counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Червня
17 Червня
Всі новини...

Страсна п'ятниця. Що робити в цей день. Прикмети і заборони


Переглядів: 1218


Страсна п'ятниця. Що робити в цей день. Прикмети і заборони

Перед Великоднем триває Страсний тиждень. А ось п'ятниця, суворий день цього тижня, який має безліч обмежень, заборон та застережень. Адже саме цього дня розіп'яли Ісуса Христа. У 2024 році Страсна п'ятниця припадає на 4 травня. І якщо ви дотримувалися посту та всіх християнських традицій перед Великоднем, потрібно бути особливо обережним цього дня.

Головна відмінність цього дня в тому, що єдиний раз в рік не відбувається богослужіння, а справляється тільки Вечірня з головним обрядом - винесенням плащаниці. Плащаниця є символом полотна в яке був загорнутий Ісус Христос, коли його зняли з хреста і в яке він був загорнутий під час свого воскресіння. За віруваннями християн, на полотні залишився відбиток внаслідок божественного випромінювання, походження якого вчені так і не змогли дослідити.

У Західній частині України дзвони в цей день не дзвонять. Божу службу повідомляють за допомогою стуку в дерев'яну дошку.

На утрені посеред храму читаються «12 Євангелій Святих Страстей Христових», обраних з усіх чотирьох Євангелістів, що оповідають про страждання Спасителя, починаючи з останньої бесіди Його з учнями на Таємній Вечері і закінчуючи похованням Його в саду Йосифа Аримафейского і приставленням військової варти до Його гробу.

Під час читання Євангелія віруючі стоять із запаленими свічками, показуючи цим з одного боку те, що слава і велич не залишили Господа і під час Його страждань, а з іншого боку - гарячу любов до свого Спасителя. Вечірня відбувається о третій годині дня, в годину смерті Ісуса Христа на Хресті, в спогад зняття з Хреста тіла Христового і поховання Його.

Піст в цей день особливо суворий. Віруючі не їдять нічого з вечірньої служби з винесенням плащаниці. А вечеря повинна бути якомога скромніша, без масла, цукру та інших наїдків. Проста каша на воді або сирі овочі з городу.

А деякі люди і зовсім обмежувалися водою, адже вірили, що це захистить їх від проблем в наступному році. Також існує давнє повір'я, що той, хто утримається протягом цього дня навіть від води, має шанс дізнатися час своєї смерті.

Що не можна робити в Страсну п'ятницю

Не можна шити, а також робити будь-які процедури щодо поліпшення або зміни зовнішності - макіяж, зачіски, фарбування волосся тощо. Не можна співати. У деяких регіонах в ніч пекли паски, але якщо вони не зійшли - це вважалося дуже поганим знаком.

Під забороною знаходиться вся робота по дому, навіть легке прибирання або приведення одягу в порядок. Все це повинно завершитися ще в Чистий четвер. Також однією з найсуворіших заборон вважалося прання і розвішування одягу і білизни.

До заборонам відноситься не тільки спів, але й танці та будь-які інші розваги. Вважалося, що коли Страсна п'ятниця припала на твій день народження, то краще перенести святкування, щоб не накликати на себе біди. Це ж стосувалося і всіх людських насолод і спокус, тому радили утриматися і від інтимного життя.

Багато існує заборон, пов'язаних із землею. Не можна кидати щось на землю, вкопувати в неї щось, проколювати землю, а особливо тяжким гріхом в цей день вважалося на землю плювати. У такому випадку людина може накликати на себе мало не смертельне лихо. Адже раніше люди вірили, що від того, хто плюне в цей день на землю - все святі відвернуться на весь рік але не будуть його захищати.

З природних прикмет

Якщо небо з четверга на п'ятницю ясне і зоряне, то буде хороший урожай зернових культур, а якщо весь день хмарно і дощитиме, то буде багато бур'янів.

Як же провести день Страсної п'ятниці?

Віруючим радять присвятити цей день духовній стороні життя, молитися і згадувати про життя Ісуса Христа, в цей день розп'ятого. Прислухатися до свого внутрішнього голосу і подумати про те, чи по совісті ви чинили в минулому році і як це можна поліпшити в майбутньому.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон у ніч з 17 на 18 червня 2024 року: тлумачення за місячним календарем. 13-й місячний день: сни та їх значення
Сон у ніч з 17 на 18 червня 2024 року: тлумачення за місячним календарем. 13-й місячний день: сни та їх значення
18 червня о 17:37 починається 13-й місячний день, Місяць перебуває у фазі зростання Сни в ніч з 17 на 18 черв....
Гороскоп на 18 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 18 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Овен (21 березня — 19 квітня): Сьогодні у вас буде багато енергії та бажання активно діяти Відмінний час для ....
Любовний гороскоп на 18 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 18 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчути хвилювання та азарт у стосунках Будьте відкриті д....
Гороскоп від Анжели Перл на 18 червня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 18 червня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Це унікальна нагода дізнатися, які сюрпризи підготувала доля для кожного знака зодіаку Астропрогноз може стати....
Гороскоп на 18 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 18 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп попереджає всіх знаків зодіаку про емоційну нестабільність цього дня та радить бути обережними у спіл....
більше матеріалів
/-1,67795586586-/ /-pc-/
Top