counter
Архів Повернутись назад 20 Січня 2016
20 Січня
оформление ленты  Блог: 
Економіка Віктор Лисицький Проблема в тому, що у нас дуже високі кредитні ставки Активізувати внутрішнього інвестора можна, знизивши кредитні ставки. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економіст Віктор Лисицький. Експерт сумнівається, що цього року варто розраховувати на наплив інвесторів,  зазначивши, що для цього Україні необхідно вирішити низку проблемних питань. «Перша проблема - військові дії на Донбасі. Немає визначеності, що буде завтра. Доти, доки ситуація не стабілізується, інвестор, навіть найризиковіший, сто разів подумає, чи починати йому що-небудь, наприклад, у Львівській області, за сотні кілометрів від Донбасу, і чи не втратить він усе за один день у разі загострення ситуації на сході», - пояснив він. Крім того, Віктор Лисицький акцентував на необхідності створення прозорої, чіткої й зрозумілої системи регулювання діяльності різного бізнесу, притому з урахуванням особливості роботи того чи іншого комплексу. «Інвесторові потрібно розуміти, що він прийде, вкладе свої кошти - і за якийсь час матиме результат, тобто прибуток. Знову ж таки, щоб бути привабливими, норма прибутку у нас повинна бути істотно вищою, ніж в інших країнах», - пояснив експерт. Що ж до внутрішнього інвестора, то його, за словами експерта, можна активізувати, зробивши більш демократичними кредитні ставки. «Проблема в тому, що вони у нас дуже високі. Потрібно думати і розв’язувати її.  Банки вже мають конкретні пропозиції щодо створення без ресурсної бази платежів. Сподіваюся, їх буде почуто й схвалено», - підсумував економіст.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Геннадій Кривошея Є застаріле лобі, яке бореться за виживання Є лобі, яке намагається зберегти застарілі й комфортні для себе правила гри на українських ринках. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив голова підкомітету з питань підприємництва та технічного регулювання парламентського Комітету з питань промислової політики та підприємництва, народний депутат від фракції «Народного фронту» Геннадій Кривошея. «Від стану безпеки нашої країни великою мірою залежить активність вкладання коштів в економіку України – це перше. А друге – наявність прозорих правил гри на ринку, кількості ліцензій, обмежень, умови заходження бізнесу, гарантії для нього. Це залежить від ВР, уряду і Президента, тобто від влади загалом», - пояснив він. Депутат акцентував, що парламент ухвалив низку рішень для покращення інвестиційного клімату. Та у найближчі 3-4 місяці потрібно напрацювати й прийняти у ВР ще низку документів, які стосуються економіки, покращення умов роботи на вітчизняному ринку, а також даватимуть змогу розвивати бізнес фактично з нуля. «Для прикладу візьмемо електромобілі. Ми вже прибрали 8-10% акцизу і можемо запускати новий ринок автомобільно бізнесу в Україні. Заплановано і введення «канікул» щодо ПДВ», - відзначив Кривошея, додавши, що ці напрацювання дадуть змогу розвивати в нашій країні виробництво, приміром, акумуляторних батарей, а також створювати СТО для автомобілів, що, окрім інвестицій, дасть країні нові робочі місця. Окрім того, за словами депутата, до нього як до голови підкомітету часто звертаються підприємства, які мають закордонні інвестиції. «Було чимало скарг, що підприємства беруть участь у конкурсах на державні закупівлі, але останні п’ять років за перемогу з них вимагають 10-20% відкату. Сьогодні ж у нас фактично державні закупівлі переведено на електронні торги, чим прибрано корупційну складову. Це вже позитивне зрушення. Але з корупційною складовою і надалі парламент, уяд і Президент повинні боротися, щоб прибрати повністю», - додав він. Що ж до спрощення ведення бізнесу в Україні, то Кривошея відзначив, що вже нині прибрано 50% ліцензій, спрощено систему отримання дозволів. Та попереду ще багато роботи, зокрема перехід автомобільного бізнесу на стандарт Євро-5: «Вся Європа на цьому стандарті працює. У нас із цим ще є питання». «На шляху створення конкурентного ринку є проблеми. Адже є застаріле лобі, яке бореться за виживання, намагається зберегти комфортні для себе умови. Але процес розпочато. Правила удосконалюються. Почитають працювати. Тут важливо не відступати», - наголосив Геннадій Кривошея.
Суспільство Заступник Абромавічуса йде у відставку Заступник міністра економічного розвитку й торгівлі Руслан Корж заявив, що збирається піти зі своєї посади. Про це сказано у повідомленні прес-служби відомства від 20 січня 2016 року. «Як і більшість моїх колег, я прийшов у владу з бізнесу, розглядаючи цей крок як свою волонтерську допомогу країні. Сьогодні я готовий повернутися в реальний бізнес. Я з гордістю працював у найбільш реформаторській команді в уряді і буду радий продовжити співпрацю і в майбутньому. Вважаю, що мій досвід та ідеї, напрацьовані за цей рік, можуть стати у пригоді в реформі управління державними підприємствами. Зокрема, я розглядаю можливість взяти участь у конкурсі на управління одним з державних промислових підприємств або продовжити роботу в наглядових радах наших найбільших держкомпаній», - сказав Корж. Руслан Корж обіймав посаду в міністерстві з 4 лютого 2015 року.
оформление ленты  Блог: 
Політика Олександр Охріменко Єдиний вихід – це зміна уряду Оскільки за два роки при владі Кабінет міністрів так і не спромігся організувати притік інвестицій, першочерговим завданням для залучення іноземних інвестицій в Україну є його зміна. Крім того, слід врахувати, що іноземні інвестори не бажають працювати з урядом Яценюка. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. «Перший крок – однозначно поміняти уряд. Нам треба уряд професіоналів, а не політиканів. По-друге, слід припинити всі ігри і зайнятися нарешті інвестиціями. Також необхідно припинити безглузду боротьбу з корупцією, адже для інвесторів вона жодного значення не має. Китай посідає одне з перших місць по корупції в світі, але поки що там дуже перспективні умови для інвестицій. Для того, щоб гроші приходили, окрім стабільності, треба запропонувати щось цікаве. Інвестиції йдуть не абстрактні, цікавим має бути який конкретний бізнес», - розповів експерт. Економіст певен, що єдина сфера в нашій країні, яка нині приваблива для інвесторів, – аграрна, тому треба робити зміни на ринку землі. «Під що на сьогодні в Україні можуть прийти інвестиції? Передусім під аграрний бізнес, тому необхідно як можна швидше запускати ринок землі. Якщо ми це зробимо, на законодавчому рівні дозволивши нерезидентам купувати землю, то в Україну можуть прийти дійсно дуже великі інвестиції, навіть 50-60 мільярдів доларів. На інші інвестиції поки що розраховувати не варто, бо, окрім цього, інших цікавих напрямків немає», - переконує економіст. Охріменко наголошує, що спершу має бути стабільність, а потім усе решта. Щоб щось реально змінилося, на його думку, цей уряд має піти. «Поки він є, нічого не буде. Це нереально. За два роки ми бачимо лише відтік, інвестицій не було. Будь-який інвестор, не має значення – американський, китайський, – щойно дізнається, що при владі Яценюк, відмовляється. Інвестори кажуть, що чекають на зміни, тоді можна дійсно говорити про співпрацю. А йти в країну, де весь час змінюють правила, займаються рекетом, переймаються лише політичними лозунгами, абсурд. Інвесторів цікавить спокійне ведення бізнесу», -  підсумував експерт.    
Суспільство Тандіт: У СБУ знають про місцеперебування 50 полонених У СБУ є дані про можливе місцеперебування 50 зі 130 полонених українців. Про це заявив радник голови СБУ Юрій Тандіт, передає «112 Україна». «На сьогодні є домовленість, яку підтвердили всі міжнародні організації, а також представники ОБСЄ, присутні на Мінських зустрічах, про звільнення за принципом «всіх на всіх». З нашого боку, в усякому разі, ми виконуємо цей пункт і можемо на сьогоднішній день віддати 35 осіб», - розповів Тандіт. Він зазначив, що взагалі в списку 130 осіб. «Де точно вони перебувають, ми бачимо сліди близько 50 осіб. І ми вимагаємо, щоб усіх наших хлопців звільнили. Ми будь-якої миті готові вийти на точку, протягом кількох годин звільнити наших хлопців... Триває дуже велика робота. Наразі звільнено 2998 людей. І в цьому напрямі ми працюємо чітко», - розповів Тандіт.
Суспільство Працівник відділу освіти привласнив 800 тисяч гривень У Київській області держслужбовець привласнив 800 тисяч гривень бюджетних коштів. Про це повідомили у прес-службі ГУ НП у Київській області. Поліцейські затримали працівника відділу освіти Білоцерківської районної державної адміністрації. «Держслужбовець вніс недостовірні відомості про проведення капітального ремонту фасаду Піщанського навчально-виховного об'єднання СЗШ I-III ступенів. Таким чином, 800 тисяч гривень бюджетних коштів було перераховано виконавцю робіт одного з Білоцерківських товариств з обмеженою відповідальністю. Акти виконаних робіт підписано, а роботи фактично виконано частково, внаслідок чого було привласнено та розтрачено бюджетні кошти», - сказано у повідомленні. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України.
Суспільство На Київській митниці брали хабарі у пасажирів авіарейсів Головний інспектор Управління аналізу ризиків та протидії митним правопорушенням Київської митниці систематично вимагав хабарі у пасажирів міжнародних авіарейсів. Про це повідомили у прес-службі Військової прокуратури Центрального регіону України. «З кінця листопада 2015 року головний інспектор Управління аналізу ризиків та протидії митним правопорушенням Київської митниці Державної фіскальної служби України систематично вимагав та отримував хабарі у пасажирів міжнародних авіарейсів шляхом створення штучних перешкод у здійсненні ними переміщення товарів через митний кордон України в аеропорту «Бориспіль». Попередньо задокументовано 3 факти одержання неправомірної вигоди зазначеним посадовцем у розмірі 700, 650 і 600 доларів США відповідно, а загалом - 1950 доларів США», - сказано в повідомленні. Коли чоловік отримував 50 доларів хабара, його затримали. Вже встановлено, що загальна сума хабарів, задокументованих правоохоронцями, потягнула більш ніж на 60 тисяч гривень. Заплановано вручення повідомлення про підозру за ч. 3 ст. 368 (одержання неправомірної вигоди, поєднане з вимаганням, скоєне повторно) КК України, внесення клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою і про усунення з посади.
Події оформление ленты  У Києві горів житловий будинок, є загибла Рятувальники загасили пожежу на 1-му поверсі 5-поверхового житлового будинку в Шевченківському районі Києва. Про це повідомили в прес-службі ДСНС України. «20 січня о 2 годині 48 хвилин до оперативно-координаційного центру ГУ ДержНС України в м. Києві надійшло повідомлення про пожежу на вул. Михайлівська, 24-В. Після прибуття на місце пригоди пожежно-рятувальних підрозділів було встановлено, що пожежа, ймовірно, виникла на 1 поверсі в офісному приміщенні житлового будинку з подальшим поширенням вогню. О 3:28 під час гасіння пожежі стався вибух, внаслідок чого обрушилися перекриття між 1-м і 2 поверхами, що призвело до травмування 1 людини (співробітника Національної поліції), якого з травмами середнього ступеня тяжкості госпіталізовано до медичного закладу», - сказано в повідомленні. Крім того, до лікарні госпіталізували двох дітей з ознаками отруєння продуктами горіння легкого ступеня. Внаслідок пожежі загинула жінка 1927 р.н. Її тіло рятувальники витягли з-під завалу. О 8:25 пожежу було ліквідовано. Також рятувальники врятували трьох осіб під час гасіння пожежі. Рятувальники загасили пожежу на 1-му поверсі 5-поверхового житлового будинку в Шевченківському районі Києва. Про це повідомили в прес-службі ДСНС України. «20 січня о 2 годині 48 хвилин до оперативно-координаційного центру ГУ ДержНС України в м. Києві надійшло повідомлення про пожежу на вул. Михайлівська, 24-В. Після прибуття на місце пригоди пожежно-рятувальних підрозділів було встановлено, що пожежа, ймовірно, виникла на 1 поверсі в офісному приміщенні житлового будинку з подальшим поширенням вогню. О 3:28 під час гасіння пожежі стався вибух, внаслідок чого обрушилися перекриття між 1-м і 2 поверхами, що призвело до травмування 1 людини (співробітника Національної поліції), якого з травмами середнього ступеня тяжкості госпіталізовано до медичного закладу», - сказано в повідомленні. Крім того, до лікарні госпіталізували двох дітей з ознаками отруєння продуктами горіння легкого ступеня. Внаслідок пожежі загинула жінка 1927 р.н. Її тіло рятувальники витягли з-під завалу. О 8:25 пожежу було ліквідовано. Також рятувальники врятували трьох осіб під час гасіння пожежі.    
Суспільство У ГПУ чекають Саакашвілі на допит Прокуратура Київської області чекає на допит голову Одеської облдержадміністрації Михайла Саакашвілі. Про це сказано в повідомленні прокуратури. Крім того, у відомстві висловили подяку одеському губернатору за інформацію щодо корупції на Київській митниці. «Прокуратура Київської області висловлює подяку голові Одеської обласної державної адміністрації Саакашвілі за надану інформацію щодо високопоставлених корупціонерів на Київській митниці, які, за попередньою інформацією, отримують надприбутки за маніпулювання вартістю розмитнення товарів на різних митницях України, у тому числі про функціонування так званої горіховою мафії. Зазначений виклик Саакашвілі на допит обумовлений необхідністю отримати інформацію, яка є важливою для слідства», - сказано в повідомленні. Саакашвілі чекають на допит, аби він надав інформацію про відомі йому корупційні правопорушення з боку працівників митниці.
Суспільство ІС: Авдіївку обстріляли з 82-міліметрових мінометів У Донецькій області Авдіївку бойовики обстріляли з 82-міліметрових мінометів АГС-17. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. Вогонь вели з боку Ясинуватської розв'язки. «З боку донецького аеропорту і Спартака бойовики обстрілювали позиції сил АТО в районі Опитного - застосовувалися СПГ-9, ЗУ-23-2, стрілецька зброя. Противник застосував 82-міліметрові міномети та АГС-17 по Авдіївці з боку Ясинуватської розв'язки на висоті 251.2 і Крутої Балки», - написав Тимчук. Тимчук повідомив і про те, що бойовики вели обстріли в районі на південь від Майорського, східніше Новгородського, там вогонь вівся з 30-міліметрової автоматичної гармати БМП-2, в районі Зайцевого - ЗУ-23-2, Старогнатівки - зі стрілецької зброї та АГС -17. «У районі Скелового, Розсадок та Троїцького бойовики вели вогонь зі стрілецької зброї, кілька разів бойовики використовували 82-мм міномети», - написав Тимчук.
Політика Георгій Логвинський Интервью
Георгій Логвинський: «Покарання «Кока-Коли» зупинить десятки інших порушень, які планувалися в Криму»
Народний депутат від «Народного фронту» Георгій Логвинський як представник Меджлісу кримськотатарського народу і багаторічний помічник Мустафи Джемілєва займається проблемами Криму. Він та його команда не змирилися з анексією півострова і намагаються створити юридичну базу для покарання причетних до злочину і подальшого повернення Криму до складу України. На думку парламентарія, Крим залишається нашим, доки ми за нього боремося. — Якими є перспективи позову, поданого вами проти посадовців «Кока-Коли» за публікацію карти Росії з Кримом? — Це не позов, а кримінальне провадження. Суть претензій полягає в тому, що фактично продажем на території України в Криму займається дистриб'юторська компанія самої Coca-Cola, а отже, її кроки та заяви потрібно сприймати як офіційну позицію. Тобто це не хаотичний продаж — хтось продав машину «газованої води» у Москві, а потім привіз до Криму. Це дистрибуція і угода. А відповідно до Закону про окуповані території, всі угоди, які укладаються на території Криму, є недійсними. Крім того, є підозри, що всі дії концерну — публікація карти без Криму, потім — вибачення і публікація карти з Кримом, можуть свідчити про те, що йдеться про умисне визнання території України частиною Російської Федерації. А це вже кримінально каране діяння. Крім того, ми маємо розуміти, що «Кока-Кола» продає не воду з газом, а напис — бренд, який належить Америці. Це погіршує ситуацію. У будь-якому разі встановити факти і ступінь відповідальності можуть виключно правоохоронні органи. У зв'язку з цим я подав заяву до прокуратури Криму, із зазначенням інформації, всіх даних. І зараз прокуратура Криму відкрила кримінальне провадження за моєю заявою, і матеріали передано до Генеральної прокуратури для встановлення підслідності. — Якого ви результату очікуєте? Вибачень? — Слідство може розібратися, в чому був мотив «Кока-Коли». Якщо воно встановить, що це була помилка, вони не хотіли, зобов'язуються більше не робити, і це буде підтверджено, то, цілком можливо, буде визнано недбалість чи відсутність складу злочину. Таке може бути. Але може бути й інша ситуація. Можливо, конкретні особи в російській «Кока-Колі» заявлять: ні, ми все зробили правильно. Мовляв, ось листи від начальства про те, що ми — російське представництво. І бізнес заради заробітку грошей є для нас важливішим, ніж геополітичні моменти. Понад те, сама «Кока-Кола» жодного разу не дала чітких пояснень з приводу цієї ситуації. Хоч би як там було, жодного разу не пролунало вибачення на адресу України і визнання того, що частину її території окуповано. Але ми цього так не залишимо. Знаєте, часто у людей складається враження, що ми не боремося за Крим. Доки ми за нього боремося, він залишається нашим. Й решта підприємств теж має зробити висновки, зрозуміти відповідальність. І цілком можливо, що цей приклад зупинить десятки інших порушень, які планувалися в Криму. — Які, наприклад? — Зараз ми готуємо ноту протесту до ізраїльського посольства. У нас була інформація, що ізраїльські бізнесмени планують інвестувати частину коштів на території Криму, а політики збираються відвідати півострів. При цьому, коли на зустрічі з главою парламенту Ізраїлю я повідомляв, що є такі плани, нас запевнили, що ні. А з преси ми побачили, що туди їздили журналісти. — Продовжуючи тему Криму. Наскільки ефективними є дії держави в плані повернення півострова до складу України? Чи зайняли позицію: почекаємо, коли їм стане зовсім зле і вони попросяться назад? — Навіть найкращі починання можна поховати під стосами бюрократичних паперів. Лише за минулий тиждень я звернувся до Мінфіну, Держприкордонслужби і Мін'юсту з проханням створити спеціальні підрозділи щодо Криму для конкретної діяльності. Одержав три відмови. У кожного чиновника знайшлися свої причини. Зараз я написав нові запити — як народний депутат. Телефоную, пояснюю, домовляюся. Вчора знову був у глави Фіскальної служби. Начебто мене почули цього разу. Занадто повільно в нашій країні все відбувається. Та якщо ти не робиш, то воно й не буде зроблено. — Як ви ставитеся до енергетичної блокади Криму? Хіба це не перше, що Україна мала зробити одразу після анексії Криму — відключити електрику? Можна було б піти ще радикальнішим шляхом. Припинити торгувати з Росією. Запровадити найсуворіші санкції, заборонити туди транзит, у тому числі в'їзд громадянам РФ на територію України. Ну а чом би таке не зробити? Але, на жаль, держава Україна було повністю інтегрованою в Росію — Чудове запитання. А можна було б піти ще радикальнішим шляхом. Припинити торгувати з Росією. Запровадити найсуворіші санкції, заборонити туди транзит, у тому числі в'їзд громадянам РФ на територію України. Ну а чом би таке не зробити? Але, на жаль, держава Україна була повністю інтегрованою в Росію. І це відбулося не за один день — сусідня держава зробила все, щоб так сталося. Саме заклики Кремля до місцевих бізнесменів інвестувати в Україну, купувати тут нерухомість, заводити сюди активи, стали фундаментом для анексії. І вийшло, що економіка України цілком залежна від Росії. Якість виробленої продукції відповідає ГОСТам Росії, а не Європи. Отже, продати можемо лише в РФ. Причому в деяких сферах ця залежність була критичною. Наприклад, на наших електростанціях використовуються російські ТВЕЛи. Ми зобов'язані були купувати їх у Росії, оскільки розуміли, що відповідні дії росіян могли завдати нам шалених збитків. Саме тому українська дипломатія була акуратною. Я вважаю, що вона була занадто акуратною. Але такі проблеми були. Можливо, ця обережність теж не випадкова. Комусь з вищих чиновників дуже не хотілося розривати економічні зв'язки з Росією... Безумовно, були різні заяви. Коли почалася блокада, ми чули від багатьох енергетиків, що ми повністю залежимо від Росії і без її вугілля не зможемо. Аж до того, що з Адміністрації Президента лунали фрази, що без постачання енергії з Росії у нас зупиниться шість атомних станцій. Щоправда, були й інші заяви. Приміром, радник прем'єр-міністра на нараді з главою уряду заявив, що це неправда, що ми чудово впораємося і без РФ. Так воно і вийшло. Новий рік ми зустріли без стандартної епопеї із закручуванням вентиля і канюченням знижок на газ. Вперше ми створили реверс газу, і з цього питання від Росії не залежимо. Звісно, хотілося б багато речей зробити раніше і діяти жорсткішими методами, але тут працює дипломатія. Найголовніше — щодня ми знімаємося все з нового гачка Росії. — Ви заявляли про можливість банківської блокади Криму? Знову ж таки: чому так пізно, чи буде це зроблено і до яких наслідків може призвести? Можливості судових спорів з Росією практично немає. Крім Європейського суду з прав людини. Якщо проаналізувати 20 угод між Україною та Росією, з'ясується, що замість конкретних методів розгляду спорів там пропонується варіант: «Вирішується дипломатичним шляхом». Через це подати позов на Російську Федерацію в рамках міжнародного права не є можливим — Всі юридичні дії досить непрості. Можливості судових спорів з Росією практично немає. Крім Європейського суду з прав людини. Якщо проаналізувати 20 угод між Україною та Росією, з'ясується, що замість конкретних методів розгляду спорів там пропонується варіант: «Вирішується дипломатичним шляхом». Через це подати позов на Російську Федерацію в рамках міжнародного права не є можливим. Разом з тим існують такі можливості зайти трошки «з боку». У цих рамках відкрито кримінальне провадження щодо всіх банків, які працюють на території Криму. Ми розраховуємо в цьому питанні на міжнародну підтримку. Фактично рахунки банків, котрі перебувають на території Криму, має бути заблоковано. Якщо вони в доларах — то у США, якщо в євро — на території європейської спільноти. Ці банки не можуть функціонувати без цих коррахунків. Але там теж не все просто. Адже самі європейські банки не відкривають коррахунки. Це роблять посередники — російські банки. Отож там теж є свої нюанси. Нам потрібно більше інформації, і для цього ми відправляємо запити, отримуємо відповіді, на базі яких будуємо юридичну стратегію. — Які успіхи в юридичній сфері — переслідуванні чиновників, політиків, підприємців, котрі так чи інакше причетні до анексії Криму? — З літа минулого року додалося близько тисячі осіб, у тому числі й співробітники правоохоронних органів, яких було знайдено і відправлено на допити. Але ми щодня працюємо, поповнюємо цей список. Крім того, допрацьовуються критерії розшуку цих людей. Тому що на Інтерпол ми надто розраховувати не можемо. На жаль, Інтерпол не працює безпосередньо з Україною, а лише через Росію. І московський офіс блокує подання цих людей у ​​розшук, через це їх може бути затримано винятково на території України. Тому ми допрацьовуємо законодавство, щоб мати можливість затримувати цих громадян і в інших країнах. І намагаємося працювати в тих умовах, які є. Так, було заарештовано пана Ганиша (Василь Ганиш, колишній депутат Верховної ради АРК. — Ред.). Щоправда, зараз він перебуває під домашнім арештом у зв'язку зі станом здоров'я. Наразі під запобіжні заходи потрапили ще четверо. — Яке становище кримських татар у Криму? Як ви їм допомагаєте? Становище погіршується з кожним днем. Посилюється тиск на кримських татар. Крим перетворюється на півострів суворого режиму. Там навіть вишиванку одягнути стає небезпечним. Кількох кримських татар було заарештовано, частково — затримано. Але що далі гноблять кримських татар, то більше сил з'являється для протистояння окупантам — Становище погіршується з кожним днем. Посилюється тиск на кримських татар. Крим перетворюється на півострів суворого режиму. Там навіть вишиванку одягнути стає небезпечним. Кількох кримських татар було заарештовано, частково — затримано. Але що далі гноблять кримських татар, то більше сил з'являється для протистояння окупантам. А Україна намагається на міжнародних форумах подавати цю інформацію. Наприклад, за тиждень відбудеться Парламентська асамблея Ради Європи, де буде показано всі ці випадки, а європейське співтовариство поінформовано. Можливо, буде створено додаткові міжнародні місії з цього питання. Росія протистоїть цьому, але ми далі домагатимемося цих можливостей. Безумовно, говорити про дії окупаційної влади у Криму важко, оскільки вони не виконують ані власні закони, ані міжнародні конвенції. Але ми доб'ємося правди. — Чи продовжується тиск на Мустафу-ага, в тому числі за допомогою його сина, якого тримають у російській в'язниці? — Одразу після анексії окупанти намагалися тиснути на Мустафу Джемілєва, пропонуючи і великі гроші, і блага для кримськотатарського народу взамін на зраду. Одним з пунктів був шантаж: якщо він не погодиться визнати анексію Криму, то його сина Хайсера (у травні 2013 року він з необережності застрелив людину. — Ред.) не відпустять з в'язниці ніколи. Якщо ж Мустафа Джемілєв піде на поступки, то сина відпустять негайно. Але лідер не пішов на жодні компроміси. А ми зробили все, щоб вирішити це питання виключно в рамках закону. Україна вдалася до низки юридичних дій, які дуже сплутали карти Росії. І фактично суд присяжних у РФ підтвердив той вирок, який винесли Хайсеру Джемілєву в Україні. Понад те, Верховний суд РФ навіть зменшив йому термін, який дав український суд. Наразі Україна запросила екстрадицію, але Росія відмовилася, хоча вони були зобов'язані це виконати. Україна повторно ініціюватиме вимогу про екстрадицію. Сподіватимемося, що Росія хоча б трохи перетворить свою юридичну службу на щось схоже на суд. — Наскільки успішними, на ваш погляд, є Мінські домовленості? Таке враження, що вони вже набили оскому всім і ніхто всерйоз їх не сприймає. — Так відбувається через позицію російської сторони. Якщо ми запитаємо всіх учасників Мінських домовленостей: «Чи вірите ви, що РФ виконуватиме ці домовленості?» — вони дадуть відповідь: «Ні». І ніхто не вірить. Ці домовленості давно перетворилися на гру «Коли і як Росія обдурить нас наступного разу?». Але саме це нам і потрібно показувати. Росія, не виконуючи домовленості, перетворюється на несумлінного партнера для інших країн. Це є основоположним процесом для санкцій, кримінальних проваджень, визнання Росії як агресора. Другий момент — закладена в бюджеті РФ ціна нафти, яка забезпечує більше половини бюджету Російської Федерації, становить 50 доларів за барель. А сприятлива вартість — 86 доларів. При цьому на момент нашої розмови ціна становила менше 30. Отже, Росія потрапляє під економічну інфляцію, зростання курсу долара, і все це позначиться на бізнесі та добробуті країни. Вони сьогодні починають розуміти, до чого призводить політика Путіна. Ще одна важлива річ. Коли європейське співтовариство бачить, що Росія не є партнером, воно починає сприймати економічну співпрацю з нею як політичний тиск з боку Росії. Адже вона не лише Україну на гачках тримала, а й інші країни. Вони вважали це економічно вигідною співпрацею, а Росія вела свою гру. Сьогодні лідери цих країн розуміють, що це політичний вплив, і намагаються позбуватися цих пасток. Розвинулися технології альтернативних джерел енергії. Компанія «Тесла» налагодила масовий випуск електрокарів, «Фарадей фьючерз» представила концепцію електромобілів, і в перші ж дні зібрала мільярд доларів інвестицій. «Тойота» випустила автомобіль, який їздить на водні, — з січня починаються продажі в США. Змінюються тенденції, і це впливає на вартість нафти. Заступник міністра фінансів Росії не став за звичкою брехати співгромадянам, як у них усе добре, а чесно заявив, що ціна нафти може впасти до 10 доларів. Вони усвідомлюють, що мають підвищувати курс долара, бо інакше на них чекає повернення 90-х. Те ж саме підтверджує і Герман Греф, який заявив, що Росія програла економічну війну і перебуває в жалюгідній ситуації. — Повернімося до наших реалій. Зараз представникам «Народного фронту» досить складно брати участь у публічних обговореннях: їм ставлять багато незручних запитань з приводу діяльності уряду. Яценюка звинувачують у корупції, але навіть якщо припустити, що це — підступи недоброзичливців, не можна не визнати, що життя в українців не поліпшилося. Де обіцяні реформи? — Для початку хотів би пояснити, яке відношення я маю до «Народного фронту». Коли почалася анексія Криму, Меджліс звернувся до лідерів партій, які претендували на проходження до парламенту, з проханням включити представників Меджлісу до своїх списків. Оскільки вибори на території Криму були неможливими, а ми повинні були мати представництво у Верховній Раді, щоб захищати інтереси кримських татар. Погодилися Блок Петра Порошенка, «Народний фронт» і Радикальна партія. Щоправда, Олег Ляшко потім передумав, і ми не побачили тих людей, яких вони включили до свого списку. Мене включив «Народний фронт», БПП — Рефата Чубарова і Мустафу Джемілєва. Я представляю Меджліс кримськотатарського народу, і я вдячний прем'єру, що він дотримав своєї обіцянки. Що стосується суті питання. Ми повинні розуміти, що наша держава 20 років руйнувалася. І не існує такої чарівної палички, яка під час війни може перетворити Україну на Швейцарію. Я на собі відчув, як важко пробитися через бюрократичну машину. Це десятки листів, сотні зустрічей, оббивання порогів. Чиновники бачать усе по-іншому — кожен думає про свою шкуру. Багато суддів не змінилося, процес люстрації не відбувся, і вони досі ще бояться приймати рішення, остерігаючись розправи з боку колишніх представників влади. У прокуратурі Криму перед підписанням кожного документа звільняється одна-дві людини. Вони бояться. Знову-таки є ще й політична боротьба. Жоден прем'єр, який здійснював реальні перетворення, не був популярним під час правління. Та ж Маргарет Тетчер або Лешек Бальцерович здобули визнання набагато пізніше. Але саме їхні дії були вирішальними на шляху реальних перетворень. Крім того, я можу назвати мінімум 10 речей, які здавалися фантастикою, але все-таки були зроблені. Як я вже казав, однією з головних перемог я вважаю те, що нам вдалося зіскочити з російського газового гачка. — Але ж найдобріші починання руйнуються через постійну та системну корупцію. — Я все-таки вірю в дієвість нових органів, які було створено, — Антикорупційного бюро і Антикорупційної прокуратури. Вони повинні працювати за прикладом нової поліції. Адже ніхто не вірив, що новим поліцейським навіть не пропонуватимуть хабарі. Але це так. За таким принципом має відбуватися реформа всіх держорганів. Уже зараз можливості для корупції значно зменшено, що викликає обурення деяких чиновників. Наприклад, у плані сертифікації прибрано багато перепон, запущено процес децентралізації. Зник довгий ланцюжок дозволів та погоджень від міністерств. Скасовано понад 50% дозволів, які раніше отримував бізнес. Усі державні закупівлі сьогодні відкриті. Минула перша стадія електронного регулювання. Це означає, що всі документи реєструються в базах, і неможливо непомітно викинути чи переробити якийсь документ. Відкрито всі реєстри, що означає, що можна подивитися на будь-яку людину, яка на ньому зареєстрована. І виникне справедливе запитання: як людина, отримуючи 6 тисяч гривень, може жити в палаці і їздити на «Мерседесі»? До речі, у нас досить жорстке антикорупційне законодавство, яке дозволяє перевірити не лише крадія-чиновника, а й усіх його родичів. Ще я б назвав серед досягнень те, що ми змогли полегшити життя бізнесу за допомогою лібералізації податкового законодавства і звели нанівець можливості для відмивання грошей. Повторюю: реформи відбуваються. Просто кожен крок дається в нашій країні дуже важко.
Суспільство Місія ООН займеться проблемами розмінування Донбасу Питання розмінування на Донбасі і можливості його здійснення вивчить спеціальна місія ООН. Місія прибуде в Україну 23 січня і працюватиме протягом двох тижнів. Про це повідомляє DW із посиланням на постійне представництво України при ООН. У складі місії - представники Програми розвитку ООН, Дитячого фонду ООН і служби ООН з розмінування. Заплановано зустрічі з посадовими особами українських центральних органів виконавчої влади, а також поїздка на Донбас для вивчення проблеми розмінування на місцях. Як повідомив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко в ефірі «5-го каналу», мова не йде про розгортання повноцінної миротворчої місії ООН. «Приїде місія, подивиться, порахує, зробить свої висновки, і після цього буде створено невеликий координаційний штаб в Україні, який почне цю роботу».
Політика НАБ розслідує зловживання керівництва Національного банку Національне антикорупційне бюро України здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального злочину, передбаченого ст. 364 КК України, за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Національного банку України. Як повідомляє прес-служба НАБ, відповідні дані було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань у відповідь на звернення до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури голови правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна. У НАБ зазначили, що наразі у кримінальному провадженні проводиться комплекс слідчих дій, спрямованих на встановлення ознак кримінального злочину та осіб, які його скоїли. «Звертаємо увагу: поки що НАБУ не розслідує провадження щодо особисто голови Національного банку України Валерії Гонтаревої, як це повідомляється в деяких засобах масової інформації», - йдеться у повідомленні.
Суспільство Тимчук розповів, хто організував розстріл зведеної мобільної групи біля Щастя Розстріл зведеної мобільної групи під Щастям 2 вересня минулого року було організовано українськими силовиками та чиновниками, причетними до наркотрафіку з Афганістану. Про це на своїй сторінці у Facebook написав координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. За його словами, мережа групи ІС, працюючи в окупованих районах Донбасу, досить давно отримує інформацію про функціонування наркотрафіку з Афганістану через Росію та Україну до Європи. Один з трьох шляхів переправлення наркотиків лежить через Ростов-на-Дону (РФ) і територію, контрольовану «ЛНР», на територію, контрольовану Україною (через Щастя). «Зрозуміло, що останній маршрут не може функціонувати без участі деяких представників українських силовиків, включаючи високих чиновників, котрі мають відношення до АТО. Розстріл зведеної мобільної групи українських силовиків 2 вересня 2015 року якраз і було організовано цими людьми», - написав Тимчук. Він також зазначив, що нинішня інформаційна спецоперація проти представників військової прокуратури, які у своєму розслідуванні впритул підійшли до організаторів цього розстрілу, координується спецгрупою «з інформаційно-психологічних операцій» «МДБ ЛНР», створеною за участю та керівництва російських фахівців ще наприкінці 2014 року. «Масштаб цієї операції ІПСО на території, контрольованій Україною, свідчить про серйозні можливості спецслужб РФ на території нашої країни. Звичайно ж, виключно «завдяки» наявності агентів впливу, корумпованості деяких українських чиновників та їхній участі у спільному «бізнесі», - зазначив Тимчук.
Політика Нардеп: Джемілєву пропонували великі гроші за зраду Лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву пропонували великі гроші і блага для його народу взамін на зраду України. Про це в інтерв'ю «Аналітичній службі новин» (АСН) заявив народний депутат Георгій Логвинський. За його словами, одразу після окупації Криму російська сторона намагалася тиснути на Джемілєва. «Одразу після анексії окупанти намагалися тиснути на Мустафу Джемілєва, пропонуючи і великі гроші, і блага для кримськотатарського народу взамін на зраду. Одним з пунктів був шантаж: якщо він не погодиться визнати анексію Криму, то його сина Хайсера (у травні 2013 року він з необережності застрелив людину. - Ред.) не відпустять з в'язниці ніколи. Якщо ж Мустафа Джемілєв піде на поступки, то сина відпустять негайно», - сказав Логвинський. При цьому він зазначив, що Джемілєв не пішов на жодні компроміси.
Політика У Москві Інтерпол блокує подання в розшук причетних до анексії Криму осіб Московський офіс Інтерполу блокує подання в розшук людей, причетних до анексії Криму. Про це в інтерв'ю «Аналітичній службі новин» (АСН) заявив народний депутат Георгій Логвинський. За його словами, з літа минулого року до списку причетних до анексії Криму осіб додалося близько тисячі осіб, у тому числі й співробітники правоохоронних органів. Читайте також: Нардеп: Джемілєву пропонували великі гроші за зраду «На Інтерпол ми надто розраховувати не можемо. На жаль, Інтерпол не працює безпосередньо з Україною, а лише через Росію. І московський офіс блокує подання цих людей у ​​розшук, через це їх може бути затримано винятково на території України. Тому ми допрацьовуємо законодавство, щоб мати можливість затримувати цих громадян і в інших країнах», - зазначив Логвинський.
Суспільство Квартира, що згоріла в центрі Києва, належить дипломату Кулебі Під час пожежі в центрі Києва, в житловому будинку по вул. Михайлівській, згоріла квартира співробітника МЗС - дипломата Дмитра Кулеби. Про це повідомив сам Кулеба на своїй сторінці у Facebook. Посол з особливих доручень МЗС Кулеба написав, що стояк згорів з 1-го по 4-й поверх. «Коротше, ми погоріли. У буквальному сенсі. Пожежа, стрімка втеча з квартири через непроглядний дим, вибух на першому поверсі і смерть старенької сусідки, поранення поліцейського, евакуація сусідських дітей краном через вікно. Стояк прогорів з першого до четвертого поверху. Було все. Пожежні хлопці хвацькі й із чорним гумором. Дуже старалися гасити, але евакуацією людей зайнялися, коли люди вже евакуювалися самі. Плюс то немає бензопили, то тиску в рукаві, то рації сіли. Зрештою все знаходилося, але час втрачався», - написав Кулеба. Також у своєму пості він подякував пожежним та побажав їм кращого техзабезпечення. Нагадаємо, що в житловому будинку по вул. Михайлівська, 24-В виникла пожежа. За попередніми даними, вона почалася в офісному приміщенні на 1 поверсі з подальшим поширенням вогню. Поки пожежу гасили, стався вибух. Ще трохи пізніше було знайдено тіло жінки 1926 року народження. Двох дітей з діагнозом «Отруєння продуктами горіння» госпіталізували до лікарні. Також було госпіталізовано поліцейського, він постраждав внаслідок обвалення конструкцій будинку.
Політика Депутати поза зоною Після важкої бюджетної ночі в день католицького Різдва парламент вирішив наступного разу зібратися через місяць. Серед ЗМІ розлетілась інформація, що депутати позбавили себе різдвяних канікул, проте деякі народні обранці вбачали в ситуації обман і закликали не вестися на популістські заяви про трудоголізм. То на що витратили парламентарі місяць своєї несесійної роботи? Має бути Звичайно, частину місяця депутати відпочивали. Хто де, про що свідчать їхні фото у соціальних мережах. Наприклад, у Західній Україні свята провів депутат фракції БПП Єгор Фірсов, який демонстрував фото зі Львова на своїй сторінці у Facebook. Світлини з Буковеля «постив» й Іван Крулько із «Батьківщини». Його колега по фракції Альона Шкрум також перед Різдвом поділилася враженнями та фото від перебування в Ужгороді. Світлину зі Львова розмістила на своїй сторінці заступник голови ВР Оксана Сироїд, на якій окрім неї - лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк, а також мер Львова Андрій Садовий. Де святкували ті, хто не є активним користувачем соцмереж, – залишається тільки здогадуватися, бо сконтактувати із багатьма з них немає можливості. Згідно з робочим графіком, парламентський тиждень мав би розпочатися з 11 січня, проте він нині значиться як робота в комітетах, фракціях, комісіях. А перше засідання ВР у новому році, нагадаємо, заплановане на 26 січня. Ще в день голосування за такий графік роботи ВР Микола Томенко до свого рішення покинути фракцію «Блок Петра Порошенка» висловив обурення проголосованим графіком роботи парламенту. За його словами, ніхто не позбавляв себе канікул, натомість депутати провели хитре і «розумне» голосування. Мовляв, навмисно перенесли тиждень на кінець січня для прийняття змін до Конституції України. «Ясна річ, що депутати не зберуться на засідання з 11 січня, бо будуть ще відпочивати. І голосування за зміни могло бути провальним. А на кінець січня шанси є», - ділиться депутат. Загалом Томенко у парламенті має репутацію критика за відсутність дисципліни в роботі парламенту. Він сам уже 13 січня проводив робочу нараду. Зрештою зібрати «своїх» депутатів по комітету вирішив не він один. Комітет з питань запобігання та протидії корупції проводив засідання 14 січня. Щоправда, прийняти рішення депутатам не вдалося через брак голосів. Злий жарт зіграв один голос. З 22 депутатів на засідання прийшли лише 11. Не з’явилася частина БПП та Опозиційного блоку, «Відродження», депутат з «Батьківщини», деякі позафракційні. Цікаво, на початку комітетського тижня на офіційному сайті ВР було розміщено лише повідомлення про робочу нараду Комітету з питань освіти й науки, а файл із тижневим графіком засідань комітетів був порожнім. Тільки 12 січня з’явилися анонси засідань комітетів, а вже за кілька днів на цьому ж сайті – повідомлення про те, що робочу нараду провів і Комітет з питань свободи слова. Не комітет, а прес-конференцію давали голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський та секретар комітету Іван Винник. «Цими днями ми не будемо збиратися. У нас інша робота», - заявив народний депутат, секретар комітету Іван Винник, наголосивши, що депутати збиратимуться на комітет уже на пленарному тижні. Тобто з 25 січня. На уточнення, в чому причина і чим зараз займаються народні обранці, з посмішкою відповідає, що їхня робота полягає не лише у перебуванні в комітетах, а й у роботі з виборцями, у зустрічах, що теж займає багато часу. А от чи повернулися його колеги по фракції з «відпусток» після свят, стверджує, що йому це невідомо. Власне, на це звернула увагу і його колега по фракції Ольга Белькова. «Багато депутатів мають дуже незручні кімнати і для зустрічей, і для роботи. Тому не треба прирівнювати роботу в комітеті виключно до перебування у цих приміщеннях», - написала вона в мережі Facebook, де серед депутатів розгорілася дискусія наввипередки із запевненням про свою присутність в Україні і намаганням продемонструвати зайнятість важливими справами. Припущення, що народні депутати ще не повернулися з відпочинку і продовжують святкувати, підтвердили не в одній опозиційній фракції, щоправда, просили не видавати себе. Загадкова робота з виборцями Допитуючись у депутатів, чим вони займаються до сесійного тижня, часто доводилося чути: «Працюю з виборцями». Але то офіційно -  як по графіку, так і говорять. Але ж насправді як? Депутат фракції «Самопоміч» Ірина Сисоєнко стверджує: «Фракція все про депутатів знає». Проте, певно, не ділиться інформацією. За її словами, незабаром буде проведено засідання фракції, проте поки що не відомо, коли саме, власне, як і засідання Комітету з питань охорони здоров’я, заступником голови якого є політик. Сама ж пані Ірина нині в Києві, бере участь у нарадах і висвітлює питання грипу в Україні.   З позафракційним Сергієм Міщенком вдалося поговорити якраз у той момент, коли він працював на окрузі. «У мене сьогодні день зустрічей, але скоро повернуся до Києва, бо нам треба із Миколою Томенком обговорити одне питання», - зазначає політик. До Києва на засідання комітету його, зізнається, ніхто не кликав. «Це ж голова вирішує, коли нас збирати. Поки що ніхто нічого не говорив», - зауважує Міщенко. Проте наголошує, що всіх зібрати – справа нелегка. Зрештою, чи можна на те вплинути, невідомо. «Коли я був головою Комітету з питань правової політики та правосуддя, то робив табелювання. Відмічав присутніх і відсутніх. За пропуски депутатів потім вираховували з їхньої заробітної плати. Чи зараз так робить Князевич (Руслан Князевич – голова Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя. – Авт.), мені невідомо», - пояснив Міщенко. Загалом погоджується, що майже місяць відпочинку народним обранцям - забагато. «За цей час депутати розслабляються. Тим паче, якби такі довгі канікули були у стабільній країні, то одне. А так…» - не завершує фрази депутат.   Щодо питання контролю, тут, говорить, відповідальність на фракції за своїх депутатів. «А мене хто буде контролювати? Я ж позафракційний!  У моєму випадку питання совісті», - наголошує політик. Поки одні працюють на округах, інші ходять на ефіри українських каналів, зустрічаються з колегами і чекають, як самі говорять, коли їх збиратимуть на засідання фракцій перед пленарним тижнем. Коли будуть збори фракцій та коаліції, не уточнюють - або ж справді не знають, або ж не зізнаються. Відповідальність за прогули? Ні, не чули! Політик Тарас Чорновіл вважає місяць відпочинку парламенту безвідповідальністю. Пояснює, що взимку в народних депутатів відпустка не передбачена. «Є лише технічний розрив між осінньою і весняною сесіями. Весняна розпочинається в перший вівторок лютого, а осіння мала б закінчитися під кінець січня. На січень традиційно ставили два пленарних тижні, тиждень роботи в округах і останній – для роботи з виборцями, який був після офіційного закриття сесії, тому міг теоретично трактуватися як неробочий», - висловився Чорновіл на сторінці у Facebook. Один із депутатів Блоку Петра Порошенка колись заявив, що в них така фракція: не встигнеш прийняти рішення чи на когось гримнути, як уже все написано у Facebook. Щоправда, не лише в них, адже соціальні мережі нині – непоганий спосіб для звітності: де був, що робив і для чого. На сторінці лідера Радикальної партії Олега Ляшка можна знайти не тільки фото з відвідування новорічної ялинки в столиці, а й пости стосовно останніх подій у фракції та коментарі з приводу ситуації в державі. Проте є деякі сумніви, що він персонально веде свою сторінку, бо ж не прослідковується реакція на коментарі й повідомлення. Зрештою, депутати не афішують, але складається враження, що замість них сторінки в соціальних мережах ведуть помічники або прес-секретарі. Хороша підстраховка, чи не так? До слова, фотографій з екзотичних курортів знайти не вдалося. Або шукали не там, або ж народні обранці стали обережнішими й фільтрують контент своїх сторінок. За результатами перегляду графіку відвідувань депутатів деякі з них пропустили більше половини засідань парламенту, що вже казати про комітети й комісії. Громадські організації навіть визначали головних прогульників парламенту. Спікер ВР Володимир Гройсман неодноразово обіцяв розібратися з таким неподобством, проте на одній з останніх зустрічей із журналістами не втримався: «Ну а що я можу з ними зробити? Ви ж самі бачите, що робиться! Будемо поступово змінювати підхід до роботи». Те «поступово» затягнулося. Про те, що на сайті ВР буде розміщуватися статистика відвідувань пленарних засідань та участі народних депутатів у голосуванні, спікер заявляв ще у травні минулого року. «Ми з вами, з більшістю депутатів парламенту, громадськістю, почали широку кампанію «Стоп прогульник!», - заявив Гройсман. -  Щоб прогульникам було дуже несолодко і всі розуміли, хто обирався, щоб працювати і приймати рішення, а хто обирався, щоб сюди взагалі не приходити». Із того часу виявилися і ті, й інші. Неодноразово журналісти та громадськість ставали свідками, як депутати кілька разів голосували за закон, а перед тим – стільки ж разів застосовували сигнальне голосування. «А класно я придумав?» - пожартував на зустрічі з журналістами перед Новим роком Володимир Гройсман щодо свого «винаходу». От тільки про результати фіксування відвідування нічого не сказав ні цього разу, ні раніше. І про застосовану відповідальність до прогульників також промовчав. Віз, так би мовити, і досі там. Через увесь той антикорупційний гамір та шум навколо зняття депутатської недоторканності якось забули про відповідальність за пропуски. Не пригадую, аби когось із депутатів було покарано за відсутність на робочому місці без поважних причин. Хоча у народного обранця, як показує практика, що не причина – то поважна. У навчальних закладах учні відпрацьовують свої пропуски або ж оплачують їх. Але вони вивчають ази того, що може знадобитися в житті. Депутати ж відповідальні за те, щоб життя наше було комфортним. Аналізуючи викладені обставини, поки що комфорт на користь мандата.
Суспільство Прокуратура підозрює колишнього голову Сумської області у низці злочинів Сьогодні прокуратура Сумської області повідомила колишньому народному депутату України про підозру в шахрайстві, службовому підробленні, а також привласненні і розтраті майна. Як повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури, встановлено, що в липні 2014 року підозрюваний, обіймаючи посаду голови Сумської обласної державної адміністрації та будучи народним депутатом України, отримав заробітну плату за період, коли фактично перебував за межами України з приватною метою, підробивши офіційні документи про нібито службове відрядження до Києва. Крім того, зазначений народний обранець у листопада 2014 року шляхом обману та зловживання довірою переконав чоловіка своєї колишньої підлеглої, яку 24 жовтня 2014 року було затримано правоохоронцями за підозрою в одержанні неправомірної вигоди, переказати на банківські рахунки своїх знайомих понад 1,2 мільйона гривень для внесення застави. «Чоловік, позичивши зазначену суму, виконав вказівку депутата, розпорядився коштами на свій розсуд, не сплативши жодної гривні застави», - йдеться в повідомленні. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу. Колишньому народному депутату України, який нині працює проректором одного з київських вузів і є державним службовцем 1-го рангу, загрожує до 12 років позбавлення волі.
Політика Представництво Президента у Криму займеться поверненням півострова Президент Петро Порошенко підписав Указ «Питання Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим». Як повідомляє прес-служба глави держави, представництво має сприяти дотриманню конституційних прав і свобод громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї і перебувають на території України. Зокрема, вживати заходів з підтримки та забезпечення політичних, соціальних, інформаційних, культурних та інших зв'язків з громадянами України, котрі мешкають на тимчасово окупованій території. Також Представництво Президента України в АРК братиме участь у розробці стратегічних програм повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України. Представництво розташовуватиметься в Херсоні, а деякі його структурні підрозділи - у Києві. Граничну чисельність працівників Представництва Президента України в АР Крим визначено в кількості 28 штатних одиниць, що на 7 одиниць менше за раніше встановлену.
Події Число загиблих під час теракту біля посольства РФ в Афганістані зросло до семи осіб Число загиблих в результаті вибуху в столиці Афганістану, у районі, де розташоване російське посольство, досягло семи осіб. Про це заявив голова поліції Кабула Абдул-Рахман Рахімі, пише ТАСС. За його словами, поранення отримали 25 чоловік. Громадянство загиблих і постраждалих не уточнюється. Мішенню терориста-смертника, який привів у дію вибуховий пристрій, стали співробітники афганського телеканалу Tolo. «Напад було скоєно на наш автобус, на якому співробітники Tolo поверталися додому», - заявив співробітник телеканалу. Читайте також: В Афганістані біля посольства РФ прогримів вибух Раніше агентство Tolo News повідомляло, що було підірвано замінований автомобіль. На місце події прибули співробітники поліції, швидкої допомоги, а також пожежники, які намагаються загасити пожежу, що спалахнула в будівлі навпроти посольства РФ після вибуху. Жодне з угруповань поки не взяло на себе відповідальність за теракт.
Суспільство У Луганській області чиновники попалися на розтраті бюджетних грошей На Луганщині співробітники Служби безпеки України виявили факт розтрати посадовими особами державних коштів, виділених на будівництво поліклініки в Старобільську. Як повідомляє прес-служба СБУ, чиновники одного зі структурних підрозділів Луганської облдержадміністрації перерахували понад 160 000 гривень комерційній компанії за будівництво в місті нової поліклініки. «Правоохоронці встановили, що затверджений комплекс будівельних робіт підприємці не виконали. Кошти були виділені на виконання державного замовлення з розвитку медичної інфраструктури Старобільська, який перебуває в районі проведення антитерористичної операції», - ідеться в повідомленні. Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до розтрати державних коштів.
Політика Порошенко прибув до Швейцарії Президент Петро Порошенко прибув до Швейцарії, де візьме участь у щорічному засіданні Всесвітнього економічного форуму в місті Давос. Як повідомляє прес-служба глави держави, у програмі візиту заплановано низку двосторонніх зустрічей. «Сьогодні Президент проведе зустріч з прем'єр-міністром Туреччини Ахметом Давутоглу. Також плануються зустрічі з низкою керівників держав і міжнародних організацій, зокрема директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард, президентом Європейського банку реконструкції та розвитку Сумою Чакрабарті, президентом Міжнародного Комітету Червоного Хреста Пітером Маурером, прем'єр-міністром Королівства Нідерланди Марком Рютте», - йдеться в повідомленні. Читайте також: Представництво Президента в Криму займеться поверненням півострова Також планується, що Порошенко візьме участь у неформальних засіданнях світових лідерів на теми «Імперативи на 2016 рік» та «Боротьба з гібридними погрозами». Крім того, Президент зустрінеться з представниками української громади в Швейцарії і дасть інтерв'ю телеканалам Bloomberg, FOX News і CNN.
Суспільство оформление ленты  У Слов'янську заарештовано бойовика У Слов'янську Служба безпеки України спільно з міліцією затримала бойовика терористичної організації «ДНР». Як повідомляє прес-служба СБУ, місцевий житель приєднався до терористів у травні 2014 року з метою заробити. Чергував зі зброєю на блокпостах сепаратистів, перевіряв документи у громадян, оглядав транспорт. «Після звільнення Слов'янська від терористів зловмисник разом з іншими бойовиками втік до Донецька. Згодом, розчарувавшись в ідеях «руського миру» та доцільності створення «Новоросії», кинув зброю і повернувся до рідного міста, де переховувався від правоохоронців», - ідеться в повідомленні. Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 260 (створення непередбачених законом воєнізованих або збройних формувань) Кримінального кодексу України. Зловмиснику оголошено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.
Політика У Ляшка пропонують «радикально прополоти» суддівський корпус У країні необхідно «радикально виполоти» суддівський корпус. Про це «Аналітичній службі новин» (АСН) заявив народний депутат, заступник голови фракції Радикальної партії Олега Ляшка Андрій Лозовий. За його словами, звільнення указом Президента Порошенко одіозного судді Родіона Кірєєва і ще трьох суддів - це як «зрізати кілька листочків з бур'яну, який знищує сад і не дає прорости квітам реальних реформ». «У той час коли цей бур'ян треба радикально виполоти. Тому що він шкодить усій країні. На жаль, на справжній «суддєпад» нам зараз очікувати не доводиться. Більшість одіозних суддів і далі собі працюють, займаючись політичними розправами проти українських патріотів і «віджимаючи» бізнес», - сказав Лозовий. При цьому він зазначив, що позиція Радикальної партії полягає в тому, що треба звільнити всіх суддів. «Порошенко показово для красивої картинки звільняє час від часу мізерну кількість суддів, а сам руками заступника голови АП Олексія Філатова фактично вже вибудував суддівську вертикаль (точніше, «приручив» ту, що залишилася у спадок від режиму Януковича) і використовує її у власних інтересах», - зазначив депутат. Він зазначив найбільш кричущі, на його думку, випадки: «безбожні судилища» над Ігорем Мосійчуком, Геннадієм Корбаном, Юрієм Сиротюком, Русланом Онищенком, Богданом Тицьким, Григорієм Гульвіченком, Олександром Шитиковим, Сергієм Тищенком, Андрієм Медведьком, Володимиром Гроцковим, Денисом Поліщуком та іншими патріотами. «Коли у справі Віри Засулич імперський міністр граф Пален запросив до себе великого юриста Анатолія Коні (який тоді був головою Санкт-Петербурзького окружного суду) і попередив: «У цій справі уряд чекає від суду і від Вас, Анатолію Федоровичу, особливих послуг», то Коні відповів так: «Ваша Величносте, Суд не надає послуги, суд ухвалює вирок», - зазначив Лозовий. При цьому, за його словами, в Україні суди не ухвалюють вироки, а надають послуги. За гроші або для тих, хто їх контролює внаслідок політичної влади, - «тримаючи на гачку справи в Генпрокуратурі й лякаючи можливим звільненням або навіть арештом». «Про це знають усі. І в країні немає жодної людини, яка вірить у чесність суддів. Зрізані листочки нічого не змінять», - резюмував депутат.
Події На хабарі попався митний інспектор аеропорту «Бориспіль» Співробітники Служби безпеки України спільно з військовою прокуратурою затримали на хабарі головного державного інспектора управління протидії митним правопорушенням і боротьби з контрабандою митного поста «Бориспіль-аеропорт». Як повідомляє прес-служба СБУ, чиновник організував систематичне вимагання грошей від громадян за безперешкодний пропуск товарів. Правоохоронці затримали митника на робочому місці під час отримання чергового хабара у розмірі п'ятсот доларів США. «Під час обшуків за місцем проживання митника співробітники спецслужби вилучили майже п'ятдесят п'ять тисяч доларів, сім тисяч фунтів стерлінгів, дві з половиною тисячі євро і більше семисот грамів золота», - йдеться в повідомленні. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України.
Політика Кучма: Бойовики ігнорують рекомендації Тристоронньої групи Бойовики не виконують рекомендації Тристоронньої контактної групи. Про це за підсумками зустрічі Тристоронньої контактної групи заявив представник України Леонід Кучма, слова якого наводить його прес-секретар Дарка Оліфер на своїй сторінці у Facebook. «На жаль, рекомендації Тристоронньої контактної групи - наголошую: рекомендації, оскільки ми не є органом, чиї рішення обов'язкові для виконання - не виконуються», - заявив Кучма. При цьому він зазначив, що без припинення вогню і дотримання режиму тиші, без повноцінного відведення важких озброєнь і підтвердження цього відведення СММ ОБСЄ, без відновлення нашого контролю за українсько-російським кордоном неможливо говорити ні про вибори, ні про зміни в Конституції України, не кажучи вже про розв’язання гуманітарних, економічних проблем і питань розмінування. Читайте також: Оліфер: Бойовики останньої миті висунули неприйнятні умови обміну полоненими «Без виконання цих основоположних умов забезпечення безпеки неможливо пройти відповідні процедури законодавчих змін у Верховній Раді», - сказав Кучма.
Суспільство СБУ і НАТО створять групу з питань реформування спецслужби Голова СБУ Василь Грицак провів зустріч із посадовцями Офісу зв'язку НАТО та Консультативної місії ЄС з реформування сектора цивільної безпеки України. Як повідомляє прес-служба СБУ, під час заходу сторони домовилися створити постійно діючу Міжнародну дорадчу групу з питань реформування СБУ, до якої увійдуть представники Консультативної місії ЄС, іноземні радники при Офісі зв'язку НАТО в Україні, співробітники Центру інформації та документації НАТО в Україні, інших міжнародних організацій, а також провідні іноземні та вітчизняні експерти у цій сфері. «Основна мета - експертний супровід процесу реформування Служби безпеки шляхом проведення постійно діючих консультацій з приводу вдосконалення законодавчої бази, напрацювання перспективної моделі СБУ з урахуванням кращих політико-правових практик країн ЄС і НАТО, а також підготовка узгодженого пакету пропозицій (плану) поетапного впровадження реформ» , - йдеться в повідомленні. Група почне роботу з аналізу чинної законодавчої бази у сфері національної безпеки.
Політика оформление ленты  Чому без мантії На тлі нескінченних обіцянок про очищення суддівського корпусу та проведення повномасштабної реформи несподіваним і резонансним стало звільнення чотирьох суддів. Серед яких і одіозний Кірєєв, який запам'ятався всій країні справою ЮліїТимошенко. Чи буде ця подія одноразовою акцією, чи спричинить парад відставок служителів Феміди, розбиралася АСН. Нещаслива четвірка Як ідеться у повідомленні, оприлюдненому у вівторок, 19 січня 2016 року, на сайті Президента, з пропозиціями про звільнення з посад суддів до глави держави звернулася Вища рада юстиції (ВРЮ). Так, Кірєєв — за висновком ВРЮ — під час розгляду кримінальної справи за обвинуваченням екс-премʹєра Юлії Тимошенко безпідставно змінив запобіжний захід з підписки про невиїзд на утримання під вартою, чим допустив свавільне та незаконне позбавлення її волі. Його дії, вважають, зашкодили авторитету і судової влади, і держави Україна. Окрім одіозного Кірєєва звільнено й суддю Олену Васильєву (Червонозаводський районний суд Харкова), рішеннями якої було притягнуто до адміністративної відповідальності учасників акцій протесту 19 лютого 2014 року у Харкові. (Нагадаємо, активісти брали участь у блокуванні воріт Академії внутрішніх військ та отримали по 15 діб адміністративного арешту за свою акцію.) Третє прізвище належить судді Оболонського районного суду Києва. Це Віталій Литвинов. Він позбувся мантії через необґрунтоване рішення щодо активіста Євромайдану у січні 2014 року. (Олександра Кравцова неправомірно утримували під вартою з 23 січня по 23 березня 2014 року. Також на Литвинова через низку інших його рішень щодо учасників масових акцій було відкрито три дисциплінарні справи.) У «четвірці» також суддя Ленінського районного суду Луганська —  Олексій Золотарьов. Він у лютому 2013 року ухвалив чотири рішення щодо права власності на трубопроводи в Луганській області. Згодом через частковий демонтаж трубопроводів сталося руйнування меліоративної системи. Пожиттєві гарантії Здавалося, що нарешті нагороди знайшли своїх героїв. Та шаленого захвату і аплодисментів звільнення «першої четвірки» не викликали. А чимала армія суддів не боїться, що прізвища когось з них опиняться в тотожному указі. Адже, відповідно до чинного законодавства, вперше суддя призначається на п’ятирічний термін президентом, після того безстроково обирається Верховною Радою. Таким чином, як пояснила АСН кандидат юридичних наук, юрист-кримінолог Ганна Маляр, президент має право звільняти з посади не всіх суддів, а лише тих, які президентом і призначались. «Тож, звільнивши днями з посад чотирьох суддів, зокрема й суддю Печерського районного суду Києва Родіона Кірєєва, Порошенко діяв у межах своїх повноважень. Але очікувати масового звільнення суддів не варто, оскільки більшість суддів обрано безстроково, а отже, звільняти їх може лише Верховна Рада», — акцентувала Маляр. Крім того, юрист пояснила, що через необхідність проходити процедуру обрання на посаду безстроково перші п’ять років судді воліють не брати участі в «небезпечних» для їхньої кар’єри справах, «тому серед суддів, яких має право звільняти президент, не так уже й багато відвертих корупціонерів». Обгортка від цукерки Не оцінили звільнення горезвісного Кірєєва (який, подейкують, переховується в анексованому Криму) і ще трьох і політики. Так, активіст Євромайдану Ігор Луценко, який нині очолює підкомітет з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції, зазначив, що після «А» Банкова мала б сказати й «Б». Адже покарані судді не самостійно приймали рішення, а виконували вказівки. «Мене цікавить, чи так само буде дзвінок з АП до прокуратури з вимогою звільнити прокурорів, які, по суті, вимагали у судді оті завідомо незаконні рішення, за котрі покарали суддів?» — акцентував Луценко в коментарі АСН. На тому, що більшість суддів і далі собі працюють, займаючись політичними розправами над українськими патріотами й «віджимами» бізнесів, наполягає також секретар Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Андрій Лозовий. «На жаль, на справжній «суддєпад» нам нині чекати не доводиться... Треба звільнити всіх суддів. Натомість Порошенко показово, для гарної картинки, звільняє час від часу мізерну кількість суддів, а сам руками заступника глави АП Олексія Філатова фактично вже вибудував суддівську вертикаль (точніше «приручив» ту, що лишилася у спадок від режиму Януковича) і використовує її у власних інтересах. На жаль, в Україні суди не виносять вироки, а роблять послуги. За гроші або тим, хто їх контролює внаслідок політичної влади — тримаючи на гачку справ у Генпрокуратурі і лякаючи можливим звільненням чи навіть арештом», — заявив він АСН. А політик Олесь Доній вбачає у діях Банкової небезпечний сигнал. «Це звільнення — важливий прецедент. Потрібно зрозуміти, що у нас у країні є лише одна влада. І це — Президент. Судді орієнтуються на нього,  а відтепер ще більше орієнтуватимуться: будь-яку вказівку з Адміністрації Президента тепер виконуватимуть із потрійною швидкістю», — застеріг політик. А судді хто? Отже, виходить, реальної погоди в очищенні корпусу і відновлення довіри до судів позбавлення мантій «першої четвірки» не робить. Хіба що наштовхує на низку запитань. І не стільки «Хто наступний?», скільки «Що хотів сказати Президент: просто сподобатися або ж комусь нагадати про давні гріхи (не лише в суддівському корпусі, а й, приміром, фігурантам справ, адже звільнення судді може бути підставою для перегляду судового рішення за виключними обставинами чи нововиявленими обставинами)?». Висновки можна буде зробити лише побачивши, чи матиме «справа чотирьох» продовження, або ж захолоне — залишиться винятком з правил, чим підтвердить, що традиція діяти на публіку та «в науку іншим» залишилася. Роботи ж — і для Президента, і для парламенту — неоране поле: з червня 2015 року Вищою радою юстиції прийнято понад 300 рішень щодо звільнення суддів з посад за особливих обставин, а ще близько 5 тисяч скарг на дії суддів зараз на розгляді у ВРЮ. І лише розуміти головні суспільні очікування щодо очищення судової влади та боротьби з корупцією та кумівством — замало.  
Політика Саакашвілі зізнався, що підлеглі часто брешуть йому по телефону Голова Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі зізнався, що йому по телефону часто доповідають брехню. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. «Сьогодні сам поїхав у кілька місць проведення очисних робіт, тому що в перший же день снігових завалів ми переконалися в тому, що за звичкою по телефону доповідають часто брехню і те, що не відповідає дійсності», - написав Саакашвілі. Він також зазначив, що відрядив своїх трьох заступників об'їхати більшість районів області та сам кілька годин провів на дорогах. Читайте також: Саакашвілі прокотився на автобусі і дізнався про втрачені інвестиціях «Доводиться всім керувати в ручному режимі, звісно, це не найефективніша система управління, але щоб робити по-іншому, потрібно чинну систему змінювати докорінно», - написав він.
Економіка Уряд затвердив перелік пунктів пропуску для транзиту російських товарів Кабінет міністрів затвердив список пунктів пропуску для транзиту російських товарів. Відповідну постанову опубліковано на сайті уряду. «Затвердити перелік пунктів пропуску через державний кордон України, через які здійснюється ввезення в режимі транзиту (прохідний транзит) товарів, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 року № 1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації», - йдеться в постанові. У список пунктів пропуску на кордоні з РФ увійшли Просяне, Танюшівка, Плетинівка, Гоптівка, Велика Писарівка, Юнаківка, Катеринівка, Бачевськ, Грем'яч, Сеньківка; для залізничного сполучення - Лантратівка, Тополі, Козача Лопань, Зернове. На кордоні з Білоруссю: для автомобільного провозу - Доманове, Сеньківка, Нові Яриловичі, Славутич, Виступовичі, Городище, Дольськ, Пулемець; для залізничного - Неданчичі, Щорс, Горностаївка, Удрицьк, Заболоття, Виступовичі.
Суспільство Вчені представили докази існування в Сонячній системі невідомої великої планети Учені з Каліфорнійського технологічного інституту Майкл Браун і Костянтин Батигін представили нові докази існування планети за орбітою Нептуна. Як пише Медуза, дослідники опублікували в авторитетному журналі Astronomical Journal непрямі відомості, що підтверджують те, що планета дійсно існує. Браун і Батигін вивчали орбіти інших об'єктів, розташованих за Нептуном. У ході досліджень вони з'ясували, що якесь небесне тіло справляє на ці об'єкти сильний гравітаційний вплив. «Якщо «планета X» дійсно існує, то її маса в десять разів перевищує масу Землі. Період обертання небесного тіла навколо Сонця становить 15 тисяч років», - пише видання. Автори наукової роботи відзначають, що на виявлення планети за допомогою телескопів може піти п'ять років.
За кордоном Порошенко обговорив із прем'єром Туреччини Крим У межах візиту до Швейцарії Президент Петро Порошенко провів зустріч із прем'єр-міністром Туреччини Ахметом Давутоглу. Про це повідомляє прес-служба глави держави. Сторони обговорили стан підготовки низки важливих двосторонніх заходів, насамперед, п'ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною, яке відбудеться в Анкарі, а також візиту глави турецького уряду до України. Співрозмовники також обговорили питання, пов'язані з економічною агресією Росії щодо обох країн. Ахмет Давутоглу відзначив високу динаміку перетворень в Україні та висловив готовність сприяти українській стороні в подальшому впровадженні реформ. «Співрозмовники погодилися з тим, що повернення Криму Україні дозволить не тільки відновити законний статус півострова, але і припинити порушення прав людини окупаційною владою, а також його небезпечну мілітаризацію», - йдеться в повідомленні. Сторони також обговорили ситуацію в Чорноморському і Близькосхідному регіонах і домовилися посилити координацію з метою протистояння загальним зовнішнім викликам і загрозам.

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-1,5522589683533-/ /-pc-/
Top