counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Березня
18 Березня
Всі новини...

У чому різниця між БТР і БМП


Переглядів: 617


У чому різниця між БТР і БМП

Бронетранспортери і бойові машини піхоти - два класи техніки, максимально близьких один до одного. Обидва виконують, по суті, одну задачу - возять піхоту. Так в чому між ними різниця і чи є вона взагалі?

На перший погляд, відповісти на це питання дуже просто. Бронетранспортер - це в першу чергу «маршрутка» для своїх піхотинців, в бій з ними ця машина ходити не повинна. БМП ж, навпаки, воює разом з піхотою, тому у нього і озброєння краще, і ходова частина частіше гусенична, бо потрібна краща прохідність. Але вірні це критерії і чи достатньо їх?

Якщо почати вивчати питання, відразу стане зрозуміло, що нічого тут простого немає. БТР з моменту своєї появи ще на полях Першої світової повинні були ходити і ходили в атаку - і майже завжди проектувалися в тому числі з розрахунком на супровід піхоти на полі бою. А сучасні бронетранспортери часто озброєні і захищені нічим не гірше за своїх колег БМП. Існує, звичайно, радикальну пропозицію: вважати все машини з гарматним і ракетним озброєнням БМП, а в БТР залишити тільки машини з кулеметним озброєнням. Ось тільки тоді в БМП потраплять БТР-82 і БТР-90, хоча вони начебто вважаються чистокровними бронетранспортерами.

БТР-82А: з одного боку, явно БТР, а з іншого, озброєння - на рівні деяких БМП Інший варіант - звернути увагу на ходову. Якщо є колеса - значить, кличемо це БТР. Але і цей підхід зовсім не працює, адже в реальності колісні БМП цілком існують, і в БТР них не запишеш. Більш того, складися історія трохи по-іншому, і колісної могла б бути і БМП-1.

Іноді різницю між БТР і БМП шукають в можливості піхоти воювати з-під броні. І правда, багато перші БМП оснащувалися бійницями, щоб десант міг вести вогонь з особистої стрілецької зброї, що не спішуючись. Це дозволило б солдатам, наприклад, воювати в зоні радіоактивного зараження. Ось тільки на сучасних бойових машинах піхоти отворів для ведення вогню вже не знайти. І крім того, бійниці, наприклад, є на БТР-80, - так що, він тоді БМП?

Більш того, в одвічну проблему визначення що є БТР, а що БМП, недавно додався і третій учасник. Це МРАП. Чим вважати їх? Вони просто броньовані вантажівки з захистом від мін або насправді вже БТРи? Адже вони як раз транспортують піхоту і не ходять в атаку - як раз так найбільше люблять класифікувати БТР.

Можна сказати: «МРАП не озброєним, в цьому й відмінність». Але серійні МРАП все частіше і частіше отримують кулеметне озброєння. І не можна заперечувати можливість, що при розвитку таких машин ми скоро можемо почати їх плутати не тільки з БТР, а й з БМП.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам належить важливе прийняття рішень Будьте впевнені у своїх діях ....
Любовний гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете особливий зв'язок із вашим партнером Енергія, яка ....
Гороскоп на 19 березня 2024 року від Павла Глоби
Гороскоп на 19 березня 2024 року від Павла Глоби
Астрологічний прогноз Павла Глоби на 19 березня 2024 року наголошує на необхідності обережності у фінансових п....
Гороскоп на 19 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків зодіаку
Гороскоп на 19 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків зодіаку
Напередодні 19 березня 2024 року астролог Тамара Глоба звертає увагу на важливість інтуїції для багатьох предс....
Грошові квіти: виростіть сад, що приваблює багатство
Грошові квіти: виростіть сад, що приваблює багатство
Чи знаєте ви, що існують кімнатні грошові квіти, які здатні збільшити ваш дохід? Існують особливі рослини, які....
більше матеріалів
/-0,18997001647949-/ /-pc-/
Top