counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Журналісти отримали відповідь: що дає довідка COVID-19, що перехворів, і як її отримати


Переглядів: 254


Журналісти отримали відповідь: що дає довідка COVID-19, що перехворів, і як її отримати

Перехворілі на коронавірус на українці поки не отримають COVID-сертифікат у додатку «Дія» - їм доведеться задовольнятися паперовою довідкою від сімейного лікаря.

Розробники програми обіцяють швидко впровадити у додаток функцію видачі електронного сертифіката. «КП в Україні» відповідає на головні питання тих, хто перехворів.

- Усі вакцинуються та отримують COVID-сертифікати. А я вже перехворів – і теж хочу такий сертифікат, що підтверджує, що я безпечний для оточуючих та можу їздити, куди мені треба. Чи маю я на нього право?

Перехворілим на ковід сертифікат не видається. Максимум, що зараз є – паперова довідка ВКК (лікарсько-консультативної комісії). У ній зазначені дати початку та закінчення захворювання, результати та номер ПЛР-тесту, за яким було поставлено діагноз «коронавірусна інфекція», підписи лікарів.
- А я хочу електронний сертифікат, у «Дії»...

Прийде трохи почекати. Розробники обіцяють, що до Нового року у «Дії» з'явиться ця функція. Є свої складнощі із внесенням даних із медичної системи про те, що людина перенесла COVID-19 і потім зробила тест, який підтвердив одужання. Так що поки що беріть у лікаря паперову довідку з випискою з історії хвороби.

- Виходить, коли я перехворів, мені вже не потрібно вакцинуватися?

Вакцинуватися треба всім. Просто довідка про одужання від коронавірусу дає змогу відкласти вакцинацію до 180 днів з моменту одужання. Але краще зробити щеплення та жити спокійно.

- Чи можу я користуватися транспортом для поїздок між містами із цією довідкою?

Довідка про те, що людина перехворіла на коронавірус, не прирівнюється до COVID-сертифікату. Тож пасажира з такою довідкою, найімовірніше, не пустять до автобуса чи поїзда. Але він може зробити ПЛР-тест або експрес-тест COVID-19 і використовувати його для поїздок між областями. Водночас вона діятиме у київському метро (припустімо) чи деяких інших видах громадського транспорту.

- Що мені загрожує, якщо я куплю таку довідку?

Будь-які фіктивні довідки – про вакцинацію, про перенесене захворювання тощо. - Це кримінальний злочин (див. у тему). Повірте, знайти тих, хто видає липові документи про стан здоров'я не дуже складно. І до того ж, якщо вас таки догодить захворіти по-справжньому, медики одразу побачать за вашими аналізами – чи ви хворіли раніше, чи були вакциновані… До вас з'явиться багато запитань – і у медиків, і у правоохоронців.

– Але коли ця довідка запрацює у «Дії» – тоді можна використовувати у поїздках?

Так, зараз COVID-сертифікат, який видається на підставі одужання, знаходиться у додатку "Дія" на етапі тестування. Як тільки воно буде доступним, тоді і стане дійсним сертифікат для поїздок між регіонами. Термін його дії – 180 днів.

- Чи потрібно здавати якийсь тест, щоб підтвердити, що людина перехворіла на коронавірус?

Необов'язково, якщо йдеться про видачу COVID-сертифікату – він враховує лише позитивний результат тесту, який підтвердив діагноз.

– У лабораторії я здав кілька разів тести на коронавірус без направлення сімейного лікаря. Спочатку він був позитивний, згодом негативний. Чи випишуть мені довідку про те, що я перехворів?

Передбачається, що після одержання позитивного тесту на коронавірус ви зв'язалися зі своїм сімейним лікарем, який призначив вам лікування. Після отримання негативного результату тесту той самий лікар випише вам довідку про одужання. Лабораторії займаються лише тестуванням. А для того, щоб сімейний лікар бачив у тій самій «Дії» ваші результати тестування, лабораторія має входити до списку установ МОЗ. Тоді всі результати з'являться у вашому додатку, і як тільки запрацює електронна версія сертифіката про одужання – отримайте COVID-сертифікат як перехворілий.

- А може, я перехворів і не помітив цього?

І це може бути. Здайте тест на антитіла - він допоможе виявити перенесену інфекцію, навіть якщо вона протікала безсимптомно. Більшість людей антитіла починають вироблятися період від кількох днів за кілька тижнів після зараження, та його наявність свідчить про перенесену інфекцію. Тести на визначення антитіл непридатні для діагностики COVID-19 відразу після зараження або на ранніх етапах хвороби, але вони допомагають зрозуміти, чи хворіла людина в недавньому минулому чи ні. Якихось особливих прав для того ж переміщення у транспорті вони не дають.

- І все-таки, де мені знадобиться довідка про те, що я перехворів на коронавірусну інфекцію?

За інформацією МОЗ, з такою довідкою до роботи можуть допускатися люди нарівні з невакцинованими (якщо є особливі вимоги у підприємства, де ви працюєте). І хоча така довідка не прирівнюється до COVID-сертифікатів, вона може стати в нагоді в будь-який момент нашої карантинної реальності.
ДО РЕЧІ

З 8 листопада в Україні планують видавати довідки щодо протипоказань до вакцинації від коронавірусу. За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, затвердженої форми такої довідки наразі немає. І коли вона буде доступна у «Дії» – теж невідомо.

- осіб, які мають а

бсолютні протипоказання до щеплення, в Україні менше ніж 1%. Йдеться про важку алергічну реакцію на першу дозу вакцини (анафілактичний шок) або гіперчутливість до одного з її компонентів, - наголосив Ляшко.

Також цією довідкою неможливо буде скористатися під час міжрегіональних поїздок.

Коментар поліції
З 1 листопада для безперешкодного відвідування громадських місць та використання громадського транспорту всі повинні мати з собою документи, що підтверджують, що вони або здорові, або вакциновані, або перехворіли та вакцинуватися не можна.

– це негативний результат тестування методом ПЛР, експрес-тест на визначення антигену або документ, що підтверджує проходження повного курсу вакцинації. Щодо документів, а саме довідок про одужання… Якщо людина проходила лікування, на довідці має бути мокрий друк та висновок, який повідомляє, що зараз за станом здоров'я людина не може проходити вакцинування. Якщо виникають підозри щодо підробки таких документів, то на місце може викликатись слідчо-оперативна група, - каже спікер поліції Києва Юлія Гірдвіліс.

І далі з'ясовуватиметься, чи хворіла людина, у якого лікаря лікувався тощо. Але конкретний зразок такої довідки у прес-службі поліції не можуть надати.

- Можливий такий варіант, що людину зараз через її стан здоров'я не можна вакцинувати. Для цього також має бути підтверджуючий документ, – продовжує Юлія Гірдвіліс.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,54423689842224-/ /-pc-/
Top