counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Нафта вже не дорожчатиме, але ціни на бензин в Україні зростатимуть через долар - експерт


Переглядів: 169


Нафта вже не дорожчатиме, але ціни на бензин в Україні зростатимуть через долар - експерт

Нафта у світі вже не дорожчатиме, але ціни на бензин і інші нафтопродукти в Україні продовжать зростати через долар. Таку думку висловив директор спеціальний проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев на прес-конференції в Києві, передав кореспондент АСН.

"За грудень істотно зросли ціни на основні нафтопродукти в тих країнах, звідки Україна їх закуповує, - Білорусія, Польща, Литва, Румунія та інші країни західної Європи", - зазначив експерт. За його словами, в країнах ЄС спостерігається подорожчання нафтопродуктів у межах 5-10%, що пов'язано зі зростанням вартості нафти-сировини.

Так, виробників нафтопродуктів істотно стурбував той факт, що сировина протягом грудня - початку січня подорожчала на 20%. При цьому він додав, що таке подорожчання нафти стало максимальним з 2014 року. Крім того, на думку Г. Рябцева, відбилося на цінах нафтопродуктів також і підвищення курсу валют, що також суттєво впливає на вартість готової продукції, оскільки 85% її  імпортується з-за кордону.

Сукупно ці два фактори дали приблизно +1.20 грн до ціни 1 л бензину, однак роздрібні продавці на заправці закладають у ціну також і цінові ризики, які пов'язані з девальвацією гривні. "Ми отримуємо десь 1,50-1,60 грн підвищення на бензині, з яких більшу частину трейдери вже відпрацювали - за останні 7 днів бензин подорожчав десь на 74 копійки, в середньому. Далі все буде визначатися гривнею", - додав експерт.

За його прогнозом, нафта далі не дорожчатиме, оскільки її котирування на сьогодні і так є завищеними, проте фактор росту курсу валют продовжить тиск на вартість бензину та інших нафтопродуктів у мережах АЗС країни. "Як мінімум, до лютого, поки "НБУ не згадає про свої обов'язки і не стабілізує курс", - додав економіст.

Нагадаємо, дизельне паливо і бензин почали дорожчати з 7 вересня. Всього з 7 вересня по 16 січня середня вартість бензину марки А-92 зросла на 4,83 грн/л, А-95 - на 4,83 грн/л, А-95 + - на 4,89 грн/л, а ДП додало 5, 34 грн/л. На заправках верхнього цінового сегмента за цей період паливо подорожчало в середньому на 5-6 грн/л, у нижньому ціновому сегменті - на 4-5 грн/л.

Марія Мамаева

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Серед нас багато енергетичних вампірів Але хто ж вони і яку шкоду можуть завдати? Енергетичний вампір – це люд....
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок між чоловіками та жінками будується за допомогою їхніх любовних стосунків Вважається, що кож....
Гімнастика для очей: як покращити зір
Гімнастика для очей: як покращити зір
Очі  — це життєво важливий орган у людському організмі Зіпсувати зір можна кількома способами: читати погано н....
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Гормональна гімнастика використовується ченцями Тибету протягом багатьох століть Цей комплекс вправ простий у ....
Що таке біополе
Що таке біополе
Давно відомо, що людина має як матеріальне тіло, а ще й біоенергетичне Біополь – це невидима структура, яка мі....
більше матеріалів
/-0,25399994850159-/ /-pc-/
Top