counter
Архів Повернутись назад 01 Листопада 2016
1 Листопада
За кордоном оформление ленты  Створено робота, який харчується живими організмами Фахівці з Бристольського університету створили м'якого робота, який може отримувати енергію з живих організмів, що поглинаються ним. За інформацією New Scientist, робот був створений за аналогією з трубчастими організмами, які живуть на поверхні води. «Ротова порожнина» виготовлена ​​з м'якого полімеру, за допомогою якого машина поглинає воду з живими організмами. Далі рідина потрапляє в шлунок, в якому містяться бактерії, здатні перетворювати організми в енергію, що і живить робота. Відходи викидаються через отвір в задній частині агрегату. За словами фахівців, робот може виробляти невелику кількість енергії, проте фахівцям вдалося зменшити потребу робота в ній, застосувавши полімери для виготовлення деяких частин його тіла. Був підвищений ККД мікробних паливних елементів, збільшивши їхню кількість в роботі.
Суспільство У Києві охоронцям метро можуть видати засоби захисту через агресивних пасажирів Комунальне підприємство «Київський метрополітен» готує звернення до керівництва Національної поліції щодо збільшення штату працівників у підземці. Про це йдеться в повідомленні київського метро. Крім того, керівництво підприємства опрацьовує питання про індивідуальні засоби захисту для співробітників. «Це безпрецедентний випадок для нашого підприємства. Хочу зауважити, що за останній рік ми регулярно стикаємося з агресивною поведінкою пасажирів. Уже зафіксовано шість випадків побиття контролерів. Тому опрацьовується питання про індивідуальні засоби захисту для наших співробітників», - повідомив начальник КП «Київський метрополітен» Віктор Брагінський, коментуючи стрілянину в працівника воєнізованої охорони на станції «Либідська». Також у київському метро заявили, що така необхідність продиктована як зростанням випадків агресії щодо працівників підземки, так і випадків затримання пасажирів з небезпечними предметами: вогнепальною і холодною зброєю і навіть гранатами.
До ВРЮ викликали чотирьох суддів з «ЛНР», щоб арештувати На сьогодні, 1 листопада до Вищої ради юстиції викликали 4-х суддів з окупованих районів Луганщини щоб їх арештувати, повідомляє кореспондент АСН. Згідно порядком денним сьогоднішнього засідання ВРЮ, має бути розглянуто питання щодо дозволу на затримання та обрання запобіжного заходу за клопотанням заступника генпрокурора Юрія Столярчука щодо: -         судді Краснолуцького міського суду Луганської області Долотіна Віктора Олексійовича -         судді Брянківського міського суду Луганської області Чернової Наталії Іванівни -         судді Краснолуцького міського суду Луганської області Ковальчук Галини Леонідівни  -         та судді Краснолуцького міського суду Луганської області Скнаріної Лілії Григорівни. Нагадаємо, від 30 вересня дозвіл на затримання та запобіжний захід щодо суддів, відносно яких порушено кримінальні провадження, надає ВРЮ. Раніше це була функція парламенту.
За кордоном оформление ленты  Boeing показав крило нового пасажирського лайнера, що складається Американський авіабудівний концерн Boeing показав виданню Aviation Week крило майбутнього пасажирського літака B777X, на складання та розкладання якого знадобиться не більше 20 секунд, пише N+1. Як повідомляє видання, довжина  ділянки консолі, що складається, крила серійного Boeing 777X становитиме близько 7,3 метра. У складеному стані розмах крила лайнера складе 64,5 метра, а в розкладеному - 71,8 метра. Зараз американський концерн проводить випробування «голого» сегмента крила, без встановлених на нього додаткових елементів і панелей. Ділянка, що складається, поки приводиться в рух за допомогою спеціальної установки, а не внутрішнього приводу крила. Пасажирський літак Boeing 777X стане найбільшим у світі дводвигуновим лайнером. Літак отримає складне крило, щоб він міг легко переміщатися звичайними злітно-посадочними смугами і поміщатися в стандартні авіаційні ангари. Складне крило ніколи серійно не встановлювалося на цивільні літаки, хоча серед бойових літаків морської авіації воно поширене.
Суспільство Зростаюча агресія РФ турбує розвідку Великої Британії Керівник британської контррозвідки МІ-5 Ендрю Паркер вважає, що Росія становить загрозу стабільності Британії і застосовує багато нових методів для досягнення своїх цілей. За словами Паркера, Кремль за кордоном просуває свою зовнішню політику агресивними методами - застосовуючи пропаганду, підривну діяльність, кібернетичні атаки і шпигунство. МІ-5 планує перешкодити Москві. «РФ діє по всій Європі і в Великій Британії. Робота МІ-5 полягає в тому, щоб стати на шляху у всього цього», - заявив голова контррозвідки Великої Британії. Він зазначає, що агресивні дії Російської Федерації можна побачити в Україні та Сирії. «Однак значна частина їхніх дій залишається поза увагою разом з кіберзагрозами. РФ була прихованою загрозою протягом десятиліть. Нинішні часи відрізняються тим, що в розпорядженні є все більше і більше методів», - заявив Паркер.
Політика Парубій підписав постанову про підвищення зарплат народним депутатам Вчора, 31 жовтня, голова українського парламенту Андрій Парубій підписав постанову «Про висновки і пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік» (5000-П). Зокрема, документ містить додаток про підвищення зарплат депутатам. Про це сказано на сайті ВРУ. За словами голови парламенту Андрія Парубія, він не підписував документ доти, поки не було погоджено з керівниками фракцій, а також не зареєстровано нову постанову, якою можна скасувати пункти 3 і 4 з постанови 5000-П (в яких йшлося про коригування зарплат парламентаріїв). «Вже підготовлені зміни до постанови. Я особисто підписав зміни, підписали майже всі голови фракцій. Після того, як були підписані пропозиції про зміни, маючи повну гарантію, що зміни відбудуться, я підписав попередню постанову, бо не можна вносити зміни до постанови, якщо вона не підписана», - говорить Парубій.
Суспільство РФ відкрила справи проти чотирьох українських командирів «за обстріли» Слідчий комітет Росії почав кримінальні справи щодо командирів чотирьох українських бригад. Як повідомляється на офіційному сайті відомства, справи були відкриті за статтею «Застосування заборонених засобів і методів ведення війни». У список обвинувачених РФ потрапили: «командир 72-ї окремої механізованої бригади ЗС України полковник Андрій Соколов, командир 1-го батальйону 14-ї окремої механізованої бригади ЗСУ підполковник Михайло Прокопів, командир 93-ї окремої механізованої бригади ЗС України полковник Владислав Клочков, командир 30- ї окремої механізованої бригади ЗС України полковник Віталій Якубов, а також інші невстановлені  особи цих підрозділів». Слідчі Росії вирішили, що 15 і 16 березня військовослужбовці 72-ї і 93-ї окремих механізованих бригад разом з командирами «зробили прицільний артилерійський обстріл н.п. Ясинувата і Старомихайловка в Донецькій області України, в результаті чого була пошкоджена інфраструктура Ясинуватського блокпоста, ЛЕП, у сел. Старомихайлівка пошкоджені приватні домоволодіння».
Економіка В Україні запустили DoZorro - інструмент контролю закупівель у системі ProZorro Система повинна забезпечити постійний зв'язок між учасниками торгів з контролюючими органами в режимі online. Про це на презентації проекту DoZorro 1 листопада заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, передає кореспондент АСН. "Державні закупівлі - це те, як витрачаються наші з вами кошти, платників податків. На цій ідеї заснована наша реформа. Ми багато працюємо над тим, щоб державні закупівлі були прозорими. Ідея банальна: чим більше конкуренції в процесі закупівель, тим менше корупції, зловживань у цьому процесі... Головна перевага системи в тому, що всі бачать все... Вже зараз ми "перейшли" 500 ГБ інформації щомісяця. Це інформація, яка часто як позитивна, так і іноді така, що її треба вивчати і робити висновки", - сказав він. Нефьодов додав, що до цього часу нам "не вистачало місця, де учасники торгів могли б відправляти скарги. Повірте, я щодня отримую велику кількість повідомлень про "зраду"... Інформація, навіть якщо ті, хто порушив правила, був притягнутий до відповідальності, якщо тендери були скасовані, часто втрачається... Тому всі порушення повинні обговорюватися, в першу чергу на місцях... Найголовніше, щоб ця інформація не була загублена. Особливо, якщо скарги надходять на одну і ту ж компанію, адже це не просто привід задуматися про порушення. Тому ми закликаємо використовувати цей портал". Слід зазначити, що новий ресурс DoZorro створюється на базі Transparency International Україна за підтримки донорських організацій і не належить Кабміну. Система являє собою платформу, учасник якої може дати зворотний зв'язок державному замовнику або постачальнику, обговорити й оцінити умови закупівлі. Також ресурс дозволить проаналізувати закупівлі окремого державного органа або установи, підготувати і подати офіційне звернення до контролюючих органів. В ході презентації керівник Програми інноваційних проектів Transparency International Україна Віктор Нестуля нагадав, що система Prozorro багато в чому є сервісом для бізнесу. "В процесі накопичується великий пласт інформації, яку необхідно аналізувати... Тепер на кожному етапі закупівель будь-який користувач системи може залишити свій відгук про те, що йому сподобалося, а що ні. Цей відгук буде систематизовано системою, а потім на нього обов'язково буде реакція відповідних контролюючих органів. Тобто, ця система є сполучною ланкою між учасниками торгів, громадськістю, яка може контролювати процес, а також контролюючими органами. За результатами відгуків формуватимуть профайли відгуків щодо учасників і замовників. Ця перший етап рейтингування... Ми створюємо базу даних, яка буде структурована", - пояснив він. Також у системі передбачена робота таких додаткових сервісів, як "антикорупційний монітор".
Події Один із захоплювачів Харківської ОДА намагався втекти в РФ Вчора, 31 жовтня, близько 21:00 прикордонники Харківської області засікли людину, яка пересувалася в бік російського кордону. Чоловіка затримали за декілька десятків метрів від державного кордону, біля російського населеного пункту Журавлівка. Потенційним порушником виявився Єгор Логвинов, один з лідерів сепаратистського руху, а також організатор масових заворушень в Харкові навесні 2014 року. Чоловік брав участь у захопленні місцевої ОДА. У прес-службі ДПСУ повідомили, що при собі у чоловіка була довідка про звільнення. «Понад два роки він відбував покарання в установах кримінально-виконавчої служби, звідки напередодні був звільнений за рішенням Київського районного суду Харкова. При цьому чоловіка звільнили під заставу в розмірі понад 200 тис. гривень», - сказали прикордонники. В обласній прокуратурі зазначили, що Логвинову повідомили про підозру у вчиненні дій, які спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу України.
Політика Генпрокуратура перевірить е-декларації Порошенка і нардепів Генеральний прокурор Юрій Луценко обіцяє перевірити електронні декларації як Президента України Петра Порошенка, так і народних депутатів, які задекларували великі суми готівки. Про це він заявив під час брифінгу у вівторок, 1 листопада, передає «РБК-Україна». «Буде перевірено (е-декларацію Порошенка. - АСН) так, як і всі інші. Як ви знаєте, Президент задекларував майно, яке було задекларовано раніше, але так само, як і всі інші, він буде перевірятися», - сказав очільник ГПУ, додавши, що Порошенко з року в рік декларував значні накопичення, тому походження коштів Президента відомо. Крім того, за словами Луценка, відомство перевірить е-декларації нардепів, у яких понад 100 тисяч доларів готівки. «Ми будемо перевіряти електронні декларації народних депутатів, які задекларували готівку понад 100 тисяч доларів. Цей аналіз буде складатися зі звернень у ДФС про сплату податків. Відповідно народні обранці можуть потрапити під дію статті 112 - це ухилення від сплати податків», - сказав Луценко. Генпрокурор зазначив, що перевірка і подальше розслідування буде проводиться спільно з ДФС. «Також ми збираємося проаналізувати банківські вкладення», - додав він.
Політика Можливий зрив е-декларування розслідуватиме СБУ - Луценко Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що звернення Національного агентства з питань запобігання корупції про можливе втручання в систему е-декларування буде перенаправлено в Службу безпеки України. Про це він заявив під час брифінгу у вівторок, 1 листопада, передає ЛІГА.net. «Якщо ми отримаємо офіційне звернення пана Радецького (заступник голови НАЗК. - АСН), безумовно, воно буде направлено до Служби безпеки України, яка відповідає за розслідування ймовірних втручань в комп'ютерні системи. Під процесуальним керівництвом наших прокурорів цю справу буде розслідувано», - сказав Луценко. Нагадаємо, що 31 жовтня НАЗК звернулося в Генеральну прокуратуру з проханням дати правову оцінку можливому зриву кампанії електронного декларування. Йдеться про технічні проблеми, які виникали 26 - 28 жовтня в роботі Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
Політика Рада скасувала підвищення зарплат депутатам Верховна Рада у вівторок, 1 листопада, скасувала збільшення заробітної плати народних депутатів до 37 тис. грн на місяць. Про це повідомляється на сайті українського парламенту. За проект постанови №5323 про внесення змін до постанови «Про висновки і пропозиції до проекту закону України про державний бюджет України на 2017 рік» проголосували 264 депутати. Таким чином депутати вилучили пункти 3 і 4, які стосуються питань оплати праці народних обранців. Нагадаємо, що в жовтні народні депутати прийняли постанову, якою збільшили свою зарплату до 37 тис. грн на місяць, при цьому багато хто з депутатів заявив, що не знали суті і змісту цього документу. У Міністерстві фінансів заявили, що вони виступили ініціатором внесення статей в бюджет на 2017 рік, якими зарплата парламентарів буде збільшена вдвічі.
Події Голова банку «Київська Русь» підозрюється у привласненні 14 млн грн Київська місцева прокуратура № 7 повідомила про підозру колишньому директору Київського центрального відділення ПАТ «Банк «Київська Русь» у  службовій підробці і привласненні грошових коштів в особливо великих розмірах. Про це повідомлять прес-служба прокуратури, передає АСН. Прокуратура встановила, що злочинець, вступивши в змову з підлеглими (завідувачем каси і начальником відділу), організував схему незаконного збагачення шляхом підробки документів на видачу готівки з карткових рахунків 421 клієнта банку. На підставі підроблених документів в період з кінця 2014 року по травень 2015 року посадові особи заволоділи коштами банку на суму понад 14 мільйонів гривень. Екс-директору було повідомлено про підозру за статтею 191 частини 5, статті 366 частини 2 КК України.
Суспільство оформление ленты  Родичі військових просять не тримати бійців два роки після закінчення контракту «Ні контрактному рабству» - з таким гаслом вийшли до Верховної Ради України родичі українських військових-контрактників. За словами пікетників, в парламенті на розгляді перебуває законопроект, згідно з яким держава залишає за собою право не звільняти військовослужбовців ще протягом двох років з моменту набрання законопроектом чинності. «Нам депутати показали текст цього законопроекту, - говорить Валентина Тарасенко, сестра військовослужбовця-контрактника. - У ньому є неприйнятна для всіх військовослужбовців норма, згідно з якою Міністерство оборони залишає за командирами підрозділів право на звільнення бійців, а також проводити це звільнення з формулюванням «не пізніше ніж два роки». Юридичною мовою це означає, що після закінчення контракту солдата можуть не відпускати зі служби цілих два роки. «Також до нас надійшла інформація, що Генштаб розробив графік звільнень військовослужбовців-контрактників, в якому перші звільнення починаються приблизно через півроку з моменту набрання законом чинності. А основне звільнення десь через півтора року. Тобто виходить, що наші родичі тепер стануть заручниками», - говорять пікетувальники. «Бійці сумлінно служили, але коли побачили, що їм приписують ще ці два роки, дуже засмутилися», - розповідає дружина військовослужбовця Євгенія Смоленська. Валентина Тарасенко озвучує вимоги мітингувальників: «Люди, у яких вислуга на момент набрання чинності законом 24 місяці, повинні бути звільнені з контракту не пізніше першого травня 2017 року, ті ж, хто прослужив уже 18 місяців, мають повертатися додому поквартально по 25% протягом одного року». Саме про це йдеться в зверненні до народних депутатів, зокрема членів профільного парламентського комітету, яке мітингувальники сподіваються передати народним депутатам.
Події У мережі «Київстар» збій через проблеми з оплатою за послуги зв'язку У "Київстар" "масові складності" зі зв'язком у абонентів. Про це АСН повідомили 1 листопада в центральному офісі компанії "Київстар" у Києві. "У нашій внутрішній системі по всій Україні технічні труднощі з платежами, зарахуванням абонентських платежів і проплат за рахунками. Наші інженери займаються проблемою від самого ранку. Це глобальна аварія через мережу. Поки що, на жаль, є проблеми у багатьох абонентів компанії зі зв'язком" , - повідомили в центральному офісі "Київстар" у Києві. За словами працівника компанії, абоненти, які намагалися 1 листопада поповнити рахунки для забезпечення телефонного зв'язку та Інтернету "залишаються без зв'язку, оскільки гроші не доходять. Хоча в мережі ми їх бачимо. Від самого ранку багато звернень абонентів". При цьому в "Київстар" повідомили, що, "за прогнозами, систему обіцяють полагодити до 15:00. Але це не факт".
Суспільство Справа «мажорів», які влаштували дебош у Миколаєві, перебуває в суді «Справа мажорів», які в центрі Миколаєва порушували громадський порядок і чинили опір поліцейським, вже перебуває в суді, повідомляє прокуратура Миколаївської області. Прокуратурою Миколаївської області було закінчено досудове розслідування та направлено до суду обвинувальний акт у кримінальній справі щодо двох місцевих жителів, які 30 серпня цього року в центрі Миколаєва вчинили хуліганські дії та чинили опір працівникам поліції. Чоловікам було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ст. 296 частини 2 і ст. 342 ч. 2 КК України (хуліганство, опір працівникові правоохоронного органу). Стосовно затриманих було обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета.
Події оформление ленты  У поліції заявили про рейдерське захоплення торгового центру в Маріуполі У вівторок, 1 листопада, невідомі намагаються захопити один з торгових центрів в Маріуполі Донецької області, на місці працюють правоохоронці. Як повідомили в поліції Донецької області, слідчо-оперативна група поліції, бійці спецпідрозділу ГУНП в Донецькій області тримають ситуацію на контролі і проводять всі необхідні слідчі дії. У поліції заявили, що зараз перевіряється інформація щодо того, чи застосовувалося стосовно директора центру або інших його співробітників фізичне насильство з боку правопорушників. «Ніяких рейдерських захоплень тут, на території Донецької області, ми не допустимо. Всі порушники правопорядку будуть затримані і будуть відповідати за свої дії перед законом», - заявив глава поліції Донецької області В'ячеслав Аброськін. Інформацію за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
Суспільство СБУ: бойовики «ЛНР» намагалися завербувати українського чиновника Чергову спробу «спецслужб» бойовиків, які діють під керівництвом ФСБ Росії, завести агентів в органи виконавчої влади та схилити до негласної співпраці одного з очільників управління Державної пенітенціарної служби викрила СБУ в Луганській області. За інформацією прес-служби відомства, на початку вересня 2016 року посадовець в особистих справах прибув у КПВВ на лінію конфлікту, де його затримали терористи «ЛНР». Бойовики привезли чоловіка до так званого «МДБ республіки» в Луганську. Намагаючись змусити українця до співпраці, представники «спецслужби» почали морально тиснути, шантажувати розправою над близькими. Його довго тримали в підвалі з мішком на голові. Під моральним і фізичним тиском він погодився на пропозицію бойовиків, підписав угоду про негласне співробітництво і вибрав псевдонім. Йому надали телефон, а також адреси електронної пошти для зв'язку. Першим завданням чоловіка були нюанси роботи певних аспектів установ пенітенціарної служби в регіоні. Після повернення на територію, яка підконтрольна Україні, чиновник не встиг вчинити ніяких протиправних дій, його виявили контррозвідники СБУ.
Політика ВРЮ вирішує, чи давати дозвіл на арешт суддів, які працюють на окупантів Члени Вищої ради юстиції ніяк не можуть вирішити, чи погодитися з клопотанням заступника генпрокурора Юрія Столярчука про дозвіл на затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для судді  Краснолуцького міського суду Луганської області Віктора Долотіна. Судді кілька годин перебувають у нарадчій кімнаті, повідомляє кореспондент АСН. Перед цим представник ГПУ Роман Шарко надав докази (ухвали суду) того, що Долотін відправляє "правосуддя" у «ЛНР». Однак у членів ВРЮ виник сумнів, чи може Генпрокуратура ставити питання про затримання і обрання запобіжного заходу для будь-якого судді, «адже новий закон про судоустрій і статус суддів не вказує, хто має звертатися до ВРЮ з подібними клопотаннями. Раніше процедура була  прописана: генпрокурор звертається до голови ВСУ, а той - до ВРУ». Шарко ж зауважив,  що нині Столярчук обґрунтував своє клопотання на основі кримінально-процесуального кодексу, який визначає, що стосовно посадових осіб подібні клопотання здійснюють представники прокуратури. Зауважимо, на черзі у ВРУ – розгляд ще трьох аналогічних справ про суддів.  
Політика оформление ленты  Активісти підрахували, скільки грошей задекларували нардепи Народні депутати задекларували грошових активів на загальну суму 12 млрд гривень. Про це йдеться в повідомленні громадської мережі ОПОРА. «Станом на 31 жовтня 2016 року в Єдиний державний реєстр декларації подали 413 народних депутатів 8 скликання. Загальна задекларована сума категорії «Грошові активи» склала майже 12 мільярдів у гривневому еквіваленті», - йдеться в повідомленні. Як наголошується, при підрахунку зазначених в е-деклараціях депутатів грошових активів не враховувався 1 трлн гривень, який вніс у декларацію Сергій Мельничук і дублювання в звітах подружжя Наталії Королевської та Юрія Солода. ОПОРА повідомляє, що найбільше грошових активів задекларував Ігор Котвицький (фракція «Народного фронту») - 1 918 300 423 грн, на другому місці - Віталій Хомутинник (депутатська група «Партія Відродження») - 492 122 013 грн, на третьому - Богдан Дубневич (фракція «Блоку Петра Порошенка») - 441 458 978 грн. «Загальна сума задекларованих грошових активів (без урахування «трильйона Мельничука») в представлених станом на 31 жовтня 2016 року народними депутатами деклараціях склала майже 12 млрд у гривневому еквіваленті, а саме - 11 993 025 945 грн», - резюмували в організації.
Економіка Держзакупівлі на суму понад 300 млрд грн щорічно будуть моніторити через DoZorro Державні закупівлі на суму понад 300 млрд грн щорічно будуть моніторити за допомогою системи контролю закупівель DoZorro. Про це в інтерв'ю АСН після презентації проекту DoZorro 1 листопада заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов. «Щорічно держава укладає 2 млн контрактів на суму понад 300 млрд грн на рік. Система DoZorro, яка запускається сьогодні, пропонує конкретний алгоритм: як і що робити, якщо є скарга, виявлено порушення або виникли проблеми в учасників торгів. Якщо це «змова», то можна буде відразу ж написати з посиланням на Антимонопольний комітет. Якщо це факт зловживання в рамках використання фінансових коштів, то це звернення до Державної аудиторської служби. Якщо це реальний злочин, то це відразу ж Генеральна прокуратура, НАБУ тощо», - заявив він. Система, яка буде працювати спільно з Prozorro, дасть можливість поскаржитися безпосередньому замовнику, дасть можливість сказати своє слово кожному, хто бере участь у торгах. «Простою мовою, кожен зможе написати в системі про те, що дорога біля будинку - погана, освітлення «блимає» тощо. Це буде звернення, наприклад, до КМДА. Повинна відразу ж піти реакція. Наприклад, ви скаржитеся, що дорога у вас біля будинку - погана. Вам відповідають, що це неправда. Ви у відповідь викладаєте відразу фото тощо. Саме на це спрямований проект: поставити запитання, отримати на нього відповідь від того чи іншого органа. Такі запитання, скарги та зауваження зможе залишити бізнес, громадськість з тих чи інших проблем, які пов'язані з державними закупівлями. На основі цих відгуків ми отримаємо систему, яка покаже: куди треба буде втручатися. Зокрема, де потрібно буде втручання правоохоронних органів», - додав він. Зараз проект запущений «у пілотному режимі». «Ми активно залучаємо замовників, щоб вони відповідали просто в системі. На сьогодні перші замовники, з якими ми будемо працювати, це представники КМДА і «Укрпошти». Але ми впевнені, що підключаться всі інші органи», - прогнозує він. З його слів, порушень у державних закупівлях - «сотні і тисячі видів», але є основні. «Ми повинні їх систематизувати. Зрозуміло, що найбільше скаржаться на неправомірні кваліфікації, коли учасник торгів вважає, що подав абсолютно якісну пропозицію, а замовник його «викинув» або не допустив до участі в торгах. І це, на його думку, несправедливо. Також скаржаться на неякісну тендерну документацію, яка або розпливчаста, коли не зрозуміло, що треба постачати, або ж постачальник створює конкурентні переваги для когось конкретно, коли «заточує» умови під когось. Це два основних порушення і два види скарг, які ми отримуємо», - розповів заступник міністра. На уточнююче запитання АСН про вартість проекту DoZorro він відповів: «Весь проект розроблений за кошти донорів, жодної копійки бюджетних коштів на проект не витрачено. Проект повністю підготовлений однією з впливових компаній по боротьбі з корупцією в світі - Transparency International, тому вся сума повністю профінансована донорами».
Політика В ЄС засудили ветування Порошенком Закону про екологічну оцінку Ветування Президентом України закону «Про стратегічну екологічну оцінку» є недоброю новиною напередодні саміту Україна - ЄС, який відбудеться 24 листопада. Про це в Києві під час конференції  заявив керівник відділу Програм зовнішньої допомоги «Енергетика, транспорт, навколишнє середовище» делегації Європейського Союзу в Україні Йоханнес Баур, повідомляє кореспондент АСН. «Це недобра новина на шляху більш тісної інтеграції України, і це недобра новина перед самітом, який має відбутися наприкінці цього місяця. Це частина виконання зобов’язань України по конвенції Еспо (конвенція про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті), де цей закон, про який ми говоримо, є абсолютно необхідним, якщо ми очікуємо прогресу у сфері довкілля, і я хочу звернутися до українських органів -попрацюйте над тим, щоб цей закон був прийнятий якомога швидше», - зазначив Баур. Закон про екологічну оцінку є одним із тих документів, які Україна зобов’язалася прийняти в рамках Угоди про асоціацію та договору про приєднання до Енергетичного співтовариства. Нагадаємо, у понеділок, 31 жовтня, Президент України Петро Порошенко ветував закон «Про стратегічну екологічну оцінку» і повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями.
За кордоном У Кремлі відреагували на заяви британської розвідки Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав необґрунтованими заяви глави британської контррозвідки про зростаючу агресію Росії щодо європейських країн, повідомляє «Русская служба Би-би-си». «До тих пір, поки хтось не приведе якихось доказів, будь-які заяви, будь то очільник МІ-5, віце-президент США або інші відповідальні особи, ми будемо вважати ці заяви голослівними і необґрунтованими», - сказав він. Пєсков додав, що в Кремлі також сумніваються в достовірності джерел, з посиланням на які британська газета The Times повідомила про плани Володимира Путіна почати повномасштабну військову операцію в сирійському Алеппо під час проведення американських виборів. «Навряд чи газета The Times володіє інформацією про плани президента Росії», - зазначив він. Нагадаємо, що глава британської контррозвідки МІ-5 Ендрю Паркер вважає, що Росія становить загрозу стабільності Британії і застосовує багато нових методів для досягнення своїх цілей.
За кордоном Бойовики ІДІЛ стратили 40 осіб біля Мосула - ООН Бойовики терористичної організації «Ісламська держава» стратили 40 колишніх членів іракських сил безпеки біля Мосула. Про це повідомила прес-секретар агентства ООН з прав людини Равіна Шамдасані, передає «Радіо Свобода». За її словами, офіс отримав повідомлення про масові вбивства 29 жовтня, тіла загиблих скинули в річку Тигр. Крім того, Шамдасані заявила, що 31 жовтня ісламісти намагалися перевезти близько 25 тис. мирних жителів з міста Хамман аль-Алі, що за 15 кілометрів від Мосула, ймовірно, щоб використовувати їх як живий щит. Нагадаємо, що бойовики ІДІЛ захопили десятки тисяч жителів іракського Мосула з метою використовувати мирне населення як живий щит під час штурму міста іракськими військовими та їхніми союзниками. 17 жовтня почався наступ на іракське місто Мосул, утримувае бойовиками ІДІЛ з 2014 року. 31 жовтня іракські війська увійшли в район Карама в Мосулі.
Суспільство Деканоїдзе дала 1,5 місяця на поліпшення криміногенної обстановки в областях, інакше полетять голови Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе дала керівникам обласної поліції півтора місяця на поліпшення криміногенної обстановки на місцях, інакше буде розглядатися питання про їхнє звільнення. Про це вона заявила 1 листопада під час відеоселекторної наради з участю представника МВС України, передає прес-служба Національної поліції України. За її словами, в Україні розпочинається всеукраїнське комплексне оперативно-профілактичне відпрацювання, після завершення якого через півтора місяця буде дано оцінку роботі кожного начальника обласної поліції, оскільки саме вони відповідають за стан криміногенної ситуації. «Крісла, на яких ми сидимо, - не вічні. Нас всіх оцінюватимуть за результатами роботи. Ви як головні представники поліції на місцях повинні бути відповідальними і за розкриття, і за залучення нових людей в Національну поліцію, і за їхній відбір», - підкреслила Деканоїдзе. У поліції повідомили, що в разі відсутності результатів голова Національної поліції має намір клопотати перед міністром внутрішніх справ України Арсенієм Аваковим про звільнення таких начальників з займаних посад.
За кордоном ЗМІ дізналися про купівлю Росією нерухомості в Фінляндії для своїх військових Поліція безпеки Фінляндії підозрює, що Росія, можливо, купує в країні нерухомість для використання у військових цілях. Про це повідомляє видання Iltalehti  з посиланням на доповідь спецслужби, спрямовану фінському парламенту, передає «Європейська правда». «Ці заходи можуть викликати підготовку до майбутнього впливу в кризовій ситуації. Йдеться про операції з нерухомістю, з якими не пов'язана жодна бізнес-логіка»- йдеться в документі. На думку фінських спецслужб, новий власник може побудувати на придбаній ділянці будівлі, які можуть бути використані іноземною державою в кризовій ситуації, наприклад, для розміщення військ. Також у доповіді зазначено, що в Фінляндії перебуває багато іноземних агентів. Так, їх число, за оцінками поліції безпеки, «одне з найбільших у західних країнах» щодо чисельності населення. Підозри у спецслужби викликають, зокрема, росіяни з подвійним громадянством, які, відповідно до законодавства, зобов'язані допомагати секретним службам РФ.
Події У Запоріжжі від лейкозу померла дитина, гроші на лікування якої вкрали шахраї У Запоріжжі помер 4-річний Дмитрик Возниця, історія якого знайома всьому місту. Небайдужі городяни збирали кошти на лікування хлопчика і вболівали за його долю. «Помер Дімка Возниця», - заявив волонтер фонду «Щаслива дитина» Роман Кірченко, пише КП в Украине. Два роки тому через бойові дій на сході України Дмитро переїхав разом з мамою в Запоріжжя з Горлівки. Як тільки вони влаштувалися на новому місці у дворічного Дмитрика виявили гострий лімфобластний лейкоз. Волонтери як могли намагалися допомогти родині дитини, збирали кошти, навіть влаштували масштабний захід на площі ім. Маяковського. Під час показу вистави до проблеми малюка вдалося привернути увагу людей і багато зробили пожертви. Вдалося назбирати майже 25 тис. гривень, однак ці гроші дісталися шахраям. Невідомі зробили дублікат банківської карти матері дитини. Шахраїв так і не знайшли. Але волонтери продовжили збір грошей, проте всі зусилля виявилися марними.
Політика У Раді розповіли про наслідки ветування закону з євроінтеграційного пакета Ветування Президентом України закону «Про стратегічну екологічну оцінку» буде мати дуже негативні наслідки для України напередодні саміту Україна - ЄС 24 листопада.  Про це в інтерв'ю АСН заявив голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олексій Рябчин.  «Мені незрозуміло, чому і як Президент заветував закон, який пройшов усі комітети, зокрема енергетичний комітет, який завжди дуже прискіпливо ставиться до екологічних питань. Закон, по суті, пройшов усі кола, був проголосований у парламенті. І врешті решт Президент накладає вето. Для мене це просто неприйнятні речі», - заявив він.  Рябчин вважає «незрозумілою аргументацію ветування закону». «Зрозуміло, що питання екології в воюючій країні - це не пріоритетні питання. Але цей законопроект мав на меті урегулювати дуже багато проблем для бізнесу. Бо саме бізнес був його найбільшим ініціатором. Та іноземні інвестори, які хотіли інвестувати сюди кошти. Для цього необхідні були європейські норми, які б дозволили підприємствам тут працювати без загроз екологічного рейдерства або хабарництва, яке було і є. Бо процедура громадського обговорення проходила дуже часто з маніпуляціями. Тому для мене, як людини, яка боролося за прийняття цього закону, це просто незрозумілі речі, чому після того, як ми ратифікували Паризьку кліматичну угоду та інші важливі документи та рішення, накладене вето», - додав він.  На уточнююче запитання АСН щодо груп інтересів навколо Президента, які можуть бути зацікавлені в ветуванні закону та нових принципів, які він пропонував, народний депутат відповів: «Я не хочу робити голослівні  заяви. Але точно можу сказати, що наслідки для України напередодні саміту ЄС будуть дуже негативними. Бо я знаю, що в ЄС питання екології дуже важливі. Це питання цінностей. І ми показували ЄС, що ми рухаємося до європейських цінностей, незважаючи на те, що у нас війна. Це питання глобального масштабу. Тому наслідки будуть дуже негативні». Напередодні в Києві під час конференції керівник відділу Програм зовнішньої допомоги «Енергетика, транспорт, навколишнє середовище» делегації Європейського Союзу в Україні Йоханнес Баур також заявив про негативні наслідки для України після ветування закону Президентом.  «Це недобра новина на шляху більш тісної інтеграції України, і це недобра новина перед самітом, який має відбутися наприкінці цього місяця. Це частина виконання зобов’язань України по конвенції Еспо (Конвенція про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті), де цей закон, про який ми говоримо, є абсолютно необхідним, якщо ми очікуємо прогресу у сфері довкілля, і я хочу звернутися до українських органів - попрацюйте над тим, щоб цей закон був прийнятий якомога швидше», - зазначив Баур. Закон про екологічну оцінку є одним із тих документів, які Україна зобов’язалася прийняти в рамках Угоди про асоціацію та договору про приєднання до Енергетичного співтовариства. Нагадаємо, у понеділок, 31 жовтня, Президент України Петро Порошенко ветував закон «Про стратегічну екологічну оцінку» і повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями.
За кордоном Туреччина стягує додаткові війська до іракського кордону - ЗМІ Збройні сили Туреччини стягують танки та інший броньований військовий транспорт у район Силопі в провінції Ширнак недалеко від кордону з Іраком, повідомляє Reuters  з посиланням на військове джерело. При цьому співрозмовник агентства не назвав причину розгортання додаткового військового контингенту. Однак, як зазначає видання, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган напередодні заявив про наміри зміцнити свої війська на кордоні з Іраком з метою не допустити конфлікту в іракському місті Тель-Афар між місцевим населенням (переважно іракськими туркменами) і шиїтами. Нагадаємо, що 17 жовтня почався наступ на іракське місто Мосул, утримуване бойовиками ІДІЛ з 2014 року. В операції беруть участь сили Курдистану Пешмерга та іракські сили безпеки Gweru і Qayyarah.
Суспільство Віра Савченко назвала співучасника викрадення її сестри терористами «ЛНР» Віра Савченко в суді дала свідчення щодо ватажка терористичної організації «ЛНР» Ігоря Плотницького. Про це повідомляє прес-служба прокуратури міста Києва, передає АСН У вівторок, 1 листопада, на судовому засіданні щодо Ігоря Плотницького почався допит свідків і потерпілих, заявлених державними обвинувачем - прокурором відділу прокуратури столиці.  В судовому засіданні сестра Надії Савченко Віра дала свідчення першою. Вона розповіла обставини викрадення і незаконного переправлення Надії через кордон України в Росію, а також підтвердила причетність Ігоря Плотницького та інших осіб до вчинення цих злочинів. Як співучасника викрадення Віра Савченко вказала т.зв. начальника контррозвідки організації «ЛНР» Володимира Громова.
Політика Семерак хоче ліквідувати екологічну інспекцію Міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак вважає, що в рамках реформи екологічної інспекції таку структуру потрібно взагалі ліквідувати, а натомість створити нову. Про це він заявив 1 листопада під час конференції, повідомляє кореспондент АСН.   «На жаль так сталося, що екологічна інспекція в сьогоднішньому вигляді, в сьогоднішніх мотиваціях, в сьогоднішній підготовці людей, і їхньому забезпеченні не здатна виконувати ту функцію, яку ми від неї очікуємо. І на жаль я прийшов до висновку, що поміняти керівництво одне на інше не змінить цю ситуацію. Тому ми повинні ліквідувати екоінспекцію і на її базі створити нову з новими людьми, ми їх повинні по новому набрати», - наголосив Семерак. Міністр зазначив, що для нових працівників будуть проводитись тренінги, а також їм потрібно збільшити зарплату. Зі слів Семерака наразі екологічний інспектор отримує 1900 грн.   Водночас він додав, що для повноцінного реформування потрібно також  внести деякі зміни в законодавство, зокрема щодо відповідальності підприємств за не допуск інспектора з перевіркою. «Сумнозвісне Львівське сміттєзвалище три роки не пускало екоінспекторів з перевіркою. Ми повинні поміняти законодавство українське в тому числі з підвищенням відповідальності, в тому числі із забезпеченням можливості тих природоохоронних служб, які повинні контролювати – прийти, перевірити і зупинити», - вважає міністр. Семерак сподівається, що уряд розгляне відповідні пропозиції щодо реформування екологічної інспекції вже до кінця року. 
Політика Прокуратура завела кримінальну справу на члена НАЗК Прокуратура міста Києва проводить розслідування щодо незаконного збагачення члена Національного агентства з питань запобігання корупції Руслана Рябошапки. Про це свідчить постанова Печерського райсуду Києва від 13 жовтня, повідомляють «Наші Гроші». Як зазначає видання, кримінальне провадження порушено за зверненням народного депутата, ім'я якого в постанові зашифровано. Однак, за даними джерела «Бігус.інфо» в правоохоронних органах, заяву написав нардеп від БПП Іван Винник. У своєму зверненні депутат вказав, що 30 жовтня 2015 року на картковий рахунок Руслана Рябошапки в «ПриватБанку» були перераховані 270 тис. грн від «Програми розвитку ООН в Україні» (ПРООН), з призначенням платежу - поповнення рахунку. При цьому в декларації за 2015 рік інформація про отримання зазначених коштів не вказана. У коментарі «Українській правді» Руслан Рябошапка підтвердив, що дійсно отримав грошові кошти на свій рахунок від ПРООН, оскільки був експертом цієї організації і працював на неї за контрактами. За його словами, йдеться про період, коли він не обіймав жодної посади ні на держслужбі, ні в органах місцевого самоврядування і жив за кордоном. «Я в 2015 році не обіймав жодних посад ні на державній службі, ні в органах місцевого самоврядування. Я з жовтня 2014 року по березень 2016 року на публічній службі в Україні і в принципі в Україні не перебував», - зазначив він.
Події БРСМ Ставицького ухилилася від сплати податків на мільярд. Проводяться обшуки В офісах, що належать групі компаній БРСМ, проводяться обшуки у справі про ухилення від сплати податків на суму рівну мільярду гривень. Про це на своїй сторінці в соцмережі повідомив генпрокурор України Юрій Луценко. «У рамках справи про ухилення від сплати близько 1 млрд грн податків сьогодні 250 працівників ГПУ та ДФС проводять обшуки в групі компаній БРСМ. Згідно з рішенням суду в 21 області накладається арешт на обладнання 5 нафтобаз, 41 АЗС і 4 офісних приміщень», - повідомив Луценко. Також він вказав, що все конфісковане майно буде передано на зберігання Міністерству енергетики. Нагадаємо, власником компанії БРСМ вказана теща колишнього міністра палива та енергетики Едуарда Ставицького, який зараз ховається від українського правосуддя в Ізраїлі. У серпні 2016 року Україна передала Ізраїлю документи для оголошення підозри екс-міністру енергетики та для його екстрадиції. Також навесні минулого року поліція встановила, що внаслідок пожежі на базі БРСМ під Києвом екології було завдано збитків на суму понад 56 мільйонів гривень.
Економіка Депутати дозволили штрафувати телеканали без попередження Верховна Рада України прийняла на ранковому засіданні у вівторок, 1 листопада, закон про внесення змін до закону України про телебачення і радіомовлення (щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною радою). Про це йдеться в повідомленні українського парламенту. За це рішення проголосували 236 народних депутатів. Документом, зокрема, передбачено створення процедури визначення розміру штрафних санкцій та їх застосування Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. Також передбачається можливість безпосереднього накладення штрафних санкцій за порушення положень закону, щоб уникнути негативних наслідків для суспільства і держави. Зокрема, закон дозволяє Нацраді штрафувати телеканали і радіостанції, незалежно від того, чи було попередження, в разі таких порушень: заклик до насильницької зміни конституційного ладу, підбурювання до війни, агресивних дій, їх пропаганда; розпалювання національної, расової або релігійної ворожнечі, а також в тому випадку, якщо допускається пропаганда винятковості або неповноцінності осіб за ознаками їхніх релігійних переконань, ідеології, належності до певної нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження. У такому випадку розмір штрафу складе 25% розміру ліцензійного збору.
За кордоном Трамп вирвався на 1% вперед у передвиборній гонці з Клінтон Кандидат у президенти США, республіканець Дональд Трамп несподівано вирвався вперед в президентських перегонах, випередивши головну суперницю Гілларі Клінтон. За результатами останніх опитувань телеканалу ABC і газети The Washington Post, Трамп випереджає за популярністю свою суперницю Клінтон на 1%.Опитування показує, що за Дональда Трампа готові віддати голоси 46% опитаних респондентів, а за Клінтон - 45%. За уточненими даними, розрив між кандидатами скорочується до 0,7 відсотка. Ще три відсотки респондентів підтримали ліберала Гері Джонсона, а 2% - кандидата від Партії зелених Джилл Стайн. За інформацією АВС, падіння рейтингу Гілларі Клінтон, можливо, пов'язано з інформацією ЗМІ, що директор ФБР Джеймс Комі раніше повідомив конгрес про відновлення розслідування у справі про використання Клінтон на посаді державного секретаря особистої електронної пошти з робочою метою.
Суспільство оформление ленты  У Києві під Радою протестують вчителі, стягнуто 1300 поліцейських і нацгвардійців У вівторок, 1 листопада, в Києві в урядовому кварталі проходить багатотисячний мітинг, понад 1300 працівників поліції і військовослужбовців Національної гвардії забезпечують охорону громадського порядку. Про це повідомили в поліції Києва. «Для недопущення порушень громадського порядку під час засідання Верховної Ради України та проведення заходів з масовою участю громадян працівники структурних підрозділів столичної поліції і військовослужбовці Національної гвардії несуть службу в посиленому режимі», - повідомили поліцейські. Як передає «Укрінформ», біля будівлі Верховної Ради зібралися декілька тисяч працівників освіти з вимогою скасувати тарифи на житлово-комунальні послуги та підвищити соціальні стандарти. Одночасно тут проходить мітинг «чорнобильців», які вимагають підвищення пенсійного забезпечення.
Суспільство У «ДНР» паніка: «ветеранів» війни звуть назад Так званий «військовий комісар ДНР» Олександр Мальковський днями виступив із зверненням до «ветеранів республіки», які навоювалися і поїхали, із закликом повернутися назад. Про це сказано в блозі Дениса Казанського. «Я звертаюся до тих «ополченців», які при формуванні Збройних сил «випали з обойми». Хотілося б досвід, який у них є, застосувати на практиці. Війна ще не закінчилася. Хотілося б, щоб такі люди повернулися в стрій», - сказав бойовик. Цей заклик викликав реакцію у «бувалих бійців ДНР», однак не ту, яку очікував автор. Першим відреагував Ігор Гіркін (Стрєлков). Він написав, що якщо повернеться, то відправить нинішнє керівництво терористів у штрафбат рити окопи. Незабаром в мережі з'явилося звернення до «воєнкома ДНР» від «ветерана» Євгена Тінянського. «Бажаю здоров'я, товаришу «воєнкоме». Вибачте, я не знаю вашого звання, але це неважливо. До звань у «ДНР» у мене своє ставлення. Я не можу без сміху сприймати «генерала» Захарченка, який не тільки в армії не служив, але не має і вищої освіти. Про будь-яку військову освіту я промовчу взагалі. Дивне прохання, враховуючи, що воно прозвучало після того, як «ополчення» змішали з брудом, після того, як видавили «добровольців» з Росії, які прийшли допомогти, а шанованих і гідних командирів пересаджали або змусили піти, або вони загинули від рук «українських ДРГ», - йдеться в повідомленні.
Економіка Начальника одного з управлінь банку «Стандарт» заарештували за підозрою в розкраданні майже одного мільярда гривень У Києві заарештували начальника одного з управлінь комерційного банку «Стандарт», причетного до виведення з фінустанови 900 млн грн, повідомили в прес-центрі Служби безпеки України. За даними спецслужби, банкір протягом 2013-2015 років за вказівкою топ-менеджменту і власника банку вивів понад 900 млн грн грошей вкладників. Операція здійснювалася через кредитування підконтрольних фіктивних комерційних структур. «Колишньому начальнику управління банку «Стандарт» оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 27 і ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, та обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою», - заявили в СБУ. Нагадаємо, що банк «Стандарт» перебуває в стадії ліквідації. Всі фінансові втрати вкладників повинен компенсувати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
Економіка Міністр інфраструктури незадоволений швидкістю реформування «Укрзалізниці» Міністр інфраструктури України Володимир Омелян незадоволений швидкістю впровадження реформ на «Укрзалізниці», на чолі якої поставили поляка Войцеха Балчуна. Про це він повідомив в ході брифінгу у вівторок, 1 листопада, передає «РБК-Україна». «Я не готовий сказати, що я повністю незадоволений роботою польської команди «Укрзалізниці», але є запитання щодо швидкості впровадження реформ. Я б все-таки віддав перевагу, щоб була повністю концентрація на роботі, а не на піарі», - сказав він. Крім того, Омелян зазначив, що сподівається на те, що голова правління «Укрзалізниці» Войцех Бальчун доведе, що він є ефективним і успішним управлінцем. Раніше Володимир Омелян заявив, що процес реформування «Укрзалізниці» просувається важко.
Суспільство У справі про вбивство Шеремета понад 97 судових рішень - поліція Заступник голови Національної поліції Вадим Троян заявив, що в розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета винесено понад 97 судовий рішень. Про це він заявив під час брифінгу у вівторок, 1 листопада, відповідаючи на запитання про те, що в справі, зокрема, є слід добровольців, передає «Українська правда». «При чому тут добровольчі батальйони. Люди зайшли на сайт судовий, там рішень понад 97 і є ще інші. Вони взяли три рішення, про добровольців, а чого вони решту 97 осіб не показали», - сказав Троян. У свою чергу голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе заявила, що розслідування триває. «Але в жодному разі ви не подумайте, що хтось зупинив роботу на якомусь етапі. Така справа вимагає комплексного підходу - опитати людей, технічна робота. Поки новини не можемо розповісти, але робота не припинилася», - заявила вона. Раніше повідомлялося, що слідство у справі про вбивство Павла Шеремета розробляє одну з версій, згідно з якою до вбивства журналіста причетні бойові батальйони України. Нагадаємо, в Києві вранці 20 липня 2016 року в результаті вибуху авто загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Вибух стався о 7:45, коли Шеремет від'їхав від будинку і проїхав декілька десятків метрів.
Суспільство оформление ленты  День протестів: чому чорнобильці та освітяни мітингували під Радою До будівлі парламенту 1 листопада прийшли чорнобильці та освітяни. Кожен з мітингів - зі своїми вимогами. Першими були люди, які вийшли на захист прав потерпілих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. «Ми хворі люди. До Києва хотіли приїхати більше, але сьогодні тут ті, хто зміг за станом здоров'я, - каже ліквідатор з Хмельницької області Людмила. - Я сама перенесла інфаркт, мені видалили щитовидну залозу, потрібні ліки, а грошей немає. Як нам далі жити?». Чорнобильці просили належного пенсійного забезпечення для себе і своїх близьких і прийняття відповідних законів. «Наші вимоги - прийняти два законопроекти: №4442 про пенсійне забезпечення та №5143 про розмитнення автомобілів для інвалідів війни та чорнобильців. Чому інвалід не може за свої гроші купити авто і безкоштовно розмитнити?» - говорить координатор Всеукраїнського координаційного центру Чорнобильських громадських організацій Іван Ковальчук. Незабаром люди прорвалися через огорожу навколо парламенту і впритул підійшли до дверей одного з під'їздів. Вони скандували «Банду - геть!» і просили вийти до них спікера Андрія Парубія. Між мітингувальниками та правоохоронцями сталася бійка, в якій, на щастя, ніхто не постраждав. Але біля Ради відразу збільшили кількість поліцейських. Через кілька годин чорнобильців змінили освітяни. Їх чисельність була в кілька разів більше. Вчителі навіть змогли заблокувати рух машин на вулиці Грушевського. Серед вимог освітян: підвищення заробітної плати і зниження тарифів на комуналку. «Це наша попереджувальна і мирна акція протесту, - говорить Ольга Чабанюк, заступник голови профспілки працівників освіти і наук України. - Ми були біля стін Кабміну, зараз - тут. Звертаємося до наших депутатів, зверніть увагу на освітян, студентів, допоможіть вирішити ті проблеми, з якими зіткнулися їхні сім'ї. Ми проти драконівських тарифів, ми за підвищення заробітної плати працівникам освіти, які дають нашій нації, нашій країні надію на те, що у нас буде освічена, розумна молодь, яка зможе змінити країну».
Суспільство Дітям з прифронтових територій хочуть дати пільги при отриманні освіти У парламенті зареєстровано законопроект №5089, мета якого - в умовах отримання освіти прирівняти громадян, які проживають на лінії зіткнення на Донбасі, до людей, які проживають на тимчасово окупованій території. Про це повідомив Начальник ГУ Національної поліції в Донецькій області В'ячеслав Аброськін. «Наш законопроект про пільги на отримання освіти для дітей з лінії розмежування вже перебуває на розгляді в Комітеті Верховної Ради з питань освіти і науки. В кінці жовтня авторський колектив надав доопрацьований законопроект і тепер очікуємо подальшого розгляду», - написав він на свій сторінці в соцмережі. За словами начальника луганської поліції, кількість народних депутатів, які підтримують надання допомоги дітям з прифронтових населених пунктів, збільшується. «Як тільки цей законопроект буде прийнятий, 6500 дітей, які живуть на лінії вогню, отримають пільги, зокрема і на освіту», - повідомив Аброськін.
Події На Донбасі бойовики 24 рази порушили режим тиші, Кримське накрили з важкої артилерії Протягом вівторка, 1 листопада, на Донбасі з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 24 випадки відкриття вогню по позиціях Збройних Сил України, повідомили в прес-центрі штабу АТО. За даними українських військових, найбільша кількість порушень режиму тиші була на Маріупольському напрямку. На Донецькому напрямку - сім обстрілів, на Луганському - три. На Маріупольському напрямку в районах Красногорівки і Павлополя окупанти стріляли з кулеметів, гранатометів і стрілецької зброї. Поблизу Лебединського, Водяного - з мінометів калібру 120 мм, а в Широкиному, крім мінометів, - з озброєння БМП. В районі Михайлівки по укріпленнях українських військових бойовики відкрили вогонь одночасно з мінометів 82 і 120 калібрів. На Донецькому напрямку в бік підрозділів ЗСУ в районах Луганського та Авдіївки окупанти стріляли з гранатометів різних систем, кулеметів великого калібру і мінометів калібру 82 мм. На Луганському напрямку неподалік Лопаскиного і Станиці Луганської проти українських підрозділів бойовики вели вогонь з гранатометів різних систем, а в Кримському - зі ствольної артилерії калібру 152 мм.
Суспільство Як екологія стала перешкодою безвізу 31 жовтня Президент України Петро Порошенко заветував два "євроінтеграційні" закони: "Про оцінку впливу на довкілля" та "Про стратегічну екологічну оцінку". Важливо, що зробив він це напередодні саміту ЄС 24 листопада, де сам обіцяв нам рішення про такий довгоочікуваний безвізовий режим. Гарант повернув до парламенту "зарубані" закони зі своїми пропозиціями. Правда, депутати поки що не бачили повної аргументації глави держави. Вона відсутня і на сайті Порошенка. Проте парламентарі вже поспішили заявити, що позиція Президента "незрозуміла". Бо закони були одними з базових на шляху європейської інтеграції. А їхнє ветування може мати дуже негативні наслідки напередодні доленосного саміту. Такі ж, на жаль, невтішні прогнози дають і європейці, які вкрай негативно сприйняли звістку про відхилення законів.   Екологія для європейців - надважлива   Вже наступного дня  після ветування у Києві під час конференції керівник відділу Програм зовнішньої допомоги "Енергетика, транспорт, навколишнє середовище" делегації Європейського Союзу в Україні Йоханнес Баур попередив про негативні наслідки для України після ветування закону Президентом.   "Це недобра новина на шляху більш тісної інтеграції України, і це недобра новина перед самітом, який має відбутися наприкінці цього місяця. Це частина виконання зобов’язань України за конвенцією Еспо (конвенція про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті), де цей закон, про який ми говоримо, є абсолютно необхідним, якщо ми очікуємо прогресу у сфері довкілля, і я хочу звернутися до українських органів - попрацюйте над тим, щоб цей закон був прийнятий якомога швидше", - зазначив Баур.   Він ще раз нагадав, що закон про екологічну оцінку є одним із тих документів, які Україна зобов’язалася прийняти в рамках Угоди про асоціацію та договору про приєднання до Енергетичного співтовариства.   "Ми аналізуємо вето, що воно означає, і, як Європейський союз в координації з іншими донорами та країнами, ми відреагуємо на це вето", - попередив він.   Цікаво, що до прийняття закону в жовтні заступник міністра екології та природних ресурсів з питань євроінтеграції Микола Кузьо визнав, що міжнародні партнери негативно оцінюють затримку з ухваленням цього і низки інших екологічних законопроектів, які Україна зобов`язалася ухвалити в рамках Угоди про асоціацію та договору про приєднання до Енергетичного співтовариства. Проте зараз, після вето Президента, в Мінекології намагаються зберегти хорошу міну у поганій грі. Так, міністр Остап Семерак констатував, що  обидва закони повернуті до Верховної Ради з метою їх покращення.   "Іншого виходу як слідувати принципам регламенту і Конституції в українського парламенту немає і в нас, як спільноти природоохоронної, теж. Тому я думаю, що нам потрібно дуже швидко разом з нашим експертним середовищем, разом з європейським експертним середовищем на базі екологічного комітету ВР провести широку швидку дискусію, залучити представників Адміністрації Президента, бо зрештою той, хто підписує документ, той і відповідає за його змістовне навантаження», - переконує Семерак. Він наполягає, що у глави держави є слушні зауваження, які треба почути, обговорити та імплементувати. І далі  - знову шукати в парламенті 226 голосів. І останнє, за словами міністра, і буде найважчим, оскільки зорганізувати депутатів з часом стає все важче.   У чому камінь спотикання   Нагадаємо, що закон "Про стратегічну екологічну оцінку" був прийнятий в першому читанні ще у липні, до "літніх канікул" нардепів. І лише 4 жовтня Верховна Рада проголосувала його у другому читанні та в цілому. Закон, як написано у пояснювальній записці, "передбачає обов`язок органів влади планувати на тривалу перспективу можливий вплив на навколишнє середовище рішень щодо стратегії розвитку регіону, створення підприємств, особливо тих, які видобувають корисні копалини".   Голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Іван Рибак, доповідаючи про закон, запевняв, що "він дасть можливість стратегічно планувати у генеральних планах організації територій місця, де можуть розміщуватися промислові об`єкти. Відповідно, розраховувати наперед, щоб інвестору можна було пропонувати територію під будівництво промислового об`єкта і розраховувати всі екологічні ризики, з якими може зіткнутися територія".   Тоді ж Рада ухвалила у другому читанні і в цілому закон "Про оцінку впливу на навколишнє середовище". Секретар Комітету Верховної Ради з екологічної політики та ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Остап Єднак також пояснив, що цей документ Україна зобов`язана ухвалити, оскільки вона приєдналася до європейських директив у сфері охорони навколишнього середовища.   "Законопроектом передбачається проведення процедури оцінки впливу на навколишнє середовище. Водночас ми скасовуємо екологічну експертизу і повністю вилучаємо її з нашого законодавства", - сказав Єднак.   Також законом передбачалося  ведення єдиного реєстру з оцінкою впливу на навколишнє середовище промислових об`єктів, який перебуватиме у вільному доступі для громадськості. Згідно з пояснювальною запискою, документ зобов'язував надавати екологічну оцінку впливу на навколишнє середовище нових промислових об`єктів, щоб отримати дозвіл на їх спорудження. Цей закон з весни поточного року двічі розглядався в парламенті, і обидва рази він був направлений на повторне друге читання.   Остап Єднак впевнений, що великий бізнес за допомогою парламентського лобі протидіяв ухваленню Закону "Про оцінку впливу на навколишнє середовище".   За словами депутата, документ встановлює нові прозорі правила ведення бізнесу і європейські стандарти з охорони навколишнього середовища. Сьогодні непоодинокі випадки, коли інвестори будують екологічно небезпечні об`єкти, а потім узаконюють їх, використовуючи лазівки в законодавстві.   Депутат повідомив, що перелік видів діяльності, за якими потрібна відповідна оцінка, чітко прописувався в законі. При цьому з-під його дії виводився малий бізнес. Наприклад, для теплових електростанцій необхідність робити оцінку виникала б лише при потужності 50 МВт і вище, а для підприємств з виробництва целюлози встановлювали нижню межу 200 тонн вироблення на добу.   Екологічне рейдерство в дії   "Мені незрозуміло, чому і як Президент заветував закон, який пройшов усі комітети, зокрема енергетичний комітет, який завжди дуже прискіпливо ставиться до екологічних питань. Закон, по суті, пройшов усі кола, був проголосований у парламенті. І врешті решт Президент наклав вето. Для мене це просто неприйнятні речі", - заявив в інтерв'ю АСН Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олексій Рябчин.   Зрозуміло, що питання екології у воюючій країні -  не пріоритетне. Але цей закон мав на меті урегулювати дуже багато проблем для бізнесу.   "Бо саме бізнес був його найбільшим ініціатором. Та іноземні інвестори, які бажали інвестувати сюди кошти. Для цього необхідні були європейські норми, які б дозволили підприємствам тут працювати без загроз екологічного рейдерства або хабарництва, яке було і є... Тому для мене, як людини, яка боролося за прийняття цього закону, це просто незрозумілі речі, чому після того, як ми ратифікували Паризьку кліматичну угоду та інші важливі документи та рішення, накладене вето", - додав нардеп.   При цьому на уточнююче запитання АСН щодо наявності груп інтересів та лобі навколо Президента, які можуть бути зацікавлені у ветуванні закону та нових принципів, які він пропонував, народний депутат відповідати не захотів.   "Я не хочу робити голослівні заяви. Але точно можу сказати, що наслідки для України напередодні саміту ЄС будуть дуже негативними. Бо я знаю, що в ЄС питання екології дуже важливі. Це питання цінностей. І ми показували ЄС, що ми рухаємося до європейських цінностей, незважаючи на те, що у нас війна. Це питання глобального масштабу. Тому наслідки будуть дуже негативні", - прогнозує він.   Екологи у шоці та розчаровані   Так, Ганна Голубовська-Онісімова, голова координаційної ради ВЕГО "МАМА-86" вважає, що від самого початку затягування з прийняттям відповідних законів ставило під сумнів відданість України пріоритетам євроінтеграції та готовність до цивілізованого розвитку.   "Громадські організації сподіваються на швидку та жорстку реакцію західних партнерів на несподіване вето Президента, яке перекреслює 10-річні зусилля дуже багатьох фахівців, роботу міністерства, а також дворічну роботу Верховної Ради України", - сказала вона.   Голова відділу з питань змін клімату Екологічного Національного центру Ірина Ставчук нагадала, що ці два заветовані закони "висіли" у парламенті принаймні останні два роки. Робилося усе, щоб їх не прийняти, незважаючи на усі міжнародні зобов'язання України не лише з екологічних питань, а передовсім в рамках Енергетичного договору, який відкривав для нас колосальні можливості щодо енергозбереження та інвестування в сферу енергетики.   Закон "Про оцінку впливу на навколишнє середовище", по суті, "ламав" стару радянську систему, за якої можна було будувати будь-яке, навіть шкідливе для людей та екології виробництво, не слухаючи їхньої думки.   "Закон прописував відкриті процедури, коли обов'язковим було б громадське обговорення, а також більша публічність, відкритість та  доступ до інформації про наміри будівництва того чи іншого об'єкта", - сказала вона.   А зараз отримати таку інформацію можна лише за умови, якщо це будівництво підприємств відбувається за участю міжнародних організацій. В усіх інших випадках на заваді стають корумповані чиновники.   Що ж стосується закону "Про стратегічну екологічну оцінку", то така практика, коли той чи інший об'єкт , підприємство та оцінка його екологічних наслідків робиться ще на стадії проектування, - це норма для цивілізованих країн. Але не для України, на жаль. Тому у нас продовжують будувати у кращому випадку ферми, поряд з якими не можуть жити люди через сморід та забруднення води. “І на це нема управи”, - додала експерт в інтерв'ю АСН.   "Те, що закони заветовані, ще раз підтверджує той факт, що в країні є низка бізнес-інтересів, які і надалі хочуть управляти підприємствами, будувати виробництва без врахування прав громад, людей, їхніх екологічних інтересів та не оглядаючись на можливі негативні наслідки для довкілля. Інших причин немає. Тільки так можна пояснити те, що закони не набрали чинності", - впевнена вона.
Економіка Интервью
Остап Cемерак: Видобуток копалин ніким не регулюється. Ніхто не знає, скільки чого потрібно
Про те, чому в Україні досі немає навіть стратегії поводження з небезпечними відходами, чому кількість сміттєзвалищ росте в геометричній прогресії, чому ми неправильно сортуємо сміття, про реформу роботи екологічної інспекції, а також – про зміни у надрокористуванні говоримо з міністром екології Остапом Семераком. -         Які ключові реформаторські кроки можна чекати від міністерства найближчим часом? Цей тиждень є невипадковий і непересічний для світу в контексті охорони навколишнього природного середовища, бо 4 листопада вступає в силу і в дію Паризька угода. Україна є серед учасників цієї угоди. Це є новий стандарт, нове бачення побудови світу, який буде будуватися на нових принципах здійснення не тільки природоохоронної діяльності, але й взагалі побудови економіки. Тому ми повинні розуміти, що один з наших пріоритетів це є якраз виконання тих зобов’язань, які ми взяли як країна, ратифікувавши цю угоду. Там дуже амбітні плани, які Україна собі визначила. Але крім амбітності я в цьому бачу і шанс держави зробити великий стрибок в розвитку технологій. Тому що весь цивілізований західний світ відходить від технологій добування енергії спалюванням вугілля чи спалюванням дров, чи спалювання газу. Світ переходить на нові технології. Це є інструмент, коли Україна може імплементувати ці технології в партнерстві з іншими розвинутими країнами, які теж хочуть змінити світ. І успіх такої політики має шанси дуже високі, бо світ почав боротися з озоновою дірою декілька десятиліть тому, 2016 рік є роком, коли науковці підтвердили, що результатами цієї стратегії світової  є зменшення озонової діри. І так само світ буде мати успіх в боротьбі зі зміною клімату.   В боротьбі зі зміною клімату економіка стає зеленою і циклічною. Для багатьох українських політиків є, на жаль, поки невідомим термін циклічної економіки. Циклічна економіка це є в тому числі поводження з небезпечними чи просто відходами. І ті сміттєзвалища, які є по всій Україні, їх є там декілька десятків тисяч - легальних чи нелегальних, організованих чи неорганізованих. Це є той напрям, куди ми повинні рухатися – сміття повинно стати сировиною. І це є основний принцип циклічної економіки. Тому серед наших пріоритетів є виконання і імплементація Паризької угоди. Частиною цієї роботи, звичайно, є гармонізація українського законодавства до стандартів Європейського союзу. Ми багато зробили за цих півроку, але ще більше нам потрібно зробити. В нас є чіткий план, ми по ньому рухаємось. Дуже важливо, щоб в українському суспільстві охорона навколишнього середовища чи боротьба зі зміною клімату стала пріоритетом нашої політики. На жаль, поки що, це не є пріоритетом в державній політиці, це не є пріоритет в суспільному усвідомленні і в суспільній моралі. До кінця року в наших завданнях є підготовка Національної стратегії поводження з відходами, яка повинна дати відповідь на багато серйозних запитань це і сміттєзвалища, це і небезпечні відходи, це і утилізація починаючи з ртутних ламп закінчуючи результатами фармацевтичної промисловості. Цієї стратегії немає, інструментів немає поки що, але ми повинні це імплементувати. Це наше завдання до кінця цього року. -         Питання сміттєзвалищ одне з найболючіших напевне в екологічному контексті. Доки немає цієї концепції про яку ви говорите, яка не схвалена, як вирішується наразі це питання? Ця концепція вже обговорюється, створена робоча група з написання Національної стратегії поводження з відходами. І відходи це є не тільки тверде побутове сміття. Зрештою тверде побутове сміття це є частина житлово-комунальної послуги, яке не регулюється міністерством екології, а є інші центральні органи, які регулюють цю діяльність і органи місцевого самоврядування, які беруть кошти. І в них є всі інструменти для того, щоб здійснювати роздільний збір, утилізацію, сортування і таке інше. Ті катастрофи, які ми спостерігали в Україні, є в першу чергу через низьку екологічну свідомість органів місцевого самоврядування і напевне суспільства загалом. Міністерство екології відреагувало миттєво на проблематику поводження з твердими побутовими відходами в частині нашої відповідальності. Ми створили реєстр і провели інвентаризацію сміттєзвалищ. Зрештою, ми її ще не закінчили, тому що ця робота проводиться в співпраці з органами місцевого самоврядування, а вони на жаль дуже в’яло працюють і нам доводиться їх заставляти. Але в міністерстві на нашому сайті існує інтерактивна карта. За місяць роботи цієї карти близько тисячі звернень громадян про виявлення сміттєзвалищ маленьких, середніх, легальних, нелегальних. Ця система працює для того щоб виявити і ліквідувати. Результати роботи цієї системи ми будемо презентувати найближчим часом і в моєму баченні що ми раз в місяць будемо давати статистику по областях скільки було звернень, скільки було вжито заходів для того щоб це ліквідувати. Коли говоримо про стратегію, то перші напрацювання цієї стратегії вже . Зараз ми проводимо експертне обговорення і до грудня ми запропонуємо проект цієї стратегії для обговорення широкого вже з політиками. -         Що зміниться? У нас наразі один завод на країну, який займається утилізацією відходів… В Україні за 25 років незалежності не було цієї стратегії. Кожне місто робило хто що хотів і не було стратегії підготовки і прийняття законодавства. Моя позиція, в цій критичній ситуації ми повинні разом зробити вибір. -         Які основні моменти передбачені в цій стратегії? Я не можу сказати…працюють експерти, вони обговорюють. -         Але ж якісь напрацювання у вас як міністра уже є? Це є не час говорити про те, що ми пропонуємо як міністерство. Як тільки ми завершимо роботу ми її покажемо. Роботу ми закінчимо до грудня і я закликаю всіх до дискусії. Більше того я закликаю український парламент не голосувати зараз за точкові закони, яких є 16 в українському парламенті. Тому що це не є вирішенням комплексно цієї проблеми. Так Україна прогаяла 25 років часу – це правда. Але це не дає нам підстави робити неправильні рішення сьогодні для того, щоб потім міняти щось переробляти і таке інше. Над цією стратегією зараз працюють і західні експерти, ми враховуємо і їхній досвід. Більше того, світові експерти сьогодні кажуть, що нові тенденції говорять про неправильний підхід роздільного збирання сміття, а про сортування сміття вже на пунктах видалення. І логіка дуже проста, якщо у вас буде 6 пакетів сміття стояти під вашим будинком, це означає, що до вашого будинку повинно приїхати 6 машин, зупинитися, газонути, спалити пального. А сучасні технології, які є в світі вони дозволяють на пунктах сортування розсортувати це сміття і утилізувати зі 100% рівнем. І зробити сміття не сміттям, а відходи не відходами, а сировиною. Сучасний світ, західні країни, країни Європейського союзу рівень переробки сміття мають 100%, Україна має тільки 5%. 5% сміття в Україні переробляється, 95% вивозиться на сміттєзвалища. Це є дорога в катастрофу. Ми є категорично проти цієї тенденції і напрям куди ми позначили рухатись це є напрям 100% переробки. І тут виникає питання як організувати ц переробку, як її стимулювати, де здійснювати сортування, як здійснювати освіту людей, для того щоб вони бережно до цього ставилися, адже чисто не там де прибирають, а там де не смітять. -         Щодо реформи екологічної інспекції, в чому вона полягає? Хотів би зупинитися на реформі екологічного контролю і переведення контролю на моніторинг. І реформа екологічної інспекції якраз покликана це зробити. Звичайно, це в тому числі є реформа, яка своєю метою і завданням ставить боротьбу з корупцією, яка на жаль присутня в цих перевіряючих органах. Ми запропонували політичну пропозицію для обговорення в суспільстві і до кінця року хочу щоб український уряд розглянув цю концепцію, схвалив і дав можливість міністерству продовжити реформу в системі контролю і моніторингу. -         Ви говорили, що варто звільнити всіх і набрати нових працівників з екологічної інспекції… Я прихильник стратегії коли ми повинні повністю очистити майданчки, так як це відбулося зрештою з українською поліцією. Ця робота показала правильний результат. На жаль, останні декілька років намагалися міняти керівництво, сподівались, що керівництво змінить ситуацію, але це не спрацювало. Тут повинен бути комплексний підхід, ми повинні підібрати нових людей, які не є уражені бацилою корупції і екологічної індиферентності. Друге, ми повинні навчити цих людей, провести з ними правильний тренінг і для цього в нас є партнери, які працюють з Україною – це уряди Сполучених штатів в першу чергу і проект, який працював з українською поліцією, сьогодні почав працювати з екологічною інспекцією і ми напрацьовуємо план як ми це будемо робити. Третє на що треба звернути увагу  це мотивація людей. Сьогодні заробітна плата є недостатньою для виживання – це 1900 грн для екологічного інспектора, який має спокусу порушувати норми і правила і збагачуватися в неправомірний спосіб. Ми повинні це змінити. -         В чому ж зміниться підхід в роботі інспекторів? Основна філософія реформи екологічної інспекції це її перехід від тотального контролю, який виявився неефективним, до моніторингу екологічної ситуації. Інспектор, яких є небагато і не завжди має мотивацію і інструменти ходити і перевіряти, не може забезпечити існування в Україні екологічно дружнього виробничого середовища. Інспектор вночі спить, на вихідних він вихідний, замкнуті цикли чи безперервні цикли виробництва вони працюють і вдень і вночі, на вихідні і в святкові і в робочі дні, і регулювати викиди і скиди можна в ті дні, коли інспектор не працює. Наша ідея зводиться до того, що повинна бути створена нова система моніторингу, яка буде використовувати сучасні технічні методи для того, щоб контролювати все в режимі 24/7. Тобто цілодобово, цілорічно ця система працювала, моніторила і в автоматичному режимі  реєструвала всі показники. А коли вони переходять гранично допустиму норму, система давала сигнал і включалися інші регламенти роботи щодо зупинки цього забруднення і ліквідації наслідків. Коли ми говоримо про ліквідацію ми теж повинні запропонувати нову модель здійснення цих заходів по ліквідації. На жаль інструментів зупинити і ліквідувати ці катастрофічні наслідки, приміром забруднень річок, в української влади є доволі мало. Підприємство, яке забруднює річку воно може бути банкротом, може не мати коштів, для того, щоб ліквідувати наслідки своєї діяльності, а ще потрібно довести що це вони зробили. Тому ми будемо пропонувати нові сучасні інструменти, які до речі обговорюються сьогодні в Європейському союзі і якщо ми їх застосуємо, то ми будемо в авангарді. Це можуть бути різні інструменти починаючи від застави, закінчуючи фінансовими страховими інструментами. Саме сьогодні іде процес обговорення цієї політичної пропозиції. Наступний наш крок це є теж наш пріоритет – це є реформа в надрокористуванні. І тут теж велике поле для змін правил і умов роботи і ми вважаємо, що надрокористування має зазнати такої реформи, яка буде стимулювати сталий розвиток української економіки. Сьогодні те, що добувається з надр ніким не регулюється і ніким не запитується. Тобто економіка України не має планування скільки в цьому році, в наступному році, через 5 років, через 10 років потрібно яких корисних копалин. Починаючи від піску, залізної руди закінчуючи нафтою, газом чи глиною. -         Тобто цей видобуток ніким зараз не контролюється? Він ніким не регулюється. Тобто ніхто не розуміє скільки чого нам потрібно добувати. І хто яке родовище знайшов, хто оформив собі спецдозвіл і починає його там видобувати, держава не регулює в розумінні скільки в нас є потреба, яку економіку ми будуємо, чи потрібно стільки руд видобувати, можливо потрібно збільшити частину переплавки брухту. Сьогодні в Україну починають везти брухт з інших країн і це є більш екологічно чисте виробництво. Тому що з руди тонну сталі отримати можна нанісши суттєво більшої шкоди, аніж тонну сталі, переплавивши брухт. Це є такі маленькі приклади, але з яких ми повинні побудувати систему.  І ставлення до надрокористування повинно перерости в нову філософію бачення. Ця філософія бачення повинна складатися з сталого використання надр, замовлення української економіки на стале використання надр, розділення функцій дослідження видачі спецдозволів і контролю їхнього виконання, а як наслідок знищення тої корупції, яка, на жаль, тут існує. -         Коли можна чекати затвердження цих положень? Зараз ми текст цієї концепції обговорюємо з асоціаціями, з виробниками, з бізнесом, з громадськими організаціями. Але я, поки що, не до кінця відчуваю політичну волю українського істеблішменту для імплементації і затвердження цієї реформи. 
Політика Як Вища рада юстиції суддів-сепаратистів «арештовувала» 1 листопада ВРЮ мала розглянути клопотання заступника Генерального прокурора Юрія Столярчука стосовно надання дозволу на затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для чотирьох суддів з Луганської області, вірніше, з тих міст, які нині окуповані російськими військами. Мова йде про трьох суддів Краснолуцького міського суду Віктора Долотіна, Галину Ковальчук, Лілію Скнаріну та суддю Брянківського міськсуду Наталію Чернову. В ГПУ щодо них порушено кримінальні провадження за – ні багато ні мало – участь у терористичній організації. Що означає, що принаймні один з цих суддів, стосовно якого представник Столярчука - прокурор Роман Шарко озвучив клопотання, дав присягу на вірність так званій «ЛНР» і виносить «іменем ЛНР» вироки і ухвали все ж у тому Красному Лучі. Здавалося б, ситуація очевидна: є суддя, що, за даними слідства, перейшов на бік терористичної організації, і питання щодо його як мінімум затримання не мало б викликати сумнівів. Але не в оновленій ВРЮ. Спочатку члени ВРЮ засумнівалися, чи мав право заступник Генерального прокурора клопотати про затримання судді як такого, адже в законі про «Судоустрій і статус суддів» не сказано, хто саме має вносити таке клопотання, на відміну від старої схеми. Де дозвіл на подібні процесуальні дії давав парламент з подачі Генпрокурора і через посередництво голови Верховного суду. Врешті, ніби домовилися, що в нових реаліях варто керуватися Кримінально-процесуальним кодексом, де ініціювання затримання посадових осіб є функцією прокурора. Члени ВРЮ радилися близько 4-х годин, а потім, вийшовши з нарадчої кімнати, почали ставити представнику ГПУ запитання, що ввели його в стан легкого трансу: -         «чи є у вас відомості, що суддя Долотін не вийшов з громадянства України?» -         «чи знаєте ви точно, що він не написав заяву про звільнення з посали судді в Україні?» -         «чому у вас немає завіреної копії його ухвали, яку він виносив на звільнення засудженого в окупованому Красному Лучі?» -         «чи повідомили його про підозру?» -         «чи викликаний він на сьогоднішнє засідання в установленому порядку?» Склалося враження, що до судді-сепаратиста члени ВРЮ застосували вищий ступінь презумпції невиновности, що досить дивно з огляду на те, що суддя –очевидно людина дієздатна і чудово усвідомлює, що  мав би сам визначити свій статус перед Україною, іменем якої роками виносив вироки. Врешті-решт, ВРЮ не винесла жодного рішення, постановивши продовжити розгляд питання 14 листопада. Звичайно, процедура в питанні покарання судді за зраду і служіння ворогу має бути бездоганною, але яким чином, скажімо, можна відправити виклик на допит чи вручити підозру особі, яка проживає на території, де українська юрисдикція не поширюється де-факто, а будь-яка інша – де-юре, так і залишилося незрозумілим. А тим часом суддя Долотін та інші, хто лишився на окупованій території сходу України, лишаються українськими суддями, навіть ті, хто пішов заробляти «суддівськими» послугами у терористів. Не виключено, що їм ще й нараховують оклад, як таким, що не здійснюють судочинства, позаяк суди з окупованих територій були переведені на територію вільну від окупації, -  але які все ж мають статус судді в Україні. І матимуть його, судячи з «оперативності» прокуратури і ВРЮ, ще довго. Василь Ткачук, для АСН
Суспільство Колишній топ-менеджер Курченка може очолити НТКУ після Аласанії - ЗМІ Новим генеральним директором Національної телекомпанії України може стати Олександр Харебін, який зараз обіймає посаду першого заступника компанії. Про це повідомляє «Телекритика» з посиланням на інформоване джерело на медіаринку. «Цю інформацію частково підтвердив народний депутат Григорій Шверк (фракція «Блок Петра Порошенка»). За його словами, Олександр Харебін дійсно прагне зайняти крісло гендиректора, і в разі відходу Зураба Аласанії його кандидатура - одна з найбільш вірогідних», - пише видання. За даними «Телекритики», Харебін раніше був членом наглядової ради і операційним директором «Українського медіа холдингу». Він увійшов у компанію в листопаді 2013 року після скандальної покупки холдингу Сергієм Курченком. Нагадаємо, гендиректор НТКУ Зураб Аласанія написав заяву про відставку за власним бажанням. Він пояснив це рішення, зокрема, проблемами, які пов'язані з бюджетом Євробачення-2017 і бюджетом майбутнього Суспільного мовника.
Суспільство оформление ленты  Аваков анонсував створення системи центрів управління патрулем У трьох містах України - Києві, Харкові та Дніпрі - планують ввести систему центрів управління патрулем поліції. Про це під час візиту в Дніпро 1 листопада заявив  міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За його словами, така практика вже давно використовується правоохоронними органами Японії, де функціонує єдиний злагоджений механізм - центр управління патрулем, аналітичні служби і call-центр. «Такий комплексний підхід, реалізований в найбільших містах Японії, дуже ефективний. Японія сьогодні - найбезпечніша в кримінальному сенсі країна. І ми ставимо собі таку мету», - зазначив Аваков. Зокрема, за словами глави МВС, з 2015 року в Дніпрі вже діє система управління нарядами, основними завданнями якої є збір, аналіз і обробка інформації, а також організація системи контролю для ефективної взаємодії між підрозділами. Крім криміногенної ситуації, вивчаються соціальні, політичні, економічні та інші фактори, які можуть вплинути на сплеск злочинності.
Суспільство оформление ленты  У Харкові «тітушки» облили Сакварелідзе зеленкою У Харкові невідомі облили зеленкою колишнього заступника генерального прокурора Давида Сакварелідзе. Про це повідомив глава Одеської облдержадміністрації Михаїл Саакашвілі в Facebook. «Давиду Сакварелідзе після виступу перед студентами в Харкові на вулиці виплеснули в обличчя зеленку. Мабуть «тітушки» обожнюють Halloween. Варто все ж боротися, щоб на Halloween не перетворилися всі 365 днів у році», - написав він. Сам Сакварелідзе на Facebook заявив, що такими витівками його не злякати. «Хазяї харківських «тітушок» наївно вважають, що таким чином можна зупинити і закрити рот мені і таким як я! Напевно, вони хотіли показати, хто тут головний і на чию територію не варто сунутись. Хочу їх розчарувати: так просто ми не здаємося. Нас такими витівками не залякати! Таких як я в Україні мільйони», - написав він.
За кордоном Цукерберга попросили пояснити політику видалення контенту в Facebook Понад 70 правозахисних організацій підписали колективний лист керівнику соціальної мережі Facebook Марку Цукербергу з проханням роз'яснити політику компанії щодо видалення контенту, повідомляє «РБК». Видання зазначає, що особливу увагу правозахисники попросили приділити випадкам, коли контент видаляється на прохання властей. Крім того, автори листа критикують соціальну мережу за випадки видалення контенту, що стосуються порушення прав людини, насильства з боку правоохоронних органів, а також тимчасового припинення рахунків, що належать двом палестинським журналістам. Офіційний представник Facebook заявив, що лист правозахисників розглядається. Лист підписали такі організації, як Американський союз захисту громадянських свобод, екологічна організація Sierra Club і організація SumOfUs.
За кордоном оформление ленты  Вчені створили найменший дрон із джерелом енергії на борту Дослідники з лабораторії модульної робототехніки Пенсільванського університету розробили найменший безпілотний літальний апарат, який несе на борту джерело енергії, повідомляє N+1. Безпілотник Piccolissimo являє собою асиметричний монокоптер з корпусом, що обертається, виготовленим з допомогою 3D-друку. У польоті пропелер обертається з частотою до 800 обертів на секунду, а корпус дрона з частотою до 40 обертів на секунду. Оператор управляє безпілотником за допомогою інфрачервоного пульта дистанційного керування і за допомогою зміни частоти обертання корпусу управляє напрямом руху монокоптера. За задумом розробників, рій таких безпілотників може нести різний набір датчиків, при цьому невелику вантажопідйомність дронів (близько одного грама) може компенсувати їхня кількість. Автори проекту вважають, що рій мікродронів підійде як для дослідницьких завдань, так і для виконання пошуково-рятувальних робіт. При цьому корпус, що обертається, дозволяє швидко робити панорамні виміри.

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-1,9192118644714-/ /-pc-/
Top