counter
Стрічка новин
Вибрати все
7 Травня
6 Травня
Всі новини...

Генерал СБУ Андрій Наумов засуджений до року ув'язнення в Сербії: Україна наполягає на його видачі


Переглядів: 5


Генерал СБУ Андрій Наумов засуджений до року ув'язнення в Сербії: Україна наполягає на його видачі

Сербський суд ухвалив вирок колишньому генералу та начальнику Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України Андрію Наумову, засудивши його до року в'язниці за відмивання грошей. Цю інформацію повідомила українська служба «Радіо Свобода».

Андрія Наумова було звільнено з СБУ у 2021 році і втік з України невдовзі перед російським вторгненням 24 лютого 2022 року. 

Минулого літа, при спробі виїзду до Північної Македонії, Наумов був заарештований у Сербії. У його автомобілі було виявлено незадекларовані готівкові суми: понад 600 тисяч євро, близько 125 тисяч доларів, а також коштовне каміння.

Україна вимагає його видачі, але суд першої інстанції в Сербії (вищий суд міста Ніш) відхилив запит України про екстрадицію колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, який перебуває під вартою в Сербії з червня 2022 року. Рішення було прийнято 12 липня, і справа направлена на розгляд до Апеляційного суду як вища інстанція. Нового терміну ухвалення рішення поки що не озвучували.

Екстрадиційний запит щодо Наумова було подано Офісом генерального прокурора України до Міністерства юстиції Сербії ще у вересні 2022 року. У запиті містилися два звинувачення - у привласненні, розтраті або заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем та в шахрайстві зі шкодою державі більш ніж 3,2 мільйона гривень.

Прокурори також запевнили, що гарантують утримання Наумова під вартою в Україні та його повернення до Сербії для відбування покарання у разі винесення вироку сербським судом. Вони також наголосили, що кримінальне переслідування щодо екс-чиновника СБУ не має політичних мотивацій.

Сам Наумов заявляв на судових засіданнях у Сербії, що боїться за своє життя у разі повернення в Україну.

Що відомо у справі Наумова

Андрій Наумов є фігурантом низки журналістських розслідувань щодо контрабанди та корупційних схем на митниці. Його ім'я згадувалося у розслідуваннях журналістів програми "Схеми" щодо непропорційно високого рівня життя, несумісного з офіційними доходами держслужбовця.

Раніше повідомлялося, що Наумов покинув Україну перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну за даними програми "Схеми".

7 червня його було затримано на прикордонному переході з Північною Македонією на півдні Сербії під підозрою у відмиванні грошей. У машині, в якій він і ще одна людина знаходилися, виявили 600 тисяч євро, 125 тисяч доларів і як мінімум два цінні смарагди. Адвокат Андрія Наумова Віктор Гостиляц повідомив Балканську службу Радіо Свобода, що його підзахисний заперечує свою провину у відмиванні грошей.

Андрій Наумов приєднався до СБУ одразу після призначення Івана Баканова його керівником у 2019 році. Згодом він очолив підрозділ внутрішньої безпеки відомства, що призвело до зміни статусу Управління Внутрішньої Безпеки на Головне управління, надавши тодішньому керівнику нові повноваження та вплив в організації.

31 березня президент України Володимир Зеленський оголосив про позбавлення Андрія Наумова звання бригадного генерала.

 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Емоційна «детоксикація»: шлях до внутрішньої гармонії за 5 простих кроків
Емоційна «детоксикація»: шлях до внутрішньої гармонії за 5 простих кроків
Через час кожній людині потрібно звільнення від негативних емоцій, які, на жаль, накопичуються в нашій свідомо....
Мотивуючі цитати для Стрільців
Мотивуючі цитати для Стрільців
Стрільці — одні з найуспішніших людей Це стосується як амурної сфери, так і роботи, бізнесу, захоплень
Просіть поради тільки у них: Наймудріші Знаки Зодіаку
Просіть поради тільки у них: Наймудріші Знаки Зодіаку
Люди, народжені під цими Знаками Зодіаку, наділені природною мудрістю і глибоким розумінням законів життя Пред....
Гороскоп Павла Глоби на тиждень з 6 по 12 травня 2024 року
Гороскоп Павла Глоби на тиждень з 6 по 12 травня 2024 року
Павло Глоба — один із найкращих астрологів сучасності Його особливість — величезний досвід та багатосторонній ....
Гороскоп неординарных личностей, рожденных на стыке Знаков Зодиака
Гороскоп неординарных личностей, рожденных на стыке Знаков Зодиака
Напевно, ви помічали, що люди, які народилися на стику перебування Сонця в двох різних знаках Зодіаку, дуже не....
більше матеріалів
/-0,35941791534424-/ /-pc-/
Top