counter
Архів Повернутись назад 11 Жовтня 2016
11 Жовтня
Суспільство Українцям ввели нові комісії для банківських карт Платіжні картки українців обходяться все дорожче. Час безкоштовних операцій закінчено, майже за кожен рух у банкоматі, терміналі або інтернеті потрібно платити. Колись банкіри намагалися обходити цю тему, але тепер вже відкрито говорять - що планують стягувати комісію майже за кожен сервіс. Вони послалися на те, що у них немає іншого виходу: через те, що кредитування в Україні майже зупинилося, розрахунково-касове обслуговування залишилося одним з небагатьох джерел доходу. Про це пише УБР. Українцям треба звикати, що карткових послуг з нульовим тарифом скоро майже не залишиться. «Будь-яка операція має собівартість. Раніше банки могли дозволити собі якісь послуги у вигляді безкоштовних. Однак безкоштовними для банку вони не були ніколи. Зараз ці можливості лише зменшуються», - сказав експерт фінансового ринку Василь Невмержицький. Багато хто виявився не готовим, що з них почнуть стягувати плату за те, що власники карт часто вважали звичайним пересуванням по меню банкомата або платіжного термінала. Банкіри пояснили, що це не звичайне натискання кнопок, а послуги. Кожна така послуга коштує грошей. Останнім часом банки встановили комісії за кілька послуг, які раніше були безкоштовними. Тепер плата стягується за зміну PIN-коду для карти, за отримання інформації про стан рахунку і за помилкову/некоректну операцію.
Суспільство Міністр АТО закликав облаштувати контрольні пункти на адмінкордоні з Кримом Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш закликав створити належні умови для громадян, які перетинають адмінкордон з окупованим Кримом у Херсонській області. Про це повідомили в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України. У повідомленні наголошується, що на КПВВ «Чонгар» не вистачає стаціонарних місць, павільйонів для здійснення паспортного контролю для осіб, які переходять лінію розмежування пішки. Крім того, наголошується, що на двох КПВВ в Херсонській області відсутні туалети, а також мобільний банкінг, медпункти, немає представників ДСНС, відсутні тенти, які б захищали людей від опадів, спеки влітку. За словами міністра, питання належного облаштування контрольно-пропускних пунктів має бути винесено на розгляд уряду, щоб ситуацію можна було якомога швидше змінити. За дев'ять місяців поточного року через КПВВ «Чонгар», «Чаплинка» і «Каланчак» прослідувало майже два мільйони людей.
За кордоном У США Coca-Cola і Pepsi запідозрили в змові з медичними асоціаціями Вчені Бостонського університету Деніел Аарон і Майкл Зігель прийшли до висновку, що близько 100 американських медичних асоціацій отримували гроші від Coca-Cola і PepsiCo за допомогу в лобіюванні інтересів виробників солодких газованих напоїв. Як повідомляє Slon, дослідження вчених, опубліковане в журналі American Journal of Preventive Medicine, засноване на аналізі спонсорських і донорських контракти обох компаній з неурядовими організаціями охорони здоров'я. За даними вчених, виробники солодких газованих напоїв Coca-Cola і PepsiCo з 2011 по 2015 роки вели кампанії проти 29 законопроектів, спрямованих на зниження споживання солодкої газованої води в США. Автори дослідження вважають, що компанії також використовували хороші відносини з організаціями охорони здоров'я, щоб поліпшити образ своїх брендів. Вчені стверджують, що щорічно Coca-Cola і Pepsi витрачають на подібну діяльність в цілому $9 млн.
Суспільство Бойовики 47 разів відкривали вогонь на Донбасі, на Маріупольському напрямку - з важкої артилерії За минулий понеділок, 10 жовтня, в районі проведення антитерористичної операції російсько-окупаційні війська 47 разів відкривали вогонь по позиціях українських захисників. Про це повідомили в Міністерстві оборони України. За даними українських військових, найбільше порушень режиму тиші було на Маріупольському напрямку - 27 обстрілів, на Луганському - 17, на Донецькому - три. На Маріупольському напрямку бойовики відкривали вогонь зі ствольної артилерії 152 калібру по захисниках Талаківки і селища Бердянське, а з 122 калібру - по Широкиному. Крім цього, окупанти активно використовували озброєння калібрів 120 мм і 82 мм. Під вогнем з мінометів опинилися позиції сил АТО в районах Водяного, Широкиного, Мар'їнки, Талаківки. У напрямку Павлополя і Гнутового обстріли підрозділів Збройних Сил України здійснювалися з використанням озброєння БПМ, гранатометів, кулеметів, стрілецької зброї. На Луганському напрямку окупанти обстрілювали Новозванівку, Новоолександрівку, Попасну з озброєння різного калібру, посилюючи інтенсивність вогню мінометами 120 і 82 мм. На Донецькому напрямку російсько-окупаційні війська тричі обстрілювали сили АТО. Зокрема, в Авдіївці окупанти застосували міномети 82 калібру, а в Зайцевому - калібру 120 мм.
Події оформление ленты  На Волині затримали злочинця, який взяв у заручники правоохоронців і втік з-під конвою У Волинській області правоохоронці затримали підозрюваного в розбої, який, погрожуючи гранатою, втік з-під конвою. Про це повідомили в Міністерстві внутрішніх справ України. Як розповів перший заступник голови Нацполіції - начальник кримінальної поліції Вадим Троян, 40-річний утікач, затриманий за розбійні напади, в середині вересня був доставлений в одну з лікарень Луцька, звідки він і втік, захопивши в заручники двох правоохоронців. «У лікарні він попросився в туалет, звідки вийшов з гранатою, обеззброїв конвой і зник. Під час втечі він взяв у заручники двох правоохоронців, забарикадувався з ними в одному з приміщень. Потім зловмисникові вдалося втекти, а заручників він відпустив», - зазначив Троян. Правоохоронці 10 жовтня провели обшуки в квартирі, де проживав затриманий, вилучено зброю. Вирішується питання щодо затримання інших осіб, які були причетні до втечі.
За кордоном Генсек НАТО в різкій формі відповів Росії щодо перекидання «Іскандерів» під Калінінград Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про необхідність належним чином відреагувати на перекидання Росією ракетних комплексів «Іскандер-М» в Калінінградську область. Про це він повідомив в коментарі німецькому виданню ZDF, передає «РБК-Україна». За його словами, НАТО має відреагувати на цей крок, однак не за допомогою холодної війни або гонки озброєнь. «Але ми і далі будемо подавати чіткий сигнал, що наші частини будуть посилені в разі потреби», - сказав Столтенберг, додавши, що НАТО не має наміру розширювати присутність у Східній Європі. Він зазначив, що перекидання «Іскандерів» під Калінінград відповідає моделі поведінки Росії, «яка спостерігається давно». Нагадаємо, що минулого тижня Росія перекинула в Калінінградську область, яка межує з Польщею і Литвою, ракетні комплекси «Іскандер-М» в рамках бойової підготовки ракетних військ. Офіційний представник російського відомства Ігор Конашенков зазначив, що ракетний комплекс не раз перекидався в Калінінградську область.
Суспільство оформление ленты  Волонтери повідомили про масований обстріл на Маріупольському напрямку: є загиблі і поранені В результаті обстрілу на Маріупольському напрямку загинув один український військовий і ще десять отримали поранення. Про це на своїй сторінці в Facebook  повідомив волонтер Семен Кабакаєв. «У нас зараз є втрати, один 200-й, дев'ять 300-х. Маріупольський напрямок. Один 300-й на Мар'їнці. Така мета перемир'я. Зараз ідуть жорстокі перестрілки на лінії розмежування», - повідомив він. Водночас, як повідомив виданню 0629  прес-офіцер сектора «Маріуполь» Олександр Кіндсфатер, в останні три дні не припиняється обстріл із забороненого озброєння на ділянці Водяне - Широкине. За інформацією волонтера Галини Однорог, у районі Саханки терористи відкривали вогонь з мінометів 120 мм і 82 мм, артилерії, танків. «З Саханки по наших хлопцях «лупили» з важких гармат. Від самого ранку. Почали з мінометів 120 мм і 82 мм, продовжили важкою артилерією, танками, «піонами». Тяжко відповідати зі стрілецької зброї проти танків і «піонів», - написала Однорог у Facebook. Крім того, волонтер опублікувала фотографії поранених військових у госпіталі.
За кордоном Меркель запросила «нормандську четвірку» на вечерю в Берлін - російський посол Посол Росії у Франції Олександр Орлов анонсував зустріч Росії, Франції та Німеччини в «нормандському форматі» 19 жовтня. Про це він заявив в інтерв'ю радіостанції Europe1, передає РБК. За його словами, канцлер Німеччини Ангела Меркель запропонувала обговорити українське питання в Берліні за вечерею. «Лідери Росії, Франції та Німеччини проведуть зустріч у Берліні в «нормандському форматі» 19 жовтня. Вечеря, під час якої сторони обговорять ситуацію в Україні, відбудеться на запрошення канцлера Ангели Меркель», - заявив російський посол. При цьому в повідомленні не уточнюється, чи буде на зустрічі представник від України. Нагадаємо, на 19 жовтня також заплановано візит президента Росії Володимира Путіна в Париж, під час якого можлива зустріч із президентом Франції Франсуа Олландом. Крім того, в Кремлі заявили, що на сьогоднішній день триває підготовка зустрічі лідерів «нормандської четвірки» для врегулювання конфлікту на Донбасі, проте про терміни ще рано говорити.
Події У зоні АТО затримали бойовика «ДНР», який прикривався жінкою і немовлям Національна гвардія України затримала на блокпосту в Донецькій області громадянина, у якого під час огляду речей виявили паспорт так званої «ДНР». Як повідомили в Нацгвардії, близько 22-ї години з боку тимчасово окупованій території через пункт пропуску намагався пройти чоловік у компанії жінки з дитиною. На думку правоохоронців, чоловік розраховував, що присутність дитини вплине на пильність гвардійців. Під час перевірки документів та огляду особистих речей у громадянина виявили паспорт з печаткою «ДНР», а в дитячому візочку під пелюшками - пакет документів, серед яких був військовий квиток на ім'я затриманого з печаткою і логотипом «ДНР». Зараз чоловіка затримано і передано працівникам Служби безпеки України, він підозрюється у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст. 258 КК (сприяння терористичній діяльності).
За кордоном Кількість загиблих під час обвалення будинків у Китаї збільшилася до 22 В результаті обвалення чотирьох житлових будинків у китайському місті Веньчжоу в провінції Чжецзян на сході країни кількість загиблих збільшилася до 22 осіб, повідомляє Xinhua. Лихо сталося в понеділок, 10 жовтня, в промисловому районі Лучен. У рятувальних роботах задіяли 800 осіб. Станом на ранок вівторка, 11 жовтня, з-під уламків вдалося витягнути 28 осіб, з яких тільки шість вижили. Причина обвалення будинків встановлюється. За наявною інформацією, будинки були незаконно побудовані місцевими селянами для здачі в оренду. Ще п'ять сусідніх будинків, побудованих в 1970 роки, залишилися цілими, проте рятувальники збираються зруйнувати їх, щоб уникнути повторного обвалу. Раніше повідомлялося про десять загиблих при обваленні будинків у Китаї.
Суспільство Гройсман закликав місцеву владу перевірити «своє господарство» Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликав місцеву владу перевірити стан своїх об'єктів господарювання, щоб подібна ситуація, як обвал стіни школи в м. Васильків Київської області, не повторилася. Про це він сказав, відкриваючи засідання уряду у вівторок, передає кореспондент АСН. «Дуже важливо сьогодні, щоб всі на місцях просто по-господарськи, ще раз: мери, голови адміністрацій, сільські голови, міські голови, голови обласних адміністрацій - поїдьте подивіться на господарство своє, подивіться, де є потенційні загрози, і зрозумійте, як їх треба ліквідувати», - сказав він. Нагадаємо,  11 вересня близько 10:00 в м. Василькові в триповерховій будівлі середньої школи №6 стався обвал фасадної стіни з 1-го по 3-й поверхи та перекриття навчальних приміщень. За попередньою інформацією жертв та постраждалих немає, зі школи евакували 631 особу.
Політика Мінюст ініціює нараду щодо проблемних питань е-декларацій Міністр юстиції Павло Петренко запропонував проведення наради з питання можливості притягнення до відповідальності на підставі вже наявних електронних декларацій. Про це він сказав, відкриваючи засідання уряду у вівторок, передає кореспондент АСН. «Є пропозиція провести нараду спільну з представниками Національного антикорупційного бюро, Генеральної прокуратури, ми готові як міністерство долучитися до цього процесу, щоб зняти всі можливі спекуляції щодо того, що ця декларація, яка зараз заповнюється, не буде підставою для притягнення до відповідальності», - сказав міністр. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив провести дану нараду, запросивши також за необхідності представників Міністерства внутрішніх справ. «Я тоді доручаю, Павло Дмитрович, вам провести нараду: НАБУ, НАЗК, ГПУ, щоб повністю пройти по всіх юридичних питаннях. Якщо треба (запросити) МВС, щоб ні в кого не виникало сумнівів ніяких», - сказав Гройсман.
Суспільство Уряд затвердив концепцію популяризації України в світі Кабінет міністрів України затвердив концепцію популяризації України в світі. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду у вівторок, передає кореспондент АСН. «Це (в концепції) - базові цінності, які нам необхідно враховувати при популяризації України в світі», - сказав заступник міністра інформаційної політики - керівник апарату Артем Біденко, коментуючи необхідність прийняття концепції. Документ має на меті забезпечити популяризацію України у світовому інформаційному просторі з використанням усіх дієвих ресурсів та каналів комунікації та спрямований на формування та просування позитивного образу нашої держави та захист її політичних, економічних, соціально-культурних інтересів, зміцнення її національної безпеки і відновлення територіальної цілісності. Реалізація документу дозволить забезпечити ефективну інтеграцію до світового інформаційного простору та утвердження іміджу України як надійного бізнес-партнера, держави, що має багату історію, розмаїту культуру, значний виробничий, експортний, туристичний та інвестиційний потенціал, зміцнення репутації. Крім цього, за результатами реалізації положень Концепції очікується зростання загальної обізнаності міжнародної спільноти про Україну та її окремі регіони, і підвищення туристичної та інвестиційної привабливості України.
Події Подробиці страшної аварії у Києві: один загиблий, двоє - в лікарні Стали відомі подробиці ДТП, яка сталася напередодні на Броварському проспекті в Києві. Між станціями метро «Лівобережна» і «Гідропарк» у понеділок, 10 жовтня, ввечері сталася серйозна аварія. Попередньо, автомобіль Audi їхав у бік Броварів, коли раптово із зустрічної смуги на нього вилетів «ВАЗ». В результаті зіткнення «Жигулі» перетворилися на купу заліза. Також в аварію потрапив автомобіль «Шкода», який слідував за Audi. Водій «ВАЗу» в результаті аварії помер на місці. Його за допомогою спеціального обладнання діставали рятувальники. Пасажир цього автомобіля дивом вижив, він госпіталізований. Також у лікарню був доставлений водій Audi. Швидше за все водій «Жигулів» не впорався з керуванням на мокрій дорозі. Через аварію в Києві утворилися величезні пробки.
Події оформление ленты  У Києві бульдозером знесли частину ресторану Частину прибудови столичного ресторану, розташованого на розі вулиць Богдана Хмельницького та Франка знесли бульдозером, повідомляє кореспондент АСН.  "Понабігали о 7:30 люди в чорному, підїхав екскаватор і без пояснень почали руйнувати, не реагуючи, що в залі є відвідувачі", -  повідомив АСН адміністратор ресторану, який назвався Владом. Також, за словами адміністратора, у ресторану є документи на капітальну прибудову до будинку, яку було зруйновано, однак, викликана поліція не втручалася в руйнування, заявивши що «Київблагоустрій» таки має відповідні документи на демонтаж.   Адреса ресторану – вул. Франка 27/31 уже фігурувала в новинах, коли «Київблагоустрій» начебто помилково замість цієї прибудови зніс іншу, розташовану поряд. Варто зазначити, що дана прибудова викликала численну критику з боку знавців історії, оскільки, на їхню думку – псує зовнішній вигляд і споруди і вулиці. Свого часу на місці ресторану був молочний магазин. Також у рішеннях КМДА ще за 2011 рік вказане реагування на звернення № ко-1445, щодо незаконного перепланування в підвалі будинку, що може призвести до руйнування буд.27/31 по вул.І.Франка. Тоді КМДА передала відповідні документи до суду.  
Події У Запоріжжі за пляшку коньяку вбили охоронця Напередодні, 10 жовтня, ввечері у Шевченківському районі Запоріжжя був убитий охоронець супермаркету. За інформацією порталу «Запорожье. Комментарии», обласна поліція передає, що 10 жовтня в супермаркеті, розташованому на вулиці Іванова, охоронцю нанесли ножове поранення. Слідчо-оперативна група встановила, що о 19:40 невідомий у приміщенні супермаркету вкрав пляшку коньяку і намагався пронести її через касу. Це помітили охоронці і запропонували чоловікові пройти в приміщення охорони. Щоб уникнути відповідальності за крадіжку, злочинець відштовхнув охоронців і намагався вибігти з супермаркету. На виході із закладу його спробував затримати один охоронець і під час боротьби злочинець вдарив його ножем в груди. Інші охоронці супермаркету затримали вбивцю. 29-річний потерпілий помер в автомобілі швидкої допомоги.
Політика Кабмін затвердив порядок реалізації проектів Twinning в Україні Кабінет міністрів України затвердив порядок ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning в Україні. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду у вівторок. Глава Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко під час засідання зазначив, що документ погоджено зацікавленими державними органами. Twinning - це інструмент інституціональної розбудови і нова форма безпосереднього технічного співробітництва між органами влади держав – членів ЄС та країн-бенефіціарів. Twinning має на меті допомагати країнам-бенефіціарам покращувати та підсилювати адміністративне функціонування органів державної влади, їх структуру, людські ресурси, управлінський потенціал, що має сприяти апроксимації acquis communautaire (законодавство ЄС).
Суспільство У Тернопільській області зафіксовано спалах вірусу Коксакі У Тернопільській області вірусом Коксакі інфіковані вже 30 дітей, повідомляє місцеве видання «Тернополяни». За словами батьків інфікованих дітей, у малюків злазять нігті на руках і ногах, на шкірі з'являється висип, спостерігається діарея і блювота. Після огляду дітей комісія від обласного управління охорони здоров'я прийшла до висновку, що в російськомовній літературі діагноз з подібними ознаками не описаний, відзначає видання. «В англомовній воно описано як hand, foot, mouth (руки, ноги, рот), так як часто діагностується тоді, коли є висипання на долонях рук, на підошвах стоп і навколо рота», - пояснює професор Оксана Боярчук. Видання пише, що відпадання нігтів - це ознака перенесення захворювання Коксакі, яке поширене в Кореї, Туреччини та Іспанії. Віруси Коксакі є однією з основних причин виникнення асептичного менінгіту. Захворювання переважно проявляється порушенням роботи кишечника, діареєю, загальною інтоксикацією і характерним висипом. Нагадаємо, що до кінця 2016 року в Північну півкулю, зокрема і в Україну, прийде новий вірус грипу «Гонконг».
За кордоном У Кремлі розповіли, чому Путін скасував візит до Парижа Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив скасування візиту Володимира Путіна до Парижа, який був запланований на 19 жовтня, повідомляє РБК. За словами Пєскова, Путін прийняв рішення скасувати візит до Франції, бо з програми візиту випали заплановані заходи, зокрема відкриття Російського духовного центру і проведення однієї з виставок. «На жаль, ці заходи випали з програми», - сказав він. При цьому спікер Кремля не назвав причини скасування цих заходів, заявивши, що це питання краще адресувати французькій стороні. Прес-секретар Путіна додав, що візит може відбутися в терміни, зручні для президента Франсуа Олланда. Раніше ЗМІ повідомляли, що президент Росії Володимир Путін відмовився від візиту в Париж 19 жовтня. За даними джерела, причиною скасування візиту могла бути незгода російської сторони концентруватися під час зустрічі лише на темі врегулювання конфлікту в Сирії.
Події Названа причина аварії у школі під Києвом Причиною аварії у школі м. Васильків Київської області міг бути старий фундамент або розміщена поряд каналізація після тривалих дощів. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко під час брифінгу після засідання уряду, передає кореспондент АСН. «Причиною цього руйнування могла бути каналізація, яка є поряд і яка три дні поспіль практично від цих дощів могла бути причиною руйнування такої школи... Школа в принципі внутрішньо є в дуже гарному стані, зроблені всі ремонти, поміняні, вікна, відновлено практично систему інженерних мереж.  Питання - в фундаментах, які були побудовані ще в 1956-му році і наявності дощової каналізації, яка була поряд. Тому я думаю, що саме це могло бути причиною руйнування», - зазначив Зубко. Нагадаємо,  11 вересня близько 10:00 в м. Василькові в триповерховій будівлі середньої школи №6 стався обвал фасадної стіни з 1-го по 3-й поверхи та перекриття навчальних приміщень. За попередньою інформацією жертв та постраждалих немає, зі школи евакували 631 особу.  
Економіка «Жорсткий» Brexit обійдеться Британії 73 млрд євро на рік При найбільш «жорсткому» сценарії Brexit Велика Британія щорічно втрачатиме до 73 млрд євро (66 млрд фунтів стерлінгів). Про це пише The Times, посилаючись на урядові документи. За прогнозами експертів, у разі виходу Британії з єдиного ринку і переходу на правила Світової організації торгівлі при торгівлі з континентальною Європою ВВП країни може виявитися на 9,5% нижче показника, досягнутого при збереженні членства в Євросоюзі. Це падіння змусить уряд країни скорочувати державні витрати або підвищувати податки. Прогнози уряду ґрунтуються на дослідженні, яке було опубліковано попереднім главою мінфіну Джорджем Осборном під час кампанії перед референдумом щодо виходу Британії з Європейського Союзу. Мінфін стверджує, що до цього часу дотримується інформації, представленої в згаданому дослідженні. У документах сказано, що втрати Британії щорічно становитимуть від 38 до 66 млрд фунтів стерлінгів.
За кордоном Олланд назвав причину скасування візиту Путіна до Франції Візит президента РФ Володимира Путіна до Парижа 19 жовтня було відкладено через вимоги обговорити питання врегулювання конфлікту в Сирії. Про це Олланд сказав у Страсбурзі на осінній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, передає УНІАН. «Він (Путін) дійсно мав бути в Парижі, взяти участь у церемонії відкриття центру (Російського духовного центру), і я розглядав можливість такого візиту тільки тоді, коли у нас буде можливість обговорити проблему Сирії. Тільки Сирії. І я про це сказав президентові Путіну», - розповів президент Франції. Олланд підкреслив, що не збирався супроводжувати Путіна під час його візиту в Париж, але готовий був продовжити діалог з питання Сирії. «Він вирішив відкласти цей візит, але це не заважає нам використовувати інші можливості для такої дискусії, але він не приїде в Париж», - додав французький лідер. Нагадаємо, що в Кремлі заявили, що президент РФ Володимир Путін прийняв рішення скасувати візит до Франції, бо з програми візиту випали заплановані заходи, зокрема відкриття Російського духовного центру і проведення однієї з виставок.
За кордоном Олланд про Мінський процес: Спочатку безпека, потім вибори Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що для встановлення миру на Донбасі і відновлення територіальної цілісності України необхідно, перш за все, припинити бойові дії, а потім провести вибори. Про це Олланд сказав у Страсбурзі на осінній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, передає УНІАН.  «Але для цього необхідно провести вибори, необхідно забезпечити цей процес. І вже на завершення цього процесу уряд, українська влада могли б повернути контроль над своїми кордонами. Іншими словами, Мінський процес - це серія етапів, і необхідно дотримуватися кожного. Перш за все, це припинення вогню, безпека, конфіскація зброї, а потім треба провести вибори», - розповів президент Франції. Він підкреслив, що готовий просуватися вперед в рамках «нормандського формату», «щоб повністю виконати Мінські домовленості, інакше це буде заморожений конфлікт». Крім того, Олланд заявив, що російська сторона повинна вплинути на ватажків ОРДЛО, «так як вона має вплив на керівників східних регіонів». Нагадаємо, посол Росії у Франції Олександр Орлов анонсував зустріч Росії, Франції та Німеччини в «нормандському форматі». За його словами, канцлер Німеччини Ангела Меркель запропонувала обговорити українське питання в Берліні за вечерею 19 жовтня.
Суспільство Свідок у справі звинуваченого у корупції мера Вишгорода заявив про тиск СБУ На свідка у справі звинуваченого у хабарництві мера Вишгорода Олексія Момота тиснуть співробітники Служби безпеки України. Про це на засіданні підкомітету Верховної Ради з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування Комітету з питань запобігання і протидії корупції 11 жовтня заявив народний депутат Юрій Дерев'янко, передає кореспондент АСН. «Головний свідок у справі мера міста Вишгорода  -  Костянтин Рапота, який перебуває СІЗО Харкова, боїться за власне життя. Він написав листа Генеральному прокурору Юрію Луценку, в якому повідомив, що був змушений переховуватись від правоохоронних органів, бо проти нього було сфальсифіковане кримінальне провадження в Харківській області... На засіданні комітету ми будемо вимагати, щоб було підтримано звернення до усіх правоохоронних органів, ГПУ, НАБУ щодо заяви Рапоти», - сказав він. За словами Дерев’янка, свідок Рапота готовий надати всю інформацію Генпрокуратурі, щодо тиску на нього СБУ. Дерев'янко звернувся до генпрокурора Юрія Луценка, директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, голови Служби безпеки України Василя Грицака та керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького з вимогою взяти дану справу під особистий контроль. Нагадаємо, мера Вишгорода Олексія Момота затримали за підозрою в отриманні неправомірної вигоди (за різними даними від 200 тисяч євро до 1 мільйона євро). 17 квітня 2016 року суд ухвалив рішення залишити Момота під вартою на 2 місяці або внести суму застави у розмірі 5 млн грн. Після внесення застави Момот вийшов на волю з Лук'янівського СІЗО. Пізніше суд скасував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Зараз Момот виконує свої обов'язки мера Вишгорода.
Політика оформление ленты  САП вимагає розслідувати зловживання владою Саакашвілі Спеціалізована антикорупційна прокуратура зобов'язала детективів НАБУ провести досудове слідство стосовно голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі через можливе зловживання службовим становищем. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на відповідь керівника САП Назара Холодницького на звернення низки народних депутатів до Генеральної прокуратури України. На думку нардепів, Саакашвілі використав службове становище з метою зниження ціни Одеського припортового заводу. Зокрема, за їхніми словами, губернатор Одеської області скоїв кримінальні злочини за ст. 206, 364, 366, 383 Кримінального кодексу України, що спричинило тяжкі наслідки для держави, зокрема матеріальні збитки на понад 6,5 млрд грн через зниження ціни продажу ОПЗ. У відповіді керівника САП йдеться, що за результатами заяви народних депутатів, а також на підставі наявних у прокурора інших матеріалів до Єдиного реєстру досудових розслідувань 7 жовтня 2016 року внесено відповідні відомості з попередньої правовою кваліфікацією за ч.2 ст. 364 КК України (зловживання владою і службовим становищем).
Політика Система е-декларування не працює повноцінно - експерт Форма декларації на сайті Єдиного державного реєстру декларацій не відповідає нормам антикорупційного законодавства. Про це на засіданні Комітету з питань запобігання і протидії корупції 11 жовтня заявила експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільська, передає кореспондент АСН.  «Ми ретельно слідкуємо за тим, як працює реєстр електронних декларацій. Ми слідкуємо за тим як, на жаль, він не працює. Пройшло 1,5 місяця, коли було анонсовано запуск електронних декларацій. Але реєстр не працює повноцінно. Найбільша загроза полягає у тому, що форма декларації, яку пропонує система, не дозволяє виконати норми закону про запобігання корупції. Форма декларації не відповідає нормам закону. Це фактично дозволяє чиновникам ховати свої статки», - сказала вона.  У свою чергу голова Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв також підтвердив, що є проблеми з е-декларуванням. Сам депутат також не заповнив електронну декларацію, хоча термін спливає 30 жовтня. 
Політика оформление ленты  Комітет Ради вимагає від Луценка звітність щодо результатів кримінальних проваджень «ТОП-корупції» Комітет Ради вимагає від Генпрокурора звітувати щодо результатів кримінальних проваджень «ТОП-корупції». Про це на засіданні Комітету з питань запобігання і протидії корупції 11 жовтня заявив голова комітету та народний депутат фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв, передає кореспондент АСН.   «Ми напишемо ще раз пану Генпрокурору Луценку та його заступнику Столярчуку, що ми маємо право знати результати розслідувань ТОП-корупції як до Майдану, так і після. Це наше право. Ми не можемо втручатися у розслідування, але ми маємо право дізнатися про результати розслідування гучних справ», - заявив він.  Соболєв зазначив, що комітет в черговий раз отримав відповідь заступника Генпрокурора Юрія Столярчука, що члени не мають права дізнаватися про результати конкретних кримінальних проваджень. Зокрема, Столярчук повідомив, що у кримінальному провадженні щодо суддів Конституційного суду України часів Віктора Януковича, продовжується.  «Це судді, завдяки яким і почався режим Януковича... Жоден з них й досі не покараний».  Соболєв не виключив, що члени антикорупційного комітету можуть піти до ГПУ, де на місці будуть вимагати пояснень: «Давайте сходимо до них у гості. Бо інтуїція мені підказує, що поки ми будемо писати, ми не отримаємо пояснень».
Події Поліція відкрила справу за фактом аварії в школі під Києвом Поліція Київської області відкрила кримінальну справу за фактом обвалення стіни в школі в м. Васильків. Як повідомили в поліції області, провадження порушено за ст.275 (порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд) Кримінального кодексу України. За даними правоохоронців, причина руйнування ще не встановлена. На місці події працюють слідчі, вони опитують працівників школи і свідків. Досудове розслідування триває. Нагадаємо, 11 вересня близько 10:00 в м. Василькові в триповерховій будівлі середньої школи №6 сталося обвалення фасадної стіни з 1-го по 3-й поверхи і перекриття навчальних приміщень. За попередньою інформацією, жертв і постраждалих немає, зі школи евакуювали 631 людину.
Політика Слідком Росії звинуватив українських силовиків у викраденні російських громадян на Донбасі Слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальну справу за фактом зникнення росіян на території південного сходу України. Як уточнили в СК РФ, справу порушено за ч.1 і 2 ст.210, п. «А» ч.3 ст.126, ч.3 ст.30, п. «В» ч.3 ст.127.1, п . «а» ч.3 ст.126, п. «в» ч.3 ст.127.1 КК РФ (організація злочинного співтовариства, викрадення людини, торгівля людьми). За даними російського слідства, невстановлені особи з числа керівництва і працівників силових структур України нібито створили організоване злочинне співтовариство з метою викрадення громадян РФ і обміну їх на українських військовослужбовців, що потрапили в полон до бойовиків «Д/ЛНР». «Злочинна організація характеризувалася ретельним плануванням злочинів, постійністю форм і методів злочинної діяльності, чіткою ієрархічною структурою, а також згуртованістю», - зазначають у СК РФ.
Економіка Україна стала лідером з експорту борошна в світі, але в ООН не згодні У 2015-2016 роках Україна відвантажила 344 тис. тонн борошна і стала лідером з експорту. Про це пише прем'єр-міністр Україн Володимир Гройсман у себе в Facebook. На другому місці за обсягами експорту борошна США. За аналогічний період вони поставили на світові ринки 303 тис. тонн борошна на загальну суму $ 151,02 млн. Кошти, виручені Америкою від експорту борошна, майже в два рази перевищують аналогічний показник в Україні. «У 2015-2016 рр. Україні відвантажила 344 тис. тонн борошна на суму $72,9 мільйона, ставши світовим лідером за обсягами поставок, однак аутсайдером за вартістю. Середня ціна на борошно вищого ґатунку за умовами FCA в 2015-2016 рр. впала в порівнянні з попереднім роком, склавши $193,2 за тонну в червні 2016 року», - передає прем'єр-міністр України. Далі за обсягами поставок йде РФ - 289 тис. тонн на суму $87,66 млн. Однак продовольча і сільськогосподарська організація ООН спростовує інформацію, що Україна стала світовим лідером на ринку борошна. Про це інформує «Сегодня». «Абсолютним світовим лідером в цій категорії є Туреччина, яка експортувала за аналогічний період 4,95 млн т борошна. Далі йдуть Казахстан і Європейський Союз», - сказано в повідомленні.
Політика Держслужба спецзв’язку та захисту інформації просить ще тиждень для е-декларування В Держслужбі спецзв’язку та захисту інформації просять ще тиждень для е-декларування.  Про це це на засіданні Комітету з питань запобігання і протидії корупції 11 жовтня Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Леонід Євдоченко, передає кореспондент АСН.  «Я хочу наголосити, що якщо ще є якісь питання на сьогодні, які виникають до функціоналу самої системи та програмного забезпечення, то я не бачу дуже проблемних питань. Я думаю, що протягом одного тижня це можна вирішити», - сказав він.  Він додав, що поки  в функціонуванні системи електронного декларування «залишилося вирішити два пункти». Євдоченко повідомив, що «на сьогодні угоди, хто буде підтримувати цю систему, немає. Зараз її підтримує НАЗК», - сказав він.   При цьому голова Комітету Єгор Соболєв додав, що, за його інформацією, «у НАЗК немає кодів. Тому, я думаю, народні депутати разом з громадськістю мають зробити слідчу групу для того, щоб з'ясувати: що взагалі відбувається», - закликав він. 
Політика Интервью
Павло Мороз: Ми хотіли запровадити і «розлучення за добу», але країна поки не готова
Про ефект від ухвалення "антирейдерського" закону, який перекриває кисень рейдерам, нечистим на руку державним реєстраторам і нотаріусам. Про  проект "Шлюб за добу", реформу щодо скасування рудиментних норм, майбутні новації від Мін’юсту і навіть про "позашлюбних дітей" Обами говоримо з заступником міністра юстиції з питань державної реєстрації Павлом Морозом.   - Мін'юст разом з народними депутатами підготував "антирейдерський" законопроект №5067, який був прийнятий у Верховній Раді після неодноразових спроб його заблокувати. Які конкретні депутати, групи впливу були проти його прийняття?   - По-перше, треба пояснити, як взагалі виникла ця ініціатива щодо підготовки такого антирейдерського закону. Ще на початку цього року запрацювала комісія, яка розглядає скарги на дії державних реєстраторів. До створення цієї комісії, наприклад, у 2015 році, якщо було порушено право особи чи з бізнесу, чи з питань нерухомості, ця особа могла звернутися до суду. Скільки часу потрібно для того, щоб отримати рішення суду? Нагадаю, рішення суду першої інстанції набуває чинності за 10 днів або за 6 днів в залежності від суду. За умови, якщо не подано апеляції. Звісно, що апеляцію подавали. Тому процес штучно затягувався мінімум на півроку. А рейдерські захоплення без участі державних реєстраторів, зрозуміло, неможливі. Комісія, яка була створена на підставі двох профільних законів, не є судом, але у неї є повноваження відміняти реєстраційні дії у випадку, коли державний реєстратор порушував закон, коли їх проводив. Комісія перевіряє пакет документів, які було подано, на предмет комплектності  та відповідності вимогам законодавства. Якщо це рейдерське захоплення, то там завжди багато помилок   Комісія, яка була створена на підставі двох профільних законів, не є судом, але у неї є повноваження відміняти реєстраційні дії у випадку, коли державний реєстратор порушував закон, коли їх проводив. Комісія перевіряє пакет документів, які було подано, на предмет комплектності  та відповідності вимогам законодавства. Якщо це рейдерське захоплення, то там завжди багато помилок: не вистачає документів і таке інше. Тому підстави для скасування цих рейдерських дій завжди знаходяться, якщо ми маємо справу дійсно з таким захопленням. До комісії також надходять скарги, коли у осіб тривалий корпоративний конфлікт. Такі приклади теж є. Надходять скарги, де просто є дійсно технічні помилки, щось там переплутав реєстратор, коли проводив реєстраційні дії. Чому не потрібно плутати комісію з судом? Бо це орган, який розглядає скарги на дії державного реєстратора. По-друге, сама державна реєстрація, її скасування не впливає на пакет документів, які підтверджують право власності на бізнес чи нерухомість. Коли запрацювала комісія, почали надходити скарги, які ми вивчили і з'ясували майже усі рейдерські схеми, що використовують рейдери у нашій країні. Були схеми, які використовують ще з 2002 року. Це схеми реєстрації на підставі підробленого чи неіснуючого рішення суду.   - Яка статистика рейдерських захоплень за останній рік? Які сфери потерпають найбільше?   - У нас є статистика за 2015 рік. Це 3000 випадків, з них 2700 - успішні. Так! Тоді комісії ще не було, оскільки вона створена на початку 2016 року. Зрозуміло, що статистика за цей рік буде доступна у 2017 році. Вивчивши усі рейдерські схеми, навесні цього року ми створили робочу групу, куди офіційно запросили представників бізнесу, зокрема Європейської бізнес асоціації, Американської торговельної палати, Американської ділової Ради, Німецької торговельної палати, французів, представників українського бізнесу та представників громадськості, Міністерства юстиції та нотаріату. Ця група почала працювати у травні. До кінця літа ми розробили законопроект 5067, який дуже успішно 5 вересня цього року був поданий до парламенту депутатом Оксаною Продан. Під цим законопроектом підписалися представники усіх фракцій. Тому що до кожного депутата були звернення про рейдерські захоплення. Але два тижні тому відбулося засідання профільного комітету і був негативний висновок щодо законопроекту. Сказати чи звинувачувати когось конкретно неможливо. Можна лише здогадуватися, хто саботував це. Як тільки це відбулося, ми почали відразу кричати: "Дивіться, це рейдери! Вони блокують наш законопроект!" (Сміється.)   - А які конкретно прізвища?    - Дивіться. На засіданні профільного комітету лунали начебто правові підстави того, чому  цей законопроект не можна приймати. Зараз я розумію, що їх просто налаштували так. Вони не винні. Вони були налаштовані, щоб його не приймати. Але, знаєте, зараз вже зайве когось звинувачувати. Напередодні ухвалення законопроекту в цілому на засіданні комітету наш законопроект доповнили. Ці нововведення хороші. Навіть не просто хороші, а супер! Це 13 нововведень. Все, що ми пропонували, залишилося. Дещо було змінено юридичну техніку. Я хочу сказати, що від цього суть закону залишилася така, як вона була. Мені він подобається навіть більше, ніж до цього. Скасували норму про обов’язковість нотаріального посвідчення протоколів для громадських об'єднань, адже виникла певна критика представників громадськості. Тобто задовольнили потреби як бізнесу, так і громадськості  Скасували норму про обов’язковість нотаріального посвідчення протоколів для громадських об'єднань, адже виникла певна критика представників громадськості. Тобто задовольнили потреби як бізнесу, так і громадськості. Головне, що законом закрили усі існуючі рейдерські схеми. Можуть з'явитися нові. Передбачити їх неможливо, бо суспільство розвивається та вигадує щось нове. Врешті-решт ми отримали 100-відсоткову підтримку комітету. Голосували усі "за". Потім, як відомо, законопроект був винесений на розгляд парламенту з голосу, його навіть не було у порядку денному! Та в результаті: 295 "за" включення до порядку денного та одразу: "давайте за нього проголосуємо за скороченою процедурою в цілому".   - Ну, це "нормальна" практика зараз у Верховній Раді, коли так виносяться законопроекти, а потім голосуються по декілька разів, якщо не вистачає голосів.   Рейдери програли. Декілька юристів та адвокатів стали дуже сумними. Навіть хтось поставив під постом про закон не лайк, а "сльозку" - "За" за закон проголосувало 271, лише 20 - "утримались". "Проти" – один голос. Це успіх, закон вже прийнято. Тому навіщо зараз з'ясовувати, хто там блокував… На мою думку, це вже зайве. Так, це треба було робити, коли закон блокували. Тоді треба було шукати "представників рейдерів". Тоді це було важливо, а зараз вже - ні. Рейдери програли. Декілька юристів та адвокатів стали дуже сумними. Навіть хтось поставив під постом про закон не лайк, а "сльозку"! (Знову сміється.)    - Бо втрачає рейдерську роботу?   - Треба перепрофілюватися та займатися більш приємними справами, ніж рейдерство! Тепер ми отримаємо статистику за 2016 рік, яка буде "комбінацією" статистики скарг, які розглядалися судами першої інстанції, та випадки, які розглянула та задовольнила комісія, де не було судового процесу. Наприклад, по таким компаніям, як UNIQA Real Estate, Novus. Було рішення комісії скасувати ці дії та притягнути до відповідальності державного реєстратора. Рейдери не отримали те, що вони хотіли.  А такі випадки, коли є рішення комісії і вони не оскаржувалися, насправді є. І вони гучні. Наприклад, по таким компаніям, як UNIQA Real Estate, Novus. Було рішення комісії скасувати ці дії та притягнути до відповідальності державного реєстратора. Рейдери не отримали те, що вони хотіли. Просто не встигли! І в суд ніхто не подавав. В обох випадках право власності було змінено на когось, кого ніхто взагалі не бачив: чи живий він, чи ні. Тому не було кому навіть оскаржувати рішення комісії. Зараз комісія за 2016 рік вже розглянула приблизно 500 скарг по суті, 220 - задовольнила.   Рейдери сядуть за ґрати на 5-10 років - Ви можете озвучити найпоширеніші схеми рейдерства?    - Всі вони закриті законом, який прийнятий. Це реєстрація на основі підробленого або неіснуючого взагалі рішення суду. Яким чином ми це закрили? Ми передбачаємо норму, якою запроваджується взаємодія між реєстрами нерухомості, бізнесу та реєстром судових рішень. Ми говоримо виключно про технічну взаємодію. Як тільки вона запрацює, реєстратор чи нотаріус, який захоче провести реєстраційну дію на підставі рішення суду, бере це рішення, вводить інформацію у реєстр, і це рішення автоматично має підтягнутися з судового реєстру.  Як тільки вона запрацює, реєстратор чи нотаріус, який захоче провести реєстраційну дію на підставі рішення суду, бере це рішення, вводить інформацію у реєстр, і це рішення автоматично має підтягнутися з судового реєстру. Щоб це запустити, потрібен час. Важливо також, щоб судовий реєстр був повний та працював нормально і швидко. Зараз вони не можуть гарантувати, що він працює нормально. Поки ця взаємодія не запрацює, так скажімо, тоді навіщо ця мертва норма, ми передбачили у перехідних положеннях до закону відповідні норми. А саме, поки не запрацює ця технічна взаємодія, коли до державного реєстратора чи нотаріуса надходять рішення суду, то він має зайти у реєстр та переконатися, що це рішення є, а також, що воно співпадає з  тим рішенням, яке йому принесли для здійснення реєстраційних дій. Якщо він не знаходить таке рішення у реєстрі, то він має призупинити реєстрацію, звернутися офіційно до відповідного суду. І лише після отримання офіційної відповіді, що воно чинне і все там нормально, проводити будь-які реєстраційні дії. Якщо ж він це не виконає, така реєстрація буде незаконною. Та його можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Це друге нововведення закону. Перше - передбачена кримінальна відповідальність саме державного реєстратора. Його за ці злочинні дії можна ув'язнити на термін до п’яти років. Також введена кримінальна відповідальність заявника, замовника і організатора. Термін ув'язнення - до 10 років. Також ми говоримо про відповідальність за підробку документів. Бо рейдерське захоплення - це у першу чергу - підробка документів. Інша схема - це коли на основі підроблених документів проводять реєстраційні дії. Як і у випадку з підробленими рішенням суду, так і підробленими документами реєстрації постраждалій особі треба звернутися до Національної поліції. Бо це є злочин. Кримінальна відповідальність - це не сфера Міністерства юстиції, це питання правоохоронних органів.   - Міністерство юстиції України раніше ініціювало створення спільної з Національною поліцією групи з протидії рейдерству в Україні. Що з цією ідеєю зараз?   - Так, Мін’юст уклав з Нацполіцією меморандум щодо протидії рейдерству. Ця взаємодія вже працює. Всі випадки, коли ми бачимо, що є грубе порушення зі сторони реєстратора, його вже притягнуто до відповідальності на рівні Міністерства юстиції, ми передаємо все до поліції. Оскільки максимум, що ми можемо зробити, це адміністративний штраф та анулювання доступу державного реєстратора, нотаріуса до реєстрів. Так от, коли є грубе порушення, цей пакет документів ми надсилаємо до Нацполіції. Наприклад, постраждала така компанія як Bunge. Ця корпорація вклала в економіку України коштів, які за розміром складають 15% від усього бюджету України на цей рік. Правда, за всю історію роботи компанії в Україні. Але все ж таки! Це 15% від бюджету країни на цей рік.   Ми вже направили декілька серйозних справ до НАБУ, бо там великі кошти. Наприклад, постраждала така компанія як Bunge. Ця корпорація вклала в економіку України коштів, які за розміром складають 15% від усього бюджету України на цей рік. Правда, за всю історію роботи компанії в Україні. Але все ж таки! Це 15% від бюджету країни на цей рік. Це американські інвестиції в нашу економіку. Ну як можна таку компанію прийти і рейдонути? Ми передали цю справу та інші резонансні до Нацполіції, частину до ГПУ, частину - до НАБУ. Я точно знаю, що по одній зі справ вже розпочато кримінальне провадження. Я не можу назвати компанію, оскільки це таємниця слідства. Можливо, вже відкриті такі ж кримінальні провадження і за іншими справами. Нехай займаються. Коли злочинці будуть покарані, тоді можна говорити, що, ось, дивіться, злочинця покарали.   Стати нотаріусом за хабар вже неможливо   - Які ще важливі нововведення антирейдерського закону?   - Є частина нотаріусів, які теж стали сумними після прийняття закону (посміхається. - АСН). Що їм не сподобалося? З набуттям чинності законом нотаріус може бути позбавлений свідоцтва на здійснення нотаріальної діяльності на підставі порушення закону.  З набуттям чинності законом нотаріус може бути позбавлений свідоцтва на здійснення нотаріальної діяльності на підставі порушення закону. Якщо нотаріус буде вчиняти так само незаконно, як державний реєстратор. На сьогодні притягнути нотаріуса до відповідальності та позбавити свідоцтва за вчинення порушення закону під час реєстрації прав власності неможливо. Але з прийняттям закону це буде можливо. Якщо він порушить закон у сфері державної реєстрації, його не просто буде притягнуто до адміністративної відповідальності, а й буде розглянуте на комісії питання про позбавлення свідоцтва. Зараз отримати свідоцтво на нотаріальну діяльність дуже важко.   - Як завжди.   - Ні. Раніше необхідно було 6 місяців стажування, юридична освіта, хабар і отримання свідоцтва.   - Навіть були свої розцінки. 100 тис.$ - і ти нотаріус?   - У нас Департамент державної реєстрації та нотаріату. Я також відповідаю за цю сферу. Як тільки нам віддавали нотаріат, хтось ыз друзів мене запитав: "Слухай, а можна там свідоцтво отримати?". Я кажу: "Авжеж!" А мені: "Скільки? Що потрібно для цього?". Я відповідаю: "Не скільки! Треба скласти іспит. І все!". А в чому тоді підвох? Я кажу: "Ні в чому, нехай приходить, складає іспит і все абсолютно чесно".   - Тобто зараз корупції у вас немає?   - Немає! Все чесно. Як зараз відбувається іспит. По-перше, щоб отримати доступ для складання іспиту, треба но мати мінімум три роки стажу помічника нотаріуса. Один нотаріус може мати лише одного помічника, якого офіційно зареєстровано в Нотаріальній палаті України. Щоб стати таким помічником нотаріуса, окрім диплома про вищу юридичну освіту, треба мати мінімум три роки юридичного стажу роботи. Отже, треба мати диплом та мінімум шість років досвіду, щоб тебе тільки допустили до складання іспиту. Як виглядає іспит? Це 30 столів, на столах - комп'ютери та мишки. І все! Ніяких паперів, з собою нічого не можна брати. Сидить комісія представників нотаріату та Міністерства юстиції слідкує та перевіряє. Мінімум 8 членів мають бути присутніми на іспиті. Та в режимі online протягом двох годин ти повинен відповісти на 74 питання з 90! Це 30 столів, на столах - комп'ютери та мишки. І все! Ніяких паперів, з собою нічого не можна брати. Сидить комісія представників нотаріату та Міністерства юстиції слідкує та перевіряє. Мінімум 8 членів мають бути присутніми на іспиті. Та в режимі online протягом двох годин ти повинен відповісти на 74 питання з 90! І ті, хто відповідає на 74 питання правильно, у них загорається "зелене" повідомлення, що значить: "іспит складено". У кого відповіді неправильні, у того горить "червоне", тому - на вихід. Такі претенденти можуть подати документи на складання нового іспиту лише через рік. Ті, хто склав першу частину іспиту, залишаються на практичне завдання, яке передбачає 10 питань. Треба правильно відповісти мінімум на 7 з 10  цих питань. Що ми маємо? З сотень претендентів свідоцтва отримують лише 5-6! І це на всю країну. На рік у нас максимум 30 нових нотаріусів. Свідоцтво на право нотаріальної діяльності зараз дуже цінне. Бо купити його неможливо. А скласти іспит - дуже складно.   - Чи буде Мін'юст розбиратися з "рейдерським спадком", починаючи з 90-х, а потім 2000-х? Коли, наприклад, у ЗМІ неодноразово згадувалася т.з. група екс-віце-спікера Держдуми РФ Олександра Бабакова, яка захопила багато об'єктів у центрі столиці…   - Ці справи зараз у судах. Це не справа Міністерства юстиції. Це не наше! Важливо, що ми зробили усе для прийняття базового закону. Я думаю, що після прийняття антирейдерського закону ми не просто вирівняємо рейтинг України щодо захищеності права власності, а навіть піднімемося.  Якщо ми на 20 пунктів впали, то піднімемося на 40 пунктів. Важливо, що не постраждав наш рейтинг щодо спрощення адміністративних процедур. Бо черг зараз немає, хабарів немає. Наразі ми створили здорове конкурентне середовище. І протягом години дійсно дуже легко провести будь-яку реєстраційну дію щодо нерухомості, бізнесу без черг і хабарів. З офіційними платежами. Якщо ви хочете зареєструватись як фізична особа-підприємець, то взагалі можете зробити це online. Дуже скоро буде можливість реєстрації таким чином товариства з обмеженою відповідальністю. Не потрібно буде їхати, до когось приходити тощо.   Хотіли запровадити "розлучення за добу", але країна не готова   - Ви були одним із авторів пілотного проекту "Шлюб за добу", яким термін від подачі заяви до реєстрації шлюбу скорочується з 30 днів до доби. Мін’юст запустив пілотний проект у кількох містах України. Які результати експерименту? Коли практика скороченої процедури може бути поширена на усю країну?   Є випадки, коли деякі приїжджають навіть з незаконних т.з. "ДНР" та "ЛНР", щоб зареєструвати шлюб протягом однієї доби.  - Так, ми запустили цей проект у шести містах: Сєвєродонецьку, Херсоні, Києві, Одесі, Львові та Маріуполі. 50% шлюбів зареєстровано в Сєвєродонецьку, Маріуполі та Херсоні. Тобто в зонах, наближених до  АТО. Є випадки, коли деякі приїжджають навіть з незаконних т.з. "ДНР" та "ЛНР", щоб зареєструвати шлюб протягом однієї доби. І повернутися зі свідоцтвом назад. Чому? Бо всі вони розраховують на те, що одного дня повернуться в  Україну. Вже ніхто там не вірить, що вони стануть Росією чи будуть незалежними республіками. Вони усі вже розуміють, що хочуть бути з Україною.   - В одному з ваших блогів ми прочитали про необхідність скасування норми про обов’язковість вказання батька у свідоцтві про народження дитини. І жінки, які не можуть вказати батька, часто вигадують його. Як з цим будете боротися?   - Так, зараз є дівчата, у них немає чоловіка і взагалі немає хлопця. А дітей вони хочуть. Вони роблять штучне запліднення. А батька у такої дитини немає. Але коли вони йдуть отримувати свідоцтво про народження, то їм кажуть: "Є графа про батька, вписуйте". Але кого вписувати? Ти мусиш когось вписати, бо за законодавством ти маєш це зробити. Це вимога закону, вимога сімейного кодексу. Між іншим, до 1953 року такої вимоги не було. Свідоцтво про народження дітей без батька можна було зареєструвати, де у графі "батько" нічого не було. Навіть не прочерк, а просто нічого не було. Але у 1953 році було змінено сімейний кодекс, ввели обов'язковий запис про батька. Не важливо, чи він є, чи його немає.   – І яких міфічних чоловіків-батьків вписують зараз?   Це жарти, але жарти жартами, коли ж вони йдуть отримувати соціальну допомогу, то їм кажуть: "А де заява батька?". А вони відповідають: "Так його немає, я його вигадала". - Вписують: "Вигаданько Вадим Петрович" чи "Обама"! Ой, вигадують, хто що може. Це жарти, але жарти жартами, коли ж вони йдуть отримувати соціальну допомогу, то їм кажуть: "А де заява батька?". А вони відповідають: "Так його немає, я його вигадала". Тоді такій жінці кажуть, щоб вона йшла до РАЦСу, отримувала там довідку, що батька немає. Побігла, отримала довідку, прийшла і так далі. Знову така ж історія в поліклініці, де вимагають заяву від батька. Треба ще раз бігти до РАЦСу, отримувати довідку. Дитячий садочок, школа, поїхати за кордон - те саме. Де дозвіл батька?   - Обами Хусейновича?   - Так (сміється. АСН). Це абсурд, звичайно, але така норма наразі присутня,  треба виключити. Реформа полягатиме в тому, що матері, у якої немає чоловіка, а у дитини реального батька, буде надано право поставити чи прочерк, чи вписати вигаданого батька у графу під час реєстрації. В останньому випадку тоді будь готова до того, що будеш проходити це пекло. Знаєте, яка була критика пілотного проекту "Шлюб за добу"? При тому, що ми надаємо право, а не обов'язок! Хочеш чекати 30 днів, чекай! Хочеш за добу, йди та реєструй за добу. Церкви сказали: "Ви що! Це не вписується в норми моралі!". А щодо ідеї про усунення перепон зі "штучним батьком", то вони взагалі написали: "Ви, Мін'юст, створюєте підстави для збільшення кількості байстрюків". І це серйозно. Це не вигадки. Коли цю ідею винесли на розгляд одного з профільних комітетів, вони одноголосно проголосували проти. Знову ж таки, бо через цю норму в країні будуть байстрюки!   - Треба ж бути перед виборцями "моральними".   - Ми цю норму усунемо, цього вимагає сьогодення   - Окрім "батька-привида", які безглузді норми законодавства планує скасувати Мін'юст?   - Ми хотіли запровадити ще й "розлучення за добу", але зрозуміли, що країна до цього не готова.   - Коли проект "Шлюб за годину" запрацює по всій країні, а не тільки в окремих містах?   - Як тільки ми внесемо до парламенту проект закону про внесення змін до системи реєстрації актів цивільного стану. Дайте нам місяць-два, щоб ми доопрацювали ці зміни, подали їх на розгляд до профільного комітету у парламент, щоб здійснити реформу в сфері реєстрації актів цивільного стану. Все буде прийнято. Я сподіваюся. Бо пілотні проекти успішні. Люди хочуть! Зараз, за Сімейним кодексом, після подання заявки ви повинні чекати мінімум 30 днів, щоб потім зареєструвати шлюб. Але за поважних причин цей термін може бути скорочений. Що таке поважні причини? Наречені біжать до лікарів, дають хабар і всі вагітні! А потім: "Ну, була вагітна, десь воно ділося. Ну, ділося й ділося". Тобто з підробкою про вагітність ідуть до РАЦСу, де комусь дають хабар, але зараз вже не дають, це було раніше, і реєструють шлюб протягом трьох днів. Як ми з'ясували де-факто до 40% шлюбів реєстрували за такою прискореною процедурою. Зрозуміло, що Міністерство охорони здоров'я та медичні заклади стали дуже сумними, коли запустили пілотні проекти. От, така ж тема була! І зірвалася! А ми говоримо: пілотні проекти успішні, люди хочуть, все - давайте. Ті, хто проти, ті просто хочуть і далі брати хабарі за фіктивні довідки про вагітність. Все! Це ж елементарна логіка.     Мери і голови сільрад зможуть реєструвати шлюби     - Які законодавчі ініціативи готує Мін'юст?   - Щодо антирейдерства, то ми не ставимо на цьому крапку. Є ще додаткові ідеї. Базовий закон треба було швидко прийняти. Але є ще декілька ідей, які спрямовані на покращення. Ми в абсолютно нормальному режимі будемо працювати. Профільний комітет парламенту цього також хоче. Ми запевнили та пообіцяли, що створимо робочу групу і обговоримо декілька нововведень. Можемо вважати, що антирейдерський - це головний крок. Але на прийнятті закону ми точно не зупиняємося. Тим більше зараз нам треба дуже швидко підготувати підзаконні акти під антирейдерський закон. Щоб, коли він буде підписаний президентом та набере чинності, ми відразу подали підзаконні акти на розгляд Кабміну і вони також швидко були прийняті. Все для того, щоб закон почав працювати на практиці, як це і передбачено. Але паралельно ми завершуємо реформу у сфері реєстрації актів цивільного стану. Була ідея децентралізації та передачі цих функцій від РАЦСів до місцевих органів влади, нотаріусів та приватних реєстраторів. Дуже довго ми відпрацьовували ці ідеї, вивчили досвід не лише європейських країн, а й світу. З'ясували, що приватних реєстраторів немає ніде. Тому приватних реєстраторів не буде. Ми також з'ясували, що нотаріуси виконують функції реєстрації шлюбу у декількох країнах, але у них статус абсолютно відрізняється від статусу наших нотаріусів. У них більше повноважень. Але паралельно ми надаємо право усім органам місцевої влади, від мерів до сільських рад, право надавати послуги у сфері реєстрації шлюбу.    І в результаті дійшли висновку, що реформа полягатиме в тому, що РАЦСи залишаться. Але паралельно ми надаємо право усім органам місцевої влади, від мерів до сільських рад, право надавати послуги у сфері реєстрації шлюбу. Смерть і народження - ні! В жодній країні немає прикладу, де б це право надавали комусь, окрім держави. Це право лише держави. Є країни, де реєстрація розлучення ще складніша ніж у нас. Там лише не підставі рішення суду можуть зареєструвати розлучення. Тобто перша реформа полягатиме у наданні місцевим органам влади права також реєструвати шлюб. Друга - це реєстрація шлюбу протягом однієї доби. Також ми створимо робочу групу щодо нововведень із реєстрації бізнесу та нерухомості. Є кілька нових ідей. Тому є над чим працювати!  
Суспільство У Раді заявили, що система е-декларування може «завалитися» Єдиний державний реєстр декларацій може вийти з ладу, коли в останній день подачі декларацій, 30 жовтня, усі 40 тисяч користувачів почнуть заповнювати документи. Про це на засіданні Комітету з питань запобігання і протидії корупції 11 жовтня заявив народний депутат фракції «Радикальної партії» Ігор Попов, передає кореспондент АСН.  «Чому лише наразі заповнено лише 5 тисяч електронних декларацій? Ми спілкуємося між собою, і я можу сказати, що контингент впевнений, що вся система може завалитися. Чому так мало заповнено? Бо є політичне замовлення, щоб система завалилася. А знайдуть для цього технічні причини. І вже сьогодні ми бачимо, що важко буде знайти «крайніх», - заявив нардеп.  Попов не виключає, що 30 жовтня 2016 року, в останній день, коли за законом необхідно подати електронну декларацію, система може «впасти». «Бо 40 тисяч користувачів дуже активно почнуть заповнювати декларації в останній день», - не виключає він.  У свою чергу технічний представник захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах НАЗК запевнив, що НАЗК проводило «краш-тести» апаратного забезпечення, за результатами якого система витримує 800 тис. одночасних запитів. 
Суспільство Суд у справі проти Плотницького допитає Савченко 21 жовтня За інформацією прес-служби київської прокуратури, на наступному засіданні, яке відбудеться 21 жовтня, заплановано допит потерпілих Надії Савченко, а також її матері і сестри. Про це передає АСН. «На судовому засіданні будуть допитані потерпілі, а потім свідки сторони обвинувачення. Після цього будуть досліджені листи і речові докази», - заявив державний обвинувач Євген Дудко. За словами прокурора, на суді щодо Ігоря Плотницького будуть давати свідчення 17 свідків. 31 серпня Подільський районний суд Києва дав дозвіл на проведення заочного розгляду справи щодо головного терориста «ЛНР» І. Плотницького. Він звинувачується у скоєнні злочинів, передбачених ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ст. 258 (терористичний акт) і ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) КК України.
Суспільство оформление ленты  Під прицілом: у Києві стартувала виставка новітньої зброї Військова і спеціалізована техніка, тилове забезпечення, зразки військової форми - все це виробники показали 11 жовтня у Києві в рамках Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека-2016». 400 учасників з 13 країн світу представили свої новинки і добре перевірені зразки. На відкриття виставки прибули міністри Степан Полторак, Арсен Аваков, начальник Генштабу Віктор Муженко, голова СБУ Грицак, секретар РНБО України Олександр Турчинов. Під час церемонії відкриття виставки Олександр Турчинов говорив про війну на сході України, про мужність і силу українських військових і побудову сильної армії. «Агресора треба не вмовляти, його треба зупиняти! І сьогодні на сході України агресора зупиняє мужність і професіоналізм наших військових», - сказав він. Читайте також: Україна представила свою зброю За словами секретаря РНБО, сьогодні українські підприємства виробляють широкий спектр сучасної та ефективної зброї, починаючи від стрілецької і закінчуючи потужною бронетанковою технікою, сучасними ракетними комплексами і військово-транспортними літаками. Є й ті зразки, які були розроблені і підготовлені до випробувань у досить короткі терміни в умовах війни. Серед них, наприклад, безпілотний багатоцільовий транспортний засіб «Фантом», комплекс розвідки і РЕБ «Джеб», новий бойовий модуль «Дуплет». Для морських піхотинців був представлений мобільний і надійний, як кажуть розробники, бронетранспортер «Отаман 6х6». На форумі представлені і досягнення іноземних партнерів у сфері оборони. Тому організатори сподіваються, що в його рамках будуть укладені вигідні і довгострокові контракти.
Економіка «Сухий» закон. Піар замість реальної боротьби з алкоголізмом 22 вересня цього року Київська міська рада ухвалила рішення про заборону продажу алкоголю в нічний час у стаціонарних магазинах. Депутати вважають, така норма дозволить знизити рівень пияцтва та зменшити криміногенну ситуації в місті. Однак за благими намірами чиновники забули про права торговців спиртним. Адже вартість ліцензії на продаж алкоголю після обмеження часу його реалізації не зменшується. Власне, і сама заборона є незаконною, кажуть юристи. Заборона на продаж алкоголю ще не діє За даними Національної ради з питань охорони здоров'я, щороку через алкоголізм в Україні помирає понад 40 тисяч людей. Зараз у країні нараховується 700 тисяч лише офіційно зареєстрованих алкоголіків. Майже 40% українських підлітків 14 - 18 років регулярно вживають алкогольні напої.  Саме зниження рівня алкоголізму, перш за все молодіжного, у столиці, а також - зменшення кількості правопорушень у нічний час та підвищення ефективності боротьби з точками незаконного продажу алкоголю мають на меті зміни, які 22 вересня ухвалили депутати Київради. Своїм рішенням депутати обмежують час продажу горілчаних виробів у Києві з 23:00 до 10:00 в усіх стаціонарних закладах торгівлі, окрім закладів ресторанного харчування. А як це регулюється за кордоном? Так у багатьох штатах США заборонено продавати алкогольні напої навіть у ресторанах та барах з 2:00 до 7:00. А в деяких містах Великої Британії вартість ліцензії на нічний продаж алкоголю дорожча, ніж на реалізацію горілчаних виробів удень. У Швеції та деяких провінціях Канади монополія на роздрібну торгівлю алкоголем належить державі Схожі норми діють у більшості розвинених країн світу. Так у багатьох штатах США заборонено продавати алкогольні напої навіть у ресторанах та барах з 2:00 до 7:00. А в деяких містах Великої Британії вартість ліцензії на нічний продаж алкоголю дорожча, ніж на реалізацію горілчаних виробів удень. У Швеції та деяких провінціях Канади монополія на роздрібну торгівлю алкоголем належить державі. Тож придбати горілчані вироби там можна лише в державних магазинах, і час продажу теж обмежений. Що ж до столичного нововведення, то станом на 11 жовтня воно ще не набрало чинності. Однак, зі слів колишнього директора Департаменту міського благоустрою столиці, а нині народного депутата Дмитра Білоцерковця, вже найближчим часом рішення Київради буде опубліковане в газеті «Хрещатик», а відтак набуде чинності. За порушення введеної заборони продавців позбавлятимуть ліцензій на реалізацію алкогольних і тютюнових виробів. Втім таке рішення, виявляється, порушує законодавство. Заборона продажу алкоголю вночі суперечить законам Місцева влада має повноваження лише встановлювати режим роботи суб’єктів господарювання. Заборонити ж продаж алкогольних напоїв чиновники можуть лише погодивши таке рішення з власниками торговельних закладів. Ще 24 травня 2016 року Верховний Суд України виніс постанову, якою констатував, що встановлення постійної заборони (обмеження) на торгівлю алкогольними напоями виходить за межі повноважень органу місцевого самоврядування. Оскільки місцева влада має повноваження лише встановлювати режим роботи суб’єктів господарювання. Заборонити ж продаж алкогольних напоїв чиновники можуть лише погодивши таке рішення з власниками торговельних закладів. Судова тяганина у цій справі розпочалася ще у 2010 році, коли Хмельницька міськрада ухвалила рішення заборонити продаж алкоголю з 22:00 до 11:00. До речі, такі обмеження продажу алкоголю діють ще й у Львові, Івано-Франківську, Хмельницькому, Тернополі, Сумах. А в Києві з квітня заборонено продавати алкоголь у кіосках. Антимонопольний - проти Чи не на кожне з таких рішень місцевих органів самоврядування реагував Антимонопольний комітет, адже подібні рішення порушують статтю закону про захист економічної конкуренції. Київське обласне відділення Антимонопольного комітету досі оскаржує ухвалу Київради на заборону торгівлі алкогольними напоями у МАФах. Як зазначено на сторінці комітету у Facebook, ще 8 червня Антимонопольний комітет зобов’язав Київраду скасувати своє рішення. Однак за майже чотири місяці жодної реакції від столичної влади не надійшло. Оскільки терміни реагування на рішення Комітету вичерпано в середині липня, а скасування заборони не відбулося, Київське обласне територіальне відділення АМКУ підготувало матеріали та передало до господарського суду Києва «Оскільки терміни реагування на рішення Комітету вичерпано в середині липня, а скасування заборони не відбулося, Київське обласне територіальне відділення АМКУ підготувало матеріали та передало до господарського суду Києва», - зазначено у повідомленні Київського обласного відділення Антимонопольного комітету. До нещодавньої заборони на продаж алкогольних напоїв у Києві в нічний час у Антимонопольного комітету теж є питання. Адже міська рада прийняла зазначене рішення без попереднього обов’язкового погодження з Комітетом. Реагувати на ймовірні порушення Комітет буде уже після офіційного оприлюднення цього документа. Час реалізації алкогольних виробів зменшиться, а ліцензія не подешевшає Крім того, що подібним рішенням Київрада перевищила свої повноваження, воно ще й веде до додаткових обмежень законних гравців на ринку торгівлі, які отримали ліцензії на реалізацію підакцизних товарів. У столичній податковій зазначають, видають ліцензії на торгівлю горілчаними виробами згідно з законом "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів". Оскільки зміни до зазначеного законодавчого акту не внесено, порядок оформлення та видачі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і річна плата за них лишається без змін та становить 8000 грн на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат «Оскільки зміни до зазначеного законодавчого акту не внесено, порядок оформлення та видачі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і річна плата за них лишається без змін та становить 8000 грн на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат», - відповіли АСН у головному управлінні ДФС у м. Києві.  У Всеукраїнському об'єднанні малого та середнього бізнесу «Фортеця» кажуть - підприємці, які торгують алкоголем, опинилися в неконкурентних умовах. Адже з обмеженням продажу алкоголю в нічний час столичні торговці спиртним матимуть менше часу на реалізацію продукції, а платити за ліцензію будуть стільки ж, як і підприємці з інших населених пунктів, які торгуватимуть своєю продукцію без обмежень. Вийде так само, як і з МАФами, спочатку змусили підприємців, хто продає пиво, купити ліцензії, а потім заборонили взагалі продавати «Місцева влада не може змінити (вартість ліцензії. - Ред.), податкова теж. Вийде так само, як і з МАФами, спочатку змусили підприємців, хто продає пиво, купити ліцензії, а потім заборонили взагалі (продавати. – Ред.)», - зазначив заступник голови Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» Віталій Андрєєв. Тож, на думку Андрєєва, рішення щодо заборони продажу алкогольних напоїв у нічний час діятиме не довго, оскільки, як тільки воно набере чинності, підприємці масово почнуть подавати позови в суди. Водночас економісти кажуть, у Києві не так багато цілодобових магазинів, які відчують на собі наслідки від такого рішення. «Дійсно, для конкретного бізнесу, який мав цілодобовий продаж, це може бути проблема, але вага цього бізнесу в загальній структурі київської економіки дуже незначна», - зазначив експерт з економічних питань Олександр Жолудь.  Заборона продажу алкоголю поверне на вулицю нелегалів Водночас експерти вважають, що з забороною продажу алкогольних виробів у нічний час кияни не стануть менше пити, адже де є попит, там одразу з’являється і пропозиція у вигляді бабусь біля метро та таксистів з повними багажниками випивки.   Вакууму в цьому сегменті ринку ніколи не було і не буде. Якщо не будуть продавати магазини, значить - торгуватимуть нелегали. У 2000 роках біля метро стояли бабусі і торгували горілкою, те ж саме й зараз буде «Вакууму в цьому сегменті ринку ніколи не було і не буде. Якщо не будуть продавати магазини, значить - торгуватимуть нелегали. У 2000 роках біля метро стояли бабусі і торгували горілкою, те ж саме й зараз буде», -  зазначив Андрєєв. При цьому виробники алкогольної продукції застерігають, тіньовий обіг горілки до кінця 2016 року може сягнути рівня 60% від загального ринку. «Це є дуже велика проблема України, і вона за кількістю смертей, наприклад, перевищує втрати, що ми маємо на Сході за рік. Але чи можна її вирішити виключно такими заборонами продажу в нічний час, я вважаю, що це навряд чи буде ефективно», - зазначив Олександр Жолудь. Не з того краю почали Невдалий досвід заборон у країні уже був. Зокрема і щодо гральних автоматів, діяльність яких у 2009 році заборонили повністю. Відтоді минуло вже сім років, а правоохоронці досі викривають підпільні заклади, що під прикриттям "державних лотерей" займаються все тим же забороненим азартним бізнесом. Тож фахівці вважають, що розпочинати боротьбу з масовим алкоголізмом в Україні варто не з заборон на продаж горілчаних виробів в окремих містах, а з повної заборони реклами алкоголю, зокрема прихованої.
Політика Хто “зливає” е-декларування? 30 жовтня - останній день, коли близько 50 тисяч чиновників, державних службовців, за законом про запобігання корупції, мали б заповнити електронні декларації на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Наразі лише 5 тис. чиновників, як повідомила голова НАЗК Наталія Корчак, заповнили декларації. Ще 20 тис. - в режимі "обробки". Гарантій, що система працюватиме, немає. Більше того, нардепи  та експерти впевнені, що е-декларування спеціально та штучно "зливають" у високих кабінетах.     Прочуханка від Гройсмана   11 жовтня на засіданні Кабміну міністри жалілися один поперед одного, що не можуть заповнити електронну декларацію. На що у відповідь голова НАЗК Корчак визнала наявність певних технічних збоїв, які поступово усуваються. "Ми з Держспецзв’язком в оперативному порядку здійснюємо коригування цієї програми", - доповідала вона главі уряду.   Корчак повідомила, що треба підписати договір щодо технічної підтримки з державним підприємством УСС, аби вже у межах договірних відносин на професійній основі здійснювати технічне забезпечення електронного реєстру.   Національне агентство є власником тієї частини програми, яка забезпечує функціонування єдиного державного реєстру. "І цю програму потрібно доопрацьовувати, аби вона могла бути приєднана до інших баз даних. Ми розіслали листи відповідним науковим установам, аби з’ясувати, хто може далі взятися за розробку техніко-економічного обґрунтування і технічного завдання щодо побудови останніх модулів”, - пояснила вона.   Голова НАЗК зауважила, що також виникло питання щодо реєстру корупціонерів, які зараз веде Міністерство юстиції. “У рамках створення робочої групи ми з Міністерством юстиції ввели у їхню базу даних усі дані, що стосуються цього реєстру. Коли у нас буде апаратна частина, тоді ми зможемо цей реєстр перенести на наші можливості. Тому, аби забезпечити безперебійне функціонування реєстру, треба бути власником апаратної частини”, - підкреслила вона.   Корчак розповіла, що оренда відповідного сервісного обладнання обходиться державі у 100 тис. грн на місяць, ще приблизно стільки ж витрачається на обслуговування.   Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству фінансів передбачити за запитом НАЗК необхідні зміни до державного бюджету для закупівлі обладнання та окреслив дедлайн.   "Ви, в принципі, є центральним органом виконавчої влади, а з іншого боку, ви ж абсолютно незалежні від Кабінету міністрів. Ви обиралися незалежно, через конкурсні комісії і так далі, тому  ми тільки можемо вам сприяти в цьому. Але я хочу наголосити, що станом на 31 жовтня до кінця дня у вас має бути все бездоганно заповнено", - попередив Гройсман керівництво НАЗК.   У свою чергу міністр  юстиції Павло Петренко вкотре заявив про недопустимість зриву проекту, який є однією з ключових вимог ЄС на шляху євроінтеграції. Звучить все гарно та правильно. Але ж хто винен за фактичний провал?     Кругова безвідповідальність і німота Після засідання Кабміну питання е-декларування почали обговорювати в Раді. Так, на засіданні Комітету з питань запобігання корупції голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Леонід Євдоченко "переводив стрілки" на НАЗК.   "Власником системи є НАЗК. Вони виправляють суто правові аспекти. Саме їх департамент має технічно це забезпечити. Нехай з цим розбираються ті, кому поставлені завдання",  - сказав він журналістам.   При цьому він визнав, що виникають питання до функціоналу самої системи та програмного забезпечення... "Я думаю, що протягом одного тижня це можна вирішити", - сказав він.   У відповідь начальник відділу захисту інформації в НАЗК Олександр Петраш, тікаючи від преси, відхрестився:   "Я не компетентний відповідати на те: хто відповідальний за недоліки на сайті. Буде відповідне розслідування". Заступник Голови Національного агентства з питань запобігання корупції Руслан Радецький також спочатку ховався від журналістів, а потім спробував відмовитися від коментаря, посилаючись на необхідність присутності на тренінгу у Вищому господарському суді України.   "Жодного саботажу немає! Департамент працює, ми відпрацьовуємо усі питання... Ми відпрацюємо усі питання та намагаємося, щоб система працювала. Бо треба, щоб система працювала!", - запевняв він.   Показове заповнення зазнало поразки   Гіркий сміх викликає ситуація, коли на засіданні парламентського комітету депутати спробували показово і колективно заповнити е-декларацію. В результаті - не вийшло! Ні голова комітету Єгор Соболєв, ні його колеги, починаючи з Віктора Чумака, Юрія Дерев'янка, Ігоря Попова, закінчуючи Сергієм Лещенком, - не подали декларації, хоча кінець місяця вже "на носі".   "Система постійно видає нові вимоги, графи, які треба заповнити, постійно змінюються", - жалілися ще минулого тижня нардепи з усіх без винятку фракцій.   Як виявилося, й досі не заповнив декларацію голова фракції "Опозиційного блоку" Юрій Бойко, який впевнений, що "створена система політично мотивована". Голова "Самопомочі" Олег Березюк також розповідав, що система не працює нормально. "Радикал" Олег Ляшко обіцяв виконати закон, подати декларацію в законний термін. Але, за його словами,  депутати Радикальної фракції зверталися до НАЗК з проханням надати їм технічні роз'яснення щодо правильного оформлення електронної звітності. Проте в НАЗК допомоги не надали. Так само декларації досі не заповнила ні голова "Батьківщини" Юлія Тимошенко та голови фракцій коаліції: від БПП - Ігор Гринів та Максим Бурбак від "Народного фронту".   Очільник антикорупційного комітету Єгор Соболєв впевнений, що проблеми з електронним декларуванням насправді не виправляються.   "Навіть з'являються такі, яких раніше не було. Обидва державних органи: НАЗК та Держспецзв'язку, роблять вигляд, що їх це не стосується. Це форма вишукуваного саботажу, коли один не робить, а інший - мовчить. В результаті система не працює", - сказав він.   За його словами, члени комітету звернулися до президента та прем'єра, щоб вони розібралися з відвертим штучним знищенням системи, бо ніхто у високих кабінетах просто не хоче показувати свої реальні статки.   "Якщо керівництво держави не може забезпечити просту роботу навіть сайту для збору та управління деклараціями, то яка ціна цієї владі? Президент та прем'єр мають взяти це на особистий контроль, тим більше вони самі мають заповнити декларацію. Сьогодні вони цього не зможуть зробити, бо сайт та система зроблені по-кривому... Це форма збереження корупції та клептократів", - сказав він. Більшість політиків чекають, що декларування ось-ось завалиться   За словами Єгора Соболєва, в комітеті створена робоча група, яка візьме під контроль ситуацію, будуть надіслані листи до ЄС, послам США та Європи.   "Про те, як вони всі нас намагаються обдурити, що система поки що не працює... Вони псують навіть те, що нам першопочатково подарувала Організація Об'єднаних націй", - вважає він. (Систему електронного декларування Україні надали в ООН. – Авт.)   З ним погодився член Комітету та народний депутат фракції "Радикальної партії” Ігор Попов.   "Ми спілкуємося між собою, і я можу сказати, що контингент впевнений, що вся система завалиться... Бо є політичне замовлення, щоб система завалилася. А знайдуть для цього технічні причини. І вже сьогодні ми бачимо, що важко буде знайти "крайніх", - заявив нардеп.   Попов не виключає, що 30 жовтня 2016 року, в останній день, коли за законом необхідно подати електронну декларацію, система може взагалі "впасти":   "Бо мінімум 40 тис. користувачів дуже активно почнуть заповнювати декларації в останній день".  Експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільська нагадала, що про наявні проблеми попереджали ще 1,5 місяця тому. Чому за два з половиною тижні до “часу Ч” про них знову заговорили, не зробивши нічого для їх усунення? Відповідь, на її думку, очевидна:   "Реєстр не працює повноцінно. Найбільша загроза полягає у тому, що форма декларації, яку пропонує система, не дозволяє виконати норми закону про запобігання корупції. Це фактично дозволяє чиновникам і надалі ховати свої статки".
Суспільство До Києва привезли унікальну мироточиву ікону У понеділок, 10 жовтня, до Києва прибула мироточива ікона Іверської Божої Матері з Вінницької області. Святиня перебуватиме в храмі Успіння Пресвятої Богородиці до 25 жовтня цього року, і поклонитися їй зможуть всі охочі. Про це пише Сегодня. У 2015 році ікона вже була в столиці, і щоб поклонитися їй у тимчасовому храмі на Урлівській, шикувалися величезні черги віруючих. У храмі роздають парафіянам ватки з миром, кілька разів на день проводяться богослужіння. Ікона допомагає людям. «У 2015 році я приходила помолитися цій іконі. Лікарі виявили у мене злоякісну пухлину на щитовидці. Мала відбутися важка операція. Однак після того як я помолилася іконі і попросила зцілення, все пройшло вдало. Я вважаю, що ікона допомогла мені», - каже в інтерв'ю виданню киянка Марія.

Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Сильні обереги здатні подарувати захист від будь-якого негативного впливу Щоб у ваше життя не увірвався негати....
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Купити або знайти спокій не можна Його можна лише самостійно створити всередині себе
більше матеріалів




/-1,7536931037903-/ /-pc-/
Top