counter
Архів Повернутись назад 12 Січня 2016
12 Січня
Події Ситуація в зоні АТО загострюється Впродовж минулої доби бойовики 35 разів порушували умови перемир'я вздовж всієї лінії розмежування сторін. Як повідомляє прес-центр штабу АТО, біля Донецька під вогонь бойовиків зі стрілецької зброї, гранатометів та великокаліберних кулеметів потрапили Піски, Опитне, Авдіївка, дещо північніше - Верхньоторецьке. Позиції сил АТО біля Мар'їнки бандити обстріляли з ручного протитанкового гранатомета, а біля Красногорівки у напрямку окупованої Старомихайлівки «працював» ворожий снайпер. Крім того, застосовуючи стрілецьку зброю, гранатомети та великокаліберні кулемети, окупанти намагалися спровокувати сили АТО на відкриття вогню у відповідь у районі Новгородського, Зайцевого і Майорська. На схід, неподалік від Світлодарська, зафіксовано застосування бойовиками великокаліберних кулеметів і снайперів біля Луганського. Також неподалік від Троїцького, на кордоні Донецької та Луганської областей, окупанти пристрілювали 82-мм міномет. У Луганській області пізно ввечері по опорних пунктах українських підрозділів біля Кримського організовані злочинні угруповання відкрили вогонь з гранатометів, а також мінометів калібру 120 мм.
Суспільство Знайдено рештки гігантських крокодилів, які мешкали в океанах Скам'янілі рештки найбільшого з будь-коли існуючих в океанах планети крокодила знайшли палеонтологи в осадових відкладеннях у пустелі Тунісу. Як пише ТАСС, тварина, яка жила понад 120 млн. років тому і яку назвали Machimosaurus rex, досягала 10 метрів у довжину і важила, ймовірно, близько трьох тонн. Такі оцінки отримали палеонтологи, порівнявши півтораметровий череп древньої рептилії з рештками інших видів сімейства крокодилячих (Crocodylidae). «Вкрай цікаве відкриття було зроблено в районі, ще погано дослідженому палеонтологами», - зазначив експерт Единбурзького університету Стівен Брассет. На його думку, ця істота полювала на гігантських черепах у прибережних водах. Водночас, як зазначив журнал National Geographic, крокодили, що мешкали в океанах, поступалися за розмірами прісноводним представникам цього виду, які з'явилися на Землі на 10 млн. років пізніше. Так, прісноводний крокодил Sarcosuchus imperator, котрий жив близько 110 млн. років тому, досягав 12 метрів у довжину і важив, імовірно, 8 тонн.
За кордоном Знаменитий будинок Хефнера, який став візиткою Playboy, виставили на продаж Будинок засновника Playboy Х'ю Хефнера, який уособлює і саме видання, виставила на продаж компанія-власник журналу. Про це повідомляє ВВС. «Компанія просить за особняк на заході Лос-Анджелеса 200 мільйонів доларів. При цьому покупець зобов'язаний дозволити 89-річному Хефнеру жити там і далі. Формальний термін дії такого дозволу має бути встановлено на 45 років. Керівництво компанії пояснило, що особняк уже став для Хефнера не лише постійною резиденцією і робочим місцем, а й джерелом натхнення. Тому засновника Playboy вирішили не розлучати з будинком навіть у разі його продажу», - пише видання. Загалом у знаменитому будинку 29 кімнат. В особняку є винний льох, домашній кінотеатр, на території - басейн і навіть міні-зоопарк. Площа присадибної ділянки близько двох гектарів. Експерти з нерухомості вважають, що ціна на будинок є завищеною. До речі, в 1971 році, коли Хефнер придбав будинок, він заплатив за нього мільйон доларів.
оформление ленты  Блог: 
Політика Віктор Небоженко У країні конфлікт між центральною та місцевою владою Найбільшу увагу варто звернути на конфлікт між органами центральної влади та органами місцевого самоврядування, а не на прояви якоїсь агресії між чиновниками. Крім того, багато конфліктів інтересів у Верховній Раді. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор Соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко. «Існує конфлікт між центральною владою та місцевими органами влади. Наприклад, місцеві органи влади отримали децентралізацію і можливість розподіляти гроші всередині своїх регіональних структур, і водночас цих грошей немає. І Київ, вперше віддаючи якісь повноваження, разом з тим відмовляється віддавати гроші (їх просто немає) місцевим органам влади. Це конфлікт, але про нього не говорять. Я вже не кажу про розподіл фінансових потоків між різними регіонами - Одесою, Львовом, Києвом та Дніпром. Конфліктів у владі дуже багато, але ми просто бачимо те, що на поверхні: Президент і прем'єр, які постійно з кимось б'ються», - розповів політолог. Експерт наголосив, що і всередині Верховної Ради конфліктів досить багато. «Є ж відверта промосковська група, яка існує в усіх фракціях і виступає явно проти України, вона намагається створити конфліктні ситуації під час голосування і т.д. Дуже багато конфліктів у владі, а не лише ті особистісні, які ми з вами бачимо, що хтось у когось кинув склянку чи кулаком вдарив. Це вторинне. Але конфлікти різко послаблюють здатність України до самоврядування. У такому випадку вона потребує зовнішнього впливу, чи то західного, чи то російського. Крім того, це не дає їй можливості здійснювати реформи. Навіть там, де зовні все добре, конфлікт між Києвом та місцевою владою буде дуже жорстким», - акцентує увагу політолог. Небоженко виділяє у Верховній Раді ще кілька «підвидів» конфліктів. Зокрема, це конфлікт між людьми, котрі заробляють на парламенті, і тими, які хочуть перевиборів. «Це ж величезний конфлікт - ті, хто краде, і ті, хто хочуть змін. Або ті, хто орієнтуються на Захід, і ті, які фальсифікують бюджет для того, щоб ще на рік утримати Україну від ЄС. Шляху рішень немає. Це величезне багаття, що спалахнуло у 2014 році під час Майдану, і воно має вигоріти. Можливо, десь підуть люди, десь зникнуть партійні структури, десь буде підписано компроміс, десь знайдуть нові реформаторські рішення. Єдиного цільного рішення тут немає. До того ж в Україні немає культури розв’язання конфліктів. В Україні якщо конфлікт, то він до кінця», - підсумував політолог.
Суспільство Москаль: У затриманих у Драгобраті бійців ПС вилучено 160 тисяч російських рублів У затриманих у Драгобраті представників «Правого сектора» вилучено російські рублі. Про це заявив голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль, повідомляє прес-служба Москаля. За його словами, у затриманих знайдено 160 тисяч російських рублів, походження яких наразі невідомо. «Виникає запитання - яким чином гроші країни-агресора потрапили в організації правого спрямування, невже «Правий сектор» отримує зарплату в російських рублях?» - сказав Москаль. При цьому він зазначив, що у двох із затриманих представників ПС діагностовано непроникаючі поранення від травматичної зброї. «Як розповів один з учасників бійки, він справді стріляв у нападників зі свого травматичного пістолета, який віддав правоохоронцям для слідчих дій. Однак на місці пригоди виявлено гільзи від бойових пістолетів Макарова і Стєчкіна, вилучених у бешкетників», - зауважив Москаль.
Події У Києві, рятуючи машину від викрадення, водій поранив злодія У Голосіївському районі столиці, побачивши, що його автомобіль викрадають, власник машини вистрілив у зловмисника гумовими кулями, поранивши його в ногу. «Потерпілий розповів, що ввечері вони з дружиною вирішили поїхати в гості на своєму автомобілі. Він посадив дружину на заднє сидіння, завів машину, а сам пішов викидати сміття», - розповіли в прес-службі Головного управління Національної поліції України в Києві. Правоохоронцями встановлено, що, поки чоловік був відсутній, в автомобіль увірвався незнайомець і спробував його викрасти. Жінка закричала, і її чоловік кинувся до машини. Сполоханий грабіжник хотів утекти, але власник автомобіля кілька разів вистрілив у нього з травматичної зброї гумовими кулями. «Одна з куль влучила в незнайомця. Разом з охороною житлового комплексу водій затримав до приїзду поліції пораненого у стегно викрадача. Ним виявився 19-річний хлопець. Лікарі прибулої швидкої допомоги встановили, що поранений перебуває у стані наркотичного сп'яніння. Зловмисника госпіталізували», - повідомили в прес-службі. Інформацію про пригоду внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України. Викрадачеві автомобілів належить відповісти перед законом за скоєне правопорушення.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Олександр Охріменко Українці поки що не відчують результатів від відкриття Зони вільної торгівлі 2016 рік для української економіки не стане чимось значно інакшим, ніж попередній. Утім, є певні оптимістичні зрушення. Загалом спостерігатиметься певна стабілізація падіння економіки. Крім того, девальвація буде не на рівні 50%, а на рівні 25-30%. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. «В цілому 2016 рік не буде значно відрізнятися від 2015-го. Єдине -  будемо спостерігати певну стабілізацію падіння економіки. Якщо в 2015-му у нас падіння ВВП було 10%, то у 2016-му буде десь 4-5%. Тобто падіння буде, але менше. Що стосується зарплати, то номінально вона може зрости на 10-15%.  Якщо у 2015 році падіння заробітних плат було 25%, то в 2016 році буде падіння реальних зарплат на 15%. Що стосується інфляції, то в минулому році вона була 45%, а в цьому становитиме 20-25%. Поки що є криза, але вже не така негативна. Є якісь позитивні зміни. Що стосується кошторису, то тогоріч девальвація фактично була більше 50%. Зараз є така надія, що цього року девальвація буде хоча б на рівні 25-30%. Максимальний курс гривні - 30-32. Такі от показники», - розповів економіст. За словами експерта, результати відкриття Зони вільної торгівлі з ЄС, яка запрацювала з 1 січня 2016 року, поки що будуть непомітними для пересічних українців. «Відкриття ЗВТ з ЄС узагалі ніяк не впливає. Українці цього не побачать. Якщо уважно послухати офіційні виступи євроспільноти, то вони прямо говорять, що якість позитивні зміни в економіці України можна буде побачити десь за 5-7 років після створення зони вільної торгівлі. А взагалі, створення ЗВТ – це 10 років, так прописано в Угоді про асоціацію. Через 10 років – так, справді, ми побачимо зміни. Поки що вони є незначними. У 2016-му не буде дешевих товарів.  Адже навіть якщо знижуватиметься мито, то товари ж усі в євро, а ніхто не продаватиме собі у збиток. Тому, якщо ви перерахуєте ціну в євро за курсом, то навіть автівки у гривні подорожчають, бо курс євро зростає. І те саме стосується ліків, речей», - підсумував Охріменко.
Суспільство На Вінниччині була пожежа на м'ясному комбінаті У Вінницькій області горіло приміщення м'ясного комбінату. Про це повідомляє прес-служба ДСНС області. «До служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що по вул. Кармелюка, 1, на станції Бар, горить приміщення ТОВ «Барський птахокомбінат». О 2:55 на виклик було відправлено одразу два відділення Державної пожежно-рятувальної частини міста у складі 6 осіб особового складу», - сказано в повідомленні. Крім того, додатково прибула добровільна пожежна команда у складі двох пожежних та однієї одиниці техніки, щоб допомогти рятувальникам гасити вогонь. Як повідомляється, вогонь охопив дах роздягальні площею 300 кв. м. (вона побудована окремо від інших приміщень). Локалізували вогонь о 3:53, а ліквідували пожежу о 4:49. Внаслідок пожежі вогнем було знищено покриття на площі 300 кв. м.
Події У Маріуполі у водостоку знайшли кисті рук людини У Маріуполі у водостоку зливової каналізації було знайдено кисті рук людини. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив керівник управління Національної поліції в Донецькій області В'ячеслав Аброськін. Пізніше співробітники поліції знайшли й інші частини тіла вбитого. «Вчора в Маріуполі, в районі бул. Шевченка, у водостоку зливової каналізації співробітники КП «Зеленбуд» знайшли кисті рук. Під час проведених слідчо-оперативних заходів було встановлено особу потерпілого - чоловік 1979 року народження, уродженець Тельманівського району. Експерти-криміналісти змогли встановити його особу за відбитками пальців рук. Це було досить проблематично, оскільки кисті в пакеті пролежали більше тижня», - розповів Аброськін. 12 січня поліцейські знайшли й інші частини тіла чоловіка. Крім того, було знайдено і затримано злочинця - жителя Маріуполя 1968 року народження.
Економіка Порошенко і Назарбаєв обговорили, як оминути російське ембарго Президенти України та Казахстану Петро Порошенко і Нурсултан Назарбаєв у телефонному режимі скоординували дії у зв'язку з російським ембарго на транзит української продукції. Про це повідомляє прес-служба глави держави. Порошенко наголосив, що подібні дії Росії порушують Віденську конвенцію про право міжнародних договорів, а також відповідні правила і норми СОТ. У зв'язку з цим глави держав обговорили можливості налагодження транзиту українських товарів з метою запобігання негативного впливу дій Росії на товарообіг між Україною та Казахстаном, а також країнами Азії. «Казахстанська сторона підтвердила свою налаштованість на виконання чинних двосторонніх і багатосторонніх угод з Україною з метою недопущення будь-яких дискримінаційних заходів українсько-казахстанської торгівлі», - йдеться в повідомленні. Крім того, глави держав обговорили перебіг реалізації домовленостей, досягнутих за результатами візиту Президента України до Астани 8-9 жовтня 2015 року, а також перспективи інтенсифікації співпраці у стратегічно важливих для обох країн сферах.
оформление ленты  Блог: 
Політика Олександр Палій Росія намагається зняти з себе міжнародний пресинг Приїзд представника Росії Бориса Гризлова до Києва здивував громадськість через те, що українці встигли відвикнути від офіційних представників РФ. Крім того, візит росіянина має на меті продемонструвати прагнення Росії до миру. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політичний експерт Олександр Палій. «Коли слон іде по вулиці, то йому теж усі дивуються. Просто у нас давно не бачили на вулиці росіян, офіційних я маю на увазі. Тому така увага, бо новизна, адже раніше зустрічі проводились у Мінську. Росія намагається зняти з себе пресинг міжнародний – політичний, економічний, військово-політичний, військово-технічний. Вона вигинається всіляко: надсилає нам Гризлова для демонстрації того, що вона, мовляв, за мир», - розповів політолог. Експерт зазначає, що цей приїзд не лише показовий, він має під собою і певне підґрунтя, бо просто у показові розмови про мир не повірять у світі. «Просто самій демонстрації не буде віри. Тому Росії потрібен якийсь результат. Тому Росія хоче таким чином отруїти Україну цими «ДНР» і «ЛНР». Тому зараз для України це принципово - робити наголос на необхідності виведення російських військ, росіян будь-яких: російських громадян, військових, колишніх військових, найманців, терористів, відпускників, радників, російських регулярних формувань разом із технікою», - певен Палій. На думку політолога, поки що росіяни будуть приїжджати і робити спроби домовитись, бо розуміють, що «в лоб Україну не візьмеш».   
Суспільство Тука хоче заборонити суддям і своїм співробітникам їздити на окуповані території Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука збирається заборонити співробітникам ВЦА відвідувати окуповану територію. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. За його словами, останнім часом велика кількість суддів здійснила поїздки як на окуповані території, так і до Росії. «Яких рішень щодо сепаратистів ми можемо очікувати від таких «мандрівників»? У найкращому випадку вони беруть собі самовідвід від розгляду таких справ. Зараз, керуючись етикою та законам, звертаюся до голів судів надати свої власні розпорядження (накази), якими заборонити суддям відвідування окупованої території», - написав Тука. При цьому він зазначив, що найближчим часом має намір підписати розпорядження, яке забороняє співробітникам ВЦА відвідувати окуповані території.
Суспільство У Миколаївській області чиновник попався на хабарі Співробітники Служби безпеки України спільно з військовою прокуратурою затримали на хабарі одного з керівників Управління охорони, використання й відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Миколаївській області. Як повідомляє прес-служба СБУ, чиновник організував схему регулярного одержання коштів від місцевих рибалок. Він вимагав гроші за неперешкоджання господарській діяльності та послаблення контролю за виловом риби. «За попередніми оцінками, щомісячний «улов» чиновника становив близько ста тисяч гривень», - ідеться в повідомленні. Правоохоронці затримали чиновника в центрі Миколаєва під час одержання чергового хабара у розмірі шість тисяч гривень. Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії для встановлення інших фактів отримання хабарів одним з керівників рибоохорони.
Суспільство Киян попередили про погіршення погодних умов Управління з питань надзвичайних ситуацій Департаменту міського благоустрою та збереження довкілля КМДА попереджає киян про погіршення погодних умов і закликає водіїв бути обережними на дорогах столиці. Як повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації, за прогнозом Українського гідрометцентру, 13 січня у столиці очікується подекуди невеликий мокрий сніг, на дорогах ожеледиця. Температура повітря протягом доби становитиме близько 0°, вітер західний, 5-10 м/с, хмарно з проясненнями. 14 січня, як повідомляють синоптики, вночі помірний, вдень невеликий сніг, вітер переважно західний, 5-10 м/с, температура вночі 4-6° морозу, вдень 0-2° морозу. 15 січня вночі без опадів, удень сніг, вітер південно-східний, 7-12 м/с, пориви вітру сягатимуть 15-20 м/с, температура вночі 8-10° морозу, вдень 2-4° морозу. 16 січня очікується мокрий сніг, температура вночі 5-7°, вдень 2-4° морозу. 17 січня - подекуди невеликий сніг, очікується зниження температури повітря вночі до 12-14°, вдень - до 9-11° морозу.
Суспільство Засідання суду у справі ГРУшників з РФ Александрова і Єрофєєва відбудеться 13 січня Справу спецназівців з Росії Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва буде розглянуто в суді завтра, 13 січня. Про це повідомляє «112 Україна». Сьогодні, 12 січня, засідання Голосіївського суду у справі російських військових Александрова і Єрофєєва закінчилося. На засіданні допитали двох свідків від прокурорів - військового ЗСУ та лікаря-рентгенолога, який заявив, що Александров і Єрофєєв від початку позиціонували себе як військовослужбовці РФ. Засідання було перенесено на 10:30 13 січня. Нагадаємо, що російських ГРУшників Александрова і Єрофєєва затримали під Щастям у Луганській області у травні 2015 року. Їм оголосили про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ст. 258-3 КК України, за участь у терористичній діяльності «ЛНР».
Суспільство оформление ленты  Податківці ліквідували великий конвертаційний центр з обігом понад чотири мільярди гривень У Києві співробітники податкової міліції Центрального офісу з обслуговування великих платників ДФС спільно з Генеральною прокуратурою України ліквідували великий міжрегіональний конвертаційний центр, обіг якого за рік становив близько 4,1 мільярда гривень. Як повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби, зловмисники надавали послуги з переказу грошей з безготівкових у готівку та мінімізації податкових зобов'язань підприємствам реального сектора економіки, розташованих у Києві, Київській, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській та Одеській областях. «Для прикриття незаконної діяльності зловмисники придбали і зареєстрували низку транзитно-конвертаційних підприємств. Безготівкові кошти компаній реального сектора економіки надходили на рахунки підприємств - учасників конвертцентру у вигляді оплати за роботи або послуги. Таким чином формувався податковий кредит. Ціна послуг конвертаційного центру коливалася і становила 4-6% за операції без ПДВ і 8-10% за операції з ПДВ», - йдеться в повідомленні. У прес-службі зазначили, що загальний обсяг проконвертованих за 2015 рік коштів становив близько 4,1 мільярда гривень, при цьому сума незаконно сформованого податкового кредиту становить 246 мільйонів гривень. Наразі встановлено фірми - вигодонабувачі зазначеної схеми. На підставі постанови суду співробітники податкової міліції здійснили обшук в автомобілі організатора конвертцентру. В результаті було знайдено та вилучено понад 315 тисяч доларів і майже 1,4 мільйона гривень. Загальна сума вилучених готівкових коштів у гривневому еквіваленті становить 9,5 мільйона. Крім того, було знайдено пістолет «Форт-12-Р» та боєприпаси до нього. Наразі проводяться слідчі дії стосовно учасників конвертаційного центру з метою притягнення їх до кримінальної відповідальності та вирішується питання про накладення арешту на поточні рахунки фіктивних підприємств.
Події Бойовики 15 разів обстріляли позиції сил АТО З початку доби бойовики близько 15 разів порушували режим «цілковитої тиші» в зоні проведення антитерористичної операції. Як повідомляє прес-центр штабу АТО, біля Донецька не припиняються обстріли позицій українських військових у районі Пісків, Опитного, південніше Авдіївки. Там ворог застосовував лише стрілецьку зброю, гранатомети різних систем та великокаліберні кулемети. «З такого самого озброєння загарбники вели вогонь по опорних пунктах українських підрозділів біля Новгородського, Зайцевого і Майорська. Крім того, неподалік від Майорська «працював» ворожий снайпер», - ідеться в повідомленні. Крім того, українських військових, які несуть службу біля Троїцького Ясинуватського району Донецької області, незаконні збройні формування обстріляли з підствольних гранатометів. Важке озброєння ворог сьогодні не застосовував.
Політика оформление ленты  Золотий бюджет для партій Бізнес-проекти і політичні партії у нас у країні часто одне й те саме. Їхня діяльність нагадує «настільний хокей», де політиками керують не ідеї чи ідеали, а – спонсори. Поки що це представники фінансово-промислових груп. Відповідно, хто платить, той і придумує правила гри. Та вже скоро політичні партії зможуть користуватися ще й бюджетними грошима, а також публічно звітувати про доходи та витрати. Скільки грошей отримають партії та які саме, а також у яку суму це обійдеться кожному, підрахувала «Аналітична служба новин» (АСН).    Право на відсотки Вже скоро політичні партії зможуть отримувати гроші з державного бюджету. Передбачається, що це підвищить політичну культуру та зробить партії незалежними від олігархів. Відповідний закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції ухвалено ще у жовтні минулого року. Скористатися цими коштами можна буде з 1 липня 2016 року. Законом визначено, що партія має право на отримання державного фінансування її статутної діяльності, якщо на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів її виборчий список кандидатів у народні депутати у загальнодержавному виборчому окрузі здобув не менше 2% дійсних голосів виборців. А щорічний обсяг державного фінансування становить дві сотих розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, що передує року виділення коштів, помноженого на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів. На початку кожного кварталу гроші має бути перераховано на зазначені рахунки політичних партій у розмірі 25% від загального розміру щорічного державного фінансування для кожної політичної партії. За результатами останніх виборів народних депутатів, які відбулися 26 жовтня 2014 року, на державне фінансування можуть претендувати шість парламентських сил: Блок Петра Порошенка, «Народний фронт», «Самопоміч», Опозиційний блок, Радикальна партія Олега Ляшка, «Батьківщина». З аутсайдерів, які не пройшли 5% бар’єр та залишилися поза ВР, – це «Свобода», «Сильна Україна» Тігіпка та «Громадянська позиція» Гриценка. Компартія хоч і набрала 3,88% голосів, фінансуватися не буде, оскільки її діяльність заборонена законодавством про декомунізацію. У головному кошторисі країни на це закладено гроші - 420 млн. грн. І хоч один з авторів та ідейних натхненників закону, нардеп Сергій Лещенко, заявляв, що на партії кожен з українців заплатить лише 80 копійок – бачимо, що це не так. Це близько 8 гривень на кожного, включно із немовлятами – так, небагато, можна й скинутися. Але чи вдовольнить це апетити? Адже з архівної інформації зрозуміло, що на позачергових виборах у 2014 році лише офіційно грошей пішло більше. Так, найбільший виборчий фонд був у «Батьківщини» - 109,4 мільйона гривень, з яких 107,4 млн. грн. – добровільні внески фізичних осіб. Друге місце було у Опоблоку -  106,4 мільйона гривень, з них 12,9 млн. - добровільні внески. Виборчий фонд БПП становив 97,4 млн. грн., і – це, як ідеться у звіті, виключно власні кошти партії. «Народний фронт» витратив 93,6 млн. грн., з яких добровільні внески – 1,3 млн. грн. Радикали вбухали 73,3 мільйона, з яких 3,4 млн. грн. – добровільні внески фізосіб. Найменше пішло на вибори у «Самопомочі» -  27,4 млн. гривень, з яких добровільні внески – 3,6 млн. грн. І хоч учасникам минулих виборів ці гроші вже не повертатимуть – це прописано у прикінцевих положеннях закону, як виняток-уточнення – зрозуміло, що на нових виборах ціна питання нижчою не буде. А ці витрати теж мав би покривати держбюджет. Рішення про надання/ненадання політичній партії держфінансування  прийматиметься Національним агентством з питань запобігання корупції на підставі результатів останніх виборів народних депутатів України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. На його прийняття закон виділяє до п'яти днів із дня подання заяви, підписаної керівником та скріпленої печаткою партії, а також довідки установи банку України про відкриття окремого рахунку. Таку заяву потрібно буде написати протягом 50 днів після виборів. (До початку діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції його повноваження щодо здійснення контролю за фінансуванням політичних партій та передвиборною агітацією, передбачені цим законом, здійснюються Центральною виборчою комісією.) Ваги та противаги Отримувачам грошей з казни не дозволено брати внески від іноземних держав, іноземних юридичних осіб, іноземців та осіб без громадянства, а також юридичних осіб, кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є іноземці чи особи без громадянства (це обмеження не стосується надання підтримки статутній діяльності партії міжнародною організацією або політичною партією чи об’єднанням партій, які зареєстровані в державах - членах Європейського союзу). Під забороною також фінансування партій державними та комунальними підприємствами, установами і організаціями, а також юридичними особами, в яких не менше 10% статутного капіталу або прав голосу прямо або опосередковано належать державі, органам місцевого самоврядування чи нерезидентам або кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про запобігання корупції». Зась брати гроші і від неповнолітніх чи недієздатних громадян, інших політичних партій, незареєстрованих громадських об’єднань, благодійних чи релігійних організацій. Крім того, законом у Кодексі про адміністративні правопорушення та у Кримінальному кодексі України встановлюються покарання за порушення вимог закону. Це і штрафи (до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), і виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та із спеціальною конфіскацією. Важливо й те, що партія, суб’єкт виборчого процесу на виборах президента, народних депутатів або місцевих виборах, як політична сила, що отримує гроші від держави, мусітиме пройти зовнішній незалежний фінансовий аудит звітності про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. Молодим усюди в нас дорога Як пояснив співавтор законопроекту, член парламентського Комітету з питань правової політики та правосуддя, народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Олександр Черненко, гроші з бюджету на партії має бути виділено у будь-якому випадку. «Якщо ж та чи інша партія не захоче їх брати, то це її право. Але це знімає з неї відповідальність в інших питаннях, зокрема щодо публічності фінансування», - акцентував він. А голова Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель додає, що законодавчі новації покликані у першу чергу допомогти незаможнім партіям розвиватися без впливових спонсорів. «Нові політичні партії відтепер мають стимул брати участь у виборах, працювати на результат, претендувати на державне фінансування. Та головне у законі навіть не те, що він відкриває бюджетне фінансування для політичних сил. А що їхнє фінансування стає прозорим. Партії, які не відчувають браку грошей, за рік можуть пошкодувати, що у парламенті цей закон підтримали, оскільки всі тепер зобов’язані звітувати про надходження коштів на партійні рахунки, вже найближчим часом ми зможемо побачити цікаві журналістські розслідування щодо партійних коштів», – переконує голова КВУ. Кошель також зазначив, що і до прийняття цього закону політичні сили мали серйозну державну допомогу. Приміром, у Києві партії і громадські організації мають право орендувати офіс площею до 50 квадратних метрів за ціною 1 гривня. Бери – не хочу! Та не в усіх райдужні очікування від закону. Так, політичний експерт Олександр Палій переконаний, що не потрібно аж стільки коштів виділяти на партії з держбюджету: «Там досить великі кошти. Треба було значно менше, набагато менше». Крім того, Палій зауважив, що головна проблема полягає у першочерговому фінансуванні великих політичних сил. «Переконаний, що якщо ми годуватимемо багаті великі партії, які й без того мають чимало джерел фінансування, це не додасть демократії. До того ж марно сподіватися, що важковаговики одразу відмовляться від звичних схем фінансування. Найкраще - це фінансувати нових, нові ідеї», – поділився він своїм баченням з АСН. У тому, що закон про протидію політичній корупції, який стосується державного фінансування політичних партій України, викликає багато зауважень та запитань, не сумнівається голова Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, народний депутат від Радикальної партії Сергій Рибалка. Він зазначає, що державне фінансування політичних сил передбачене у багатьох країнах, наприклад, Європи та Латинської Америки. «І ми теж маємо рухатися до підвищення прозорості фінансування політичної діяльності. Але всі мають розуміти, що це буде довгий і складний процес. Опитування громадян різних країн свідчать, що навіть десятиліття існування подібних правил щодо прозорості фінансування партій не знімають проблеми політичної корупції. Наприклад, понад 80% опитаних в Італії, Ірландії, Іспанії та Греції вважають політичні партії корумпованими чи надзвичайно корумпованими. У Великобританії таку думку мають понад 66%, у Німеччині – понад 57%, у Франції – близько 54%. Наукові дослідження у Східній Європі показують, що запровадження державного фінансування аж ніяк не вирішує проблеми. Принаймні швидко не вирішує. І ми точно розуміємо, що у нас так само не буде швидких результатів. Так, ми за прозорі правила, але сьогодні ми категорично проти фінансування політиків за рахунок бюджетних коштів. Наша економіка і так на мілині, частину соцвиплат у бюджеті на 2016 рік скорочено, а зростання мінімальних зарплат та пенсій закладено формально лише на рівні 12% при очевидній значно вищій інфляції», - зауважив він. Рибалка додав, що на виконання нового закону українці повинні будуть сплатити цього року майже 200 млн. грн. (оскільки діятиме ця норма не з 1 січня, а з 1 липня) на статутну діяльність партій і вдвічі більше наступного. А надалі ця сума збільшуватиметься разом зі зростанням рівня мінімальної зарплатні. Також теоретично за рахунок бюджету мають компенсувати витрати партій на парламентські вибори. За попередніми підрахунками – це ще близько 500 млн. грн. Що стосується права на одержання бюджетної підтримки в 2016 році, то, за підрахунками голови Комітету з фінансової політики, найбільше можуть отримати, для прикладу, «Народний фронт» - 92,5 млн. грн., Блок Петра Порошенка - 91,2 млн. грн., «Самопоміч» - 47,8 млн. грн.  Опозиційному блоку з бюджету мають виділити 41,7 млн. грн. «М'яко кажучи, норми закону явно написані для окремих великих політичних гравців. Але водночас закон має й інший бік. На перший погляд, нормування фінансування партій має сприяти прозорості. Але у реальності норми закону надто розмиті. Тож політичним корупціонерам обійти їх буде нескладно», – підсумував Сергій Рибалка. Добра добувши, кращого не шукай Ідея фінансувати партії за державний кошт – не нова. Мета – народження ідеологічних політичних сил, а не олігархічних проектів. І зробивши гроші партії прозорими, можна мінімізувати політичну корупцію. (Фінансово-промислові кола, погодьтеся, не можуть витрачати гроші на політику з альтруїстичних міркувань. Тут нічого особистого – лише бізнес.) Є думка, що якщо побудувати все грамотно, система держфінансування досить швидко запрацює, хоч на перших етапах партійні функціонери братимуть гроші з двох кишень: і хазяїна, і держави. Чи прописано правильний рецепт у згаданому законі? Важко сказати. Особливо, враховуючи, що норм, які б зобов’язували принаймні парламентські партії опинитися під дією цього закону, ми не помітили. Наразі нові правила виглядають романтично. Адже ті, хто звик сидіти на серйозних грошових потоках, не зацікавлений перейти на прозоре і, у сучасно-партійному розрізі, мізерне фінансування, ще й про кожну копійку звітувати, а політична корупція так просто не зникне. Звісно, закон має шанс запрацювати (не лише для малих і нових, а й для бувалих). Але все знову впирається у створення в Україні міцного економічного і правоохоронного підґрунтя. А поки що… скільки не кажи «халва», солодше не стає.
За кордоном Порошенко прийняв вірчі грамоти від низки послів Президент Петро Порошенко прийняв вірчі грамоти від послів низки зарубіжних країн: Латвійської Республіки - пана Юріса Пойканса, Ісламської Республіки Пакистан - пана Атара Аббаса, Ватикану - архієпископа Клаудіо Гуджеротті та Народної Республіки Бангладеш - пана Мохаммада Мафузура Рахмана. Про це повідомляє прес-служба глави держави. Вітаючи присутніх з початком важливої ​​місії в Україні, Порошенко подякував країнам повноважних представників за сприяння в обранні України до складу непостійних членів Ради безпеки ООН на період 2016-2017 років. Під час бесіди з Послом Латвійської Республіки Юрісом Пойкансом було підтверджено заінтересованість у подальшому поглибленні двосторонніх контактів на різних рівнях, розвитку торговельно-економічного співробітництва, взаємодії у сферах транспорту, сільського господарства, науки й освіти, інформаційних технологій, туризму, а також розширення гуманітарних обмінів. Увагу Посла Ісламської Республіки Пакистан Атара Аббаса було звернено на важливість відновлення регулярного політичного діалогу між Україною та Пакистаном. «Президент України відзначив доцільність задіяння наявного потенціалу співпраці в торговельно-економічній та інвестиційній сферах і підкреслив необхідність проведення в поточному році першого засідання Спільної міжурядової українсько-пакистанської комісії з питань економічного співробітництва», - ідеться в повідомленні. Під час розмови з новим Послом Ватикану в Україні архієпископом Клаудіо Гуджеротті глава держави акцентував увагу на необхідності активізації роботи міжнародних правозахисних організацій у напрямку захисту прав людини в Криму. У свою чергу архієпископ Клаудіо Гуджеротті зазначив, що увагу Святого Престолу привернуто до України, і відзначив, що наша країна є пріоритетом для Папи Римського. Співрозмовники також обговорили питання, пов'язані з підготовкою візиту до України Папи Римського Франциска. У центрі уваги під час бесіди Президента України з Послом Народної Республіки Бангладеш (за сумісництвом) Мохаммадом Мафузуром були питання пожвавлення співробітництва між двома країнами в різних сферах. Йшлося, насамперед, про відновлення політичного діалогу, посилення взаємодії в межах міжнародних організацій, а також розширення економічної складової двосторонніх відносин.
Суспільство Керівництво колонії на Житомирщині за хабарі звільняло в’язнів Керівництво виправної колонії в Житомирській області за винагороду гарантувало позитивне вирішення питання про умовно-дострокове звільнення ув'язнених. Як повідомляє прес-служба СБУ, заступник начальника і начальник відділення соціально-психологічної служби виправного закладу організували системне вимагання грошей у родичів в’язнів. Розмір хабара залежав від тяжкості скоєного засудженим злочину і становив у середньому до 10 тис. гривень. За окрему плату керівництво колонії забезпечувало в’язням сприятливі умови відбування покарання. Майор та капітан внутрішньої служби відкрили карткові рахунки в банку, на які родичі засуджених переказували заздалегідь обумовлену суму. За оперативними даними, отримані за останній рік хабарі становили понад 150 тис. гривень. Банківські картки, які використовувалися у злочинній схемі, було вилучено під час обшуків приміщень та робочих кабінетів підозрюваних. Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 368-2 Кримінального кодексу України.
Суспільство У Луганській області працювали «профспілки», які фінансували бойовиків У Луганській області співробітники Служби безпеки України поклали край діяльності фейкової профспілкової організації «ЛНР», яка привласнювала внески працівників з районів, підконтрольних українській владі. Як повідомляє прес-служба СБУ, наприкінці 2014 року чиновники однієї з луганських обласних галузевих профспілок перереєстрували свою організацію на українській території. Фізично чиновники профспілки залишилися на окупованій території і паралельно створили фейкову «ЛНРовську» організацію. Члени профспілки, які працювали у підконтрольних Україні районах Луганщини, продовжували платити внески на рахунок, який контролювався псевдокерівництвом. Співробітники спецслужби встановили, що протягом 2015 року з рахунків профспілки було знято і готівкою вивезено на окуповані території понад 300 тисяч внесків звичайних працівників галузі. «На тимчасово окупованій території ці кошти йшли на фінансування фейкових утворень, які брали активну участь в організації та проведенні антиукраїнських акцій. За це керівник профспілки отримала високу посаду у «профільному міністерстві «ЛНР», - йдеться в повідомленні. Правоохоронці перекрили цей канал фінансування терористичної організації і запобігли зняттю майже 800 тисяч гривень з рахунку профспілки. Також тимчасово зупинено переказ внесків первинними профспілковими організаціями Луганщини та ініційовано зміну керівництва. Правоохоронці вживають усіх необхідних заходів для притягнення зловмисників до кримінальної відповідальності.
Суспільство Експертиза не виявила порушень в роботі системи розподілу справи Корбана Експертиза не виявила втручання в автоматизований розподіл справи за скаргою адвоката лідера партії УКРОП Геннадія Корбана. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури. Під час досудового розслідування 11 січня в приміщенні Апеляційного суду міста Києва за участю судового експерта техніки провели низку слідчих дій, у тому числі оглянуто програмне забезпечення АСЕД «Апеляція», встановлене на серверах Апеляційного суду міста Києва, з метою встановлення процедури розподілу судової справи за скаргою адвоката Корбана Лисака. «Надалі було призначено експертизу комп'ютерної техніки та програмних продуктів, проведення якої доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, згідно з висновками якої ознак втручання в автоматизований розподіл зазначеної справи Апеляційного суду міста Києва не виявлено», - ідеться в повідомленні.
Суспільство Число мігрантів перевищило 244 мільйони людей Число мігрантів у світі за 15 років зросло на 41% і в 2015 році досягло 244 млн людей. Такі дані поширила ООН, додавши, що в це число входять майже 20 млн біженців, пише ТАСС. На думку заступника генерального секретаря ООН з економічних і соціальних питань У Хонбу, різке зростання «відображає все більшу важливість міжнародної міграції, яка стала невід'ємною частиною нашої економіки й суспільства». «Добре керовані потоки міграції приносять величезну користь для країн походження та пунктів призначення людей, а також для самих мігрантів та їхніх сімей», - зазначив він. Згідно з даними ООН, зростання числа міжнародних мігрантів перевищує темпи зростання світового населення. У результаті частка мігрантів серед загального числа жителів планети у 2015 році досягла 3,3% проти 2,8% в 2000 році. При цьому в країнах Європи, Північної Америки та Океанії частка міжнародних мігрантів складає щонайменше 10% від загальної чисельності населення. У країнах Африки, Азії, Латинської Америки цей показник становить менше 2%.

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-1,3147249221802-/ /-pc-/
Top