counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Збій системи чи втручання? У Мін'юсті "стурбовані" хвилею провальних іспитів у приватні виконавці


Переглядів: 82


Збій системи чи втручання? У Мін'юсті стурбовані хвилею провальних іспитів у приватні виконавці

Черговий іспит на отримання права стати приватним виконавцем, який відбувся 9 жовтня, вже традиційно провалився. Мало того, що складати іспити з зареєстрованих 23 кандидатів з'явилися тільки 14, так з них жоден не зміг пройти навіть перший етап. Максимальний бал у цьому випробуванні склав 32,5 при прохідному 35. Були навіть кандидати, які набрали менше 10 балів. Результати іспиту оприлюднені на сайті Міністерства юстиції.

Це вже третій поспіль відбір кандидатів, які не проходять випробування. З 47 претендентів у приватні виконавці, які взяли участь у трьох останніх іспитах (25 вересня, 2 і 9 жовтня), тільки одна людина отримає посвідчення. Всі інші не пройшли навіть першого, найлегшого теоретичного етапу. Примітно, що до цієї провальної хвилі все було добре - влітку щонайменше 50% учасників іспитів на перших наборах їх проходили.

Кандидати оскаржують у судах результати іспитів

Серед таких і Володимир Боєр. Він складав іспит 25 вересня. Юрист вважає результати випробування некоректними і одним з перших подав до Одеського окружного адміністративного суду позов. Він вимагає скасування рішення кваліфікаційної комісії про відмову у видачі йому посвідчення приватного виконавця.

Кандидат у приватні виконавці вважає, що до випробуваним незаконно застосували змінений Порядок складання кваліфікаційного іспиту на отримання права здійснювати діяльність приватного виконавця, оскільки він ще не набрав чинності. Зміни були внесені і зареєстровані 18 вересня, а, відповідно до закону, нормативні акти набирають чинності через 10 днів після реєстрації.

Але це не головний аргумент претендента у приватні виконавці. У своїй позовній заяві він посилається на те, що всім кандидатам на іспиті випали однакові запитання.

«Під час останнього іспиту у кандидатів були ті ж запитання, що й у нас. Є декілька десятків запитань, правильна відповідь на які в базі позначена як неправильна. Таких запитань небагато, але так налаштована система, щоб випадали саме ці запитання. І виходить, що з 47 осіб з трьох останніх іспитів у всіх однакові запитання», - заявив Боєр.

За складання іспиту треба платити?

Підтвердити або спростувати свої припущення юрист може тільки через суд, оскільки екзаменованим не видають роздруківку результатів іспиту. Єдиний спосіб витребувати екзаменаційні протоколи, з яких буде видно, які запитання кому дісталися, - судове рішення. Але навіть без нього Боєр впевнений, що ніякого збою в автоматизованій системі не було, а вона усвідомлено налаштована таким чином, щоб кандидати не проходили випробування.

«Якби дійсно це був збій, вони (члени комісії. - АСН) б розібралися з цим, виправили і наступні іспити кандидати складали б уже нормально. А тут кілька тижнів одне й те саме відбувається», - додав він.

Подібний випадок стався в липні. Під час чергового іспиту автоматизована система показала всім кандидатам нульовий результат. Тоді кваліфікаційна комісія, без додаткових звернень, ухвалила рішення про перенесення іспиту. Повторне випробування з 19 осіб пройшли 11. Зараз же жодних рішень немає. І це насторожує.

«Це зроблено абсолютно навмисно, не тому що є якісь претензії до людей. Було припущення, що вони зібрали в одну групу неугодних. Але насправді ми потрапили в такий маховик. Цей акт влаштовано виключно для того, щоб показати всім наступним кандидатам, просто так ніхто не пройде, і для того, щоб стимулювати корупцію», - вважає Боєр.

Юрист назвав навіть суми, які потрібно заплатити, щоб гарантувати позитивний результат на іспиті. Їх нібито озвучують кандидатам у кулуарах. Так, за отримання посвідчення приватного виконавця, зі слів Боєра, потрібно заплатити від 40 до 50 тис. доларів. Він додав, що, крім нього, є ще низка кандидатів у приватні виконавці, які не склали іспити і збираються оскаржити їх результати в суді.

Мін'юст "стурбований". Рішення ухвалить днями

Таке пробуксовування судової реформи не радує західних партнерів. Однак до з'ясування причин провальних результатів іспитів вони не поспішають висловлюватися з цього приводу. Лідер проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Довідас Віткаускас запевняє, що "весь нинішній тиждень у Міністерстві юстиції на найвищому рівні обговорюють ситуацію, що виникла".

Наскільки ми знаємо, вони зараз з'ясовують, що сталося... Я думаю, що наступного у тижня вони запропонують якесь розв'язання тієї проблеми. Це рішення потрібно ухвалити найближчим часом, бо люди чекають, - сказав він у коментарі АСН.

Віткаускас підкреслив, що важливо налагодити процес набору приватних виконавців і відновити динаміку позитивного складання іспитів, яка була до середини літа.

Ми всі дуже зацікавлені, щоб ця реформа проходила плавно і не зупинялася на середині шляху. До цих технічних перешкод реформа просувалася з дуже хорошою динамікою і особливо нас радував високий відсоток проходження, який був більше ніж 50% у перших 5 потоках. А зараз треба дивитись, які причини цього всього і наскільки це можливо швидко розв'язати. І я сподіваюся, що в Мін'юсту є розуміння і ресурси, щоб розв'язати цю проблему швидше, - додав він.

З моменту першого провального іспиту минуло вже два тижні. Однак питання щодо того, був збій у системі або втручання в неї, залишається відкритими. А тим часом на черзі наступні три групи для складання тестування, яке має відбутися 16, 23 і 30 жовтня. Чи прийде хтось складати іспити на приватного виконавця за такого розвитку подій?

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів
/-0,42147898674011-/ /-pc-/
Top