counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Крипта і протест: криза в Казахстані показала вразливість біткоїну


Переглядів: 455


Крипта і протест: криза в Казахстані показала вразливість біткоїну

Ситуація в Казахстані завдала серйозного удару за вартістю криптовалют. Біткоїн оновив мінімум на тлі відключення інтернету в республіці. Це не вперше, коли його архітектура показує межі своїх можливостей на фоні протестів

Вранці 7 січня курс біткоїну продовжив падіння. Вартість основної світової криптовалюти впала нижче за позначку $42 тис., втрати зазнали і альткоїни. Зафіксовано суттєве зниження хешрейту (сумарної обчислювальної потужності майнінгового обладнання) у пулах, якими широко користуються казахстанці. Так, удар припав на 1THash, OKExPool та KuCoinPool. Пули ширшого масштабу, включаючи F2Pool, AntPool та ViaBTC, також зіштовхнулися зі зниженням своїх показників.

Експерти безпосередньо пов'язують здешевлення біткоїну з тими проблемами в роботі інтернету, які зафіксували під час казахстанських протестів. Так, на піку гострої фази антиурядових виступів вихід у мережу виявився просто заблокованим. Це відчули на собі користувачі дротового інтернету, проте труднощі виникли і у тих, хто найчастіше використовує стільниковий зв'язок. Вранці 7 січня в чергове з'явилися повідомлення про відключення інтернету в Казахстані.
Жовтневе дослідження бізнес-школи Кембриджського університету показує, що Казахстан посідає друге місце серед країн, де ведеться видобуток біткоїну. Його частка становить 18,1%. Республіка слідує відразу за Америкою, на яку припадає 35,4% від загальносвітового виробництва основної криптовалюти. Доповідь експертів продемонструвала серйозний стрибок позицій цих країн у рейтингу за річний період, що, згідно з припущеннями, стало результатом запровадження обмежень на майнінг на території Китаю.

Якщо у вересні 2019 року на компанії з КНР припадало 75% усієї здобичі, то до першої половини 2021 року цей показник упав до 46%. Причина криється в політиці місцевої влади: спочатку ряд майнінг виявився поза законом на локальному рівні, а 24 вересня Народний банк Китаю ініціював тотальну заборону на транзакції з криптовалютою в країні. Дослідники Кембриджського університету кажуть, що на фоні цих заходів обсяг загальносвітового видобутку біткоїну скоротився на 38% у червні. Пізніше майнінгові ферми змогли стабілізувати роботу.

Для Нур-Султана така ситуація опинилася в новинку. У жовтні прес-служба казахстанської компанії з управління електричними мережами Kegoc поінформувала, що через різке зростання споживання енергії тими, хто займається цифровим майнінгом та підвищеною аварійністю на електростанціях, у Казахстані зафіксовано перевищення споживання потужності над виробленням. Тоді місцевому міненерго спільно з Kegoc довелося розробити ряд заходів, які передбачають необхідність заміщення електростанціями генерації, що аварійно вибуває.

Межі можливостей

Глобальна протестна активність 2019-2020 років вже демонструвала на практиці вразливість ринку криптовалюти: у зоні поразки була технічна безпека. Так, на піку соціальних заворушень у Лівані біткоін-трейдери масово скаржилися, що невідомі зломщики якимось чином отримали доступ до їхніх мобільних телефонів та змогли зірвати великий куш. Свою роль тоді, по ряду припущень, могло зіграти те, що хакери мали особливий доступ до великого ліванського оператора зв'язку Touch.

 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Всі ми люди, і кожен із нас має свої недоліки, вади та темні сторони Багатьом знакам зодіаку вони не видно, ал....
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Астрологія — це наука характер людини за Знаком Зодіаку Тому поради астрологів допоможуть і вдало вийти заміж,....
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття занепокоєння чи невизначеності щодо ва....
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете особливе почуття натхнення та романтики Ваша прист....
Білий приворот від зрад
Білий приворот від зрад
Набути гармонію в особистому житті може кожен Захистити свою сім'ю від зрад допоможе білий приворот
більше матеріалів
/-0,21800303459167-/ /-pc-/
Top