counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Скорочені строки, творчі конкурси і 150 балів. МОН змінює умови вступу-2019


Переглядів: 466


Скорочені строки, творчі конкурси і 150 балів. МОН змінює умови вступу-2019

Міністерство освіти і науки розробило нові Умови прийому до вищих навчальних закладів на 2019 рік. Відповідний проект відомство представило для громадського обговорення. Надати пропозиції до проекту Умов прийому до установ вищої освіти на 2019 можна до 19 вересня

У цьому документі передбачено скоротити терміни вступної кампанії, проводити творчі конкурси в основній сесії ЗНО, першочергове зарахування тих, хто надалі хоче працювати в селах тощо.

Детальніше 10 основних змін і новацій зібрала УП:

Передбачається, що в наступному році для вступу до вузів прийматимуть сертифікати ЗНО 2018 і 2019 з усіх предметів.

Подати можна буде сертифікати ЗНО по 2017, однак крім оцінок з іноземних мов - англійської, французької, німецької та іспанської.

Планується внести зміни в терміни вступної кампанії, основна частина якої повинна стати коротшою.

Зокрема, на бакалавра реєстрація електронних кабінетів почнеться за 9 днів до початку подачі заяв - 1 липня, а сам прийом заяв та документів на бюджет триватиме з 10 до 22 липня.

Загальне скорочення - 3 дні в порівнянні з 2018-им.

У той же час можливість реєстрації електронних кабінетів буде відкрита до 30 серпня, щоб через них могли подати заяви надходять на заочну форму навчання на контракт.

Щоб прибрати можливу корупційну складову при творчих конкурсів, МОН пропонує проводити їх в основній сесії ЗНО, а саме: з 16 березня до 15 травня.

Це усуне ризик залежність вузами результатів творчих конкурсів від оцінок ЗНО.

У той же час буде передбачена додаткова сесія творчих конкурсів з 1 до 22 липня, але тільки на контрактні місця.

Установи вищої освіти також повинні будуть попередньо погоджувати графік проведення конкурсів з МОН. Таким чином буде прибрано дублювання днів проведення конкурсу з однієї і тієї ж спеціальності в різних ЗВО.

З наступного року запрацює механізм першочергового зарахування тих абітурієнтів до медичних і педагогічних вузів, які захочуть працювати в селах.

Йдеться про вступників на спеціальності галузей знань 01 "Освіта/Педагогіка" і 22 "Охорона здоров'я", які укладуть угоду про відпрацювання не менше 3 років в селі або селищі міського типу.

Відповідна новація була передбачена рішенням уряду і в перспективі дозволить поліпшити рівень кадрового забезпечення в освітній та медичній сферах в сільській місцевості.

Так, в цьому році абітурієнтам потрібно було мати не менше 150 балів за другого і третього конкурсних предметів (біології та хімії або математики), щоб взяти участь у відборі на спеціальності "Стоматологія", "Медицина", "Педіатрія".

На 2019-й закладено 150 мінімальних балів з першого і другого конкурсних предметів на спеціальності галузей знань "Право", "Публічне управління і адміністрування" та "Міжнародні відносини", а також з другого і третього конкурсних предметів - на спеціальність "Фармація, промислова фармація ".

Новація цього року - фіксований перелік конкурсних предметів для вступу після 11 класів на бакалавра - пропонується залишити і на вступ 2019-го.

Нагадуємо, що фіксованими були два конкурсні предмети, а третій абітурієнт міг вибрати з двох альтернативних варіантів.

У наступному році ця схема теж буде діяти, однак будуть змінені переліки предметів для певних спеціальностей.

Наприклад, розширено застосування сертифікатів ЗНО з математики та фізики, щоб підвищити популярність вивчення цих предметів серед школярів.

Щодо пільг важливою зміною буде їх поширення для учасників бойових дій не тільки на учасників АТО/ООС, але і на всіх вступників цієї категорії.

Для вступу до магістратури буде збільшено перелік спеціальностей, на які доведеться здавати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО.

Зокрема, планується додати спеціальності "Музеєзнавство, пам'яткознавство", "Менеджмент соціокультурної діяльності", "Інформаційна, бібліотечна і архівна справа", а також всі спеціальності галузей знань "Богослов'я", "Соціальні та поведінкові науки", "Управління та адміністрування", "Інформаційні технології, "Публічне управління і адміністрування".

Вперше в цьому році передбачається набір абітурієнтів на молодшого бакалавра, за двома сертифікатами ЗНО.

Однак щоб захистити бюджетні місця на молодшого спеціаліста, за яким останній набір в системі вищої освіти саме 2019 року, вступ на молодшого бакалавра в наступному році буде тільки на небюджетні конкурсні пропозиції.

Інша з головних новацій - для вступу на бакалавра на основі молодшого спеціаліста за спеціальністю "Економіка" і спеціальностями галузі знань "Управління та адміністрування" треба буде подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури.

А для вступу на базі молодшого спеціаліста на бакалавра або магістра медичного спрямування обов'язковим буде сертифікат про здачу Ліцензійного інтегрованого іспиту Крок М.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
більше матеріалів
/-1,5011329650879-/ /-pc-/
Top