. Президент наголосив, що швидке та ефективне посилення обороноздатності ЗСУ - це гарантія безпеки як України, так і Європи. «Підтримуючи Україну, НАТО зміцнює свої позиції на східному кордоні. Інвестуючи в Україну, в її сектор безпеки, вони не витрачають кошти на допомогу іншим державам, а інвестують у свій сектор безпеки», - констатував глава держави.
Суспільство На медзабезпечення у 2015 році Міноборони отримало 260 мільйонів гривень Близько 260 мільйонів гривень отримало Міністерство оборони з початку 2015 року на медичне забезпечення. Про це під час брифінгу повідомила прес-секретар відомства, підполковник Оксана Гаврилюк. «У 2015 році Міноборони отримало на медичне забезпечення з бюджету близько 260 мільйонів гривень, майже три чверті з яких уже витрачено на закупівлю медикаментів. Ще понад 2 мільйони гривень надійшло на рахунки Міноборони як благодійна допомога», - повідомила Гаврилюк. Населення допомагає військовим медустановам не лише грошима. «Наразі українська армія отримала ліки та медичне майно на загальну суму 182 мільйони гривень. Також з початку проведення АТО громадяни надали ЗСУ продовольство і майно майже на 60 мільйонів гривень. Зокрема, понад 432 тисячі комплектів сухих пайків, понад 525 тонн продовольства, понад 1000 тонн питної води, понад 200 тисяч комплектів столового посуду, також 200 холодильників і 100 комплектів обладнання для приготування їжі», - зазначила Гаврилюк.
За кордоном Порошенко: Де-факто Україна і НАТО набагато більше, ніж партнери Співпраця України і НАТО виходить далеко за рамки національного та регіонального характеру і має стратегічне значення для глобальної безпеки. Про це заявив під час засідання РНБО Президент Петро Порошенко, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). «Наше засідання відбувається на тлі збройної агресії Російської Федерації проти України, яка була реалізована шляхом збройної анексії Криму та агресії на сході нашої країни», - сказав він. За його словами, на тлі російської агресії, співпраця України і НАТО має стратегічне значення для глобальної безпеки. «Співпраця Україна-НАТО виходить далеко за рамки національного та регіонального характеру», - зазначив Президент. Разом з тим Порошенко додав, що ефективна співпраця України і НАТО має великі перспективи. «Україна зараз не є членом НАТО. На жаль, де-юре ми не союзники. Але де-факто, я можу зазначити це, ми набагато більше, ніж партнери», - резюмував він.
Суспільство «Центренерго» чекає поставок вугілля з ПАР у листопаді та грудні Україна чекає вугілля з ПАР, поставки по 160 тисяч тонн надійдуть у листопаді та грудні. Про це на прес-конференції заявив виконувач обов'язків генерального директора компанії «Центренерго» Олег Коземко під час круглого столу «Сто днів до зими», передає «112 Україна». Крім того, 22 вересня компанія «Центренерго» оголосила тендер на перевалку південно-африканського вугілля. «Сьогодні компанія оголосила тендер на перевалку для того вугілля, яке надходитиме з ПАР (або за іншим диверсифікованими поставками)... Договір буде укладено після відкритого тендера», - розповів Коземко. Він зазначив, що зараз також розглядається питання поставок зі США та Австралії. Нагадаємо, що 7 липня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості розпочати укладання контрактів на імпорт дефіцитного антрацитового вугілля.
Політика Столтенберг: Вибори на окупованому Донбасі не визнає ні міжнародне співтовариство, ні НАТО Вибори в «ДНР» і «ЛНР» не буде визнано ані міжнародним співтовариством, ані НАТО. Про це під час засідання РНБО заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). «Дуже важливо, щоб Україна продовжувала йти шляхом забезпечення виконання всіх аспектів Мінських домовленостей і забезпечення миру та стабільності. Той факт, що зберігається режим припинення вогню, свідчить, що надія є», - сказав він. Столтенберг наголосив, що є сенс змусити сепаратистів поважати результати Мінських домовленостей, продовжувати дотримуватися режиму тиші і вивести важке озброєння і війська, які перебувають на території України. «Якщо це не буде виконано, Мінські угоди опиняться під загрозою зриву», - заявив генсек НАТО. Водночас він акцентував, що будь-які вибори, котрі пройдуть у «ЛНР» і «ДНР» з порушенням українського законодавства, не буде визнано ані міжнародним співтовариством, ані НАТО.
Політика Генсек НАТО: Мінські домовленості - єдиний вихід з кризи на Донбасі Виконання Мінських домовленостей є єдиним виходом з кризи на Донбасі. Про це під час засідання РНБО заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). «Сьогодні український народ стикається з дуже складним викликом - Росія незаконно анексувала Крим, вона продовжує підтримувати сепаратистів на сході, надаючи озброєння, війська, надаючи командно-управлінську допомогу», - сказав він. За його словами, Україна сьогодні може покластися на НАТО. «Альянс надає Україні політичну і практичну підтримку. Ми підтримуємо вашу незалежність і територіальну цілісність, а також підтримуємо цілковите виконання Мінських домовленостей, оскільки це єдиний шлях виходу з поточної кризи», - додав глава Альянсу.
Суспільство оформление ленты  У Дніпропетровську двох контррозвідників спіймали на хабарі У Дніпропетровську Служба безпеки разом із військовою прокуратурою затримала на хабарі двох старших оперуповноважених військової контррозвідки СБУ, передає прес-служба відомства. «Підполковник і старший лейтенант вимагали 15 000 гривень за вирішення питання з військкоматом щодо ухилення місцевим жителем від призову до ВСУ. Хабарників затримали одразу після отримання грошей в будівлі управління», - сказано у повідомленні. Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу СБУшникам. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 369-2 (одержання неправомірної вигоди) КК України. Слідство триває, з'ясовується, чи були ще факти корупції. Нагадаємо, раніше, 18 вересня 2015 року, у Дніпропетровській області СБУ спільно з міліцією та військовою прокуратурою затримали на хабарі начальника сектора Державної міграційної служби.
Суспільство На Тернопільщині парафіяни побилися через церкву У Тернопільській області, в селі Єкатеринівка, парафіяни київського та московського патріархатів почали сперечатися через церкву. Зрештою суперечки закінчилися бійкою. Про це повідомили у прес-службі УМВС України в області. «Міжконфесійний конфлікт у даному селі триває вже давно. Представники Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) та Української православної церкви Московського патріархату (УПЦМП) не можуть поділити сільський храм. Згідно з розпорядженням голови Тернопільської облдержадміністрації, визначено почергове користування храмом між двома громадами, але прихильники Московського патріархату відмовилися передати ключі від храму представникам Київського патріархату», - сказано у повідомленні. 21 вересня до чергової частини Кременецького райвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що до церкви в Єкатеринівці намагаються незаконно вдертися невідомі. «До храму зайшли представники УПЦ КП і одного з громадських об'єднань для проведення богослужіння. У цей час до церкви прибули прихильники Московського патріархату і привезли з собою близько 200 невідомих осіб», - сказано в повідомленні. Як наслідок - між громадами виник конфлікт. Йому спробували запобігти правоохоронці. Але міліціонери дістали тілесні ушкодження. Кільком правоохоронцям навіть довелося звернутися по медичну допомогу. У міліціонерів під час «церковної» бійки викрали спецзасоби та знищили їхній одяг. Відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 345 (загроза або насильство по відношенню до працівника правоохоронного органу) КК. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк.
За кордоном РНБО і НАТО уклали низку договорів про співпрацю Секретар РНБО Олександр Турчинов і генсек НАТО Йенс Столтенберг підписали дорожню карту програми партнерства зі стратегічних комунікацій між Радою національної безпеки і оборони України та Міжнародним секретаріатом НАТО. Про це передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). Як повідомляється, програма партнерства спрямована на здійснення комплексної підтримки України у сфері стратегічних комунікацій, зокрема протидію російській пропаганді та інформування громадськості про події в Україні. Крім того, перший заступник секретаря РНБО, голова Міжвідомчої комісії з політики військово-технічної співпраці та експортного контролю України Олег Гладковський разом з представником НАТО з оборонних інвестицій Ернестом Герольдом підписали спільну декларацію про посилення оборонно-технічної співпраці України з НАТО. Також міністр закордонних справ України Павло Климкін та генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг підписали угоду між урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус представництва НАТО в Україні.
Суспільство На Дніпропетровщині аферисти вкрали з рахунків банків України і Великобританії понад 8 мільйонів гривень У Дніпропетровській області попалися шахраї, які викрали кошти з рахунків банків України і Великобританії на суму понад 8 мільйонів гривень. Про це повідомили у прес-службі ГУ МВС України в області. «З січня по липень 2015 року шляхом несанкціонованого доступу до внутрішньобанківських операційних мереж зловмисники заволоділи коштами з 60 рахунків банку України і з 31 рахунку банку Великобританії. Організатор групи, маючи навики програміста, здійснював «злом» рахунків користувачів банків і переказував гроші на інші рахунки. Після цього двоє співучасників злочинної групи знімали готівку в банкоматах на території України і розподіляли її між усіма учасниками групи», - сказано в повідомленні. Всіх злочинців заарештували. Відомості внесено до ЄРДР за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 (шахрайство) КК України. Зловмисникам загрожує позбавлення волі строком від трьох до восьми років.
Політика Порошенко: Питання про миротворців в Україні залишається актуальним Президент Петро Порошенко не виключає, що під час проведення 70-ї Генасамблеї ООН Україна проводитиме переговори зі своїми західними партерами про присутність миротворчої місії на Донбасі. Про це Порошенко заявив під час прес-конференції, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). «Актуальність миротворців залишається. І я не виключаю, що ми проводитимемо з нашими партнерами переговори під час двосторонніх зустрічей», - сказав він. Разом з тим Президент акцентував, що чинний режим припинення вогню дає стримані підстави для оптимізму, що й інші положення Мінських домовленостей буде дотримано. «У такому разі місія миротворців буде непотрібною. Я бачу дві складові Мінських угод, які мають бути втілені в життя - це виведення іноземних збройних формувань з території України і контроль за кордоном з РФ. Решту політичних, економічних, гуманітарних, соціальних питань ми вирішимо самі. Це не внутрішній конфлікт, це агресія Росії проти України», - резюмував він.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Олександр Дем'янчук Українську економіку давно час переорієнтувати на західні ринки Санкції України проти РФ запроваджено саме зараз, бо раніше країна не була готова до тих економічних наслідків, до яких би призвела втрата російських ринків. Зараз же українська економіка готова до переорієнтування. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог, завідувач кафедри політології Національного університету України «Києво-Могилянська академія» Олександр Дем'янчук. «Це абсолютно зрозуміло, чому саме зараз. У першу чергу, українська економіка не була готова до введення санкцій. Угода про асоціацію з ЄС була чимось на кшталт гарної цукерки, але далеко. А зараз угода стає дедалі реальнішою, дедалі більша кількість країн-членів Євросоюзу її ратифікують. Тобто втрата такого ринку, як російський, для України вже не буде болючою. Вийде переорієнтувати значну частину своєї торгівлі та експорту на Європу й інші країни, тим більше що і Китай зацікавився українською продукцією, він готовий купувати зерно і деякі інші товари. І в Пакистан наші танки поїхали з величезним задоволенням. У принципі, Україні потрібен був час, аби підготуватися до втрати російського ринку», - розповів політолог. Експерт зазначив, що й раніше в Україні відчували санкції з боку Росії, коли РФ закривала кордони для імпорту з України цілої низки товарів. «Зараз Україна вже підготувалася. Вочевидь, вжито деяких заходів із запобігання серйозному провалу економіки у зв'язку з втратою російського ринку. І зараз Україна спокійно може це зробити. Якось воно, м'яко кажучи, незрозуміло виглядало, коли Євросоюз, США та інші країни вводили санкції проти РФ, а головна потерпіла сторона - Україна жодних санкцій не вводить. Звісно, що до певної міри санкції вдарять і по нас. Але українську економіку давно час переорієнтувати на західні ринки і західний напрям, і в даному разі вимушена переорієнтація для деяких галузей народного господарства і промисловості піде лише на користь», - розповів Дем'янчук. Політолог наголосив, що на перших порах можуть бути втрати, але, швидше за все, Україна не «потоне» і наслідки не будуть трагічними.
Суспільство оформление ленты  Біля Кремінної незаконно видобували вугілля Співробітники СБУ спільно з прокуратурою блокували поблизу міста Кремінна видобуток вугілля у промислових масштабах. Як повідомляє прес-служба відомства, зловмисники розробляли кар'єр площею 120 тисяч квадратних метрів і глибиною 8 метрів. Правоохоронці затримали дві 40-тонні вантажівки з вугіллям, які прямували на залізничну платформу. За інформацією прес-служби, на коліях співробітники СБУ виявили шість готових до відправлення залізничних вагонів з вугіллям. Крім того, було затримано чотири великогабаритні вантажівки, а також спецтехніку, яку використовували для незаконного видобутку. Наразі тривають обшуки в офісних та приватних приміщеннях, у тому числі у співробітника міліції, який прикривав протиправну схему. Відкрито кримінальне провадження за ст. 240 і ст. 364 Кримінального кодексу України.
Суспільство У Рівненській області військовий убив батька і сяде на сім років На Рівненщині засудили солдата, який, будучи п'яним, побив свого батька до смерті. Про це повідомляє прес-служба військової прокуратури Західного регіону України. «Військовою прокуратурою Рівненського гарнізону підтримано державне обвинувачення у кримінальному провадженні щодо військовослужбовця однієї з військових частин, яка знаходиться в зоні проведення антитерористичної операції. 21 березня поточного року військовослужбовець, перебуваючи у звільненні за місцем проживання в Рівненській області, будучи у стані алкогольного сп'яніння, під час побутового конфлікту, що виник на ґрунті особистих неприязних відносин, завдав тяжких тілесних ушкоджень, несумісних з життям, своєму батькові, які призвели до смерті останнього», - сказано у повідомленні. Військового визнали винним за ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, яке призвело до смерті потерпілого) КК України і призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на 7 років.
Суспільство оформление ленты  У Рівненській області затримано велику партію бурштину Сьогодні вночі у Рівненській області міжвідомчою робочою групою у складі співробітників податкової міліції, СБУ, МВС і ЗСУ затримано автомобіль, в якому перевозили 131 кілограм бурштину. Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби України. Як повідомляється, автомобіль Geep Liberti було зупинено близько години ночі у селищі міського типу Рокитне. «Як з'ясувалося, машина використовувалася уродженцем Волинської області без належних документів, держномери були підробленими, як і номера кузова автомобіля. Водій пояснив правоохоронцям, що скупив бурштин у жителів області з метою подальшого перепродажу у Волинській області», - йдеться у повідомленні. У прес-службі також зазначили, що під час огляду автомобіля було знайдено 131 кілограм сирцю бурштину, який лежав у поліетиленових мішках. Крім того, було знайдено ​​гвинтівку «Форт-207» з 15 патронами, пістолет Макарова, а також 20 форм для пресування та обробки бурштину. Наразі автомобіль, камені і зброю вилучено. Відкрито кримінальне провадження за ст. 198 КК України (придбання або збут майна, завідомо здобутого злочинним шляхом). Крім того, перевіряється справжність виданих водієві дозволів на знайдену у нього зброю.
оформление ленты  Блог: 
Суспільство Борис Кушнірук Держава не повинна втручатися в акцію з блокади Криму Акцію із блокування вантажних продовольчих поставок до Криму мають здійснювати лише громадські організації, держава втручатися в неї не повинна. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний експерт Борис Кушнірук. «Державі не варто втручатися в акцію з блокади Криму. Проводити її повинні лише цивільні організації, так вона матиме моральне значення. Кримські татари мають захистити власні права. Зараз на території їх убивають, садять до в'язниці, намагаються вигнати з півострова. На тлі майбутньої Генеральної асамблеї ООН - це їхня спроба привернути увагу світової спільноти до трагедії кримськотатарського народу», - сказав він. За його словами, підтримка держави має бути негласною. Разом з тим, експерт вважає: якщо акцію підтримає і втрутиться держава, це може призвести до додаткового силового загострення з боку Росії. «Умовно кажучи, на території Криму проживає два мільйони людей. Якщо почнуться дуже серйозні перебої з постачанням продуктів харчування на півострів, то Росія звинуватить Україну у спробі знищення кримчан. Понад те, це може стати приводом для спроби Москви пробити по суші шлях до Криму. Звичайно, ми зараз більше готові протистояти Росії, ніж у 2014 році, та все ж у РФ набагато потужніші збройні сили. Нам потрібно ще хоча б кілька років, аби дати гідну відсіч», - вважає експерт. Кушнірук додав, що сьогоднішня позиція невтручання влади по відношенню до даної акції правильна з точки зору тактики. «Безумовно, це не означає, що ми повинні бояться Росію, але нам не варто давати привід для нової хвилі військової агресії. Україні потрібен час, щоб стати сильнішою, для повернення всіх своїх окупованих територій», - резюмував він.
Суспільство Іспанія видала Україні контрабандиста героїну Минулого тижня було завершено процедуру екстрадиції до України з Іспанії громадянина, якого розшукували українські правоохоронні органи за контрабанду героїну через митний пост «Тиса» Чопської митниці. Як повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури, після затримання зазначеного громадянина на території Іспанії прокуратура України звернулася до міністерства юстиції Королівства Іспанія із запитом про його видачу для притягнення до кримінальної відповідальності. «За результатами розгляду клопотання української сторони міністерством юстиції Королівства Іспанія прийнято рішення про екстрадицію вказаної особи до України», - йдеться в повідомленні. У прес-службі зазначили, що зловмисника прийнято українськими правоохоронцями і передано органам досудового розслідування.
Суспільство оформление ленты  У Луганській області затримано місцевого чиновника, який співпрацював з бойовиками Співробітники Служби безпеки України затримали чиновника Станично-Луганської районної ради, який передавав службову інформацію бойовикам «МДБ «ЛНР». Як повідомляє прес-служба СБУ, в серпні чиновника було завербовано бойовиками. Він регулярно надсилав терористам фрагменти листування органів влади з правоохоронцями і військовими, деталі проведення на території Луганської області АТО, відомості про патріотично налаштованих депутатів місцевих рад та активістів проукраїнських громадських організацій. «Співробітники спецслужби задокументували факт передання чиновником копій службових документів обласної та районної рад по електронних каналах представнику терористичної організації «МДБ «ЛНР», - ідеться у повідомленні прес-служби. Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України.
Суспільство У Києві чоловік з СІЗО «замінував» Адміністрацію Президента і ще 4 об'єкти У Києві чоловік, перебуваючи у слідчому ізоляторі, повідомив про «мінування» двох станцій метро, ​​торгового центру, Адміністрації Президента та Києво-Печерської лаври. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГУ МВС України в Києві. «Протягом 20 хвилин анонім повідомив про закладення вибухівки у п'ятьох об'єктах - двох станціях метро, ​​торговому центрі, Адміністрації Президента та Києво-Печерській лаврі», - сказано в повідомленні. Правоохоронці виїхали за названими анонімом адресами, ретельно відпрацювали приміщення і прилеглі до них території. «Вибухових пристроїв чи інших небезпечних предметів не виявлено. Під час оперативно-розшукових заходів співробітники столичної міліції встановили «мінера». Ним виявився фігурант кримінального провадження, затриманий за грабіж житель Київщини. Про замінування він повідомив, перебуваючи в камері СІЗО», - додали у відомстві. Наразі вирішується питання про відкриття кримінального провадження за ознаками ст. 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) Кримінального кодексу України.
Суспільство оформление ленты  У київському парку чоловік погрожував підірвати гранату У Києві затримали чоловіка, який погрожував підірвати гранату у парку відпочинку. Про це повідомляє прес-служба Київської міліції. За інформацією правоохоронців, у Деснянському районі, в одному з парків, у водоймі, стояв чоловік з гранатою в руках. Протягом двох годин правоохоронці намагалися переконати чоловіка віддати небезпечний предмет. Після переговорів він віддав гранату із запалом, з якого було висмикнуто запобіжну скобу. Наразі встановлено, що правопорушник обґрунтовано підозрювався у скоєнні крадіжки з приміщення колишнього місця роботи. Щоб перевірити цю інформацію, представники компанії, де він раніше працював, призначили зустріч у парку відпочинку. Про це вони попередили міліціонерів. Побачивши працівників органів внутрішніх справ, чоловік забіг у водойму. Потім дістав з сумки гранату і пригрозив підірвати всіх, хто наблизиться до нього. Нині розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Чоловікові загрожує позбавлення волі на строк до семи років.
За кордоном Яценюк: Прийде час, коли Україну оголосять 29 країною-членом НАТО Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк провів зустріч із генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом у Києві. На зустрічі прем'єр подякував генсеку за підтримку Альянсом України на шляху відновлення територіальної цілісності та збереження суверенітету, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). «Альянс НАТО - ключова система безпеки для 28 країн організації і всього світу», - зазначив прем'єр-міністр. Він наголосив, що Україна зараз перебуває на передовій захисту європейських цінностей, миру і стабільності. «Спільними зусиллями з країнами-членами Альянсу Україна повністю відновить свою територіальну цілісність і збереже свою незалежність... І прийде час, коли буде оголошено про те, що Україна стане 29-м членом Північно-атлантичного альянсу», - зазначив Яценюк.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Олександр Гончаров Блокада Криму має лише політичний підтекст, але не економічну доцільність З економічної точки зору, блокада Криму невигідна українським підприємцям. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров. «Ті, хто організовував блокаду, бачать якийсь ідеологічний і політичний підтекст... Але з точки зору економічної, всі, навіть не експерти, розуміють, що будуть збитки. Економічні та договірні відносини, які були встановлені між підприємцями півострова і підприємцями Херсонської, Запорізької, Миколаївської областей, певна річ, порушаться», - розповів економіст. Експерт зазначив, що зрозуміти цілі лідерів, котрі ініціювали блокаду, можна, але вони суто політичні. На думку Гончарова, необхідно розділити це питання на дві складові частини. «Одна частина - це група товарів промислового призначення і подвійного призначення. У нас же там, у Криму, виробництво титану, содовий завод, виробництво скла. А інша група - це продовольчі товари. Продовольча група товарів - не думаю, що є проблема її замістити. Досить добрі кліматичні умови є і у самого Криму. Але те, що стосується першої групи товарів, то треба було ще із самого початку минулого року це питання порушувати. Про долю тих підприємств, які залишилися в Криму і які належать нашим власникам, які в Києві живуть. Ось це більш важливе й актуальне питання для України, яка перебуває у стані АТО», - розповів Гончаров.
Суспільство оформление ленты  Механізм для лобі, або Достукатися до гаранта Таке враження, наче країна із захватом долучилася до масштабної електронної гри, в якій, аби виграти, потрібно подолати рівень, що виражається у 25-тисячній підтримці співгромадян. От лишень, як виявилося, впевненість у тім, що цей рівень - головний, уже почала приносити розчарування: одну з петицій - про підтримку вільного володіння зброєю, - яка подолала планку в 25 тисяч голосів, набравши майже 40 тисяч, глава держави не підтримав. Кому шлях до військкомату Днями стало відомо, що Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам виступив проти вільного володіння в нашій країні зброєю. Коли у нього запитали про подальшу долю цієї петиції, Президент відповів, що люди, котрі її підтримали, - це аж ніяк не вся країна, а лише «привернення уваги». За словами Порошенка, він не прихильник тих, «хто хоче ходити по вулицях зі зброєю, дестабілізуючи таким чином ситуацію в містах, далеких від зони проведення АТО». А кому, мовляв, дуже кортить, тому шлях до військкомату. Аргументи глави держави такі: згідно з даними соцдослідження, вільне володіння зброєю підтримують лише 11% українців, тоді як 82% громадян нашої країни виступають проти, і він - на боці більшості. У свою чергу голова Асоціації власників зброї Георгій Учайкін, який і є автором цієї петиції, впевнений, що глава держави з її текстом просто не знайомий. За його словами, «Порошенко не прочитав першу в історії України петицію про те, щоб законодавчо закріпити право громадян на захист». Мовляв, «це зрозуміло з його відповіді, бо йшлося не про зброю, а про законодавчо закріплене право українців на захист, - навіть у назві петиції жодного слова про вільний обіг зброї». Петиція ж, яка набрала 36 тисяч 244 голоси, пропонує «законодавчо затвердити право громадян України на захист шляхом внесення змін до Конституції, додавши пункт про те, що кожен громадянин України має право на вільне володіння вогнепальною зброєю для захисту свого життя, житла і власності, життя та здоров'я інших людей, конституційних прав і свобод у разі узурпації влади», а також прийняти окремий закон про громадянську зброю і боєприпаси. Спроба № ... Якщо говорити про зброю і тих 25 тисяч українців, які підтримали петицію, то деякі експерти таке «бажання народу» трактують дещо інакше. Приміром, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко впевнений, що переважно всі найпопулярніші електронні петиції необхідно розглядати як цілеспрямовану лобістську кампанію. «Яскравий приклад, - сказав він «Аналітичній службі новин», - петиція про зброю. Вже було кілька спроб такої кампанії. За нею стоять продавці зброї. Вони використовують нинішні настрої в суспільстві. Але є дослідження соціологів, згідно з якими абсолютна більшість українців проти вільного придбання зброї. До того ж зараз у нас з'явилося багато нелегальної зброї із зони АТО. І якщо дозволити всім озброюватися, це може призвести до негативних наслідків. Тому влада має відреагувати на цю петицію і пояснити, чому її не можна приймати». Тобто що ми маємо, як то кажуть, у сухому залишку: у ЗМІ хвилею прокотилася інформація про те, що Президент у телеефірі дав відповідь на петицію про легалізацію зброї. Тим часом, за процедурою, передбаченою в законі про електронні петиції, ця відповідь має з'явитися на президентському сайті - на сторінці електронних петицій у вкладці «З відповіддю». Отже, відкриваємо вкладку «На розгляді». Там досі перебувають 5 петицій: вимога призначити прем'єр-міністром України М. Саакашвілі, з його 31505 голосами, петиція про скасування грошової застави для корупціонерів, що набрала 32024 голоси на свою підтримку, про впровадження електронної системи голосування в Раді за відбитками пальців (29825 голосів), про скасування розмитнення і акцизного податку на імпорт авто (цю петицію підтримали 38326 осіб) і вимога законодавчо затвердити право громадян України на захист. За ідеєю, петиція про право громадян на самозахист уже мала б бути у вкладці «З відповіддю», але ми цього не бачимо. Коли Порошенко «зробить усім добре» А поки що українці з ентузіазмом дитини, яка дорвалася до жаданої іграшки, продовжують строчити електронні прохання, просячи Президента втрутитися у розв’язання і їхніх побутових проблем, і проблем вулиці/міста/району/області. Окремі унікуми, дивлячись на все це розмаїття думок, які розтікаються по дереву, чи то пак по сторінці е-петицій, просять главу держави «Терміново зробити всім добре». І в тілі петиції видають докладні рекомендації, як цього досягти. Так, Юрій Криворучко пропонує «зробити долар по 50 копійок, а євро по 80», бо ж не діло, «що долар практично зрівнявся з євро», «кожному жителю України видавати по 2000 гривень на місяць, щоб добре жилося», «захистити традиційні сімейні цінності і дозволити гей-шлюби», «скасувати всі податки і збори», а також «відремонтувати всі дороги і мости», «встановити пенсійний вік на рівні 40 років», «перенести Кембриджський, Оксфордський, Гарвардський» і решту «університетів до України» і «навчитися рятувати людей від смертельних захворювань», причому робити це абсолютно безкорисливо. А якщо без жартів, то автор цієї петиції пропонує «зробити на цьому сайті трохи складнішу реєстрацію для тих, хто пише петиції, щоб десятки тисяч подібних юридично неграмотних петицій «про все хороше» не потрапляли на цей сайт і не вбивали справді гарну ідею». Петиція його, між іншим, дуже навіть слушна. Шкода, що зі своїми шістьма голосами підтримки вона не зможе претендувати навіть на те, аби її елементарно прочитали. До речі, в Україні, на відміну від тих самих США, поки що немає політичної культури петицій, наголосив політичний експерт Петро Олещук, який зазначив, що «в цілому ініціатива непогана, але на сьогодні складно говорити, наскільки вона вдала». Петро Олещук звернув увагу і на те, що «такий інструментарій, як петиції, може просто перетворитися на мережеві ігри. Адже навіть зараз багато фейкових петицій, наприклад, щодо призначення одного з політиків послом у Гондурасі». Крім того, Олещук не виключає того, що за допомогою петицій влада може вкидати потрібні їй теми. Водночас, за його словами, репрезентативність петицій в Україні поки що не досить висока, і це пов'язано з технічними питаннями. «Доступ до Інтернету - це атрибут міст. Села й маленькі населені пункти ще погано охоплені Всесвітньою павутиною», - пояснив він. Не панацея від проблем Наразі ж виходить, що «добре» - правда, зовсім не те, яке вони очікували, - Президент зробив лише бажаючим озброїтися і лобістам цього питання. Хто на черзі, поки що незрозуміло, бо, судячи з усього, тимчасові рамки розгляду петицій не дотримуються. Разом з тим заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків, який курирує тему електронних петицій, у своєму коментарі «Аналітичній службі новин» зазначив, що «петиція - це інструмент громадського обговорення, об'єднання громадянської позиції навколо якогось питання, фактично відображення потреб суспільства, проблеми, які його хвилюють. І байдуже, які вони. Люди можуть хотіти і відкриття Burger King. У цьому немає нічого дивного, вони мають на це право». Але, знову ж таки, 25 тисяч голосів на підтримку зовсім не означає, що її буде підтримано Президентом, а отже, буде ініційовано прописаний у законі механізм її реалізації. Тобто, за словами голови правління Українського центру прямої демократії Ігоря Куруса, все залежить від влади: або використовувати цей інструмент, прислухаючись до народу, або маніпулювати ним. «Петиція, - поділився Ігор Курус своєю думкою з АСН, - це не панацея від усіх проблем, а, що дуже важливо, дієвий інструмент комунікації між суспільством та владою. Через петицію можна зруйнувати монополію партій і олігархів на нормотворчість. Адже право на законодавчу ініціативу мають політики, а не носій влади - народ. Петиція ж фактично дає громадянам право ініціювати розгляд будь-якого питання, яке турбує суспільство, а не політиків чи олігархів. Приклад: ініціативи про скасування акцизу на розмитнення авто, про скасування грошової застави для корупціонерів». При цьому експерт зазначив, що відповідь на питання, чи зможемо ми правильно використовувати і застосовувати такий інструмент прямої демократії в українських реаліях, дасть лише час. Якщо влада, запевняє голова правління Центру прямої демократії, «покладе петиції у «довгу шухляду» або займеться відписками, можна вважати, що цей механізм було запроваджено, аби знизити градус суспільного невдоволення. Тоді петицію буде зведено нанівець, як це сталося з люстрацією і боротьбою з корупцією. Інтерес до неї згасне, і люди знову підуть на вулицю. Але якщо влада почує громадян і своєчасно реагуватиме, це означає, що петиція буде ефективним дієвим механізмом відновлення довіри громадян до влади». Шанс знайти спільну мову з людьми У тому, петиції - шанс для влади знайти спільну мову з народом, переконана і член Громадської ради Майдану, керівник Інституту практичної політики Богдана Бабич. «У першу чергу треба провести паралелі із західним світом, - сказала вона АСН, - погляньте, як у них працюють електронні петиції. А там вони працюють досить ефективно. У європейських країнах це справді допомагає консолідувати суспільство і налагодити діалог між владою та суспільством. А в нашій країні треба віддати належне Президенту, який пішов на це і погодився з громадськими організаціями (ініціаторами подання електронних петицій і розвитку цього електронного сервісу були саме громадські активісти)». Політолог вважає, що система електронних петицій (якщо вона запрацює), зніме напругу в суспільстві, яка зараз є. «Якщо ж влада не захоче почути активну частину суспільства, - запевняє Богдана Бабич, - а таких на сайті зареєстровано близько мільйона, то вони знову перейдуть до шин. Не хотілося б, щоб спроба перейти в конструктивний діалог із владою знову вивела людей на вулицю». Підтримує цю позицію і політичний експерт Євген Магда, який, спілкуючись із кореспондентом АСН, висловив думку, що «електронні петиції - це клапан, котрий дозволяє викинути зайву соціальну напругу. І нам потрібно вчитися цього елемента демократії, але не варто його ідеалізувати, вважати, що електронна петиція - те, від чого моментально зміниться внутрішня політика. Якби електронні петиції були всемогутніми, то хакери давно б правили якщо не світом, то США точно». Магда наголосив, що електронні петиції стануть ефективнішими, коли відбудеться ще низка необхідних змін в українському суспільному житті. А ось політолог Сергій Толстов, звертаючи увагу на очевидний факт, що петиції - це копіювання американських ідей, де вони використовуються вже давно, оскільки з їхньою допомогою дається оцінка внутрішньополітичної громадської думки, у коментарі АСН зазначає, що, з одного боку, Україна просто вирішила перейняти цей досвід, а з іншого - «розміщенням петицій частково керує влада, дає їм оцінку. У разі, якщо владі якісь петиції вигідні, вона посилається на них. Якщо ж владу не влаштовує петиція, то на неї просто не звертають увагу. Тому це - один з методів соціально-політичного маркетингу, маніпулятивна технологія, якій не варто приділяти серйозної уваги». Не Бог і навіть не цар ... Тому питання, чи буде реалізовано хоча б одну петицію, поки що залишається відкритим. А враховуючи реакцію Президента на «збройове прохання», прогнозувати що-небудь навряд чи варто. Хоча, на думку голови правління Центру стратегічних досліджень Павла Жовніренка, певну їх частину, швидше за все, таки буде прийнято. «Це загальноприйнята практика і в Штатах, і в Європі, - роз'яснив політолог АСН. - Оскільки ми рухаємося за європейським вектором, неможливо не користуватися ними. Але навіть якщо петицію підписали 25 тисяч людей, це не означає, що рішення стосовно неї буде позитивним. А чи приживеться у нас ця практика, покаже час: умовно кажучи, коли буде підписано 50 петицій, а щодо жодної з них не буде прийнято рішення, тоді можна буде сказати, що практика не прижилася, але я не думаю, що так буде» . Обговорюючи питання ефективності електронних петицій, експерти зазначають, що вона могла б бути вищою, якби петиції адресувалися не Президенту, а Верховній Раді. «Це консультативний механізм, який свідчить про зацікавленість суспільства у прийнятті тих чи інших рішень. Петиції можуть розглядатися як додатковий інструмент тиску, але не обов'язково вирішальний. Президент будь-якої країни, у тому числі й США, керуватиметься у прийнятті рішень тим, як він бачить ситуацію, - пояснив «Аналітичній службі новин» політолог, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. - Парламентарій більше змушений враховувати точку зору своїх виборців з конкретного округу, ніж Президент». Аналізуючи вже подані петиції, зауважила АСН кандидат юридичних наук, юрист-кримінолог Ганна Маляр, розумієш, що значна частина громадян помилково наділяє главу держави безмежними повноваженнями з вирішення всіх питань, оскільки багато петицій виходять за межі його повноважень, а це означає, що їх зрештою буде перенаправлено до органів державної влади, які за законом компетентні вирішувати зазначені в петиції питання. Але, судячи з усього, особливо, якщо врахувати, з яким «завзяттям» кидаються розв’язувати людські проблеми в органах державної влади, ці «чолобитні царю» можуть закінчитися великим електронним пшиком. А ідея ж бо гарна...
Політика Шокін підписав наказ про створення антикорупційної прокуратури Генеральний прокурор України Віктор Шокін підписав наказ про створення в структурі ГПУ Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Про це повідомляє прес-служба ГПУ. «На виконання вимог Закону України «Про прокуратуру» наказом Генерального прокурора України Віктора Шокіна від 22 вересня 2015 р. у структурі Генеральної прокуратури України створено Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (на правах самостійного структурного підрозділу) у складі управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді, а також двох відділів: аналітично-статистичного та документального забезпечення», - йдеться у повідомленні. Відповідно до закону, на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру покладаються такі функції: нагляд за дотриманням законів під час проведення досудового розслідування, яке здійснюється Національним антикорупційним бюро України; підтримання державного обвинувачення у відповідних провадженнях і представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, передбачених цим законом і пов'язаних з корупційними або пов'язаними з корупцією правопорушеннями.
За кордоном Генсек НАТО пообіцяв Яценюку підтримку щодо виконання Мінських угод Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зустрівся з генсекретарем НАТО Йенсом Столтенбергом у Києві. Сторони обговорили підтримку Альянсом України та можливості розв’язання конфлікту на Донбасі за допомогою Мінських домовленостей, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). «Альянс і надалі підтримуватиме Україну. Це буде і політична, і практична підтримка. Ми підтримуватимемо вас на шляху відстоювання суверенітету, територіальної цілісності та незалежності і наполягатимемо на виконанні всіх акцентів Мінських домовленостей, які дають єдиний шлях виходу з кризи на сході країни», - сказав Столтенберг. Він подякував Україні за ті зусилля, які вона вкладає у співпрацю з Альянсом, за ту участь, яка Україна брала в зусиллях Альянсу, зокрема в Афганістані та Косові.
За кордоном Генсек НАТО пообіцяв допомагати Україні через радників у Міноборони і Генштабі Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг пообіцяв Україні підтримку не тільки шляхом використання фондів, а й шляхом навчання українських фахівців. Про це він заявив у Києві на зустрічі з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). «Ми й надалі надаватимемо вам практичну допомогу не лише через цільові фонди, які ми відкрили, а й через наших радників, які працюють у Міністерстві оборони і в Генштабі, оскільки ми хочемо допомогти вам отримати свою потужну армію, щоб захищати свою країну», - розповів Столтенберг. Генсек від особи Альянсу пообіцяв робити ще більше для України, зокрема, розвивати стратегічні комунікації, щоб підтримати український уряд. «Ми надаватимемо допомогу у підготовці, навчанні персоналу і тим фахівцям, які представлятимуть як цивільний, так і військовий аспект України. Які необхідні Україні для досягнення її цілей», - наголосив Столтенберг. Сторони домовилися розширити військово-технічну оборонну співпрацю.
Політика оформление ленты  Політичним контрактом по мобілізації Передвиборна гра «Хто більше наобіцяє» триває. Проте новизною клятв політики особливо не переймаються. Дістають старі гасла. Зокрема, про контрактну армію. Традиційно про це говорить «Батьківщина». Та, на відміну від 2006 року, ексклюзивність Юлії Тимошенко дещо порушена, оскільки партія «Укроп» (яку пов’язують із Ігорем Коломойським) також вийшла на передвиборну гонку із закликом перейти на професійний принцип формування української армії. Є й інші, хто теж озвучує цю тему. «Сердешний» контракт Розпочати варто з того, що Юлія Тимошенко відмову від призову почала використовувати у передвиборній риториці ще з 2006-го. Вона – прем’єр-міністр із президентськими амбіціями – гарантувала: контрактна армія буде вже у 2008 році. Це тоді дало результат – електоральний. Отож через дев’ять років Юлія Володимирівна знову вирішила скористатися перевіреною у мирні часи темою. Певно, сподіваючись, що втомлені війною українці повірять у таку ймовірність. Випереджаючи критику, мовляв, коштів на це зараз немає, у «Батьківщині» заявили: є доходи від військового збору (за перше півріччя це понад 4 мільярди доларів) й міжнародні транші. Окрім того, гроші, які нині йдуть на мобілізацію, можуть бути спрямовані на забезпечення армії озброєнням і найновішою технікою. Так, зокрема Іван Крулько – нардеп від ВО «Батьківщина», член Комітету ВРУ з питань бюджету – стверджує, що контрактна армія не міф, і вже давно могла бути в Україні. І у 2006-му Тимошенко як представник влади – прем’єр-міністр – лобіювала це питання (і з парламентськими виборами воно буцімто не було пов’язане). «Якби тоді президент (Віктор Ющенко) дослухався, зараз Україна була б у зовсім іншій бойовій готовності. Можливо, і війни не було б», – сказав він у коментарі АСН, чим нагадав також про постійний спаринг Тимошенко з Ющенком. Нині, за словами «тимошенківця», враховуючи велику кількість тих, хто не хоче бути мобілізованим чи призваним, ставити треба на військовослужбовців з хорошою зарплатнею, яка була б не меншою, аніж у поліцейських. Та якщо доведеться вводити воєнний стан через повномасштабні воєнні дії, мусить діяти закон про мобілізацію. Новий вітер Проте не тільки «сердешні» використовують тему армії під час місцевої виборчої кампанії. «Контракт, а не мобілізація», – це й заклик партії «Укроп» (на яку, до речі, є чимала образа, що монополізувала і політизувала «укроп» – слово, яке було своєрідним синонімом «українець», антонімом «ватнику», «колораду», «сєпару» тощо). Що ж до заяв партії, то вони не вражають оригінальністю: Україна повинна бути здатною в будь-який момент захиститися за допомогою професійної контрактної армії, резервних частин і добровольчих сил, а національна безпека – забезпечена правом громадян на володіння і носіння зброї (про це заявив голова політради Геннадій Корбан під час з'їзду партії). Є й інші пропозиції. Зокрема, комбат-депутат Семен Семенченко (фракція «Самопоміч») запевняє, що принцип формування армії винятково за контрактом можливий. Багато для відмови від призову і мобілізації не треба, хіба бажання, а також… зміна керівництва ЗСУ і політичного курсу країни. «Коли керівництво країни зрозуміє, що одними тільки мирними заявами і постійною мобілізацією більшості проблем не розв’язати, ми повернемося до ідеї контрактної армії, створимо її на основі добровольчого руху, який ще повністю не розчарувався у лідерах країни. Це тисячі людей, які й без достойного матеріального забезпечення згодні захищати Батьківщину. Президент зобов’язаний на це звернути увагу», – сказав він АСН. Що стосується коштів, то Семенченко каже, що їх вже є достатньо, просто треба припинити красти. Холодний душ Натомість низка парламентаріїв з провладних фракцій наполягає: не варто вірити в солодкі обіцянки, сподіватися, що вранці прокинемося, а всі проблеми України, як-от війна та брак коштів, ураз зникнуть. «Ідея правильна. Та кричати, що завтра ми можемо повністю перейти на контракт, абсолютно неправильно. Це неможливо. Тому що це потребує дуже серйозних грошей. Адже мало дати зарплату, потрібні нова техніка, озброєння тощо», – акцентував АСН заступник голови парламентського Комітету з питань протидії корупції (фракція БПП) Віктор Чумак, рекомендуючи не вірити в популістські гасла. Своєю чергою заступник голови Комітету з питань нацбезпеки і оборони Юлій Мамчур (полковник військово-повітряних військ, командир севастопольської бригади тактичної авіації, який прославився 4 березня 2014 року, коли пішов на «зелених чоловічків» з гімном і прапором України) наполягає, що оптимальна модель для вітчизняного війська – змішана. Де є призовники, строковики і контрактники. І необхідно враховувати жорстокі реалії сьогоднішньої ситуації, військову агресію на сході України. «Вже півтора року триває війна. Є втрати. Неможливо за день-два «народити» контрактника. Людина повинна пройти навчання. Сьогодні можемо говорити тільки про змішану систему», – пояснив він АСН. Схожа позиція й у голови Комітету з нацбезпеки і оборони. Сергій Пашинський (фракція «Народний фронт») каже, що ядром армії насправді мусять бути контрактники. Але призов потрібно проводити, створюючи резерв на роки. Окрім того, в умовах воєнної агресії відмовитися від мобілізації – нереально. Хоч переглянути її принцип, за його словами, треба. «Нині приблизно сто тисяч мобілізованих. Думаю, варто до 50 тисяч демобілізувати, натомість набрати тисяч тридцять призовників, і двадцять – контрактників», – сказав Сергій Пашинський. Окрім того, Пашинський акцентував, що у бюджет-2016 потрібно закласти гроші не лише «на проїдання», а й на модернізацію армії і закупівлю нового озброєння. «Військова агресія не зникла, хоч деякі політикани вже забули про неї, – зазначив він. – У нас майже 350 тисяч людей у ​​формі, зі зброєю в руках захищають нашу безпеку і незалежність. І армії необхідне нормальне фінансування. Як мінімум повинні бути враховані норми, зафіксовані в коаліційній угоді. І на фінансування армії має бути виділено не менше, ніж 3% ВВП, – 67 мільярдів гривень на оборону. Але й цієї суми не достатньо. Адже одягнена і вишколена армія – це мало. Вона повинна бути озброєною». Золота середина Отож принаймні до кінця війни і початку економічного зростання обіцяти людям скасування призову і припинення мобілізації – нечесно. Як і чекати якісних змін без росту ВВП України і ефективності використання виділених ресурсів. Варто також врахувати досвід інших країн, скажімо, Польщі, на яку любимо озиратися. Там відмовилися від призову в 2010 році, але до того за три роки створили чітку систему мобілізаційного резерву. І що нині, хоч би як ми того хотіли, відмовитися принаймні від мобілізації ніяк не вийде. Хоч систему створення резерву переглянути варто давно – бодай задля того, щоб уникнути випадків, коли «за шматок сала» проходили військову кафедру, отримували військову спеціальність, а потім тікали від повісток. Значну увагу доведеться приділяти й підвищенню мотивації проходження військової служби, грошовому утриманню всіх категорій військовослужбовців, а також забезпеченню їх житлом. АСН стало відомо, що нині справді розглядається ймовірність створення в Одесі пілотного проекту нової контрактної армії. Кажуть, усе відбуватиметься за схожим рецептом, як у випадку зі створенням поліції. Зокрема, планується швидко звести модульне житло для військовослужбовців. Та це історія, яка, дасть Бог, уже розвиватиметься після, а не під вибори.
Економіка Кабмін почав реструктуризацію держборгу Кабінет Міністрів розпочав процедуру реструктуризації державного боргу. Відповідне розпорядження №978-р опубліковане на сайті уряду. Згідно з документом, з метою реструктуризації державного та гарантованого державою боргу та його списання підтримати пропозицію Міністерства фінансів щодо здійснення до 1 грудня 2015 року угод з держборгом за державними зовнішніми запозиченнями та гарантованим державою боргом за зовнішніми кредитами, обслуговування і погашення яких здійснюється за рахунок коштів держбюджету, шляхом обміну, випуску та продажу боргових зобов'язань держави згідно з основними умовами пропозиції обміну щодо розміщення нових облігацій зовнішніх державних позик України та з основними умовами пропозиції обміну з розміщення державних деривативів. Крім того, уряд схвалює основні умови пропозиції зміни умов з розміщення нових облігацій зовнішніх державних позик України та основні умови пропозиції зміни умов з розміщення державних деривативів, що додаються до оригіналу. Міністерству фінансів і Міністерству інфраструктури доручено тимчасово припинити здійснення платежів за борговими зобов'язаннями за переліком згідно з додатком на строк, встановлений статтею 1 Закону України «Про особливості здійснення угод з державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом». Також державна казначейська служба повинна тимчасово зупинити операції з бюджетними коштами, передбаченими в держбюджеті для здійснення видатків з погашення та обслуговування боргових зобов'язань.

Гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам варто звернути увагу на свої комунікаційні навички Будьте ясн....
Любовний гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та рішучість можуть досягти нових висот Ви можете в....
Як заспокоїтись у складній ситуації: 3 простих техніки
Як заспокоїтись у складній ситуації: 3 простих техніки
У стресовій ситуації буває непросто взяти себе в руки та мислити об'єктивно Впоратися з таким станом вийде, як....
Три ритуали для вигнання бідності та фінансових перешкод
Три ритуали для вигнання бідності та фінансових перешкод
Впоратися з матеріальними труднощами і вигнати бідність зі свого життя під силу кожному Ефективні та прості об....
Негативна енергетика побутових приладів: комп'ютер, телевізор та ще 5 забруднювачів
Негативна енергетика побутових приладів: комп'ютер, телевізор та ще 5 забруднювачів
Ми живемо у вік технологій, але навіть не підозрюємо наскільки небезпечними можуть бути побутові прилади Щоб д....
більше матеріалів




/-1,3772268295288-/ /-pc-/
Top