counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

"Кредитний геноцид": банки зможуть відбирати квартири навіть за списаними боргами


Переглядів: 5917


Кредитний геноцид: банки зможуть відбирати квартири навіть за списаними боргами

Після набуття чинності законом про відновлення кредитування банки зможуть відбирати нерухомість позичальників навіть за старими заборгованостями, за якими вже було рішення суду на користь позичальника. Таку думку висловив адвокат, керуючий партнер ЮК "Альянс Правових Сил" Віталій Собкович на прес-конференції, передав кореспондент АСН.

"Банківське лобі цей закон протягнуло. Це тільки перший дзвіночок по руху банків до відбору квартир та іншої нерухомості", - зазначив експерт. За його словами, цей закон істотно погіршує становище позичальників, звужує їхні права, що прямо суперечить Конституції України, яка забороняє прийняття законів, що погіршують життя громадян.

Крім того, за його словами, в ході розгляду безлічі позовів від банків до позичальників склалася певна судова практика. Тепер же вся вона буде зведена нанівець, і банки зможуть подавати повторні позови для перегляду прийнятих вже рішень.

Зокрема, тепер кредитори зможуть переглядати відсоткову ставку по кредиту заднім числом без відповідного повідомлення, узгодження і пояснення. Крім того, банки отримали можливість розпоряджатися заставним майном протягом 2 тижнів після завершення терміну дії договору.

В цілому, як пояснив юрист, закон принесе банкам користі по 17 пунктам, для позичальників він спростив життя лише в одному питанні - звільнення іпотечного майна від обтяження у разі повного погашення боргу боржником. Однак, на його думку, судова практика в цьому питанні дозволяє стверджувати, що ця норма не працюватиме, а банки, як і раніше, будуть трактувати пункт штрафних санкцій у разі прострочених платежів.

Найбільш же радикальною негативною зміною експерт назвав те, що закон дозволяє застосовувати його до рішень, які були прийняті раніше. При цьому він додав, що цей законопроект в народі вже охрестили "кредитним геноцидом" щодо позичальників.

Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада прийняла законопроект про внесення змін до низки законодавчих актів про відновлення кредитування, який, серед іншого, тепер зобов'язує спадкоємця померлого разом з майном успадковувати і його борги. Раніше закон був такий, що спадкоємець лише "має право". В даний час президент ще не підписав закон.

Марія Мамаева

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,31575918197632-/ /-pc-/
Top