counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Квітня
27 Квітня
26 Квітня
Всі новини...

Кто станет новым министром обороны Украины после отставки Алексея Резникова – рассказывает Би-би-си


Переглядів: 7


Кто станет новым министром обороны Украины после отставки Алексея Резникова – рассказывает Би-би-си

Одним із головних своїх досягнень на посаді міністра оборони України Олексій Рєзніков називав зміну парадигми мислення західних партнерів Києва.

Коли він приїхав до Вашингтона за кілька тижнів до вторгнення та просив передати Україні ЗРК Stinger для боротьби з російською авіацією, йому відповідали: «Ні, Олексію, це неможливо». За півтора року в українському наступі беруть участь західні танки, а передача ЗСУ сучасних винищувачів – лише питання часу.

Втім, саме за цим пунктом останнім часом в оточенні президента Зеленського Резнікова дедалі частіше критикували: система західних постачань зброї в Україну так і не налагоджена до кінця, і винен у цьому не лише Захід.

У відносинах між Резніковим та Офісом президента України за ці півтора роки взагалі, схоже, накопичилася певна частка взаємної втоми. Юрист Резніков давно сигналізував про готовність піти на зрозумілішу йому посаду міністра юстиції. Резніков також може очолити посольство України у Великій Британії.

Проте нинішню кадрову ротацію важко назвати технічною. Вона відбувається під акомпанемент скандалів із закупівлями для армії, що проводилися Міністерством оборони. Сам Резніков всі звинувачення послідовно заперечував.

У недільному зверненні Володимир Зеленський назвав ім'я змінника Резнікова – голова Фонду держмайна України Рустам Умеров, кандидатуру якого цього тижня розгляне Верховна рада. 41-річний Умеров – не те щоб зовсім невідомий, а й надто публічним його не назвеш.

Умеров – економіст за освітою, працював у телекомунікаційному та інвестиційному бізнесі, паралельно був діячем Меджлісу кримськотатарського народу та асистентом його лідера Мустафи Джемілєва з питань правозахисту та міжнародної діяльності.

У 2019 році обрався до парламенту від партії «Голос» співака Святослава Вакарчука, був автором і співавтором десятків законопроектів – від закону «Про корінні народи України», що дратував Кремль, до захисту прав медиків під час пандемії.

Після російського вторгнення Умеров увійшов до української делегації на переговорах із Росією і, як писали західні ЗМІ, міг бути отруєний на тих переговорах (сам він це заперечував).

Умеров займався обміном полоненими: це він літав до Саудівської Аравії під час складного обміну восени минулого року. Перебував він там уже в ранзі глави Фонду держмайна України – на цю посаду його було призначено у вересні 2022 року.

Зараз, зважаючи на все, він має всі шанси стати міністром оборони. Громадянським, але це не повинно бентежити. По-перше, це є звичайною практикою для країн НАТО, долучитися до яких прагне Україна. По-друге, від початку великої війни в Україні була створена система, коли воює Генштаб, а Міноборони забезпечує логістику війни, приймає політичні та господарські рішення, що забезпечують війну, але точно не лізе «допомагати» генералам проводити атаки та організовувати оборону.

За відгуками – Умеров розумний та компетентний, має найширшу мережу контактів в Україні та за її межами, що показово – володіє не лише англійською, а й турецькою мовою, є добрим комунікатором. А ще – і це дуже важливо у сьогоднішній Україні – має добрі стосунки з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком, якого часто називають наймогутнішою людиною в країні.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як за допомогою нумерології обчислити грошові дні та залучити в життя багатство
Як за допомогою нумерології обчислити грошові дні та залучити в життя багатство
Кожному нам хочеться, щоб робота приносила більше грошей Нумерологи розповіли, як грошові дні кожного місяця т....
5 випадкових подій, які обіцяють зміни у житті
5 випадкових подій, які обіцяють зміни у житті
У житті кожної людини трапляються події, які відбуваються не просто так Іноді сам Всесвіт подає нам знаки про ....
Шкідливі ранкові звички, від яких вам потрібно терміново відмовитися
Шкідливі ранкові звички, від яких вам потрібно терміново відмовитися
Ранок — це найважливіша частина дня Від того, як ви проведете ранок, залежатиме те, як ви проведете весь день
10 магічних таємниць, які зберігає ваша кішка
10 магічних таємниць, які зберігає ваша кішка
Кішки здавна вважаються загадковими та магічними тваринами Знаючи про їхні здібності, ви по-новому поглянете н....
Сон у ніч з 27 на 28 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 27 на 28 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
28 квітня о 1:03 розпочнеться 20-й місячний день Фаза Місяця – спадна
більше матеріалів
/-0,36307311058044-/ /-pc-/
Top