counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Прощай, субсидіє! Кому вже зараз варто готуватися до зими без держдопомоги


Переглядів: 12703


Прощай, субсидіє! Кому вже зараз варто готуватися до зими без держдопомоги

З настанням нового опалювального сезону (за календарем з 15 жовтня) багато українців, які одержували субсидії, їх втратять. Причина - посилення Кабміном правил призначення держдопомоги перед початком монетизації субсидій з 1 січня 2019 року. Експерти кажуть, що вдасться заощадити до 30% проти виплачених торік, незважаючи на те, що число субсидіантів скоротиться на 15-20%.

Що нового
За даними Держстату, зараз отримують субсидії 1,6 млн сімей, але з початком опалювального сезону їх побільшає в рази, адже основна маса субсидіантів не можуть самі платити саме за опалення. Мінсоцполітики повідомило, що в сезоні 2017-18 рр. держдопомогу отримували 6,9 млн домогосподарств, або майже кожне друге, вибравши з держбюджету 71 млрд грн. Але після введення нових правил призначення субсидій одержувачів має поменшати: за оцінками міністра соцполітики Андрія Реви, на 20%, або на 1,4 млн сімей.

Нововведення від Кабміну такі. Субсидію будуть перераховувати двічі на рік: у жовтні й травні, а не один раз, як раніше - в жовтні. Її не призначать тим, у кого борги по ЖКП до 1 червня 2018 р.

Відмовлять в держдопомоги тим, у кого квартира більше 120 кв. м, будинок більше 200 кв. м, є автомобіль не старше 5 років. Не отримають субсидію і ті, хто не тільки придбав майно дорожче 50 тис. грн, але ц отримав його в дар або виміняв. А безробітним, які не стоять на обліку в центрі зайнятості, при розрахунку субсидії автоматично нарахують дохід у три прожмінімума, або 5286 грн (було 2 ПМ).

Виняток для тих, хто не працює, бо лікується в стаціонарі і може це підтвердити. Також з 1 травня урізані соцнорми, в межах яких призначається субсидія. На опалення - до 4,5 (з 5,5) куб./м газу на місяць, або до 30 кВт-год (з 51 кВт-год) "струму" на місяць на 1 кв. м площі, і по оплаті житла було 75 кв. м, стало 49 кв. м на одного пенсіонера і 62,5 на двох пенсіонерів. Як роз'яснили нам у прес-службі Мінсоцполітики, у органів соцзахисту вже є доступ до баз, що дозволяє дізнатися, чи платив здобувач соцвнесок чи ні, якою нерухомістю та автомобілем він володіє.

Декларація для отримання субсидії доповнена: потрібно надати дані про кількість квартир і будинків, площу житла і наявність автомобіля. Якщо виявиться, що абонент збрехав, у субсидії відмовлять.

Чого очікувати
Експерти в сфері ЖКГ не тільки згодні з розрахунками Мінсоцполітики, але і говорять, що якщо субсидії призначатимуть за новими нормами, то бюджет заощадить близько 30% від витрат минулого року, або 20 млрд грн.

"Причина в тому, що зростання соцстандартів й урізання норм, перш за все щодо великого житла, позбавлять держдопомоги її одержувачів у селах, де традиційно будують будинки в 200-250 кв.м, а їм платили на опалення субсидії по кілька тисяч гривень, - роз'яснив нам експерт з питань ЖКГ Українського інституту аналізу та менеджменту політики Андрій Никончук. - Влада зараз проводять верифікацію (перевірку), вже виявлено, що більше 920 тис. субсидіантів показали нульові доходи, при цьому у 50 тис. осіб виявлені дорогі покупки, і ця робота триває".

Також, за його словами, зменшить кількість субсидіантів плановане підвищення соцстандартів: перш за все мінзарплати до 4100 грн. А ось після можливого підвищення ціни на газ їх стане більше, але наскільки, поки оцінити складно.

Монетизація - з 2019 року
Глава Директорату з соцдопомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко каже, що з 2019-го міністерство планує замінити субсидії живими грошима. Причому для жителів індивідуальних будинків гроші перерахують на вказаний ними рахунок, бо в разі несплати газ або "ток" можна буде швидко "відрізати". А от мешканцям багатоповерхівок введуть спеціальні рахунки, розрахуватися з яких можна буде тільки за "комуналку".

Але поки неясно, як бути в разі економії цими людьми енергоресурсів. Поки ж Кабмін з вересня обіцяє виплатити компенсації тим одержувачам субсидій, хто заощадив газ (не менше 100 куб. м) і електроенергію (не менше 150 кВт-год) для опалення: першим дадуть по 788 грн, другим по 150 грн (рік тому було по 700 і по 130 грн), пише Сегодня.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,46844911575317-/ /-pc-/
Top