counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Обмеження поставок пального з РФ веде до створення монополії в Україні - експерт


Переглядів: 76


Обмеження поставок пального з РФ веде до створення монополії в Україні - експерт

Обмеження поставок пального з РФ і Білорусі призведе до створення потужної монополії "Укртатнафти" на ринку України. Таку думку висловив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн на прес-конференції, передав кореспондент АСН. "Коду ми говоримо про українські НПЗ - мова йде тільки про "Укртатнафту".

Тобто йдеться про створення дуже великого гравця, по суті монополіста, якщо система квотування буде запущена", - зазначив експерт. За його словами, всього на сьогодні в країні є 2 НПЗ - "Укртатнафта" і Шебелинка, однак якщо заявлена ​​потужність першого становить 7 млн ​​т на рік, то другий переробляє всього 0,6 млн т нафти на рік, розраховуючи наростити показник до 0,8 млн т через два роки.

При цьому він додав, що заводи в Дрогобичі, Лисичанську, Одесі та Херсоні були закриті багато років тому і перспективи відновлення роботи не мають, оскільки на це потрібні величезні інвестиції. Нагадаємо, ПАТ "Укртатнафта" звернулося до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України з проханням ввести квоти на імпорт бензинів і дизельного пального з 1 травня 2018 року.

Компанія пропонує обмежити імпорт пального з РФ і Білорусі (які "Укртатнафта" розглядає як єдине джерело) 50% українського ринку (90 тис. тонн бензинів, 250 тис. тонн дизпального на місяць), з інших країн - 30% українського ринку (55 тис. тонн бензинів, 150 тис. тонн дизпального в місяць). З 1 липня 2018 року квоту для РФ і Білорусі "Укртатнафта" вважає за необхідне знизити до 40% (75 тис. тонн бензинів, 200 тис. тонн дизпального на місяць), з 1 жовтня 2018 року - до 30% (55 тис. тонн бензинів , 150 тис. тонн дизпального на місяць).

На обсяг, що поставляється понад квоти, пропонується ввести мито на рівні 29,3% вартості для бензинів, 30,7% для ДП. На думку "Укртатнафти", введення квот дозволить подолати залежність України від поставок з РФ, підвищити завантаження вітчизняних нафтопереробних заводів.

"Укртатнафта" експлуатує Кременчуцький НПЗ. Проектна потужність заводу з переробки сировини - 18,6 млн тонн на рік, номінальна - близько 7,3 млн тонн на рік. НАК "Нафтогаз України" належить 43,05% акцій "Укртатнафти", ще по 28% контролюють структури екс-власників "Приватбанку" і бізнесмена Олександра Ярославського.

Марія Мамаева

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови під час зростання Місяця допомагають залучити бажане, у тому числі щире кохання Щоб особисте щастя вже н....
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Магія чисел дозволяє людям ставати багатшими Головне — правильно її використати
Як перемогти страх: корисні поради, обряди та практики
Як перемогти страх: корисні поради, обряди та практики
Страхи, комплекси та фобії переслідують багатьох із нас, але вам абсолютно нема чого жити з цим Експерти в гал....
Як дізнатися своє призначення: поради та практики для розкриття внутрішнього потенціалу
Як дізнатися своє призначення: поради та практики для розкриття внутрішнього потенціалу
Всі ми приходимо в цей світ з певними цілями та завданнями У зв'язку з цим у кожної людини є певний внутрішній....
більше матеріалів
/-1,698175907135-/ /-pc-/
Top