counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Землю України продаватимуть на «електронних торгах»


Переглядів: 283


Землю України продаватимуть на «електронних торгах»

Землю України продаватимуть на «електронних торгах».

Тих, хто отримає у спадок понад 200 га, змусять протягом року продати землю. В іншому випадку вона буде відчуження на користь держави. Зі спекулянтами боротимуться за допомогою 50% держмита, а фермерам дадуть право розстрочки на придбання землі.

Про це в ході засідання круглого столу сказав директор Департаменту землеустрою, використання та охорони земель Держгеокадастру Олександр Краснолуцький, передає кореспондент АСН.

«За 27 останніх років вже багато зроблено у напрямку земельної реформи. Останнім кроком має стати включення земель сільськогосподарського призначення у загальний оборот. Верховна Рада вже 8 разів продовжувала мораторій на продаж землі. Останнього разу, доручивши Кабміну і профільним відомствам підготувати до 1 липня 2017 року проект закону про обіг земель сільгосппризначення, а не тільки купівлі-продажу... Такий законопроект підготовлений і буде внесений до парламенту», - заявив він.
За його словами, основоположною в законопроекті є норма про те, що тільки держава, територіальні громади або громадяни України можуть бути власниками землі.

«Всі розмови про те, що іноземні громадяни або юридичні особи зможуть купувати землю, не відповідають дійсності. Друге побоювання полягає в тому, що продаж землі призведе до концентрації земельних ділянок в одних руках. Але законопроектом обмежується площа - 200 га - для одного власника. Якщо ж, наприклад, хтось отримав у спадок землю понад 200 га, то, згідно із законом, він повинен протягом року здійснити її відчуження. В іншому випадку земля, згідно із законом, буде відчужена на користь держави. Це запобіжники концентрації землі в одних руках», - розповів він.

Також враховані рекомендації, щоб земельні ділянки не було вигідно продавати спекулянтам.

«А саме, в законі прописана норма про те, що необхідно заплатити держмито в розмірі 50% від оціночної вартості земельної ділянки, в разі продажу землі в перші півроку після придбання», - пояснив він.

Тому всі страхи, які є у громадян, були враховані в законопроекті... «Ми підготували «золоту середину», - вважає він.

Як же буде продаватися земля? За його словами, земля комунальної власності буде продаватися "на земельних електронних торгах", тобто за принципом системи Prozzoro. Громадяни зможуть робити вибір: або підписувати безпосередньо договір про продаж землі, або ж брати участь в аналогічних відкритих і публічних торгах.

Водночас у законопроекті не врегульовано до кінця питання про підтримку фермерства, яке, по суті, може бути позбавлене землі, на якій працює, через брак матеріальних ресурсів для її придбання.

Нагадаємо, що, за оцінками низки опозиційних політиків, це призведе до знищення фермерів. «Вони стануть батраками у земельних латифундистів», - прогнозувала глава фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

Краснолуцький пояснив, що в законі про ринок землі пропонуються норми, коли «для молодих фермерів буде передбачено розстрочення платежів за землю», - сказав він.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Існує безліч ритуалів для залучення грошей, які використовувалися ще в давнину Багато людей стверджують, що г....
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
більше матеріалів
/-0,33165287971497-/ /-pc-/
Top