counter
Стрічка новин
Вибрати все
5 Травня
4 Травня
Всі новини...

21 січня. Пам'ятайте про це в день Ємеліана, якщо не хочете втратити здоров'я та добробут. Прикмети та повір'я з глибини віків


Переглядів: 34


21 січня. Пам'ятайте про це в день Ємеліана, якщо не хочете втратити здоров'я та добробут. Прикмети та повір'я з глибини віків

21 січня православна церква шанує 26 відомих за іменами святих, але особливо виділяє Преподобного Григорія Печерського, у народі був шанований і святитель Еміліан. День 21 січня назвали його ім'ям – Омелин день, Омелян зимовий або Омелян день.

Цього дня православна церква вшановує пам'ять преподобного єпископа Еміліани Кізичного, який жив у 9 столітті. Звідси й пішли народні назви. сьогоднішнього дня - Ємелін день. Були й інші назви: безліч назв: «Емельян», «Емельян Зимовий», «Емельян Кумішний». Як і в інші народні свята, в Ємеліна дня існує безліч традицій, обрядів та заборон.

За старих часів до обіду не працювали, а в другій половині дня бралися за справи. Жінки після 21 січня могли повернутися до ткацтва та прядіння. На знак цього прикрашали прядки, з якими обходили все село. Змінювали обстановку в будинку – прибирали світлі покривала, серветки та ковдри, перш за перемивши їх, у скрині. А натомість їм клали все темне та тепле: попереду ще очікується безліч суворих зимових днів, коли доведеться ховатися під кожухами від холоду, що лізе в усі щілинки хати.

Що можна робити в Ємельянів день:

  • Потрібно прокинувшись, помолитися і випити ковток водохресної води;
  • Необхідно щільно поснідати вранці, бажано, виставивши на стіл м'ясні страви (це мало принести в дім достаток);
  • Обов'язково відправитися в гості до кума з кумою, захопивши із собою частування для них (цей обряд спрямований на додавання здоров'я дітям).
  • На Ємелю було прийнято збиратися великими компаніями та розповідати історії — необов'язково, щоб вони були правдиві. Головна умова — розповідь має бути цікавою і довгою. Звідси навіть пішла приказка: «Мелі, Емеля — твій тиждень».

Що не можна робити в Ємельянів день: 

Не можна цей день проводити на самоті і мовчанні — цілий рік таким буде. Якщо людина живе одна і поговорити їй нема з ким, то бажано вийти в людне місце, завести хоча б з кимось розмову. Ще краще — запросити гостей, щоб у хаті було багато людей. Зокрема, тому було придумано традицію розповідати історії за святковим столом.

Не можна варити та вживати кисіль. Швидше за все, заборона пов'язана з тим, що кисіль – традиційні страви на поминальних обід після похорону. Вважалося, що якщо пити кисіль 21 січня, то в будинку незабаром відзначатимуть поминки.

Не можна довго дивитись у дзеркало, щоб не «переглянути» свою красу та молодість, а також насміхатися з близьких людей. Інакше життя може повернутися таким чином, що сам насмішник опиниться в дурні.

Заборонено в цей час і стояти на вітрі так, щоб він дмухав в обличчя. Інакше вітер може «здути» удачу та благополуччя. Крім того, не можна ігнорувати підказки інтуїції. Інакше можна потрапити у неприємності.

У Ємельянів день не можна працювати в першій половині дня – тоді протягом року не переробиш роботу, стільки її навалиться. Усі справи, заплановані на 21 січня, слід перенести на пообідній час.

Жінкам цього дня заборонено сидіти склавши руки. За народними повір'ями, дівчата та жінки в Ємельянів день мають шити, ткати чи прясти. Ті ж, хто не послухається цієї поради, можуть потім довго страждати від болю в суглобах.

Прикмети 21 січня:

  • За вітром визначали погоду: якщо з півдня дме, то влітку часто грози.
  • За погодою дня пророкували серпень: сніг – останній місяць літа буде дощовим, сонячний день – жарким.
  • Якщо 21 січня хуртовина, то в дорогу краще не вирушати, тому що завірюха на Ємельянів день вважається особливо небезпечною.
  • Вікна в будинку запітніли – до відлиги.
  • Людина, яка захворіла цього дня – скоро видужає.
  • Якщо за вікном мороз, то потеплішає нескоро.
  • Іній на стогах – до дощового літа.
  • Якщо Місяць світить яскраво – чекай на швидкі морози 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зрозуміти, що вам брешуть: ворожіння на брехню
Як зрозуміти, що вам брешуть: ворожіння на брехню
Усім нам не подобається бути ошуканими Якщо у вас є підозри про те, що вам брешуть, ви можете перевірити це за....
Віщий сон: як його побачити?
Віщий сон: як його побачити?
Считается, что вещие сны – прерогатива избранных С этим утверждением можно поспорить
Що означає побачити себе уві сні
Що означає побачити себе уві сні
Кожен хоча б раз у житті бачив у своїх снах незрозумілі та загадкові події Ми вже не раз писали про те, до чог....
Як запам'ятовувати сни для тлумачень: 5 простих дій
Як запам'ятовувати сни для тлумачень: 5 простих дій
Запам'ятовувати сновидіння може кожен із нас, навіть якщо здається, що це неможливо Проста методика допоможе з....
Улюблені іграшки з дитинства розкажуть про ваш характер
Улюблені іграшки з дитинства розкажуть про ваш характер
Згадайте, яка у дитинстві у вас була найулюбленіша іграшка? Це важливо! Психологи стверджують, що ті чи інші з....
більше матеріалів
/-0,40966200828552-/ /-pc-/
Top