counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Травня
18 Травня
17 Травня
Всі новини...

Саміт без сюрпризів


Переглядів: 7


Саміт без сюрпризів

Вільнюський саміт НАТО міг принести два сюрпризи, але не приніс жодного. Швеція, як і передбачалося, стане членом НАТО, а на Україну там, здається, поки не чекають.

Вільнюс зустрів гостей сюрреалістичною порожнечею: вулиці без машин і пробок, зазвичай старе місто, що вирує, — без людей, ресторани — без клієнтів. Приблизно на кожному другому перехресті в центрі – поліція та армія, у небі – вертольоти, в аеропорту – системи ППО Patriot.

Ні гостям саміту, ні журналістам, мабуть, ні на хвилину не вдалося забути про те, що історичні рішення НАТО збирається ухвалити за 30 км від кордону з Білоруссю. Бути фізично ближчими до Москви вже неможливо.

Однак того, чого москва могла б побоюватись найбільше, тут не сталося — негайного запрошення до альянсу Україна не отримала. Банери та автобуси із прямими закликами прийняти Україну в НАТО залишилися частиною приємної атмосфери.

Це не стало сюрпризом. Ще напередодні саміту посадовці цілої низки держав НАТО у різних формах дали зрозуміти: не може вступити до альянсу країна, яка перебуває у стані збройного конфлікту. Дати запрошення в такій ситуації неможливо, тому що ніхто не знає, коли ця війна закінчиться. А брати участь у ній прямо не хоче жодна держава альянсу.

Але коли з'явилася новина про те, що Зеленський все ж таки їде до Литви, у людей з'явилася надія на диво. «У мене іноді відчуття, що всі дивляться гру на стадіоні чи блокбастер на телевізорі, — сказала український політолог Ханна Шелест. — На нас все дивляться і хворіють, але це все одно Ми і Ви».

Потім Зеленський прибув до Вільнюса, організатори несподівано скасували дискусію за участю радника президента США з нацбезпеки Джейка Саллівана. Потім прес-конференція генсека НАТО Єнса Столтенберга затрималася на півгодини… Але дива не сталося — для вступу до НАТО Україна має виконати низку умов.

Журналісти з різних країн щонайменше п'ять разів запитали, які саме умови, і всі п'ять разів Столтенберг відповів по-різному: модернізація, корупція, закінчити війну.

У результаті замість українців привітання приймали шведи, вступ чиєї країни до НАТО теж не став сюрпризом. Інтрига, запущена Ердоганом та його прагненням до ЄС, проіснувала лише кілька днів та розвіялася ще до початку офіційної програми саміту.

І навряд чи завтрашня прес-конференція Зеленського, під візит якого цю програму було переписано в останній момент, зможе зробити вільнюський саміт скандальним чи хоча б несподіваним.

Оксана Антоненко, Бі-бі-сі


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Любовний гороскоп на 19 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчути себе особливо пристрасними та енергійними у стосу....
Гороскоп від Анжели Перл на 18 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 18 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл зазначила, що 18 травня 2024 року буде досить продуктивним днем Цього дня можливе досягнення перши....
Гороскоп від Павла Глоби на 18 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 18 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Субота, 18 травня 2024 року, згідно з гороскопом від Павла Глоби, обіцяє стати непростим днем ​​для всіх знакі....
Гороскоп на 18 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 18 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
У гороскопі на 18 травня 2024 року Тамара Глоба віщує день, який, хоч і легкий, але водночас вельми небезпечни....
Гороскоп на 18 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 18 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам варто бути обережними у прийнятті рішень Намагайтеся уважно з....
більше матеріалів
/-0,36419892311096-/ /-pc-/
Top